Előfizetés

Putyin megerősíti nukleáris arzenálját

Vlagyimir Putyin orosz elnök tegnap, a Moszkva mellett tartott 2015-ös fegyverexpó alkalmából bejelentette, hogy Oroszország idén több mint negyven interkontinentális ballisztikus rakétát állít hadrendbe. A program az orosz fegyveres erők modernizálásának folyamatába illeszkedik.

 Az orosz elnök beszédében hangsúlyozta, a legmodernebb, nagy hatótávolságú rakéták a legfejlettebb rakétavédelmi rendszereken is képesek lesznek áthatolni. Moszkva egy új, korai előrejelzést biztosító radarrendszerrel is megkezdte a kísérleteket, közölte Putyin.

Áprilisban Oroszország déli részén már hadrendbe állítottak egy ilyen rendszert, s egy másikat, amely a nyugati légteret figyeli, hamarosan szintén telepítik majd. Anatolij Antonov, az orosz védelmi miniszter helyettese úgy nyilatkozott, Oroszországot "a Nyugat kényszeríti rá a "fegyverkezési verseny felpörgetésére", figyelmen kívül hagyva, hogy a NATO a Krím annektálása, a kelet-ukrajnai orosz katonai beavatkozás nyomán tart hadgyakorlatokat, s készül nehézfegyverzet telepítésére a szövetség keleti határánál.

Halál Morszira

Publikálás dátuma
2015.06.17. 07:31
Újra utcára vonulhatnak az ítélet nyomán Morszi hívei FOTÓ: EUROPRESS/GETTY IMAGES/ULET IFANSASTI
Kairóban tegnap megerősítették a volt elnök, Mohammed Morszi halálos ítéletét, miután a döntésről az egyiptomi főmuftival is konzultált a bíróság. A 2013 júliusában menesztett volt egyiptomi elnököt egy másik perben, kémkedés miatt életfogytiglanra ítélték, mindkét ítéletet megfellebbezheti.

Mohammed Morszi alig egy évig állt Egyiptom élén, az arab tavasz felkelései nyomán, a korábban betiltott Muzulmán Testvériség képviseletében választották államfővé, a harminc év után lemondatott Hoszni Mubarak elnök utódaként.

Morszit 2012 június végén iktatták be hivatalába, s egy évvel később, 2013 júliusában, a kaotikus állapotok miatti újabb tömegmegmozdulások nyomán menesztette a hadsereg, akkor került a nemrég Magyarországon is járt volt tábornok, Abdel Fattah esz-Szíszi az elnöki székbe. Szíszi tábornok ismét betilttatta a Muzulmán Testvériséget, a leváltott elnök, Morszi ellen több ügyben is vádat emeltek.

A volt elnököt a tüntetők letartóztatása és kínzása miatt húsz évre ítélték, jelenleg is ezt a börtönbüntetését tölti. Egy másik perben, amelyben azzal vádolták, hogy száz társával együtt kitört a börtönből, halálos ítéletet szabtak ki rá, az ítélethirdetést azonban elnapolták, mivel azt a legfőbb vallási vezetőnek, Sauki Allam sejknek, az egyiptomi főmuftinak is jóvá kellett hagynia.

A bíróság tegnap bejelentette, megkapták a jóváhagyást, s megerősítették a halálos ítéletet. Morszi mellett a Muzulmán Testvériség szellemi atyjának tartott Mohamed Badie és négy másik Testvériség-vezető ügyében is halálos ítéletet szabtak ki. Nyolcvan vádlottat távollétében ítéltek halálra.

A tegnap zárult harmadik eljárásban Morszit azzal vádolták, hogy társaival együtt a Hamász palesztin szervezet javára kémkedett. A volt elnököt a bíróság a bíróság tegnap a kémkedési ügyben is bűnösnek találta, s életfogytiglanra ítélte (Egyiptomban ez 25 év börtönt jelent). Tizenhat másik vádlottra ugyanakkor halálos ítéletet mondtak ki. Ellenük az volt a vád, hogy 2005 és 2013 között titkos dokumentumokat csempésztek külföldre.

Morszi ezúttal mosolyogva fogadta az ítélethirdetést, első perében a rács mögül azt kiáltozta, hogy katonai puccs áldozata. Hívei a bírósági eljárásokat "komédiának", a demokrácia megcsúfolásának minősítették. Nyugati kormányok és emberi jogi szerveztek is tiltakoztak Morszi halálra ítélése ellen. Ha végrehajtanák az ítéletet, az iraki Szaddám Huszein után Morszi lenne az első volt elnök, akit kivégeznek.

Igazságtalan adótörvény

Bonta Miklós
Publikálás dátuma
2015.06.17. 07:24
A Fidesz–Jobbik koalíció meghosszabbította a sokak szerint igazságtalan egykulcsos adórendszert FOTÓ: MTI/SOÓS LAJOS
Az Országgyűlés fideszes többsége és a Jobbik rábólintott a jövő évi adótörvényekre, a többi ellenzéki párt és a függetlenek nemmel szavaztak. A költségvetésről a jövő héten rendezik meg a végszavazást, de a módosító indítványokon már nem lehet változtatni.

Csökkenni fognak az állami közszolgáltatások díjai és illetékei, mintegy 10 milliárd forint értékben - erről számolt be Varga Mihály azt követően, hogy az Országgyűlés kedden elfogadta a 2016. évi adótörvényeket. A nemzetgazdasági miniszter utalt arra is, hogy a kormány az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bankkal kötött februári megállapodás értelmében 60 milliárd forinttal csökkenti majd jövőre a bankadót, azonban az adó teljes megszüntetését, a bevezetéskor tett ígéreteket figyelmen kívül hagyva, nem tervezik. Egy módosító indítvány nyomán a törvény tartalmazza azt a kedvezményt, amely szerint azok a bankok, amelyek a válság éveiben, vagyis 2009 után is növelték a hitelezésüket, összesen 10 milliárd forintos kedvezményt kapnak. Aligha fogja sok bank teljesíteni ezt a feltételt - vélik a a szakértők, az azonban már életrevalóbb ötletnek tűnik, hogy csatlakozhatnak a kedvezményezettek köréhez a hitelezést a jövőben bővítő pénzintézetek is.

A miniszter hivatkozott arra, hogy az elmúlt évek során jelentősen csökkentek az élőmunka és a vállalkozások adóterhei. Azonban a forgalmi típusú (áfa) adózás magas szinten tartása elsősorban az alacsony jövedelmű családokat az átlagosnál nagyobb mértékben sújtja. Varga Mihály utalt arra, hogy a jövőre egy százalékponttal 15 százalékosra csökken a személyi jövedelemadó kulcsa, a sertés tőkehús áfája is 27 helyett 5 százalékos lesz. A gazdasági tárca vezetője megígérte, hogy csekély mértékben 10 000-ről 12 500 forintra nő a kétgyermekes családok adókedvezménye, viszont a családi pótlék összege - miként évek óta - változatlan marad. Csökkenni fognak az állami közszolgáltatások díjai, illetékei is, mintegy 10 milliárd forint értékben - ismertette.

A törvény bevezeti a növekedési adóhitel-kedvezményt, azzal számolnak, hogy 20 ezer cég juthat támogatáshoz, s a fejlesztéseken, a munkahelybővítéseken, további terjeszkedésen keresztül jelentős lökést ad a gazdasági növekedésnek. Újdonság, hogy a játékkaszinók játékadójának 3 százalékát karitatív célokra különítik el, az intézkedés 186 millió forintot jelent. A közművezetékek adókedvezményével a létesítéstől számított öt évig nem kell adózni a vezetékek után. Az önkormányzatok a háziorvosoknak, gyermekorvosoknak, fogorvosoknak iparűzési adókedvezményt nyújthatnak, ez hétezer praxist érinthet, és évi 200 ezer forint megtakarítással is felérhet.

A Fidesz a Jobbik támogatásával kedden nem csak az igazságtalan egykulcsos adórendszert hosszabbította meg újabb egy évvel, hanem a cserbenhagyás költségvetésének sarokköveit is letette. Miközben drámaian nő a dolgozói szegénység, a jobboldal csak a gazdagok adóját hajlandó csökkenteni - így fogalmazott Burány Sándor, az Országgyűlés költségvetési bizottságának szocialista elnöke. Az MSZP háromkulcsos adórendszere senkinek nem növelné az adóját, viszont jelentősen csökkentené az átlag vagy az alatt keresők terheit - tette hozzá a politikus.

Ugyancsak tegnap fogadták el a képviselők a 2016. évi költségvetés összesített módosító indítványait. A döntés után az egységes költségvetési törvényjavaslatot Kövér László házelnök megküldi Kovács Árpádnak, a Költségvetési Tanács elnökének, majd a testület véleményt mond róla. A büdzsé zárószavazását ezt követően, várhatóan a jövő heti ülésén tartja a parlament. A 2016-os költségvetés eredetileg tervezett bevételi és kiadási főösszegét egyaránt 10,8 milliárd forinttal emelte meg az összegző módosító javaslat, így a hiány változatlan, 761 milliárd forint marad. Oláh Lajos, a DK színeiben politizáló független politikus azt mondta, hogy a kabinet a közmédiára nyolcvan milliárd forintot szán, tovább zajlanak a sportberuházások, 113 milliárdot visz el a paksi szerződés és 120 milliárd forintba kerül az szja csökkentése, pedig utóbbival gyakorlatilag csak a leggazdagabbak járnak jól. Ezt a körülbelül négyszáz milliárd forintot érdemes lenne az egészségügyre vagy az oktatásra fordítani – jelentette ki a politikus.