Előfizetés

Elhunyt Zlinszky János

Elhunyt Zlinszky János professzor, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Jog- és Államtudományi karának első dékánja csütörtökön - közölte Igazságügyi Minisztérium (IM), valamint az egyetem a honlapján. Zlinszky János 87 éves volt.

Az IM megrendüléssel értesült Zlinszky János professzor, volt alkotmánybíró, a római jog kiváló szakértőjének haláláról. Méltatása szerint a jogtudomány területén maradandót alkotó Zlinszky János példaként szolgál a következő jogásznemzedékek számára.

Azt írták, Zlinszky János pályafutását a bolsevik diktatúra igyekezett megtörni, de az ország valamennyi egyeteméről történt kitiltása és a kitelepítés ellenére kitartó szorgalmával felülemelkedett a nehézségeken. Munkájában a tökéletességre törekedve ácsként, később vállalati jogászként és ügyvédként dolgozott, majd 55 évesen kapott lehetőséget a római jog oktatására.

Kiemelkedő egyetemi oktatóként és vezetőként diákok ezreinek jövőjére volt hatással. Több mint háromszáz tudományos közlemény szerzője, számos tudományos társaság tagja és kitüntetés birtokosa volt. Alkotmánybíróként elévülhetetlen érdemeket szerzett az új magyar demokratikus jogállam megszilárdításában és az alkotmányos kultúra megteremtésében, a magyar magánjog megújítását pedig az új polgári törvénykönyvet megalkotó kodifikációs szerkesztőbizottság tagjaként mozdította elő.

Zlinszky Jánosnak a római jog kutatása és megismertetése terén játszott kiemelkedő szerepéért, az erkölcs és jog összhangja érdekében végzett munkásságáért, valamint iskolateremtő szerepvállalásáért Deák Ferenc-díjat adományozták.

Ujhelyi könnyítené a vízumhozzáférést az EU-ba

A turizmus gazdaságélénkítő hatásáról és Kína, illetve Európa iparági együttműködéséről tárgyal a napokban Ujhelyi István, az Európai Parlament közlekedési és turisztikai bizottságának alelnöke Pekingben. 

A magyar politikus által vezetett szakpolitikai delegáció - amelynek tagja még Isabella De Monte olasz, illetve Merja Kyllönen finn európai parlamenti képviselő - legutóbb Qi Xuchunnal, a Kínai Népköztársaság Politikai Tanácsadó Testületének alelnökével és Ai Pinggel, a KKP külügyminiszter-helyettesével tárgyalt a kínai fővárosban. A megbeszélés során mindkét fél a turisztikai együttműködés megerősítését emelte ki, ezen belül is az Európai Unió területére érkező kínai turisták vízumhoz való hozzáférésének esetleges megkönnyítését.

Ujhelyi István - aki a vízumszabályozás szakbizottsági véleményének felelőse - a megbeszélés során azt hangsúlyozta: a hivatalos adatok szerint tavaly több mint százmillió kínai turista utazott külföldre 2014-ben, ugyanakkor sajnálatos módon az utazó közönség csupán kevesebb mint négy százaléka célozta meg Európát. A kínai tárgyalópartnerek álláspontja szerint ez a szám - az együttműködés megerősítése nyomán - egy év alatt megduplázható, de akár háromszorosára is növelhető.

Qi Xuchun a tárgyalás során arról beszélt, hogy a kínai turisztikai piac mindig is nyitott volt Európa, illetve az uniós tagországok felé, ugyanakkor a beutazószám növeléséhez bővíteni kell az elérhető repülőjáratok számát, kedvezményes csomagokat kell kidolgozni és kiajánlani, illetve lehetőség szerint könnyíteni kell a turistavízumhoz való hozzáférést is. A kínai fél szerint bizonyos engedmények érdemben megváltoztathatják a turisztikai piacot, ennek köszönhetően pedig az Európába látogató ázsiai turisták száma is könnyen megsokszorozható.

Az Ujhelyi István vezette EP-delegáció tegnap szintén a kulturális és turisztikai együttműködés lehetőségeiről tárgyalt Ji Pinggel, a CFPD (China Foundation for Peace and Development) főtitkárával, de a következő napokban további egyeztetéseket folytatnak majd közlekedési és turisztikai érdekvédelmi szervezetek, valamint állami hivatalok képviselőivel Kína és Európa, azon belül is Magyarország kapcsolatának és gazdasági együttműködésének megerősítéséről. 

Tarlós irányíthatja a 3-as metró felújítását

Publikálás dátuma
2015.06.18. 13:08
FOTÓ: Népszava
Főpolgármesteri hatáskörbe kerülhetnek a 3-as metróvonal felújításával kapcsolatos ügyek a beruházás mielőbbi megvalósítása érdekében.

A Fővárosi Közgyűlés keddi ülésére benyújtott, a fővárosi önkormányzat szervezeti és működési szabályzatának (szmsz) módosításáról szóló előterjesztés szerint a főpolgármester dönthetne a beruházás megvalósításával összefüggő ügyekről annak érdekében, hogy a kiemelten fontos fővárosi projekt minél hamarabb megvalósulhasson.

A tervezett módosítás szerint főpolgármesteri hatáskörbe kerülnének a tervpályázati eljárással kapcsolatban az olyan döntési jogkörök is, amelyeket az ajánlatkérőnek meglehetősen rövid határidőn belül kellene gyakorolnia. Ezáltal biztosítható az eljárási cselekményekkel összefüggő döntések időbeni meghozatala és azonnali beavatkozást igénylő helyzetek kezelése, amelyek esetében rövid határidő áll az ajánlatkérő rendelkezésére - olvasható a javaslatban.