Nem lesz gázáremelés?

Összességében nem módosítja a földgáz egyetemes szolgáltatói díját a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) földgáz rendszerhasználati díj rendeletének módosítása. Az egyes díjelemek úgy módosulnak, hogy azok a rendszerhasználati díjak változását kiegyenlítik, így a lakossági fogyasztók továbbra is a rezsicsökkentéssel elért árszinten vásárolhatják a gázt - tájékoztatott a MEKH.

Július 1-jétől megindul a kereskedelmi üzem a szlovák vezetéken, ezért a szállítási díjak számításakor figyelembe kell venni az azt üzemeltető engedélyes költségeit. Mindezek következtében 4-8 százalék közötti mértékben növekedtek a szállítási kapacitásdíjak - közölte a MEKH. Ugyanakkor több mint 10 százalékkal csökkent a forgalmi díj, a forgalomarányos költségek meghatározásakor figyelembe vett gázár változása miatt - hangsúlyozták.

Majd 10 százalékkal csökken az egyetemes szolgáltatásra nem jogosult felhasználók ellátása érdekében történő kapacitás-lekötés esetén a földgáztárolási díj elemei közül a kapacitásdíj.

A betárolási és a kitárolási forgalmi díjak - a figyelembe vett földgáz árának mérséklődése miatt - kis mértékben csökkennek, 0,4, illetve 2,9 százalékkal.

A földgázelosztási díjak esetében a 20 köbméter per óta alatti, jellemzően lakossági kategóriában átlagosan 4,71 százalékkal emelkedik az átlagár az alapdíj változatlansága mellett, míg az e feletti kategóriákban csak egyes elosztóknál változnak a díjak 2,4-5 százalék közötti mértékben - közölte az energiahivatal.

Szerző

Igazságtalan adótörvény

Publikálás dátuma
2015.06.17. 07:24
A Fidesz–Jobbik koalíció meghosszabbította a sokak szerint igazságtalan egykulcsos adórendszert FOTÓ: MTI/SOÓS LAJOS
Az Országgyűlés fideszes többsége és a Jobbik rábólintott a jövő évi adótörvényekre, a többi ellenzéki párt és a függetlenek nemmel szavaztak. A költségvetésről a jövő héten rendezik meg a végszavazást, de a módosító indítványokon már nem lehet változtatni.

Csökkenni fognak az állami közszolgáltatások díjai és illetékei, mintegy 10 milliárd forint értékben - erről számolt be Varga Mihály azt követően, hogy az Országgyűlés kedden elfogadta a 2016. évi adótörvényeket. A nemzetgazdasági miniszter utalt arra is, hogy a kormány az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bankkal kötött februári megállapodás értelmében 60 milliárd forinttal csökkenti majd jövőre a bankadót, azonban az adó teljes megszüntetését, a bevezetéskor tett ígéreteket figyelmen kívül hagyva, nem tervezik. Egy módosító indítvány nyomán a törvény tartalmazza azt a kedvezményt, amely szerint azok a bankok, amelyek a válság éveiben, vagyis 2009 után is növelték a hitelezésüket, összesen 10 milliárd forintos kedvezményt kapnak. Aligha fogja sok bank teljesíteni ezt a feltételt - vélik a a szakértők, az azonban már életrevalóbb ötletnek tűnik, hogy csatlakozhatnak a kedvezményezettek köréhez a hitelezést a jövőben bővítő pénzintézetek is.

A miniszter hivatkozott arra, hogy az elmúlt évek során jelentősen csökkentek az élőmunka és a vállalkozások adóterhei. Azonban a forgalmi típusú (áfa) adózás magas szinten tartása elsősorban az alacsony jövedelmű családokat az átlagosnál nagyobb mértékben sújtja. Varga Mihály utalt arra, hogy a jövőre egy százalékponttal 15 százalékosra csökken a személyi jövedelemadó kulcsa, a sertés tőkehús áfája is 27 helyett 5 százalékos lesz. A gazdasági tárca vezetője megígérte, hogy csekély mértékben 10 000-ről 12 500 forintra nő a kétgyermekes családok adókedvezménye, viszont a családi pótlék összege - miként évek óta - változatlan marad. Csökkenni fognak az állami közszolgáltatások díjai, illetékei is, mintegy 10 milliárd forint értékben - ismertette.

A törvény bevezeti a növekedési adóhitel-kedvezményt, azzal számolnak, hogy 20 ezer cég juthat támogatáshoz, s a fejlesztéseken, a munkahelybővítéseken, további terjeszkedésen keresztül jelentős lökést ad a gazdasági növekedésnek. Újdonság, hogy a játékkaszinók játékadójának 3 százalékát karitatív célokra különítik el, az intézkedés 186 millió forintot jelent. A közművezetékek adókedvezményével a létesítéstől számított öt évig nem kell adózni a vezetékek után. Az önkormányzatok a háziorvosoknak, gyermekorvosoknak, fogorvosoknak iparűzési adókedvezményt nyújthatnak, ez hétezer praxist érinthet, és évi 200 ezer forint megtakarítással is felérhet.

A Fidesz a Jobbik támogatásával kedden nem csak az igazságtalan egykulcsos adórendszert hosszabbította meg újabb egy évvel, hanem a cserbenhagyás költségvetésének sarokköveit is letette. Miközben drámaian nő a dolgozói szegénység, a jobboldal csak a gazdagok adóját hajlandó csökkenteni - így fogalmazott Burány Sándor, az Országgyűlés költségvetési bizottságának szocialista elnöke. Az MSZP háromkulcsos adórendszere senkinek nem növelné az adóját, viszont jelentősen csökkentené az átlag vagy az alatt keresők terheit - tette hozzá a politikus.

Ugyancsak tegnap fogadták el a képviselők a 2016. évi költségvetés összesített módosító indítványait. A döntés után az egységes költségvetési törvényjavaslatot Kövér László házelnök megküldi Kovács Árpádnak, a Költségvetési Tanács elnökének, majd a testület véleményt mond róla. A büdzsé zárószavazását ezt követően, várhatóan a jövő heti ülésén tartja a parlament. A 2016-os költségvetés eredetileg tervezett bevételi és kiadási főösszegét egyaránt 10,8 milliárd forinttal emelte meg az összegző módosító javaslat, így a hiány változatlan, 761 milliárd forint marad. Oláh Lajos, a DK színeiben politizáló független politikus azt mondta, hogy a kabinet a közmédiára nyolcvan milliárd forintot szán, tovább zajlanak a sportberuházások, 113 milliárdot visz el a paksi szerződés és 120 milliárd forintba kerül az szja csökkentése, pedig utóbbival gyakorlatilag csak a leggazdagabbak járnak jól. Ezt a körülbelül négyszáz milliárd forintot érdemes lenne az egészségügyre vagy az oktatásra fordítani – jelentette ki a politikus.

Szerző

Az Altus miatt vitázik a CÖF az Unióval

A Civil Összefogás Fórum (CÖF) felháborodott levelet írt az Európai Bizottságnak, amikor kiderült, hogy az unió többek között Gyurcsány Ferenc volt miniszterelnök cégét, az Altus Befektetési és Vagyonkezelő Zrt.-t is megbízta az uniós fejlesztéspolitika irányainak kijelölését célzó munka elvégzésével.

A CÖF álláspontja szerint az, hogy az Altus nyerte a pályázatot, „pártos, egyoldalú beavatkozási lehetőséget teremt” a magyarországi és más uniós jobboldali kormányok fejlesztéspolitikai működésébe, ezért a szerződést „vissza kell dobni”. Az Altus Zrt. vagy dezinformálta a pályázat elbírálóit, vagy az EU baloldali frakciójának segítségével, felhasználva az uniós pénzeket, előre kitervelt, negatív megállapításokkal kíván beavatkozni a tagállamok fejlesztési politikájába” – fejtette ki Csizmadia László a CVÖF elnöke az Index.hu beszámolója szerint.

Azzal ellentétben, amit a CÖF hangoztat, az Altusszal kötött szerződés nem a Magyarországnak nyújtott EU-s támogatás ellenőrzésére vonatkozik, hanem a „28 tagállam programozási dokumentumainak áttekintéséből álló helyzetfelismerési gyakorlatra”. A tanulmány eredményeit pedig valamennyi tagállammal megismertetik, így Magyarország is el tudja majd juttatni észrevételeit az EB-hez. Az Európai Bizottság aggasztónak tartja, ahogyan az Altus-szerződéssel kapcsolatos információkat a CÖF-CÖKA a magyar polgárok tudomására hozta, ezáltal zavart okozott és valószínűleg kedvezőtlen képet festett Magyarországon az Európai Bizottságról – fejtette ki válaszul Walter Deffaa, az Európai Bizottság főigazgatója. A CÖF szerint az Altus megbízása jogilag és erkölcsileg is aggályos, összeférhetetlen, az EB szerint viszont minden rendben. A Fidesz már régóta azonos állásponton van a CÖF-fel, hiszen szerintük az Altus Zrt. brüsszeli megbízása tisztességtelen, és kimeríti a tiltott pártfinanszírozás gyanúját. Orbán Viktor korábbi interjújában az Altus-ügyet szimbolikus ügynek mondta, amelynek komoly visszhangja lesz, hiszen az EU költségvetéséből kültelki trükkökkel juttatnak pénzt egy pártnak, amelyről biztosan beszélni kell majd. Megjegyezzük, eddig a "kültelki" vádaskodásnál nem jutottak előbbre.

Szerző