Google az inkák földjén

Publikálás dátuma
2015.06.15. 07:38
Hamarosan a Machu Picchu is bejárható lesz FOTÓ: THINKSTOCK

Hamarosan a Machu Picchu és más inka emlékhelyek is bejárhatók lesznek a Street View-szolgáltatással, a Google ugyanis engedélyt kért - és minden bizonnyal kap is - a perui kormánytól a híres romváros feltérképezéséhez és a szükséges felvételek elkészítéséhez.

A Street View csak nemrég kezdte meg működését a dél-amerikai országban: Peru néhány nagyvárosa, többek közt Lima, Trujillo, Arequipa, Chiclayo és Piura alig egy hónapja barangolható be virtuálisan. A Google 2012 év végén látott hozzá a felvételek elkészítéséhez, és a technológiai óriás munkatársai még mindig nem végeztek.

A cég azonban nemcsak a városokat akarja bemutatni, hanem arra is engedélyt kért a perui kulturális minisztériumtól, hogy feltérképezze Chan Chant és a Machu Picchut. Utóbbi kettő vélhetően a Google World Wonder Project elnevezésű, közelmúltban indult "képtárát" gazdagítaná.

Luis Jaime Castillo kulturális miniszterhelyettes szerint Lima csak jól járna azzal, ha a Machu Picchu is bejárható lenne a Street View révén. "Jót tenne az ország hírének, az oktatásnak és a turizmusnak" - idézte a politikust a kortárs művészettel és technológiával foglalkozó VICE amerikai magazin blogja.

A Google különleges eszközöket használ a világ csodáit bemutató projektjéhez. A helyszínek zöme nem járható be autóval, így a Street View munkatársai gyakran átalakított kerékpárokat használnak, hogy "közel férkőzzenek".

A szigorúan védett Machu Picchun azonban még így is nehéz dolguk lesz. Az Andokban megbújó inka fellegvár nehezen megközelíthető, rengeteg lépcső és emelkedő vezet fel rá, ezért a Google embereinek az út egy részét vélhetően gyalogszerrel kell megtenniük, hogy feltérképezzék a helyet. A felvételek mindazonáltal akár már ebben az évben elkészülhetnek.

Szerző

Itthon dolgoznak az MNB-diplomaták

„Mit csinálnak a külföldi irodák munkavállalói, ha nincsenek külföldi irodák?” - kérdezte Fodor Gábor (Liberálisok) független képviselő Matolcsy Györgyöt. 

A kiválasztott hat város (Bejrút, Buenos Aires, Hamburg, New York, Párizs és Róma) közül a hamburgi iroda megnyitása várható elsőként, ez utóbbinak már május 18-ától bérlik a helyet - számolt be a jegybankelnök az ellenzéki pártok által kifogásolt MNB külképviseleti irodák aktuális helyzetéről. A parlament honlapján közzétett válaszból megtudhattuk, hogy az irodánként 3-4 alkalmazott január-február óta tartozik a jegybank (fizetett) személyi állományába és éppen felkészülnek. A "következő hónapokban megnyíló" nemzetközi irodai hálózatot célja a hagyományok felélesztésén túl, hogy a magyar jegybankot és az elemzői munkát bekapcsolják a nemzetközi tudományos vérkeringésbe, illetve erősítsék a társ- és partnerintézményekkel fennálló szakmai együttműködést - írja a jegybankelnök.

Szerző
Témák
MNB jegybank

Csúszhatnak az új uniós pályázatok

Nehezen indulnak az új uniós pénzügyi ciklus hazai gazdaságfejlesztési pályázatai. A Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program (GINOP) áprilisra ígért pályázatai közül kettő a múlt héten jelent meg (kkv-k termelési kapacitásbővítési lehetősége 65 milliárdos, illetve 20 milliárdos keretösszeggel). 

A kiírások megjelenésének előfeltétele az volt, hogy rendeződött a létszámtartással összefüggő vita a pályázatot kiíró Nemzetgazdasági Minisztérium és a pályázatok végső jóváhagyójaként a Miniszterelnökség között. A Portfólió elemzői szerint azonban számos jel abba az irányba mutat, hogy egy tucatnyi gazdaságfejlesztési pályázat meghirdetése akár több hónappal is csúszhat, és emiatt rövidesen át kell írni az egész évre megfogalmazott hivatalos ütemezést is. A portál úgy tudja, hogy a témában legkésőbb június 30-ig újabb rendelet jelenik meg, amely már közli az új menetrendet is.

A Figyelő friss száma és a gazdasági tárca jelzései alapján úgy tűnik, egyelőre még csak a koncepcióalkotás fázisában jár az intézményrendszer a 2014-2020-as időszakra vonatkozó 730 milliárd forintnyi visszatérítendő uniós gazdaságfejlesztési forrás kiosztása kapcsán, így valószínűsíthető, hogy a május-júliusra jelzett meghirdetések bizonyára több hónappal későbbre tolódnak.

Ebből az összegből idén 171 milliárd forintnyi pályázati keretnek kellene megnyílnia a 10 fajta kombinált termék (hitel és vissza nem térítendő forrás együtt), illetve kétfajta hitel alapú termék esetén. Utóbbi kapcsán az gazdasági tárca jelezte, hogy nagyon alacsony, akár nulla százalékos hitelek is elérhetők lesznek majd az Magyar Fejlesztési Bank közvetítésével - értesült a gazdasági portál.

A Magyar Iparszövetség (OKISZ) a kis- és középvállalkozások szempontjából kedvezőnek tartja a gazdaságfejlesztési pályázatokon való részvétel feltételeit. Vadász György OKISZ-elnök hangsúlyozta: az iparszövetség területi szakértői térítésmentesen részt vesznek a hozzájuk fordulók pályázatának előkészítésében, összeállításában, segítenek abban, hogy helyesen nyújtsák be a pályázatot. Igény esetén a garanciavállaláshoz is tud a szövetség banki lehetőséget ajánlani, bár a vállalkozások kedvezőbb helyzetbe kerültek azzal az új szabályozással, hogy elegendő az önrészt a pályázati időszak utolsó negyedévében biztosítani.

Az iparszövetség elnöke felhívta a figyelmet arra, hogy lezárt üzleti évvel nem rendelkező, kezdő vállalkozók is pályázhatnak. Felidézte, hogy a kormány szándéka szerint a pályázati források 60 százalékát gazdaságfejlesztésre fordítja, ezen belül 16 százalékot közvetlenül a kkv-k fejlesztésére, és további 16 százalék jutna a foglalkoztatás bővítésére.

Szerző