Előfizetés

Gripen-baleset - Hende nem titkol semmit?

Publikálás dátuma
2015.06.18. 11:12
A képen Hende kitüntette a Gripen-pilótát. MTI Fotó: Kovács Tamás
Hende Csaba honvédelmi miniszter bármikor kész tájékoztatni a parlament szakbizottságát a vadászrepülőgépekről - közölte a Honvédelmi Minisztérium csütörtökön.

A tárca arra reagálva közölte ezt, hogy az MSZP azt firtatta, Hende Csaba honvédelmi miniszter miért nem hajlandó megosztani az Országgyűlés szakbizottságával azokat az információkat, amiket a kormányülésen ismertetett a Gripen vadászrepülőgépeket ért sorozatos balesetekkel kapcsolatban.

A szocialista Demeter Márta szerdai közleményében felidézte, az MSZP kedden hivatalosan is kezdeményezte, hogy az Országgyűlés Honvédelmi bizottsága hallgassa meg Hende Csaba minisztert a magyar Gripeneket ért sorozatos balesetek és meghibásodások hátteréről. A tárca vezetője azonban nem jelent meg az ülésen, a bizottság fideszes többsége pedig leszavazta a Gripenek ügyének napirendre vételét.

A Honvédelmi Minisztérium tájékoztatása szerint a tárcavezető szerdán tájékoztatta a kormányt arról, hogy 2010 óta milyen lépéseket tettek "a Gripen-képesség fejlesztéséért" és a szocialista kormányok ezen a területen elkövetett mulasztásainak orvoslásáért. Leszögezték továbbá, hogy a honvédelmi miniszter - akár nyílt, akár zárt ülésen - bármikor kész tájékoztatni az Országgyűlés honvédelmi és rendészeti bizottságát is a honvédség negyedik generációs vadászrepülőgépeiről, amennyiben a testület napirendre tűzi a kérdést és annak tárgyalására meghívja a tárca vezetőjét is.

Illegális parkoló a Zöld Pardon helyén

Parkot ígértek, de egyelőre csak illegális parkoló van az egykori Zöld Pardon eredeti helyén, a Petőfi híd budai hídfőjénél – írja az Index. Az önkormányzat állítólag keresi a megoldást, pályázatot adtak be, de eredmény még nincs.

A Petőfi híd két lehajtójánál tíz évig két szórakozóhely virágzott, a Zöld Pardon és a Rio. A kerületi önkormányzat 2011 őszén bezáratta mindkettőt, mert állítólag zavarták a környéken élők nyugalmát. A Zöld Pardon átköltözött a Lágymányosi hídhoz, de két év után bezárták. A XI. kerületi önkormányzat úgy tájékoztatta a hírportált, hogy a területen a parkolás teljesen illegális, és erről szóltak már a közterület-felügyeletnek. A tervek szerint a területen maradna a zöldfelület, sport- és rekreációs céllal.

Csak óvatosan a strandolással!

Publikálás dátuma
2015.06.18. 07:12
Sose hagyjuk felügyelet nélkül a fürdőző gyerekeket! FOTÓ: THINKSTOCK
Ha jön a kánikula, megtelnek a strandok - a felfrissülés azonban nem veszélytelen, fürdőzzünk akár tóban, folyóban vagy medencében. A strandoknak számos szigorú előírást kell betartaniuk a fürdőzők biztonsága érdekében, ám gyakran még ez sem elég. A legveszélyeztetettebb helyzetben az idősek és a gyerekek vannak.

Akár medencés strandokon, akár tó- vagy folyóparton igyekszünk elviselni a nyári meleget, az önfeledt szórakozás egy szempillantás alatt tragédiába torkollhat. Június első hétvégéjén, mindössze két nap alatt, mintegy 60 ezer ember látogatta meg és frissült fel a fővárosi strandokon. A termalfurdo.hu adatai szerint a legnépszerűbb fürdőhelyeknek a Palatinus és a Dagály fürdők bizonyultak, a két strandon több mint 6-6 ezer vendég fordult meg a nyár első forró hétvégéje alatt.

Tragédiák a medencében

Már ezen a hétvégén megtörtént az első haláleset: a szolnoki Tiszaligeti Termálstrand és Élményfürdőben egy 78 éves férfi vesztette életét, aki rosszul lett a medencében, így kerülhetett a víz alá. Szemtanúk elmondása szerint a fürdőzők azonnal a férfi segítségére siettek, a mentősök pedig majdnem egy órán keresztül próbálták újraéleszteni, sikertelenül.

A múlt hétvégén a budapesti Palatinus strandon történt majdnem tragédia: az egyik vendég egy négyéves, a víz felszínén eszméletlenül lebegő kislányt húzott ki egy mély vizű medencéből. A gyerek életét sikerült megmenteni, ám hogy pontosan mi történt, még ma sem teljesen egyértelmű, a történtekről mást állít a strand vezetése és egy szemtanú.

Utóbbi szerint a strand szakemberei nem siették el az életmentést, szerinte tíz perc is eltelt, mire "két hölgy a strand ügyeletéről odaért" - mesélte az Indexnek. "A kislánynak egészen fel volt püffedve a hasa. Nézegették a pulzusát, nyomogatták, de nem mertek hozzányúlni, végül bő tíz perc múlva egy biztonsági őr szaladt oda és húzta ki a gyerek nyelvét, hogy levegőhöz jusson" - mondta a baleset idején a helyszínen tartózkodó férfi, aki szerint a strand személyzete a mentőket is későn hívta ki, a mentőkocsi ezért csak másfél órával később érkezett meg.

Mint kiderült, a kislány epilepsziás rohamot kapott a medencében, ahol szülői felügyelet nélkül tartózkodott. Czinege Szilvia, a Budapest Gyógyfürdő Zrt. marketing igazgatója a Népszavának azt mondta, a baleset kapcsán vizsgálatot indítottak, amely folyamatban van. "Jelenlegi ismereteink szerint, az előírásoknak megfelelően üzemelt a strand, a medencéknél szakképzett uszodamesterek teljesítettek szolgálatot, ezen felül 2 mentőápoló volt aznap ügyeletben.

A kislányt valóban egy vendég hozta ki a vízből, de a területen szolgálatot teljesítő biztonsági őr, aki szintén sok éves ápolási tapasztalattal rendelkező kolléga, kötelességének megfelelően azonnal segített a mentésben, azonban a szakszerű ellátásról a a helyszínre sietett, 25 éve egészségügyben dolgozó szakemberek gondoskodtak" - mondta Czinege Szilvia, hozzátéve: a korábbi hírekkel ellentétben, bár a kislány elvesztette az eszméletét, a szíve nem állt meg, ezért nem kellett újraéleszteni sem.

Az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) tájékoztatása szerint a mentők a segélyhívás után tíz perccel a helyszínen voltak, a lányt stabil állapotban szállították a Heim Pál Gyermekkórházba. Úgy tudni, a gyereket hétfőn haza is engedték a kórházból.

A strandok üzemeltetőinek több szigorú előírásnak is meg kell felelniük a fürdővizek tisztasága mellett a medencék felügyeletével, a biztonságos fürdőzéssel és a mentési szolgálattal kapcsolatban is, ám nem szabad figyelmen kívül hagyni a strand vendégeinek felelősségét sem. A Palatinuson a kislány egyedül ment be a mély vízbe, a baleset után a szülőket legalább fél órán át kereste a személyzet, pedig a szabályok szerint hat éven aluli vagy úszni nem tudó 12 éven aluli gyerek csak felnőtt kíséretében tartózkodhat a mély vízben.

A strandüzemeltetők kötelesek a fürdővizek mellett jól látható helyre kihelyezett feliratokkal, figyelmeztető táblákkal felhívni a figyelmet a lehetséges veszélyekre, a biztonságos fürdőzés előírásaira, illetve minden medencénél kell lennie megfelelő végzettségű úszómesternek is.

Halálos kerti pancsolók

Nemcsak a strandokon történhet tragédia: az OMSZ kedden adott hírt arról, hogy a múlt hétvégén két kétéves kisgyermek került életveszélyes állapotba, mert otthon a kerti medencébe estek és fuldokoltak. Egyiküket, egy kétéves kislányt sikerült a mentőknek újraéleszteniük, egy kétéves kisfiú azonban a beavatkozások ellenére életét vesztette.

A szakemberek szinte minden nyáron figyelmeztetnek a kerti pancsolók veszélyeire. Hiába a 20-40 centiméteres vízmélység, a gyerekeket még az ilyen kisebb medencéknél sem szabad felügyelet nélkül hagyni. A kicsik könnyen elcsúszhatnak, a vízbe eshetnek, légzőnyílásaik pedig így a víz alá kerülhetnek, ami percek alatt fulladásos halált okozhat.

Egy amerikai kutatás szerint az Egyesült Államokban évente 10-20 olyan eset fordul elő, amikor 12 évesnél fiatalabb gyerek fullad meg az otthoni pancsolómedencében, a gyerekek túlnyomó többsége - mintegy 90 százaléka - ötévesnél is fiatalabb. A kutatók hangsúlyozták: a szülőknek tudatosítaniuk kellene, hogy az alacsony vízmélységű medencék semmivel sem veszélytelenebbek, mint a standokon található mélyebb vizek, különösen a kisebb gyerekek esetében.

Éppen ezért arra hívják fel a szülők figyelmét, hogy ha nem tudják megoldani a gyerekek felügyeletét, akadályozzák meg a kerti medencéhez való hozzáférést. Jelezték: a szomszéddal vagy telefonon történő beszélgetés, a kerti partik közbeni iszogatás nem jelent gyerekfelügyeletet.

Különösen vigyázni kell tóban, folyóban

A legnagyobb veszélyt azonban továbbra is a bányatavak és a természetes fürdővizek rejtik, kellő elővigyázatossággal azonban elkerülhetőek az életveszélyes sérülések vagy a halálesetek - figyelmeztette idén is a fürdeni vágyókat az OMSZ. A sokak által kedvelt bányatavak kiszámíthatatlanok, nem tudhatjuk előre, mit rejt a mély. A bányatavak mellett a folyóknál is fokozottan figyelni kell, mert a meder mélysége kiszámíthatatlan, az erős sodrás és az örvények pedig még a gyakorlott úszók számára is veszélyesek lehetnek.

Oda kell figyelni a fürdőzési alapszabályokra: felhevült testtel senki ne ugorjon vízbe, közvetlenül étkezés után, valamint alkohol vagy gyógyszer hatása alatt sem ajánlott bemenni a vízbe. Természetes vizeknél mindenképp ajánlatos a kijelölt helyeket választani, mert baj esetén biztos, hogy van szakszerű segítség: a természetes vizek mentén működő strandok üzemeltetőinek kötelessége biztosítani vízi mentésben jártas úszómesteri ügyeletet, megfelelően karbantartott mentőcsónakkal és naprakész felszereléssel.

A magyar tenger szintúgy tartogathat nem várt veszélyeket, a Balatonnál mindig ügyelni kell a viharjelzésre, amelyek rövid idő alatt, hirtelen csaphatnak le a fürdőzőkre, szörfösökre. Minden fürdőzőre vonatkozik az uniós szabályoknak megfelelő, kétfokozatú viharjelző rendszer: az I. fokú viharjelzéskor csak a strandok bójákkal határolt területén belül, valamint a parttól maximum 500 méter távolságra szabad fürödni - ilyenkor a sárgás fény percenként 45-ször villan fel.

A II. fokozatú jelzésnél a fény percenként 90 alkalommal villan, ez már azt jelzi, hogy tilos a vízben lenni, mert hamarosan lecsap a vihar. A fürdőzőknek mindemellett a vízi sportolókra is figyelniük kell, sok baleset történik, amikor vízi járművek okozzák a sérülést. Az intés persze ugyanúgy vonatkozik a szörfösökre, vitorlázókra is.