Előfizetés

Juppé a nemzetközi nagytőke jelöltje?

Várkonyi Tibor
Publikálás dátuma
2015.06.15. 07:32
Vetélytársak lettek az egykori munkatársak FOTÓ: EUROPRESS/GETTY IMAGES/THOMAS COEZ
Kisebb szenzációt tálalt olvasóinak a párizsi Le Figaro múlt pénteki száma. Rövid hírben közölte, hogy a „világ urai” (Les Maitres du monde) titkos szervezet, amely csütörtöktől vasárnapig az ausztriai Bildenbergben, az alpesi Telf-Buchen luxusszállóban ülésezett, a tanácskozására meghívta Alain Juppét, Bordeaux polgármesterét, hogy a legzártabb körben vegyen részt a vitájukban. Ez az invitálás fordulatot jelzett Párizs nemzetközi megítélésében. Azt, hogy a nagytőkés környezet már előre, úgy két évvel a következő francia államfőválasztás előtt a mérsékelt, centrista politikusnak szavaz bizalmat, a szélsőjobboldallal kacérkodó Nicolas Sarkozyvel szemben.

Az úgynevezett „Bildenberg csoport” minden esztendőben, 1954 óta a legnagyobb titoktartással tanácskozik, az Európából és Észak-Amerikából kiválasztott 100-150 személyiség részvételével. Politikusok, üzletemberek, szigorú szabályok, semmi nem szivároghat ki. Ott volt egyebek között Francois Hollande gazdasági tanácsadója, a holland kormányfő, a Michelin cég vezérigazgatója, a Google főnöke.

Általában minden évben tizenöt témát tűznek napirendre. Az idén egyebek mellett a görög válságot, az iráni atomprogram ügyét, a terrorizmus kérdéskörét, Oroszországot, az eljövendő amerikai elnökválasztásokat, és más egyebet.

Néhány héttel ezelőtt tartotta alakuló kongresszusát ’Köztársaságiak” néven a hajdani francia konzervatív UMP, amely közfelkiáltással Sarkozyt választotta elnökének, egyúttal 2017-re az Élysée-palota jobboldali jelöltjének. Mint fegyelmezett párttag ott volt a küldöttek között Juppé is, fölszólalt, de Sarkozy gondos szervezésében harsány füttyszó, kiáltozás és lábdobogás fojtotta belé a szót, miként a követőibe is. Sarkozy ezzel azt akarta megerősíteni, hogy a szocialistáknak más ellenfele rajta kívül szóba se jöhet, neki kell hengerelnie.

Időközben azonban a nagy közvéleménykutatók és a vezető lapok számos felmérést készítettek, amelyek egyöntetűen azt mutatták ki, hogy a választók összességének csupán a harmada volna hajlandó támogatni Sarkozy indulását, sőt az új Köztársaságiak tagságának is csupán a kisebbsége. Ezzel szemben, ami változhat még persze, a szavazók nagy többsége szívesen voksolna Alain Juppére.

Valószínűleg ebben is szerepe volt abban, hogy Bildenbergék nem csekély föltűnést keltve, az idén Bordeaux polgármesterét hívták meg, mintegy jelezvén, nekik sem kell a jobboldali radikális Nemzeti Front (FN) voksaira áhítozó szertelen Sarkozy. Ennek alapján a Le Figaro föltűnő hírét azzal a mondattal indította kérdőjelesen: Alain Juppé köztársasági elnök lesz? Egyelőre még nem, fűzte hozzá, de ki tudja…

A francia napisajtó vezető orgánumait lapozgatva, a Le Monde-tól kezdve mondhatni az egész skála, fönntartás nélkül, Juppé mellett áll. Beleértve a vezető heti magazinokat is, a mérsékelten konzervatív L’Expresstől a Le Point-ig, a L’Obs kivételével, hiszen az fönnállása óta következetesen baloldali,. Persze rendületlenül őrzi ellenzéki renoméját a Le Figaro is, amelynek illik keményen baloldalellenesnek lennie, de nagy lelkesedést ez a gárda sem tanúsít az erőszakos és kellemetlen Sarkozy iránt.

Ha az ez orientáció kitart, elvben megtörténhet, hogy Franciaországnak olyan jobboldali vezető pártja lesz, amely csakugyan mérsékelten, kultúráltan konzervatív, hasonlatosan a Merkel vezette német CDU-hoz, Mellesleg nem teljesen véletlen az sem, hogy Párizs minden gazdasági, politikai és egyéb viszonylagos gyöngesége ellenére is, az Unió vezető diplomáciai motorja változatlanul a Berlin-Párizs tengely, mint volt de Gaulle, Pompidou és Mitterrand idején.

Érthető tehát, hogy leszámítva a konok és meggyőzhetetlen szélsőjobboldalt, a pillanatnyi francia belpolitikai főszereplő Alain Juppé, aki egyelőre „semmi egyéb”, mint az egyik nagyváros polgármestere. Ami így persze így nem teljesen igaz, hiszen tömérdek írás elemzi egyéniségét és terveit.

Sarkozy „Köztársaságiak” tömörülése ellenében, amely ebben a jobboldal „nagy”, a személyéhez kötött mozgalmát látja, Juppé azt mutatja ki, hogy még de Gaulle is azon az állásponton volt, párt nélkül nincs politikai élet, 1958-ban a tábornok is megteremtette a maga pártját, nem mozgalmakra van szükség, hanem élő, harcoló erőkre.

A L’Express idézte a mondást: „rajta Juppé, győzzél, te vagy a legjobb!”, és hozzátette, a bátorítás „magától a Jó Istentől” származik, amit Juppé úgy helyesbített, nem a Mindenhatótól, hanem Jacques Chiractól, aki igaz, maga a Jó Isten, de Juppét tekinti a prófétájának.

Annál is inkább, mert a már erősen betegeskedő Chirac példa értékűnek tartja nevezetes 2002-es megválasztását, amikor a második fordulóra Jean-Marie Le Pen lett az ellenfele, és vele szemben szinte népi egységgel győzött, mert az egész baloldal fönntartás nélkül állt mögé.

A Le Monde az idén tavasszal hosszú elemzést közölt Juppé szándékairól, és ebben az volt az indító mondata, a bordeuaux-i polgármestert és Sarkozyt „mély szakadék választja el egymástól”. Amíg Sarkozy a mai napig is azzal serkenti híveit, hogy elnökválasztáskor a „sem-sem” irányvonalat kövessék, azaz se Le Pen tábora mellé ne szegődjenek, de a szocialistákat se válasszák, addig Juppé Chiracot követi, a szélsőjobbal legyőzésére igenis együtt lehet, sőt együtt kell tartani a baloldallal. Azt vallja „egészügyi zárlatnak” kell elválasztania egymástól a köztársasági jobboldalt és a szélsőjobbot.

A még Chirac által elkeresztelt UMP pártnak csakugyan a mérsékelt konzervativizmust a centrummal kell egyesítenie, minél távolabb sodorni a szélsőjobbot a hatalom lehetséges közeléből. Ez, mint mondja, „személyes elkötelezettsége”, a franciákat nem egymás ellen uszítani, hanem szembeállítani az idegengyűlölettel és az iszlám ellenességgel. Tudja pontosan, hogy kockázatos program, de vállalni kell. Esélyeinek fölmérői között akadnak, akik előrehaladott korát említik esetleges hátráltató tényezőnek.

Hiszen a 2017-es elnökválasztás idején betölti hetvenegyedik életévét, ami azt is jelentheti, ha öt esztendőre győzne, a lehetséges második államfői szakaszra már megközelítené a nyolcadik ikszet, ami hátrány is lehet. Juppé sejteti tehát, hogy megelégednék egyetlen elnöki turnussal is, hiszen követői között ott vannak a hangadó negyven évesek, akik arra az esetre, ha Sarkozyvel szemben akadályt kell állítani, készek maguk is ellenjelöltként föllépni.

Ő, Juppé hajlandó egyetlen öt esztendőt is vállalni, a folytatást a vele egyetértő új nemzedék tagjai közül lehet majd kiválasztani. Többen vannak, és nem csupán Sarkozy ellenlábasai, jelenlegi követői közül is sokan. Miniszter jelöltek, mint a nagyon harcias Madame Koszciusko-Morizet, aki pillanatnyilag az új Köztásaságiak második számú vezetője, de mérsékelt jobboldali nézeteivel kész Juppé esetleges utódaként is föllépni, mint Valérie Pécresse asszony is, a jövőnek másik jelentős reménysége.

A „negyvenesek” másik tekintélyes figurája Francois Bayrou, aki nem Köztársasági, hanem a Modemnek, az egyik mérsékelt jobboldali – Franciaországban centristának nevezett - pártnak az elnöke, maga is esélyes államfő jelölt lehet. A minap a Le Monde-nak kijelentette, kész lemondani a lehetőségeiről, és teljes elszántsággal Juppét támogatni. Teszi ezt azért, mert meggyőződése, hogy az úgynevezett reformer politikusok között Juppé az egyetlen, akire a franciák többségének szüksége van. Gyakorlati államférfi, vonzó egyéniség.

Juppé az idén az osztrák Alpokban ott volt a „világ urai” között. Azt jelenti ez, hogy Franciaország a nagytőke segítségével netán a mérsékelt konzervativizmus irányába mozdul el? Esély lehet rá, bár a szocialista Francois Hollande is bízik még benne, hogy két esztendő elég lehet ma még csekélyebb lehetőségeinek a visszafordítására.

Hillary Clinton felpörgeti kampányát

Hillary Clinton nagyobb sebességre kapcsolt, szombaton tartotta első igazi kampánygyűlését. Több mint ötezer demokrata támogató előtt ismertette programját a New York-i Roosevelt-szigeten, Franklin Delano Roosevelt híres, 1941-es beszédének helyszínén. A volt külügyminiszter, szenátor áprilisban jelentette be, hogy másodszorra is megpályázza a demokrata elnökjelöltséget. Hillary 2008-ban esélyesnek számított, de alulmaradt egy fiatal szenátorral, Barack Obamával szemben.

Amerika nem győzhet anélkül, hogy ti győznétek! – mondta Hillary Clinton, aki az elmúlt napokban többször is átírta kampányindító beszédét. Az egykori First Lady felvállalja Barack Obama nyolc évének eredményeit, de a Bill Clinton féle „új demokrata” motívumok is felbukkannak programjában.

Hillary reményteljesebb, befogadóbb Amerikát ígért híveinek, s hangsúlyozta, az amerikai gazdaság eredményeiből nem csupán a csúcson levőknek, a leggazdagabbaknak kell részesedniük. „Ha mindenki teszi a dolgát, egész Amerika jobban boldogul” – mondta, boldogulást ígérve azoknak a vállalkozóknak is, akik nem csak a gyors meggazdagodást tartják szem előtt, hanem hosszú távra tekintenek.

A Politico című lap szerint Hillarynak tudomásul kell vennie, hogy a Demokrata Párt balra lendült, s követnie kell ezt a mozgást. Fő dilemmája látni valóan az lesz, hogyan tartson egyensúlyt korábbi kicentizett középutas vonala, s a populista demokrata elvárások között. Az előválasztások során az utóbbira, a kampány második szakaszában az előbbire helyezi várhatóan a hangsúlyt.

Clinton beszédében is jelezte, folytatni fogja Obama megkezdett munkáját az illegális bevándorók helyzetének rendezésére, támogatja a globális felmelegedés elleni küzdelmet, kiáll a nők esélyegyenlőségéért, a másság mellett. A külpolitikában pedig alighanem keményebb kézzel kormányozna, noha erről kevés szót ejtett. Clinton szerint a republikánus elnökaspiránsok jórészt „a tegnap emberei”.

Hillary Clinton az Egyesült Államok első női elnöke akar lenni, elsőként szeretné áttörni „az üvegplafont”. Ezúttal demokrata oldalról nincs jelentős kihívója, Obama-kvalitású jelölt, de olyan sem, aki hasonló nagyságrendű kampánytámogatást tudna mobilizálni. Az egyik pályázó, Martin O’Malley, Maryland állam volt kormányzója ugyanakkor emlékeztetett, Iowában (az előválasztások első megmérettetésén) már érte Hillaryt kellemetlen meglepetés.

Clinton 2008-as kampányában több hibát is vétett, főképpen, nem vállalta fel saját magát, keveset mutatott érzelmeiből. A mostani kampányban ez másképp lesz. Beszédében kitért az egyik fő dilemmára, az életkorára. A 67 éves volt First Lady hangsúlyozta, lehet, hogy nem igazán fiatal elnökjelölt, de ha megválasztják, ő lesz az Egyesült Államok legfiatalabb elnöknője – s az első nagymama.

A pódiumon megjelent mellette férje, Bill Clinton, a népszerű volt elnök, aki segítség és dilemma is Hillary számára, s lánya, Chelsea, aki tavaly ősszel lányunokával ajándékozta meg a Clinton-házaspárt. Hillary 2008-hoz képest négy hónappal előrehozta kampánystartját, megelőzve az egyik legesélyesebbnek tartott repubikánus jelöltet, Jeb Busht, aki hivatalosan ma jelenti be, hogy harcba száll a Fehér Házért.

CSOK a magyar családoknak

Bonta Miklós
Publikálás dátuma
2015.06.15. 07:21
Az újlakás-építést nem, de a használtak forgalmát fellendítheti az új szocpol FOTÓ: NÉPSZAVA
Hosszú ideje ígérgette a kormány, hogy új lakástámogatási rendszert vezet be, és csodák csodája ez a régóta dédelgetett terv július 1-jétől meg is valósul. A keresztségben Családi Otthonteremtési Kedvezmény (CSOK) nevet kiérdemlő rendszert nyugodtan tekinthetjük a szocpol modernizált változatának. Már csak a bankokat kell rávenni, hogy a lakosságnak is hitelezzenek, ám ez a jelek szerint még odébb van.

Javulhat azoknak a háztartásoknak a hitelképessége, amelyek jogosultak az új szocpol-támogatásra. A hitelezési portálok tapasztalatai szerint a Családi Otthonteremtési Kedvezményt várták is a lakásvásárlók, sokan közülük a feltételek megismerése óta többször újrakalkuláltatták, mennyit tudnak áldozni új lakásingatlan vásárlására, illetve mekkora törlesztőrészletet tudnak biztonságosan fizetni.

A megreformált szocpol újdonsága - hívta fel lapunk figyelmét Gergely Péter -, hogy a CSOK már nemcsak építésre és új lakás vásárlására, de használt lakásra, illetve bővítésre is felvehető lesz. A BankRáció internetes portál szakértője szerint további könnyítés, hogy egy gyerekkel, és már akár 40 négyzetméteres lakásra is lehet a CSOK-ot igényelni, de továbbra is fennmaradt az a lehetőség is, hogy a születendő gyermekre szintén lehet igényt alapozni. A legnagyobb támogatható lakásméret viszont igen gáláns mert akár 160 négyzetméteres is lehet - mondta Gergely Péter.

Ami az összeget illeti - folytatta a BankRáció szakértője, a vissza nem térítendő támogatás minimálisan 500 ezer, a maximálisan pedig 3,25 millió forint lehet. Az utóbbira akkor válik jogosulttá a hiteligénylő, ha 4 gyereke van emellett az ingatlanra előírt energiahatékonysági feltételeket is teljesíti, és 100-160 négyzetméteres lakást vásárol. Újdonság az is, hogy új lakásnál ugyan továbbra is minimum B kategóriás energiahatékonysági bizonyítványt kérnek, de a használtaknál - megfelelő hatósági igazolással - megelégszenek még a C-nél rosszabbal is. Ha nem így tennének, akkor számos lakható, de régi lakás eladhatatlanná válhatna.

Az nyilvánvaló volt, hogy nem csak a támogatás összegét, de a megvételre kiszemelt használt lakásingatlan árának felső határát is korlátozzák. Budapesten ez 35, a dunántúli megyeszékhelyeken 28, az alföldi és észak-magyarországi megyeszékhelyeken pedig 25 millió forint. (A kisebb településeken ez az összeghatár természetesen még kisebb.) Az új lakásoknál - a hazai szokásoknak megfelelően - a négyzetméterárat szabják meg, energiahatékonyságtól függően, ami így 300 illetve 350 ezer forint. A CSOK-kal támogatott lakásra 10 évig az állam elidegenítési tilalmat jegyez be, de kedvezményeket át lehet vinni másik ingatlanra, ha időközben mégis új lakásba költözne a támogatott család.

Már a korábbi szocpol is tartalmazott egy olyan korlátozást - amit most a CSOK is átvett -, hogy az igénylők és a velük együtt költöző családtagok közül egyiknek sem lehet tulajdonrésze egy másik lakásban. A jogalkotó szándéka egyértelmű - mondják a hozzáértők: senki ne vehessen fel támogatást akkor, ha van másik lakásingatlana. Így a törvény arra ösztönöz, hogy ha ez az állapot fennáll, akkor akinek lakástulajdona van, és a CSOK-ra igényt tart, akkor adja el azt, és az így kapott pénzt forgassa be az új lakásába. A jogalkotó ugyanakkor ismervén a tényleges helyzetet, kivétel tesz az olyan ingatlanrészekkel, amelyekben legfeljebb 50 százalékos tulajdonrésze van a CSOK-ot igénybevevőnek, de a kivételezettség lehetősége csak akkor áll fenn, ha az ingatlanhoz örökölés révén, vagy a tulajdonközösség megszűnése nyomán jutott hozzá a CSOK-ra számító. (Még a kivételek számát szaporítja, ha valaki több, mint két esztendeje olyan lakást örökölt, amiben haszonélvező lakik, vagy ha az ingatlan már bontásra van ítélve.) Kizáró ok viszont, ha valakinek adóhátraléka vagy egészségpénztári tartozása van.

Újraértelmezett jelzáloghitel
Sokaknak a támogatáson túl a banki hitelfelvétel adhat esélyt álmaik ingatlanjának megszerzéséhez. A devizahiteles kálvária azonban rávilágít, hogy a családoknak a jövőbeni kötelezettségeiket, tehervállalásukat alaposabban kell megtervezniük. Kormányzati berkekben a hitelfelvételi kedv fokozódására számítanak, a bankok oldalán pedig egyenesen hitelezési versenyről beszélnek. Varga Mihály a hét végi Napi Gazdaságban megjelent nyilatkozatában ezt a bankadócsökkentés és a hitelezésben élen járt bankok további adókedvezményére alapozta. Úgy véli évi tízmilliárd forint adókedvezmény elegendő ösztönző lehet a hitelezési aktivitás fokozására, ám azt a gazdasági miniszter sem tagadja, hogy elsősorban a vállalkozók hitelezésében számít előrelépésre. A lakossági, és ezen belül a hosszú futamidejű lakáshiteleken még egy két évig "gondolkodnak" a bankok - derült ki Patai Mihály, a Bankszövetség elnökének a Reutersnek adott interjújából.
Az óvatos hozzáállást - a lakossági piac átlagosnál nagyobb kockázatain túl - az is magyarázza, hogy a deviza jelzáloghitelek forintosítását követően jelentősen megemelkedett a bankrendszerben a forint eszközök és források közötti lejárati eltérés. Azaz forintra konvertálódó jelzáloghitelek túlnyomó többsége 10 évnél hosszabb hátralévő futamidejű, miközben a bankrendszer forint forrásai - jellemzően betétek formájában - éven belüli lejáratúak. A Magyar Nemzeti Bank (MNB) ezért azt tervezi, hogy 2016. október 1-jétől bevezeti a Jelzáloghitel-finanszírozás Megfelelési Mutatót (JMM), amelynek minimális elvárt szintje 15 százalék lesz, azaz a jelzáloghiteleket legalább 15 százalékban hosszú lejáratú értékpapírokkal kell finanszírozni, amelyek főként jelzáloglevek formájában jelenhetnek meg.A JMM bevezetése csökkenti a lejárati idő eltéréséből eredő kockázatot. Az új szabályozás hatására az MNB előzetes becslése szerint mintegy 300 milliárd forintnyi új jelzáloglevél kibocsátása várható, amelyeket színesítik a befektetési eszközök tárházát, még ha azokat elsősorban intézményi befektetők, pénzügyi intézmények vásárolják majd meg.