Sokkoló! Kislányokat erőszakoltak meg a gyerekgyilkosok

Az UNICEF Legfrissebb értesülései szerint 129 gyermek vesztette életét májusban a kormány által vezetett offenzíva során Dél-Szudánban. Anthony Lake ügyvezető igazgató csütörtökön arról számolt be, hogy a túlélők elbeszélései szerint a fiúkat kasztrálták, majd hagyták őket elvérezni, a lányokat pedig csoportosan erőszakolták meg, majd megölték, más gyerekeket pedig égő házakba dobtak. A szemtanúk a hadsereggel közreműködő fegyveres csoportokat teszik felelőssé.

A Dél-Szudáni katonaság szóvivője, Philip Aguer ezredes megkérdőjelezi a történetek hihetőségét, mondván ilyen tettek nem férnek össze a kultúrájukkal, és teljes körű vizsgálatot követel.

Leila Zerrougui, az ENSZ fegyveres konfliktusokban érintett gyermekek ügyében illetékes különleges képviselője csütörtökön egy olyan esetet idézett fel a Biztonsági Tanácsnak, amikor az elfogott fiúkat összekötözték, majd elvágták a torkukat. Arra szólította fel a nemzetközi közösséget, különös tekintettel az Afrikai Unióra és a Biztonsági Tanácsra, hogy közösen lépjenek ezen gyermekek védelme érdekében, akik erőszak és bizonytalanság közepette nőttek fel.

Szerző

Hadsereg irányítja a kórházakat Hondurasban

Csalással, dokumentumok meghamisításával és a közegészség elleni bűntettekkel gyanúsítja a hondurasi ügyészség a parlament alelnökét. Az országban egy egyre szélesebb körű nyomozás folyik korrupciós ügyekben, miután a nemrég kirobban sikkasztási botrány ezreket vonzott az utcákra.

Lena Gutierrez alelnök, a kormánypárt tagja, az Astropharma nevű cég társtulajdonosa, ami más cégektől vásárolt gyógyszerek nagykereskedelmével foglalkozik. Állítása szerint meglepték a vádak, és be fogja bizonyítani ártatlanságát.

A vádakat egy nappal az után közölték, hogy a helyi hadsereg átvette az irányítást a kórházak és a gyógyszerraktárak felett. Orlando Hernandez elnök jelentette be a lépést, azzal az indokkal, hogy így biztosítható, hogy a gyógyszerek azokhoz kerüljenek, akiknek szükségük van rá, és így felfedezhetik azt is, ha valamiből hiányt szenvednek. A közegészségügytől elsikkasztott összeg akár a 120 millió dollárt is elérheti. Ennek legalább egy részét a kormánypárt választási kampányaira költötték, köztük Hernandezére is. 

Szerző
Témák
Honduras

Ellenzéki győzelem Dániában

Szoros eredmény született a csütörtöki dániai választásokon. Elveszítette többségét  a  Helle Thorning-Schmidt mögött álló baloldali koalíció. 

A hivatalban lévő miniszterelnök támogatói 85 mandátumot, míg a Lars Lokke Rasmussen vezette jobboldali koalíció 90 mandátumot szerzett meg a 179 képviselői helyből.

Négy mandátum sorsa még függőben van, de ez már nem tud változtatni a végeredményen.

A választás nagy nyertese a bevándorlásellenes, jobboldali, populista Dán Néppárt, amely 15-tel növelte eddigi képviselői helyei számát.

Dánia történetének első női miniszterelnöke, Helle Thorning-Schmidt az éjszaka elismerte vereségét, s közölte: nemcsak a kormányfői tisztségről, hanem a szociáldemokrata párt elnöki posztjáról is lemond.

Szerző
Témák
ellenzék Dánia