Bombagóllal az Eb felé

Publikálás dátuma
2015.06.15. 07:53
A pillanat, amikor Stieber Zoltán lövése eldönti a mérkőzést a magyarok javára FOTÓ: MTI/KOVÁCS TAMÁS
Zsebben a magyar futballválogatott harmadik győzelme az Eb-selejtező F-csoportjában, ez pedig felettébb kedvező kilátásokat ígér az őszi folytatás (és zárás) előtt. Hogy a varázspálcájával egycsapásra mindent megszépítő Dárdai Pállal, vagy nélküle, még nem tudni, de a nemzeti csapat kiharcolhatja a 2016-os, franciaországi kontinenstornán való szereplést. 1972 óta tíz Eb-t rendeztek meg nélkülünk…

Finn oldalról néhány tucat cipő, míg nálunk Stieber Zoltán emelkedett a magasba szombaton Helsinkiben. Micsoda különbség! A hazai szurkolók e sajátos performansszal követelték Mixu Paatelainen szövetségi kapitány távozását, míg az est hőse, a mérkőzés 82. percében varázslatos – és győztes! – gólt szerző szélső a csapattársak lendítése által indult légi útra. Stieber megdolgozott érte, hogy dobálva ünnepeljék, ugyanis a bombájával másodszor is 1-0-ra vertük a finneket. Ez pedig azt jelenti, hogy az ötödik helyre visszacsúszó északi együttessel már nem nagyon kell számolni, az 1-1-4-es mutató és a négy pont nem sok jót ígér.

Dárdai Pál

Dárdai Pál

„Nehéz engem innen kiszakítani”

Most lesz csak igazán izgalmas a „Megy vagy marad Dárdai Pál?” kérdés. A német sajtó szerint a fiatal edző aligha maradhat a válogatott kapitánya, ugyanis a Hertha nem járul hozzá ahhoz, hogy a jövőben is két lovat üljön meg egy hátsóval.

Saját bevallása szerint Dárdai nem tudja, mi szerepel klubja és a magyar szövetség között kötött megállapodásban. A jövőjéről egy félmondatot ejtett el: „nehéz engem innen kiszakítani, magyar a szívem”.

Nem úgy a meccs után gyermeki örömmel ugráló magyarok esetében. Noha Dárdai Pál sietve leszögezte, még nincs meg a pótselejtezőt érő harmadik hely, a kilátások egyre fényesebbek.

A magyar csapat hat kör után kitartóan üldözi az F-jelű hatos élén álló Romániát és Észak-Írországot (ugyancsak szombaton 0-0-ra végeztek egymás ellen Belfastban), s minthogy szeptemberben éppen ez a két válogatott lesz az ellenfél, akár előzni is lehet.

Dárdai kapitány neve elé lassan valóban

odailleszthető a „csodatévő” jelző, hiszen Gera, Dzsudzsák és a többiek Finnországban is igazolták, valami nagyon kedvező történt velük a Berlinből érkező szakvezető hatására.

A vendégcsapat már a találkozó elején jelentős nyomást gyakorolt a finnekre, egyedül Hradecky kapus ragyogó formáján múlt, hogy nem változott 0-1-re – gyorsan lehetett volna akár 0-2 is – az eredmény.

A mieink többet birtokolták a labdát (53 százalék), többet passzoltak, többet lőttek kapura, s többször is találták el. Finnország alig-alig érvényesült, valós gólszerzési lehetősége voltaképpen egyetlen egyszer akadt, ám a 65. percben az elnyűhetetlen Király kipaskolta Eremenko lövését. S akkor jött a hajrá, a magyar csapat fő „vadászterülete”…

Romániában Dzsudzsák a 82. percben egyenlített, a finnek elleni hazai meccsen Gera a 84-ben villant 0-0-nál, ezúttal pedig Stieberen volt a sor. A Hamburg légiósa villámgyorsan csapott le a finn védők által felfejelt labdára nyolc perccel a befejezés előtt, és jobbal – ez a rosszabbik lába… –, kapásból akkora dugót ragasztott a bal felsőbe, hogy a hazai kapus mozdulni sem tudott.

„Felemelő érzés volt gólt lőni, főleg hogy ez három pontot ért – magyarázta Stieber. – Amiért jöttünk, elvittük Helsinkiből. Nagyon remélem, hogy az ősszel ott folytatjuk, ahol most abbahagytuk, és bár nem szabad egy meccsnél tovább előretekinteni, azt is remélem, hogy versenyben leszünk az Eb-részvételt jelentő első két helyért.”

S, hogy mit mondott a magyar szövetségi kapitány? „Olyan csapatom van, amelyben megbízom – lelkendezett a találkozó után Dárdai. – Büszke vagyok a játékosokra és a stábra is. Olyanok vagyunk, mint egy nagy család, erre lehet alapozni. Keményen dolgoztunk és megjött a munka gyümölcse.”

Itt jegyeznénk meg, hogy Magyarország júniusban 2007 óta nem játszott tétmeccset, mert szinte soha nem tudott nyerni ebben az időszakban, ezért menekült az időpont elől a korábbi sorozatokban. Most viszont az UEFA kijelölte, hogy mindenképpen pályára kell lépni.

„Az eredmény mellett gratulálok a fiúknak azért, mert elképesztő mennyiségű munkát végeztek az edzőtáborban – mondta a magyar válogatott mezét kilencvenötödször viselő Király Gábor. – Mindig nagy kérdőjel volt, hogy szükség van-e ezekre a meccsekre ilyen időpontban. Most úgy hangolódtunk rá erre a találkozóra, hogy egy pillanatra sem engedtünk ki, egyszer sem vettünk vissza. A fáradtságunk a futómennyiségen nem érződött, mindenki tette a dolgát. Türelmesek voltunk, ez is volt a jelszónk, a legvégén pedig Stieber bevágta.”

Finnország-Magyarország 0-1
Eb-selejtező, F csoport, 6. forduló
Helsinki, Olimpiai Stadion, 22 000 néző. Jv.: Matej Jug (szlovén)
FINNORSZÁG:
Hradecky – Arkivuo, Halsti, Moisander, Raitala – Mattila (Pohjanpalo, 85.), Sparv, Hetemaj – Hämäläinen, R. Eremenko – Pukki (Riski, a szünetben)
MAGYARORSZÁG: Király – Fiola, Lang, Juhász, Kádár – Stieber, Gera, Tőzsér, Dzsudzsák (Simon Á., 87.) – Priskin (Németh, a szünetben), Szalai (Nikolics, 77.)
Gólszerző: Stieber (82.)
Észak-Írország–Románia 0-0
Feröer-szigetek–Görögország 2-1Szerző
Frissítve: 2015.06.14. 22:55

Gömöri pénteken távozik

Publikálás dátuma
2015.06.14. 23:12
Lejárt a gondolkodási idő, Gömöri Zsolt távozhat az MPB éléről FOTÓ: VAJDA JÓZSEF
Másfél hónapja kezdődött, de értesüléseink szerint pénteken véget érhet a Gömöri Zsolt, a Magyar Paralimpiai Bizottság elnökének leváltását szorgalmazó kampány. Helyzete tarthatatlanná vált, s már a kormánypárti politikusok is ellene fordultak. Az ügy legfőbb állomásait szedtük össze.

Gömöri Zsolt számára nem csak a nyári meleg miatt tűnhet forrónak az MPB elnöki széke. Filmbe illő fordulatokat hozott az elmúlt időszak a paralimpiai bizottság és a paralimpikonok asszójában, ám a két fél csatája politikai hadszíntérré terebélyesedett, így hiába tűnt hatalmilag erősebbnek, végül mégis az elnök maradhat alul.

Sajnos utóbbi fordulat miatt kevesebb szó esett a sportolók eredményeiről, de talán június 19-e után ismét ők lehetnek a főszereplők. Ugyanis információink szerint a pénteken esedékes rendkívüli közgyűlésen véget érhet a „Hogyan veszítsük el az emberek bizalmát 44 nap alatt” – ennyi idő telik el az ügy kirobbanása és a pénteki közgyűlés között – címre is aspirálható történet.

Vajon már búcsúbeszédét fogalmazza Gömöri Zsolt? FOTÓ: VAJDA JÓZSEF

Vajon már búcsúbeszédét fogalmazza Gömöri Zsolt? FOTÓ: VAJDA JÓZSEF

A közgyűlés dönthet bizalmi szavazáson Gömöri sorsáról, s bár arra nézve nincsenek megbízható információink, hogy adott esetben hányan támogatnák és mennyien szavaznának ellene, de mégis erősen tartja magát a hír: Gömöri pénteken már nem elnökként távozik a közgyűlésről.

Nincs kizárva az sem, hogy eddigi legfőbb támogatója és alelnöke, Deutsch Tamás is búcsúzik, kivéve, ha Gömöri megelőzi a szavazást és bejelenti lemondását, mert akkor maradhat a politikus. Így vagy úgy, forrásunk bizton állítja, pénteken véget ér az eddig is tarthatatlannak tűnő paralimpiai botrány. Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter múlt héten azt válaszolta az atv.hu-nak, hogy „vállalhatatlan, amit Gömöri Zsolt csinál, komoly ember nem állhat mellé”.

Valószínűleg a legjobb nyomozók is összekuszálódnának az események útvesztőiben, ezért egy kronológiai áttekintéssel próbáltuk valamelyest tisztára mosni az elmúlt másfél hónapot. A Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) jelenleg is vizsgálja az ügyet és akár az is előfordulhat, hogy semmilyen bűncselekményre utaló jelet nem talál majd, hiszen az MPB korábban tételesen cáfolta az őt ért vádakat.

Itt azonban sokkal inkább erkölcsi kérdésről van szó, amiben már kevésbé lehet mindent megmagyarázni. Az pedig keretes összeállításunkból is jól látható, hogy másfél hónap mennyit árthat egy ember megítélésének.

Az viszont csak a jövőben derül ki, hogy ő mennyit ártott esetleg a rábízott sportolóknak. Egy biztos, a jövő évi riói paralimpiai kvalifikáció hajrájában jó lenne, ha ismét a Magyarországnak dicsőséget szerző sportolók lennének az „Élet” című film főszereplői.

A Gömöri-ügy naptárának jelentősebb napjai
2012. Deutsch Tamás, az MPB alelnöke javaslatára Gömöri Zsolt és további három munkatársa végtörlesztését állja a bizottság. Az elnök 3 milliós vissza nem térítendő pénzt kap erre a célra.A paralimpia után 17 millió forintos prémiumban részesül a parasportolók eredményei kapcsán Gömöri.
2015. május 4. Gömöri kérésére az MPB felügyelőbizottsága (fb) alaposan kivizsgálja a szervezet működését.
2015. május 7. Az RTL Klub Híradója beszámol a 3 millió forintos végtörlesztésről. Az ügy kipattanását követően az MSZP és a Jobbik is lemondásra szólította fel a bizottság teljes elnökségét és Gömörit.
2015. május 12. Gömöri bejelenti, hogy visszafizette a 3 milliót a közös kasszába.
2015. május 14. Parasportolók nyolc pontból álló nyilatkozatot adnak át az MPB elnökének a Magyar Sport Házánál.
2015. május 20. Már 500 aláírónál tart az internetes petíció, az elnök lemondása érdekében.
2015. május 21. A Központi Nyomozó Főügyészségen csoportos feljelentést tesznek több parasportoló nevében Gömöri ellen.
2015. május 24. Gömöri Zsolt rendkívüli sajtótájékoztatón jelentette be, hogy egy „minden részletében megkonstruált, hazug lejárató kampányt folytatnak” ellene. Megnevezte a lejáratási kísérlet részvevőit is.
2015. május 26. Az MPB elnöke sajtótájékoztatón cáfolta a sajtóban ellene felhozott 15 vádpontot, továbbá június 19-re rendkívüli közgyűlést hívott össze.
2015. május 28. Az fb „mindent rendben talált” a nyilvánosságban megjelent ügyekkel kapcsolatban, majd közölte lemondását. Ugyanezen a napon a Coca-Cola bejelentette, hogy felfüggeszti az ügy rendezéséig az MPB-nek nyújtott támogatását, este pedig Borkai Zsolt, a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) elnöke is kifejezte, hogy jobban tenné Gömöri, ha távozna.
2015. május 29. A jochapress.hu értesülései szerint az fb mégsem talált mindent rendben az MPB körül, ugyanis kimaradtak bizonyos pontok a vizsgálatról szóló közleményből.
2015. június 2. Nyomozást rendelt el a Magyar Paralimpiai Bizottság (MPB) elnökét érintő feljelentések alapján a Budapesti XIV. és XVI. Kerületi Ügyészség hűtlen kezelés és csalás bűncselekmények gyanúja miatt.
2015. június 4. A bizottság a parasportolókkal „tűzszünetről” állapodott meg a közgyűlésig.
2015. június 10. A hvg.hu nyilvánosságra hozta Kovács Brigitta, az MPB volt gazdasági vezetőjének a felmondólevelét, amelyből az derül ki, hogy többek között azért is menesztették, mert nem volt szabályos a végtörlesztés kifizetésének a módja.
Szerző
Frissítve: 2015.06.14. 23:18

Gömöri pénteken távozik

Publikálás dátuma
2015.06.14. 23:12
Lejárt a gondolkodási idő, Gömöri Zsolt távozhat az MPB éléről FOTÓ: VAJDA JÓZSEF
Másfél hónapja kezdődött, de értesüléseink szerint pénteken véget érhet a Gömöri Zsolt, a Magyar Paralimpiai Bizottság elnökének leváltását szorgalmazó kampány. Helyzete tarthatatlanná vált, s már a kormánypárti politikusok is ellene fordultak. Az ügy legfőbb állomásait szedtük össze.

Gömöri Zsolt számára nem csak a nyári meleg miatt tűnhet forrónak az MPB elnöki széke. Filmbe illő fordulatokat hozott az elmúlt időszak a paralimpiai bizottság és a paralimpikonok asszójában, ám a két fél csatája politikai hadszíntérré terebélyesedett, így hiába tűnt hatalmilag erősebbnek, végül mégis az elnök maradhat alul.

Sajnos utóbbi fordulat miatt kevesebb szó esett a sportolók eredményeiről, de talán június 19-e után ismét ők lehetnek a főszereplők. Ugyanis információink szerint a pénteken esedékes rendkívüli közgyűlésen véget érhet a „Hogyan veszítsük el az emberek bizalmát 44 nap alatt” – ennyi idő telik el az ügy kirobbanása és a pénteki közgyűlés között – címre is aspirálható történet.

Vajon már búcsúbeszédét fogalmazza Gömöri Zsolt? FOTÓ: VAJDA JÓZSEF

Vajon már búcsúbeszédét fogalmazza Gömöri Zsolt? FOTÓ: VAJDA JÓZSEF

A közgyűlés dönthet bizalmi szavazáson Gömöri sorsáról, s bár arra nézve nincsenek megbízható információink, hogy adott esetben hányan támogatnák és mennyien szavaznának ellene, de mégis erősen tartja magát a hír: Gömöri pénteken már nem elnökként távozik a közgyűlésről.

Nincs kizárva az sem, hogy eddigi legfőbb támogatója és alelnöke, Deutsch Tamás is búcsúzik, kivéve, ha Gömöri megelőzi a szavazást és bejelenti lemondását, mert akkor maradhat a politikus. Így vagy úgy, forrásunk bizton állítja, pénteken véget ér az eddig is tarthatatlannak tűnő paralimpiai botrány. Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter múlt héten azt válaszolta az atv.hu-nak, hogy „vállalhatatlan, amit Gömöri Zsolt csinál, komoly ember nem állhat mellé”.

Valószínűleg a legjobb nyomozók is összekuszálódnának az események útvesztőiben, ezért egy kronológiai áttekintéssel próbáltuk valamelyest tisztára mosni az elmúlt másfél hónapot. A Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) jelenleg is vizsgálja az ügyet és akár az is előfordulhat, hogy semmilyen bűncselekményre utaló jelet nem talál majd, hiszen az MPB korábban tételesen cáfolta az őt ért vádakat.

Itt azonban sokkal inkább erkölcsi kérdésről van szó, amiben már kevésbé lehet mindent megmagyarázni. Az pedig keretes összeállításunkból is jól látható, hogy másfél hónap mennyit árthat egy ember megítélésének.

Az viszont csak a jövőben derül ki, hogy ő mennyit ártott esetleg a rábízott sportolóknak. Egy biztos, a jövő évi riói paralimpiai kvalifikáció hajrájában jó lenne, ha ismét a Magyarországnak dicsőséget szerző sportolók lennének az „Élet” című film főszereplői.

A Gömöri-ügy naptárának jelentősebb napjai
2012. Deutsch Tamás, az MPB alelnöke javaslatára Gömöri Zsolt és további három munkatársa végtörlesztését állja a bizottság. Az elnök 3 milliós vissza nem térítendő pénzt kap erre a célra.A paralimpia után 17 millió forintos prémiumban részesül a parasportolók eredményei kapcsán Gömöri.
2015. május 4. Gömöri kérésére az MPB felügyelőbizottsága (fb) alaposan kivizsgálja a szervezet működését.
2015. május 7. Az RTL Klub Híradója beszámol a 3 millió forintos végtörlesztésről. Az ügy kipattanását követően az MSZP és a Jobbik is lemondásra szólította fel a bizottság teljes elnökségét és Gömörit.
2015. május 12. Gömöri bejelenti, hogy visszafizette a 3 milliót a közös kasszába.
2015. május 14. Parasportolók nyolc pontból álló nyilatkozatot adnak át az MPB elnökének a Magyar Sport Házánál.
2015. május 20. Már 500 aláírónál tart az internetes petíció, az elnök lemondása érdekében.
2015. május 21. A Központi Nyomozó Főügyészségen csoportos feljelentést tesznek több parasportoló nevében Gömöri ellen.
2015. május 24. Gömöri Zsolt rendkívüli sajtótájékoztatón jelentette be, hogy egy „minden részletében megkonstruált, hazug lejárató kampányt folytatnak” ellene. Megnevezte a lejáratási kísérlet részvevőit is.
2015. május 26. Az MPB elnöke sajtótájékoztatón cáfolta a sajtóban ellene felhozott 15 vádpontot, továbbá június 19-re rendkívüli közgyűlést hívott össze.
2015. május 28. Az fb „mindent rendben talált” a nyilvánosságban megjelent ügyekkel kapcsolatban, majd közölte lemondását. Ugyanezen a napon a Coca-Cola bejelentette, hogy felfüggeszti az ügy rendezéséig az MPB-nek nyújtott támogatását, este pedig Borkai Zsolt, a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) elnöke is kifejezte, hogy jobban tenné Gömöri, ha távozna.
2015. május 29. A jochapress.hu értesülései szerint az fb mégsem talált mindent rendben az MPB körül, ugyanis kimaradtak bizonyos pontok a vizsgálatról szóló közleményből.
2015. június 2. Nyomozást rendelt el a Magyar Paralimpiai Bizottság (MPB) elnökét érintő feljelentések alapján a Budapesti XIV. és XVI. Kerületi Ügyészség hűtlen kezelés és csalás bűncselekmények gyanúja miatt.
2015. június 4. A bizottság a parasportolókkal „tűzszünetről” állapodott meg a közgyűlésig.
2015. június 10. A hvg.hu nyilvánosságra hozta Kovács Brigitta, az MPB volt gazdasági vezetőjének a felmondólevelét, amelyből az derül ki, hogy többek között azért is menesztették, mert nem volt szabályos a végtörlesztés kifizetésének a módja.
Szerző
Frissítve: 2015.06.14. 23:18