Előfizetés

M4 - Sztráda helyett 2x2 sáv

Publikálás dátuma
2015.06.19. 20:50
Fotó: Szalmás Péter/Népszava
Az "M4-es autópálya Abony–Fegyvernek új Tisza-híddal (kivitelezés)” című projekt csökkentett műszaki tartalommal történő megépítéséről döntött a kormány, miután az eredeti projektet korábban leállította - az erről szóló határozat a pénteki Magyar Közlönyben jelent meg.

A csökkentett tartalom autópálya helyett 2x2 sávos gyorsforgalmi utat jelent, plusz gyorsforgalmi út köti majd össze Szolnokot a budapesti körgyűrűvel. A kormányhatározat szerint a NIF Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő (NIF) Zrt. feladata a megépült műtárgyak állag- és vagyonvédelme. A nemzeti fejlesztési miniszter feladata pedig az, hogy biztosítsa: a projekt lezárását követően két éven belül induljon el annak folytatása. A most futó projekt lezárását nem részletezi a kormányhatározat.

A folytatás pedig úgy történik, hogy az Abony – Törökszentmiklós (Szolnok északi elkerülő) szakaszon, az eddigi - a projekt szerinti - nyomvonalon egy 2x2 sávos gyorsforgalmi út épül az M4-es ezen szakaszán. Viszont megépül az eredetileg is tervezett új Tisza-híd. A Törökszentmiklós–Fegyvernek szakaszon a kormány szerint indokolt lehet a nyomvonal felülvizsgálata is, és ugyancsak 2x2 sávos gyorsforgalmi út épül autópálya helyett. Szolnokot pedig úgy kívánja bekapcsolni a kormány a gyorsforgalmi úthálózatba, hogy - az M4-es részeként - 2x2 sávos gyorsforgalmi utat kell építeni az M0 autópálya és Abony között.

Korábban írtuk: Lázár János június 4-i kormányinfós bejelentése szerint eddig az Abony-Fegyvernek szakasz építése kapcsán a 3 kivitelezői csoport 67 milliárd forintot kapott, de csak 37 milliárd forintnyi munkát végzett el, így tehát erre a szakaszra a 91,7 milliárd forintból 37 milliárd ment el. Korábban 22 milliárd forintot kértek volna vissza a beruházóktól, ezt módosították most 28 milliárd forintra, amit két héten belül visszavárnak. A módosított beruházásra új közbeszerzési pályázatot írnak ki.

Az M4-es autópálya helyett a régi 4-es utat 70 kilométeres szakaszon kibővítik (kétszer kétsávosra) és így az M0 körgyűrűt kötik össze Szolnokkal. Ez összesen 110 milliárd forintba kerül, és költségvetési forrásból valósul meg.

Alacsony forgalom mellett esett a BUX

 A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 58,19 pontos, 0,27 százalékos csökkenéssel, 21 470,94 ponton zárt pénteken.

A részvénypiac forgalma 7,8 milliárd forint volt, a vezető részvények vegyesen teljesítettek az előző napi záráshoz képest.
A görög válság miatti kivárással magyarázták az MTI által megkérdezett elemzők a pénteki tőzsdei forgalom és az árfolyamok alakulását.

Ballai Zoltán, a Raiffeisen üzletkötője szerint a kereskedők a hét végére éppen a görög események miatt zárták a spekulatív pozícióikat, és csak a hosszú távúakat tartották meg. A német DAX-index is kis mínuszban állt pénteken délután. A következő napok tőzsdei eseményei szintén a görög történések kimenetelétől függnek - tette hozzá az üzletkötő.

Horváth Ákos, az Erste Befektetési Zrt. elemzője a péntek reggeli pozitív tőzsdei index utáni eséseket szintén a görög válsággal magyarázta. Valószínűleg kimerülőben van az EKB Görögországnak szánt hitelkerete, és napi 1-1,5 milliárd euró áramlik ki a görög bankrendszerből - mondta. Kérdés, hogy hétfőn lesz-e olyan megállapodás, amely megnyugtatja a befektetőket - vetette fel az elemző.

A magyar tőzsdén a Mol esett a legtöbbet, ezt nem tartotta említésre méltónak Ballai Zoltán, miután kis forgalomban történt az esés. Horváth Ákos viszont az olaj árának 2 százalékos csökkenésével magyarázta a magyar olajpapír árfolyamának esését.

A Mol 160 forinttal, 1,11 százalékkal 14 245 forintra csökkent, 1,5 milliárd forintos forgalomban.
Az OTP-részvények ára nem változott, 5310 forint volt, forgalmuk 3,6 milliárd forintot tett ki.
A Magyar Telekom árfolyama 1 forinttal, 0,25 százalékkal 401 forintra esett, forgalma 266,8 millió forint lett.
A Richter-papírok árfolyama 10 forinttal, 0,24 százalékkal 4260 forintra erősödött, a részvények forgalma 2,3 milliárd forintot ért el.

A kis- és közepes részvények indexe, a BUMIX 1657,15 ponton zárt pénteken, ez 0,49 pontos, 0,03 százalékos emelkedés a csütörtöki záráshoz viszonyítva.

Közmunka - Merénylet a munkavállalók ellen

A Közmunkás Szakszervezet nyílt levele minden országgyűlési képviselőnek.

Tisztelt Képviselő Asszony, Tisztelt Képviselő Úr!

Egy kéréssel szeretnénk Önhöz, és az Ön személyén keresztül frakciója minden tagjához fordulni.

Mi úgy látjuk, hogy Pintér Sándor belügyminiszter úr közmunkásokkal kapcsolatos javaslata újabb merénylet a magyar munkavállalók ellen.
Ha a Pintér-javaslatot elfogadják, az állam magánvállalkozásoknak fogja akaratától függetlenül eladni az olcsó, közmunkás munkaerőt. Mint régen a rabszolgapiacon, úgy fogják adni-venni a közmunkásokat. Egyszerűen kenyéradó gazdát cserélnek majd az erre a sorsra ítélt magyar állampolgárok tömegei, akik jövőre negyedmillióan lesznek. (A javaslat nemre, korra, betegségre tekintet nélkül árulja a közmunkás munkaerőt, ugyanis semmilyen munkaalkalmassági, orvosi vizsgálat nem előzi meg a napszámos robot megkezdését.)

Ehhez a piszkos munkához a tervezet szerint az állam pénzbeli támogatást nyújt a települési polgármestereknek. Magyarán szólva: a kormány fejpénzt fog fizetni a közmunkás-kereskedelem bonyolítóinak, azaz azoknak a polgármestereknek, akiknek nemrég durván lecsökkentette a járandóságát.

Ez gyomorforgató, erkölcstelen politika!

Még egy megjegyzés: mi úgy gondoljuk, hogy egy olyan országban, ahol ezt meg merik tenni közmunkás magyar állampolgárokkal, ott egy munkavállalónak, keményen dolgozó kisembernek sem lesz előbb vagy utóbb semmi joga.

Tisztelt Országgyűlési Képviselő!

A mostani lépéssel ugyanakkor nem csak a közmunkásokat nyomják még mélyebbre. Teljes mezőgazdasági térségekben, az olcsó közmunkások átirányítása leveri, megfelezi, azaz jóval létminimum alá löki a napszámos béreket. Birtok nélküli falusi emberek tömegeitől vesz el havi két-háromezer forint nettó munkabért az állam. (Ezzel a döntéssel, a hetek, hónapok óta elmaradt sárga csekkek befizetése, meg az iskolakezdés úszik el a vidéki családoknál.)

Ez a szabályozás beláthatatlan folyamatokat indít el a magyar vidéken.
Ráadásul, ha ezt a javaslatot elfogadják, jön majd egy következő tervezet, ami engedélyezi az építőipari vállalkozásoknak (hiszen egy jelentős része idénymunka) nemcsak a képzetlen közmunkás, hanem a szakmunkás-közmunkások egyszerűsített tömeges foglalkoztatását. Egész ágazatokban törhetik így le a béreket.

Kubikusok, közmunkások, napszámosok, és cselédek országa legyünk?

Tisztelt Képviselő Asszony, Képviselő Úr!

Nekünk és a közmunkásoknak nem mindegy, hogy ki, milyen szavazási magatartást tanúsít a Magyar Országgyűlésben.

Első lépésként kérjük, hogy indokaink alapján a T/5141 számú törvényjavaslatot ne támogassa.

Budapest, 2015. június 19.

Tisztelettel:
A Közmunkás Szakszervezet Elnöksége