Előfizetés

Csatasorba állt a harmadik Bush

Jeb Bush hivatalosan is bejelentette, hogy harcba indul az amerikai elnöki posztért. A volt floridai kormányzó „hazai terepen”, a Miami Dade College auditóriumában mondta el kampánynyitó beszédét. Ha megválasztanák, ő lenne a harmadik Bush a Fehér Házban, apja, George H. W. Bush és bátyja, George W. Bush is az Egyesült Államok elnöke volt. Ennek ellenére, a választási posztereken csak egy becenév – Jeb! – szerepel, a Bush vezetéknevet John Elliott Bush jobbnak látta lehagyni.

A 62 éves Bush az előző két voksolást kihagyta, noha mindig jósolták, hogy egyszer csatasorba áll majd az elnökségért. Nyolc év után bátyja elnökségének emléke valamelyest halványult, igaz, Jeb saját renoméja is. Bár Floridában az elmúlt három évtized legnépszerűbb kormányzójaként tartják számon, 2006-ban leköszönt, s azóta nem indult választott hivatalért.

A floridaiak ma sokkal jobban ismerik fiatal szenátorukat, a 43 éves Marco Rubiót, akinek egykor Jeb Bush egyengette a karrierjét. A kubai-amerikai Rubiónak esze ágában sincs visszalépni egykori mentora javára, s sok floridai támogató bátorítja indulását.

Beszédében Bush az Obama-kormányzatot, s Hillary Clintont is bírálta. „Az egyik liberális adminisztrációt egy másik váltaná fel” – jegyezte meg, hozzátéve, hogy a demokraták ezúttal a "változatlanság" ígéretével kampányolnak. Jeb Bush szerint Amerika rossz úton halad, de ő kész felvállalni az ország rendbetételét, sínre tenni a gazdaságot.

A volt kormányzó magát kívülállóként beállítva „Washington megváltoztatását” ígérte. A republikánus elnökaspiráns felesége, Columba mexikói-amerikai, s Jeb maga is jól beszél spanyolul. Miami Dade-ben a kampánynyitón zengett a „Viva Jeb!”, a tömegben jócskán lehettek kubai emigránsok, akik értékelték, hogy Bush Obama kubai nyitását bírálta.

Bush tucatnyi induló egyikeként akar megküzdeni a republikánus jelöltségért. „Mindenki egyenlő feltételekkel indul az előválasztásokon” – bizonygatta Jeb, noha valójában hatalmas előnyt jelent, hogy a volt floridai kormányzó mögé felsorakozhat a Bush-família kampánygépezete. Mivel demokrata oldalon Hillary Clintonnak egyelőre nincs jelentős kihívója, nem kizárt, hogy Bush-Clinton-párbaj zajlik majd 2016 novemberében. A volt külügyminiszter, egykori First Lady friss felmérések szerint biztosan lekörözné Jeb Busht, a Real Clear Politics átlagolt adatai szerint jelenleg több mint öt százalékkal vezet a floridai kormányzó előtt (47,6-42,4).

A népes republikánus tábor tegnap tovább bővült, a milliárdos ingatlanbefektető, Donald Trump is bejelentette indulását, New Yorkban, saját felhőkarcolójánál, a Trump Towernél. Trump az utóbbi időben minden elnökválasztásra "bejelentkezett", de ezúttal is kérdéses, hogy mennyire komolyan gondolja indulását. Annyi bizonyos, saját zsebből is finanszírozhatja kampányát.

Enciklika a klímavédelem jegyében

Rónay Tamás
Publikálás dátuma
2015.06.17. 07:34
Ferenc pápa párbeszédet kezdeményez a Föld védelméért FOTÓ: EUROPRESS/GETTY IMAGES/BUDA MENDES
Csütörtökön hozza nyilvánosságra Ferenc pápa a környezetvédelemről szóló enciklikáját. Ebben elsősorban arra figyelmeztet, hogy a klímaváltozás a szegényeket veszélyezteti legjobban. Ez lesz a pápa első önálló enciklikája.

Ferenc pápa Első enciklikáját, a Hit fényét (Lumen fidei), közösen írta meg elődjével, XVI. Benedekkel: a művet Ferenc pápa írta alá, de első változatát még Benedek pápa állította össze. A 88 oldalas enciklika szerint a hit szeretethez és igazsághoz vezet, és ez jelent kiutat a kultúrák válságából. A dokumentum szerint a hit nélküli élet csak érdekekre és félelemre épülne.

"Isten hallható, látható és érinthető is" – írta Ferenc pápa, aki megválasztása után a fiatalokhoz külön szólt a gyakran ismételt mondattal: "ne hagyjátok, hogy elvegyék tőletek a reményt". Az enciklikát számos nyelvre is átültették, 2013 szeptemberében a Szent István Társulat magyarul is kiadta.

Eddigi munkásságának legfontosabb dokumentuma a 2013 novemberében kiadott Evangelii Gaudium (Az evangélium öröme) kezdetű apostoli buzdítása. A pápa ebben reményt próbál adni az embereknek, kiemelve: a válság után előre kell tekintenünk, Krisztus keresztje és feltámadása ismét legyen számunkra a „győzelem zászlaja”.

A műben kifejti, mit tart az új evangelizáció legfontosabb feladatainak. Mint írja, Krisztus üzenetét egyszerűen, érthetően kell közvetíteni, ez ugyanis még nem jelenti azt, hogy az üzenet elveszítené mélységét és igazságát. A hagyományos ortodox nyelvezetet sokszor a hívők sem tudják értelmezni. Kiemeli, az evangéliumot ne gyászos arccal hirdessük.

Már 2013-ban híre ment, hogy Ferenc pápa enciklikát készül írni a környezetvédelemről, amelyben, a klímaváltozásnak a szegényekre gyakorolt hatásairól, a fenntartható fejlődés erkölcsi vetületeiről elmélkedik. Ezt a kérdést pápasága egyik legfontosabb témájának tartja. Ferenc megválasztása utáni beiktatási szentmisén beszélt először arról, hogy az embereknek, mindenekelőtt a politikai és gazdasági élet vezetőinek a "teremtett világ őreinek kell lenni".

Azóta az számos beszédében szorgalmazta a környezet védelmét a Föld természetes forrásainak a kapzsiságtól vezetett és féktelen kizsákmányolására figyelmeztetve. A Laudatio sii (Áldott légy!) című enciklika mostanra készült el, s csütörtökön hozzák nyilvánosságra. A L’Espresso című lap kiszivárogtatta a munka nagy részét, amit meglehetősen rossz néven vett Federico Lombardi, a Szentszék sajtószóvivője, aki magyarázatot követelt. Azt állította, hogy az nem a végleges változat.

Az enciklika címe Assisi Szent Ferenc 1224-ben írott Naphimnuszának sorait idézi, a teremtés ajándékaiért adott köszönetet és hálát fejezi ki. Az első változat elkészülésében az Igazságosság és Béke Pápai Tanácsa játszotta a legfőbb szerepet. Több főpap, így a brazil esőerdőben szolgálatot teljesítő osztrák püspök, Erwin Kräutler, valamint a ghánai Peter Turkson is átnézte. A szöveg ezután az államtitkárság, majd a Hittani Kongregáció elé került, ez utóbbi teológiai szempontból vizsgálta. A végső szöveg 2015 márciusában készült el, ekkor kezdték el több nyelvre is átültetni.

A művet csütörtökön reggel néhány újságírónak mutatják be, délben pedig a világ közvéleménye is megismerheti. A The New York Times úgy tudja,a pápa párbeszédet kezdeményez a Föld védelméért. A lap szerint a mű hat fejezetből áll, az első címe: „Mi történik az otthonunkkal?” Ebben elsősorban a környezetszennyezés és a klímavédelem kérdéseiről ejt szót. Kifejti,hogy az ökorendszer példátlan tönkretétele zajlik. Ha ezt a folyamatot nem sikerül megállítani, annak „mindannyiunk számára súlyos következményei lesznek” – állapítja meg. A többi fejezetben a technikai fejlődésnek a világra játszott szerepéről elmélkedik.

Ferenc pápa javaslatot tesz egy különleges politikai testület létrehozására, amely „a környezetszennyezés csökkentéséért, s a szegény országok és régiók fejlesztéséért” – szállna síkra. Ez a felvetése nem teljesen új. XVI. Benedek már 2009-ben javaslatot tett egy hasonló intézményre, amely a világ gazdasági ügyeit koordinálná és fellépne a szociális igazságtalanságok ellen.

Az enciklikában a pápa elismeri ugyan, hogy semleges dolgok is szerepet játszanak a klímaváltozásban, de külön szót ejt az emberi tevékenységről. Utal arra, hogy számos tudományos kutatás szerint is a globális felmelegedésben nagyobb szerepe van az emberi tevékenységnek.

A pápa az enciklikában nemcsak a világ politikusaihoz kíván fordulni, hanem minden jóakaratú emberhez, mindazokhoz, akik benépesítik a bolygót. „Imádkozzunk azért, hogy mindenkihez eljusson ez az üzenet, s felelősséget érezzenek közös otthonunkért, amelyet Isten adott nekünk” – fejti ki.

A perui Huancayo egyházmegye püspöke úgy vélte, Ferenc pápának nagyon komoly bírálatokkal kell majd szembenéznie enciklikája miatt. Pedro Barreto Jimeno a katolikus CNS hírügynökségnek elmondta, azért kell ellenállásra számítania, mert „sokan továbbra is meg akarják szabni a szabályokat egy olyan játékban, amelyben a pénz játssza a fő szerepet”. Utalt arra, hogy „az enciklika szót ejt az egyenlőtlenségről, a Föld adta különböző források egyenlőtlen elosztásáról, az élelmiszer eltékozlásáról, a természet felelőtlen kiaknázásáról”- mondta a perui főpap.

Bár Barretto Jimeno közvetlenül nem vett részt az enciklika elkészülését megelőző munkában, jól ismeri a pápának effajta nézeteit, mivel 2007-ben Jorge Bergoglio akkori Buenos Aires-i érsekkel közösen írt dokumentumot a latin-amerikai püspökök számára, amelyben igen hosszú rész szólt a környezetvédelemről.

Az enciklika nem tartalmaz majd teológiai alapvetéseket. Inkább segélykiáltás, arra kéri a világ vezetőit, az embereket, felelősebben bánjanak a föld forrásaival, őrizzék meg bolygónkat úgy, hogy a jövő generációi számára is biztos lakhelyet jelentsen.

„A dokumentum azt hangsúlyozza, ha az ember jobban aknázza ki a természet adta lehetőségeket, azzal a szegényeknek is segítséget nyújt” – állapította meg a karmelita szerzetes, Eduardo Agosta Scarel, a La Plata-i katolikus egyetem klímaváltozást kutató professzora. Mint mondta, a pápa célja, hogy világossá tegye mindenki számára, milyen összefüggések vannak a környezetvédelem, illetve a szegények iránti fellépés között. „Nem a technológia, vagy a tudomány ment meg bennünket, hanem ha társadalom erkölcsi fejlődése, átalakulása” – magyarázza.

Hasonlóképpen látja Thomas Reese jezsuita, a kansasi National Catholic Reporter állandó szerzője, aki szerint Ferenc pápa a szegények miatti aggodalmának ad hangot. Mint mondja, azoknak kellene megváltozniuk, s felelősséget vállalniuk a kialakult helyzetért, akik a károsanyag-kibocsátás révén a legnagyobb haszonra tették szert. A pápa ezért arra kíván figyelmeztetni, „ne a szegények viseljék a következményeit annak, hogy a levegőben lévő veszélyes anyagok koncentrációja növekszik”.

„A pápa morális szempontból közelíti meg a környezetvédelem kérdését” – mondta Anthony Annett, a Columbia Egyetem előadója a Catholic Herald című lapnak. „Egyedülálló módon néz szembe a problémával, mondandója összhangban van a katolikus tanítással, s visszhangra talál az egész világon” – vélekedik.

Az enciklikának több esemény is aktualitást ad. Május elsején kezdődött az Expo 2015 milánói világkiállítás, amelynek témája is a bolygó táplálék- és energiaforrásainak kiaknázása. Szeptemberben a pápa az ENSZ közgyűlése előtt beszél, azon az ülésszakon, amelyen várhatóan meghatározzák a fenntartható fejlődéssel kapcsolatos célokat, környezetvédelmi kritériumokat. Decemberben pedig Párizsban világkonferenciát rendeznek a globális klímaváltozásról. Megállapodásra kellene jutni a károsanyag-kibocsátás mértékének csökkentéséről.

Putyin megerősíti nukleáris arzenálját

Vlagyimir Putyin orosz elnök tegnap, a Moszkva mellett tartott 2015-ös fegyverexpó alkalmából bejelentette, hogy Oroszország idén több mint negyven interkontinentális ballisztikus rakétát állít hadrendbe. A program az orosz fegyveres erők modernizálásának folyamatába illeszkedik.

 Az orosz elnök beszédében hangsúlyozta, a legmodernebb, nagy hatótávolságú rakéták a legfejlettebb rakétavédelmi rendszereken is képesek lesznek áthatolni. Moszkva egy új, korai előrejelzést biztosító radarrendszerrel is megkezdte a kísérleteket, közölte Putyin.

Áprilisban Oroszország déli részén már hadrendbe állítottak egy ilyen rendszert, s egy másikat, amely a nyugati légteret figyeli, hamarosan szintén telepítik majd. Anatolij Antonov, az orosz védelmi miniszter helyettese úgy nyilatkozott, Oroszországot "a Nyugat kényszeríti rá a "fegyverkezési verseny felpörgetésére", figyelmen kívül hagyva, hogy a NATO a Krím annektálása, a kelet-ukrajnai orosz katonai beavatkozás nyomán tart hadgyakorlatokat, s készül nehézfegyverzet telepítésére a szövetség keleti határánál.