Előfizetés

Gyászol a Fradi - Öngyilkos lett a gyúrójuk

Öngyilkosságot köve­tett el csütörtök este Eisemann László, az FTC labdarúgócsapata és a válogatott masszőre. Be­gyógyszerezte magát – tudta meg a Bors.

Hogy mi vezetett ahhoz, hogy a mindig jó kedélyű, a futballban eltöltött évtizedek alatt átélt sztorikat rendszeresen széles mosollyal mesélő, 61 éves gyúró önkezével vessen véget életének, hivatalos forrásból nem lehetett megtudni.

Néhány hónapja autóbalesetet szenvedett. Az eset komoly traumát okozott neki, sokáig rémálmok gyötörték. Akik napi kapcsolatban álltak vele, azt mondják, megváltozott, kedélyállapotának változása kihatott a munkájára is. A válogatottnál elkezdték pedzegetni, hogy jobb volna nyugdíjba vonulnia. Helsinkiben már nem is volt ott a csapat mellett. S mindezek után, ami a legrémisztőbb lehetett a számára: megtudta, hogy az FTC-nél is kevésbé számolnak vele.

A teljes cikket itt olvashatja.

Az FTC honlapja pénteken reggel számolt be a legendás "Ejzi" haláláról, jelezve, hogy a klub a saját halottjának tekinti. Eisemann László - egy hároméves periódustól eltekintve - közel húsz esztendőn keresztül szolgálta a Ferencvárost, míg a nemzeti csapatnál 15 szövetségi kapitány irányítása alatt több mint 250 mérkőzésen segítette az együttest.

Csatárból lett jobbhátvéd

Hortobágyi Tibor
Publikálás dátuma
2015.06.19. 07:58
Osváth Attila (pirosban) az U20-as vb egyik magyar felfedezettje FORRÁS: MLSZ.HU
A labdarúgó NB II egyik legfiatalabb játékosa volt. Csatárként kezdte, majd a magyar U20-as válogatottban jobb hátvédként lett alapember a mieink számára a nyolcaddöntőben véget érő új-zélandi világbajnokságon. Osváth Attilával beszélgettünk a vb-ről és a jövőről.

- A szerbek ellen csupán egy hajszálon múlott a továbbjutás, illetve a büntetők kiharcolása. Bő egy hét távlatából hogyan tekint vissza a búcsúra?

- Még mindig sajnáljuk a vereséget, mert szerettünk volna továbbjutni. Kezünkben volt a mérkőzés, sajnos utolsó perces gólokkal estünk ki. A lefújás után nagyon letört volt a csapat, de az edzőnk segített feldolgozni a búcsút. Nagyon korrektül viselkedett velünk, mert mondta, hogy nincs semmi gond, ilyen a labdarúgás, az élet megy tovább.

- Megnyerő játékot mutatott a csapat szinte az egész vb-n. Minek volt ez köszönhető?

- Annak, hogy minden játékos a csapat érdekét tartotta szem előtt. Senki nem akart különcködni, egyénieskedni. Storck mester rendkívül jól összerakta a csapatot, masszív együttest faragott belőlünk, továbbá megadta a kellő önbizalmat is, hogy el tudjuk kezdeni a világbajnokságot, és sikerüljön jó teljesítményt nyújtanunk.

- A védelem oszlopos tagja volt, az összes mérkőzésen pályára lépett. Hogyan értékeli összességében a csapat teljesítményét?

- Belülről is érezni lehetett, hogy stabilak voltunk és masszívak. Nem nagyon voltak lyukak a pályán. Egyedül a nigériai meccsre tudom azt mondani, hogy kicsit gyengébben teljesítettünk. Lehet, ott már a fejünkben az is motoszkált, hogy biztos volt a továbbjutásunk, amikor kimentünk a pályára. Azt a teljesítményünket kicsit már sajnáljuk, de úgy gondolom, hogy nagyszerű csapat voltunk, jól támadtunk, időnként szép akcióink is voltak. Ennél többet most szerintem nem tudtunk kihozni ebből a világbajnokságból.

- Végül Brazília és Szerbia játssza a finálét. Ellenük a magyar válogatott egyaránt vezetett 1-0-ra, de végül 2-1-re alulmaradt. Belülről mit érzett, miben voltak jobbak ezek az együttesek?

- A brazilok sokkal képzettebbek voltak mint mi, de amíg masszívan tudtunk védekezni addig nem volt probléma még tíz emberrel sem. A szerbek pedig nagyon erősek voltak fejben, ezt jól mutatja, hogy a 91. percben sem adták fel és egyenlítettek.

- Hol tart jelenleg a magyar válogatott a világ élmezőnyéhez képest?

- A vb-n lehetett látni, hogy nem vagyunk teljesen ott az elitben, de jó úton haladunk, hogy esetleg a későbbiekben odakerüljünk. Lehetett látni, hogy például a brazilokkal, szerbekkel is fel tudtuk venni a versenyt, néhol szép játékkal is, de azért még van hova fejlődnünk. Nem mondom azt, hogy a világ elitjébe tartozunk, de szép lassan akár a közepe, eleje tájékára odaérhetünk.

- Milyen helyet foglal el majd az emlékezetében Új-Zéland?

- Jó emlékeim vannak az országról, főleg a világbajnokságról, de nagyon jó barátokat is szereztem a válogatottban így, hogy közel egy hónapig együtt voltunk. Még kicsit nehéz feldolgozni, hogy kint lehettünk a vb-n, mert ez egy akkora élmény, ami meghatározó lesz az egész életemben.

- Korábban több poszton is játszott, sőt a góllövés is egészen jól ment. A vb-n jobbhátvédként tűnt ki. Hol érzi a legjobban magát a pályán?

- Valóban, kiskoromban jobb, illetve balszélső támadó voltam, most pedig jobb oldali védő, de most már úgy érzem, hogy utóbbi posztomon jobban tudok játszani és meg is szerettem ezt a pozíciót.

- A Veszprém színeiben az NB II legfiatalabb játékosaként mutatkozhatott be 16 évesen és 132 naposan. Tavaly került Szigetszentmiklósra, idén viszont már NB I-es csapatok érdeklődéséről hallani. Hol kezdi a felkészülést?

- Ezt még sajnos én sem tudom. Több klubbal is tárgyalásban áll az ügynökségem. Hétvége felé, ha minden igaz, el fog dőlni a sorsom. Az aktuális helyzet fog dönteni, hogy hol van több esélyem játszani.

Névjegy
Név: Osváth Attila
Születési idő: 1995. december 10.
Magasság: 177 cm
Poszt: Jobbhátvéd
Klubjai: Veszprém (2011-2013), Balatonfüred (2013-2014), Szigetszentmiklós (2014-)Gömöri-botrány - Tisztújításra és tisztaságra várva

H. T.
Publikálás dátuma
2015.06.19. 07:56
Gömöri Zsolt MTI FOTÓ: Soós Lajos
Ma délután kerül sor a Magyar Paralimpiai Bizottság rendkívüli közgyűlésére, amelyen a meghívóban szereplő napirendi pontok szerint tájékoztatják a tagokat az MPB körül kialakult helyzetről és a felügyelőbizottság (fb) vizsgálatának eredményeiről. 

Ezt követően megválasztanák a lemondott fb elnökét és két tagját, majd az előzetes tervek szerint bizalmi szavazást tartanának az elnökről, az alelnökről, illetve az elnökségi tagokról. Amennyiben közülük bárkit visszahív a közgyűlés, akkor rögtön tisztújítás következne a napirendi pontok szerint.

Az biztosnak tűnik, hogy az első két pontra sor kerül, a többi viszont még kérdéses. Ugyanis kedden, amikor Szabó László, a Fogyatékosok Országos Diák- és Szabadidősport Szövetségének elnöke sajtótájékoztatón bejelentette az MPB elnökének, Gömöri Zsoltnak a lemondását, azt is közölte, hogy az idő rövidsége miatt ma biztosan nem kerül sor tisztújításra.

Ezzel szemben információink szerint, amennyiben a közgyűlés a napirendi pontokról való szavazásnál úgy ítéli meg, hogy legyen bizalmi szavazás, és a fent leírt esetben sor kerül akár egy személy visszahívására is – például a lemondott Gömöri Zsoltéra –, akkor máris tisztújítás következik. Tehát ezek alapján Szabó László kijelentése csupán jóslat lehet.

Koller Sándor, a Wildboars Kerekesszékes Rögbi Egyesület elnöke, mint a Gömöri-ellenes tábor jelöltje lapunknak elárulta, ők kész tervekkel és programmal készülnek és nem tudják elképzelni, hogy elmaradjon a tisztújítás ma, de a legrosszabb forgatókönyv szerint is egy hónapon belül sor kerülhet rá.

Tegnap megkerestük Szabó Lászlót is, akitől szerettük volna megkérdezni, hogy mi alapján mondta azt, hogy elmarad a tisztújítás, de ő azt válaszolta, hogy a keddi sajtótájékoztatón jelenlévő parasportolókkal – Becsey Jánossal és Dani Gyöngyivel – abban egyezett meg, nem nyilatkoznak a rendkívüli közgyűlés előtt. Azért annyit elárult, azért döntöttek így, mert minden tiszta és világos és nem változott semmi ahhoz képest, amit kedden elmondtak.

Mi ehhez már csak annyit tennénk hozzá, hogy a Gömöri Zsolt végtörlesztésének kirobbanása óta eltelt másfél hónapra egy dolog nem mondható biztosan, mégpedig, hogy tiszta és világos lenne minden. Reméljük, a mai közgyűlés után kitisztul a kép az MPB jövőjét illetően.