Utódkeresés az MPB-ben

Sokan már május eleje óta – amikor kirobbant a Magyar Paralimpiai Bizottság elnökének és munkatársainak végtörlesztése körül kialakult botrány – vártak arra, hogy Gömöri Zsolt lemondjon elnöki posztjáról. Kedden a sportvezető, Szabó Lászlón, a Fogyatékosok Országos Diák- és Szabadidősport Szövetségének az elnökén keresztül jelentette be lemondását sajtótájékoztató keretében. A várt pezsgőzés és örömködés azonban egyelőre elmaradt, mivel még nem tudni, hogy ez a bejelentés csupán személyi, vagy szemléletbeli váltást is eredményez-e.

A Szabó László által közölt forgatókönyv szerint a holnapi rendkívüli közgyűlésen nem kerülne sor tisztújításra, hanem a lemondott felügyelőbizottság helyett választanának újat, illetve kitűznék a tisztújítás időpontját. Értesüléseink szerint Szabó kijelentése csupán jóslat lehet, ugyanis a közgyűlésen jelenlévők szavaznak arról, hogy legyen-e még aznap új elnök és elnökség választás.

Bár például a Gömöri-ellenes tábor egyik képviselője, a jelenleg Londonban élő kétszeres paralimpiai bajnok úszó, Pásztory Dóra is üdvözölte az elnök lemondását, ennek ellenére Facebook oldalán azt írta, hogy ne siessenek a tisztújítással. „Gömöri Zsolt lemondása nagyon fontos lépés a tiszta, átlátható, a parasport eszméjéhez méltó bizottság működéséhez, de még nagyon messze a végcél” – írta közösségi oldalán a klasszis.

„Nagy a felelősség, úgyhogy a kapkodás, indulatból, dühből hozott döntés nagyon ártalmas lehet. Egyetértek azzal, hogy a pénteki közgyűlésen felügyelőbizottságot kell választani, de egy új időpontot kell kitűzni az személyi kérdések eldöntésére. Idő kell, hogy a jelöltek bemutatkozzanak, vázolják a jövővel kapcsolatos elképzeléseiket. Erre nem elég két nap” – tette hozzá Pásztory.

A radikálisabb forgatókönyv szerint viszont már holnap új elnöke lehet az MPB-nek. Koller Sándor, a Wildboars Kerekesszékes Rögbi Egyesület elnöke, a küldöttek egyike, lapunknak elárulta, valóban indul az elnöki pozícióért, mert a parasportolók felkérték rá.

„Nem személyes ambíciók miatt döntöttem a jelöltetés mellett, hanem mert a sportolók felkértek erre a szerepre. Három napig vívódtam, hogy elvállaljam-e. Nem légből kapott ez a döntés, kész tervekkel rendelkezünk. Zachár Attila lenne az alelnök és már további leendő elnökségi tagok jelezték, hogy szívesen dolgoznának a paralimpiai sport ügyéért. Közhasznú munkában szeretném ellátni elnöki feladatomat, amit az elnökség többi tagjától is elvárnék. Az iroda tovább működne, és létrehoznánk egy ösztöndíj alapot a parasportolóknak, ami segítené a felkészülésüket” – avatta be lapunkat programjába Koller Sándor.

Arra a felvetésre, hogy mennyi esélyt lát a tisztújítás elmaradására, kétkedve felelt. „Szerintem mindenki azt szeretné, hogy minél hamarabb lezáruljon ez az ügy. Ha pénteken nem lesz tisztújítás, akkor is legkésőbb egy hónap múlva sor kerül rá. Mi viszont úgy készülünk, hogy már a mostani közgyűlés átalakul tisztújító közgyűléssé. Igenis meg kell tartani a bizalmi szavazást, hogy a Magyar Olimpiai Bizottság, a kormány és a szponzorok is megnyugodhassanak” – mondta az elnök jelölt.

Azonban nem egyszerű a helyzet, mert szeptemberben kerekesszékes vívó-vb-t, míg novemberben erőemelő Eb-t rendez az MPB Egerben. Mindkét verseny fontos a riói kvalifikáció szempontjából, azonban információink szerint a nemzetközi szövetségek figyelemmel kísérik az itthoni ügyek alakulását, és még az is benne van a pakliban, hogy ha nem lesznek rendezettek a körülmények, akkor elveszik a magyaroktól a rendezés jogát. Koller Sándor viszont úgy látja, csupán azért terjesztik ezeket a híreket, hogy a tisztújítást elhalasszák.

Egy biztos, a holnapi rendkívüli közgyűlés után kiderül, vajon az alapszabály szerint az alelnök, a fideszes Deutsch Tamás lesz az ügyvezető elnök a tisztújításig, vagy már most Koller Sándor ülhet az elnöki székbe, esetleg más lesz-e a befutó. Több politikai párt mindenesetre felszólította Deutsch-ot és az elnökséget is a lemondásra.

Szerző

Őrizetbe vették a Juve chilei sztárját

A chilei rendőrség letartóztatta Arturo Vidalt, aki a chilei labdarúgó válogatottban szerepel a Copa Américán. A Juventus sztárját nem sokkal azt követően vették őrizetbe, hogy Ferrarijával súlyos közlekedési balesetet okozott a főváros, Santiago de Chile külvárosában.

Kiderült, hogy alkohol volt a szervezetében, azt azonban nem közölték, mekkora mennyiségű. Maga Vidal egyébként jól van, s csak kisebb sérülései lettek. A baleset idején felesége is az autóban tartózkodott. A rendőrség közlése szerint közepesen súlyosan sérült meg.

Vidal az eset után a YouTube-on rövid bejátszást tett közzé, amelyen egyértelműen elismerte, hogy a baleset az ő hibájából történt. A Twitteren sokan felvételeket tettek közzé állítólagos autójáról, amely nagyon komolyan megrongálódott a gépkocsivezető oldalán. A kocsi ára potom 320 ezer euró.

A 28 éves Vidal kiesése súlyos veszteség a Copa Américán a chilei válogatott számára. Az együttest akár a végső győzelemre is esélyesnek tartották. A középpályás jelenleg vezeti a góllövőlistát három találattal: egy gólt szerzett Ecuador ellen, s kettőt a hétfői 3-3-as győzelem során Mexikóval szemben. Az együttes ezzel vezeti az A csoportot, utolsó találkozóját Bolívia ellen játssza pénteken.

Vidalnak nem ez az első botránya: korábban 100 ezer euróra büntette a Juventus, mert részegen tombolt egy olasz éjszakai bárban.

Copa América, csoportkör, 2. forduló
B csoport
Argentína-Uruguay 1-0
Paraguay-Jamaica 1-0Szerző

Jó-e, ha mellékállású a futballkapitány?

Publikálás dátuma
2015.06.18. 07:54
A „csodatevő” Dárdai Pál bírja a kettős terhelést FOTÓ: VAJDA JÓZSEF
Hetek óta csatázik Dárdai Pálért a német Hertha és a magyar futballszövetség, egyelőre megjósolhatatlan, mi lesz a „meccs” vége. Emlékezhetünk rá, a 39 éves tréner úgy lett a válogatott csodatévője, hogy kezdetben gyerekekkel foglalkozott Berlinben, majd megbízott edzőként tartotta bent az élvonalban a Hertha felnőttcsapatát. Dárdai esete rávilágított a csapatsportok egyik örökzöld kérdésére: fő- vagy mellékállású kapitány irányítson?

Túlzás nélkül kijelenthető, minden focikedvelő magyar álma, hogy Dárdai Pál vezesse a válogatottat az őszi Eb-selejtezőkön. A Németországban játékosként jelentős karriert befutó pécsi fiatalember új szemléletet hozott a magyar labdarúgásba, a lendület eredményességgel párosult, naná, hogy a sportági szövetség minden tőle telhetőt megtesz azért, hogy a trénernek ne kelljen lelépnie a hajrá előtt.

Sajtóhírek szerint az MLSZ annak idején 100 millió forint körüli összeget sem sajnált azért, hogy a kapitányt elengedje a Hertha, abba most nem érdemes belemenni, mindez elég lesz-e ahhoz, hogy szeptemberben és októberben is leüljön, leülhessen a magyar kispadra.

A lényeg, hogy Dárdai Pál a „semmiből” lett sikeredző. „Elsősorban szakmai szempontok döntik el, ki legyen a kapitány, ám természetesen számítanak az emberi tulajdonságok is – árulta el Sipos Jenő, a magyar fociszövetség szóvivője. – Dárdai Pál az elmúlt évek, évtizedek legelfogadottabb szövetségi kapitánya Magyarországon.”

Valamelyest hasonló a helyzet a vízilabdázóknál is, ahol a londoni olimpia után minden idők egyik legnagyszerűbb játékosa, Benedek Tibor váltotta a sikerkapitány, három olimpián diadalmaskodó Kemény Dénest. Kezdetben még hallhatóak voltak a kritikus hangok, melyek szerint a tapasztalat nélküli edző „megéghet” az új szerepben, ám a férfiválogatott világbajnoki címe elhallgattatott minden károgót. Klubfeladatok nélkül irányít Merész András, a női csapat edzője is, sok panaszunk arra a társaságra sem lehet.

Nézzünk körül a kosarasok háza táján! „Írott szabály nincs, az elnökség dönthet így is, úgy is. Most az a tendencia, hogy klubedzők irányítják a magyar válogatottat” – árulta el Faragó András, a hazai szövetség sajtófőnöke. Fájdalom, az eredmények elmaradnak, ám közel sem biztos, hogy ez csak a magyar női együttest felkészítő szlovák Stefan Svitek (a krakkói hölgyek után a sikertelen hazai kontinensviadal után a kassai férfiakkal dolgozik), illetve a férfiválogatottat gardírozó Stojan Ivkovic (Kecskeméten edző volt, Szolnokon szakmai igazgató lesz) felelőssége.

A kéziseknél felemás a felállás, hiszen Németh András női kapitány fő-, Talant Dujsebajev viszont mellékállásban tölti be a tisztséget. Az előbbi társaság nemrég az osztrákok elleni kettős győzelemmel tette biztossá helyét a decemberi dániai világbajnokságon, míg az oroszból spanyollá lett Dujsebajev (klubja, a lengyel Kielce bejutott a BL négyes döntőjébe) férfiválogatottja hibátlan mérleggel jutott ki a januári, lengyelországi Eb-re.

Úgy fest, tuti recept nem létezik: van, aki egy fenékkel két lovat is könnyedén megül, másnak egy is „feltöri a hátsóját”…

Csank: hosszú távon nem megy

Csank János nem favorizálja, ha klubedző irányít szövetségi kapitányként, de – mint mondja – nem mindegy, hogy rövid- vagy hosszú távú a kettősség. „A világ élvonalába tartozó futballválogatottaknál ez elképzelhetetlen – magyarázta a korábbi kapitány. - Nálunk most jönnek az eredmények, ám az edző számára dupla energia a két állás, nem tartom ideálisnak. Így azért könnyebb, hiszen kisebb a támadási felület, hogy Dárdai Pali itthon kapitány és Németországban klubedző.”Szerző