Előfizetés

"Ide lőjetek!" - Tiltakozás a határzár ellen (fotók)

Publikálás dátuma
2015.06.17. 22:00

Magyarországnak szüksége van bevándorlókra - jelentette ki Bokros Lajos, a Modern Magyarország Mozgalom (MoMa) elnöke a gyűlöletkampány és a határzár ellen tiltakozó rendezvényen, a Parlament épülete előtt szerda este. A képre kattintva galéria nyílik! FOTÓK: TÓTH GERGŐ

Az ellenzéki politikus azt mondta: a gazdasági bevándorlók befogadása nemzeti érdek, hiszen jó kormányzás mellett munkahelyeket teremtenek, adót fizetnek, utánpótlást jelenthetnek az elöregedő, fogyatkozó magyar társadalom számára. A menekülteket pedig, már csak emberiességi okokból is segíteni kell - tette hozzá.

A kormánynak a bevándorlókhoz kapcsolódó plakátkampányára utalva a szónok azt hangsúlyozta: a jelenlegi kormány az, amely fenyegeti a munkahelyeket, hiszen már csaknem félmillió magyar keresi boldogulását Nyugat-Európában. Hozzátette: a jelenlegi kormány az, amely nem tiszteli a törvényeket, hiszen plakátkampánya a büntető törvénykönyv közösség elleni uszítást szankcionáló paragrafusába ütközik.

Ungváry Rudolf közíró a rendezvényen arról beszélt, hogy van remény, a kormány kampánya "dugába dőlt". Szerinte végre sikeresen léptek fel az európaiság és a demokrácia hívei, akik találó ellenplakátokkal, illetve a bevándorlóellenes plakátok megsemmisítésével fejezték ki véleményüket. 

A tüntetés mintegy másfél száz résztvevője a MoMa zászlóival és középen uniós emblémával ellátott magyar zászlókkal demonstrált. A tüntetést "Ide lőjetek!" mottóval hirdették meg. A transzparenseken többi között a "Nem akarunk vasfüggönyt" és "Nem élhetünk gyűlöletben" feliratok voltak olvashatók.

Forrás: Bokros Lajos/Facebook

Forrás: Bokros Lajos/FacebookFelhők takarják el a napot

Publikálás dátuma
2015.06.17. 21:41
Fotó: Thinkstock
Csütörtökön kezdetben naposabb időre van kilátás, majd napközben északnyugat felől megnövekszik a felhőzet, de egy-egy futó zápor legfeljebb csak az esti óráktól alakulhat ki nyugaton, északnyugaton. Élénk lesz az északi-északnyugati szél. Hajnalban 8-14°C, napközben 22-27°C között alakul a hőmérséklet.

Pénteken egy hidegfront hatására feltámad az északnyugati szél, elszórtan záporok, helyenként zivatarok kialakulására is számítani kell. A legmagasabb hőmérséklet 20 és 27°C között alakul. 

Szombaton a szeles időben többfelé számíthatunk futó záporok kialakulására, helyenként északon, északkeleten esetleg az ég is megdörrenhet. Hajnalra északon és nyugaton 10 fok köré csökkenhet a hőmérséklet, napközben 18-24°C várható, az Alföldön lesz a melegebb idő.

Vasárnap is számítani kell záporok, a Dunától keletre helyenként zivatarok kialakulására. Élénk, erős lesz az északnyugati szél. A hűvös hajnalt követően 18-24°C várható. Hétfőn már csak elszórtan lehet egy-egy zápor, délután 23-27°C-ot mérhetünk.

Befejeződött a sármelléki repülőtér kármentesítése

Több mint ötéves munkával, mintegy 4,3 milliárd forintos európai uniós forrás felhasználásával kármentesítették az egykor szovjet katonai objektumként működő zalavári-sármelléki repülőtér területét.

Karafa Balázs projektmenedzser szerdán, a helyszínen tartott sajtótájékoztatón elmondta: a két település szomszédságában lévő egykori szovjet katonai repülőtér évtizedeken át szennyezte veszélyes anyagokkal a környezetet. A két önkormányzat összefogásával létrejött Sármellék-Zalavár Repülőtér Kármentesítő Társulás 2010-ben kezdte el a most befejezett munkát, a mintegy 60 hektáros területen csaknem 186 ezer köbméter talajvizet, illetve 357 ezer köbméter talajt tisztítottak meg.

A 2011-ben indult munkálatok során kitermelték a szennyezett talajt, illetve lebontották vagy áthelyezték a már nem használt épületeket, térburkolatokat, valamint a földben lévő tartályokat és csővezetékeket. A kitermelt talajvizet és talajt tisztítás után visszajuttatták a helyére, így azok már nem fenyegetik a környező települések vízkészletét egészségre káros anyagokkal.
A több mint öt éven át tartó munkálatokat követően még öt évig folyamatosan monitorozzák a területet - jelezte Karafa Balázs.
Horváth Tibor (független), Sármellék polgármestere, a társulás elnökeként elmondta: a repülőtér mintegy 400 hektáros területéből az a 60 hektár volt a legszennyezettebb, amelyen egykor az üzemanyagtöltő működött, s ahonnan a talajba szivárogtak a szénhidrogén-származékok.

Felidézte, hogy volt olyan ásott kút, amelynek a vízfelszínén meg lehetett gyújtani az olajszármazékokat, de a nemrég ugyanott vett minta már ivóvízminőséget mutatott. A hatóságok mérései alapján pedig mostanra már sehol nem éri el a határértékeket a kimutatható szennyezőanyagok mennyisége.