Előfizetés

Utolérhetők a Mercedesek?

A Formula-1 mezőnyének következő állomása az ausztriai Spielberg. A Red Bull hazai pályája sokévnyi kihagyás után tavaly tért vissza a versenynaptárba, és a karakterisztikájának köszönhetően azonnal a közönség és pilóták egyik kedvenc állomásává vált.

Vajon mire lesz képes a Ferrari Ausztriában? Utolérheti a Mercedest? Valószínűleg ezek a kérdések foglalkoztatják legjobban az embereket, és ha megvizsgáljuk Vettel kanadai versenytempóját, valamint a Ferrari új motorját, akkor egyértelművé válik, hogy az olaszok ismét előreléptek, igencsak biztatók a jelek. A német világbajnok ennek ellenére úgy véli, hogy a Mercedes legyőzéséhez Ausztriában is szükségük lesz egy adag szerencsére. A Williams pedig egyértelművé tette, hogy le akarják győzni az olaszokat, ugyanis új fejlesztéseiknek köszönhetően versenyben lehetnek a Ferrarival.

Valtteri Bottas is elmondta, hogy a fejlesztéseknek köszönhetően közel kerülhetnek a Ferrarihoz, ugyanakkor hozzátette, a Mercedes gyári csapata továbbra is elérhetetlennek tűnik. A Williams több fejlesztést is pályára visz a hétvégén. A csomag legfontosabb elemei a frissített padlólemez és a továbbfejlesztett hátsószárny.

Új pálya, régi vonalvezetés
A pálya korábban Österreichring (1969-1987), majd A1 Ring (1997-2003) néven futott. Ez idő alatt a neve mellett a vonalvezetése is változott. Korábban a hosszú és tempós kanyaroknak köszönhetően a sorozat egyik legkedveltebb pályája lett a 80-as évekre, azonban a rengeteg baleset miatt 1987-ben búcsút intett a mezőny az osztrák pályának. Köze tíz év elteltével a pályát felújították és átépítették. 1997-ben már az új aszfaltcsíkon száguldozhattak a pilóták. Pár év múlva ismét egy hosszabb szünet következett. 2003-ban ismét elhagyta a mezőny Ausztriát. Ezek után 2011-ben Dietrich Mateschitz, a Red Bull tulajdonosa úgy döntött, hogy felújítja a pályát, lehetőséget teremtve, hogy a Formula-1 mezőnye újból visszatérhessen. A vonalvezetésen már nem változtattak. Nevét Red Bull Ringre változtatták.
Pályahossz: 4.326 km Legutóbbi győztes: Nico Rosberg Versenytáv: 307.020 km Körök : 71 Kanyarok: 9 (7 jobb és 2 bal forduló)

A McLaren is nagy reményekkel vágott neki a hétnek. Button elmondta, reméli, Alonso legyőzi őt az időmérőn. Ennek oka, hogy a McLaren-Honda is új fejlesztésekkel gurul pályára. A csapat autója új padlólemezt, egy, a korábbi rövidebb orrkúpot, valamint módosított szárnyakat kapott a hétvégi megmérettetés előtt, azonban a futam előtt csak egy csomag készült el, így azt csak Alonso viheti pályára.

A fejlesztések nem hoztak szerencsét Alonso számára, ugyanis az első szabadedzést a tesztelés helyett nagyrészt a bokszban üldögéléssel kellett töltenie, mivel az új, ötödik motorja alig egy kör után hibát jelzett. Ezek mellett a spanyol pilóta begyűjtött egy 20 rajthelyes büntetést is, mivel csapata három részegységet is kicserélt hajtóegységében. Amellett, hogy beépítették autójába az idei ötödik belső égésű motort, kicserélték a turbót és a hőenergia-visszanyerő rendszert (MGU-H) is. Az első 5. számú részegységért a versenyző 10 rajthelyes büntetésben részesül, míg minden további részegység cseréjéért 5-5 rajthelyes büntetés jár.

Alonso esetében tehát mindez 20 helyes hátrasorolást jelent…

Magyar ezüst

Ezüstérmet szerzett Bognár Richárd dupla trapban a Bakuban zajló Európa Játékokon.

A magyar sportlövő a negyedik helyen kvalifikálta magát az elődöntőbe, ahol hibátlan teljesítménnyel jutott a döntőbe. A fináléban azonban négyszer hibázott, így az orosz Vitalij Fokejev egy rontott koronggal megnyerte a küzdelmet, és kvalifikálta magát a riói olimpiára. A 48 esztendős magyar karrierje során először állhatott fel világverseny dobogójára. Bognár Richárd a honi küldöttség második ezüstérmet szerezte. Korábban a birkózó Korpási Bálint állhatott a dobogó második fokára. Az U17-es magyar férfi vízilabda-válogatott 11-10-ra kikapott Olaszországtól, így vasárnap a hetedik helyért Németország fiataljaival mérkőznek meg.

Álomszerű kosársztori

Mintha az NB I-ből igazolt volna futballistát a Barcelona, nagyjából ennyire „lehetetlen” történet Justin Holidayé. Az amerikai kosaras tavaly Szolnokon nyert bajnoki címet és Magyar Kupát, ebben az idényben pedig már aktív részese volt a Golden State Warrios diadalmenetének a világ legerősebb ligájában, az NBA-ben. Fatális véletlen? Óriási mázli? A Népszava megpróbálta kideríteni.

Szakértők szerint a Warriors egyetlen idény alatt helyet követelt magának az NBA történelmének legnagyszerűbb csapatai közt. Az oaklandi együttes, amely legutóbb negyven éve ért fel a csúcsra, minden idők harmadik legjobb NBA-szezonját futotta 83 győzelemmel és 20 vereséggel – ennél különbet a legendás Michael Jordan Chicago Bullsa is csak két évadban produkált. A GSW a liga nagydöntőjében 4-2-es összesítéssel múlta felül a LeBron James repítette Cleveland Cavalierst, méghozzá szemet gyönyörködtetően színes, gyors, kreatív kosárlabdával.

Ebbe a díszes társaságba bekerülni az Európa középmezőnyéhez sorolt magyar bajnokságból – szakmailag szinte értelmezhetetlen, a csoda határait súroló tett. De ki is valójában Justin Holiday, és mit keresett Szolnokon?

A hátvéd 1989. április 5-én született a California állambeli, körülbelül négyezer lelket számláló kisvárosban, Mission Hillsben. Már a középiskolai bajnokságban kitűnt tehetségével, végzős évében 19 pontot átlagolt, csapata pedig 33-1-es mutatóval megnyerte az állami bajnokságot. Tizennyolc évesen került be a Washington Universityre, ahol az utolsó két idényében már a bajnokság legjobb védői közé tartozott. A 2011-es NBA-drafton Holiday egyik csapatnak sem kellett, annak ellenére, hogy a neve már jól csenghetett a bajnokságban. Egy évvel fiatalabb öccse ugyanis ekkor már a Philadelphia Sixersben pattogtatott, és az egyik legtehetségesebb irányítónak tartották a szakírók. Justin így Európa felé vette az irányt.

Első profi csapata a belga Okapi Aalstar volt, ahol rögtön meghatározó játékossá vált. Holiday egy szezon úgy döntött, hogy visszatér az Egyesült Államokba, és részt vett a Cleveland Cavaliert nyári táborában. A Cavs aztán szerződést is kínált a játékosnak, ám két nappal később továbbadta a Portlandnek, ahonnan aztán a D-Ligában szereplő Idaho Stampede csapatába került. Holidaynek jól ment az NBA előszobájának hívott bajnokságban, így 2013 áprilisában szerződtette öccse csapata, a Philadelphia 76ers. A szezon hajrájában be is mutatkozott az NBA-ben, 9 mérkőzésen 4,7 pontot és 1,7 gólpasszt átlagolt.

Hiába a debütálás a világ legjobb és legismertebb bajnokságában, az amerikai játékos nem sokkal később ismét Európában, méghozzá Magyarországon találta magát: 2013.november 21-én a szezon végéig aláírt a Szolnoki Olajhoz.

Érdekes módon Holidaynek eleinte nem igazán ment, kevésbé feküdt neki a délszláv együtteseket tömörítő Adria Ligában megszokott kemény védekezés. 17 lejátszott ABA Liga-meccsén 30 perc alatt 11 pontot, 5 lepattanót és 2 gólpasszt átlagolt. Az EuroChallenge-ben az Olajjal negyedik helyen végzett, ebben a sorozatban már jobban teljesített, a széria All-Star-csapatába is bekerült. Holiday közben megnyerte a magyar bajnokságot és a kupát is, honi szinten természetesen látszott, hogy kiemelkedik a mezőnyből. A Tiszaligetben mindenképpen megtartották volna, de a Golden State Warriors nyári táborában remek teljesítményt nyújtott, szerződést kínáltak neki, így ismét a világ legjobbjai közt találta magát.

„Megérdemelten került vissza az NBA-be, ott van a helye – mondta korábbi csapattársáról az egyik legjobb magyar kosaras, Vojvoda Dávid. – A kiemelkedő tudása mellett emberileg is csak a legjobbakat tudom elmondani róla. Alázatos, szorgalmas, a nagyképűség halvány jele sem mutatkozott nála. Nem véletlenül imádják a csapattársai a Warriorsnál is.”

A 26 éves kosaras az NBA-alapszakasz 59 meccsén kapott lehetőséget (4.3 pontos átlag), a rájátszásban már kevésbé foglalkoztatták, öt találkozót kapott (a döntőben két percre szállt be).

A bajnoki cím után Justin Holiday a tengeren túl is sztárrá vált, a lapunk által megkérdezett szakértő elképzelhetetlennek tartja, hogy ezek után visszatérjen az NB I-be. „Tudni kell, hogy az NBA megfigyelői erősen fókuszálnak az Adria Ligára, vagyis az amerikai légiós számára jól jött, hogy a Szolnok abban a bajnokságban is szerepelt – magyarázta Patonay Ádám menedzser. – Ami a jövőjét illeti, korábban Philadelphiában csaknem 800 ezer dolláros szerződése volt, ha marad az NBA-ben, ennél biztosan többet keres majd évente.”