Előfizetés

Duplázódhat a falvak polgármestereinek fizetése

Az LMP módosító javaslatot nyújtott be annak érdekében, hogy a mostani bruttó 149 ezer forintnak több mint 50 százalékával emeljék meg a jövő évi költségvetésben az 500 fő alatti településeket vezető polgármesterek bérét - ezt Sallai R. Benedek mondta vasárnapi, budapesti sajtótájékoztatóján.

A politikus felhívta a figyelmet, hogy a közel 3300 magyar település több mint egyharmadán 500-nál kevesebben élnek. Szavai szerint a rendszerváltozás óta a falvak helyzete folyamatosan romlik. A tsz-ek szétbomlása miatt nagy számban szűntek meg a munkahelyek, az MSZP-s kormányok a közszolgáltatásokat, az iskolákat, a közlekedést számolták fel, most pedig a közigazgatási rendszert és az önkormányzatok működését lehetetleníti el a költségvetés - fogalmazott. 

Az LMP azt szeretné, hogy ne az átlagos diplomás minimálbért sem elérő bérekért kelljen vezetni az 500 fő alatti településeket - indokolta javaslatukat. Hangsúlyozta: a témában öt módosító indítvány érkezett a parlament elé, de ezek közül az LMP-é tartalmazza a legmagasabb emelést. 

A kistelepülések helyzetét ecsetelve arra is kitért, hogy miközben több száz milliárd forintos autópálya-építések zajlanak, még mindig nem kezdődött meg a bekötő és a 4, illetve 5 számjegyű vidéki utak fejlesztése, pedig ezek elengedhetetlenek a munkába és iskolába járáshoz.

Víziló szabadult el a fővárosban - Kíváncsi, hogyan? (Videó!)

Publikálás dátuma
2015.06.14. 14:36
A kép illusztráció! FOTÓ: Thinkstock
Hatalmas ár lepte el Tbiliszit vasárnap a nagy esőzések miatt. Az áradásban több ember életét vesztette, és a grúz főváros állatkertjének néhány lakója, köztük egy víziló is kiszabadult - írja a nol.hu.

Legalább öt ember meghalt, többen pedig eltűntek, amikor a heves esőzések után kiöntött a Vere folyó, több utat és épületet sodorva el. A város állatkertjét is elöntötte a víz, melynek következtében farkasok, medvék, nagymacskák és egy víziló is megszökött fogságából. A CNN szerint néhány állatot már elfogtak vagy megöltek, de több vadállatot a hatóságok még keresnek.

A Vere leginkább Vake és Saburtalo környékét öntötte el, egy autópálya is víz alá került, a készültséget a Kura folyó várható áradása miatt kiterjesztették a főváros más részeire is - írja a lap.

A hatalmas esőzésekről videó is készült:

Olimpia 2024 - Hozzák nyilvánosságra a tanulmányt!

Publikálás dátuma
2015.06.14. 14:23
Illusztráció: Thinkstock
Az Együtt - a Korszakváltók Pártja felszólította a Magyar Olimpiai Bizottságot (MOB), hogy hozza nyilvánosságra a 2024-es olimpiáról szóló megvalósíthatósági tanulmányt, a hivatalos döntések meghozatala előtt pedig induljon társadalmi párbeszéd az esetleges magyar pályázatról. Ezt a párt egyik elnökségi tagja mondta vasárnap

 Pataki Márton emlékeztetett arra, hogy szerdán a MOB közgyűlése azt ajánlotta a fővárosi közgyűlésnek: Budapest pályázza meg a 2024-es olimpia rendezését. Hozzátette, a MOB közgyűlése a PricewaterhouseCoopers nemzetközi tanácsadó vállalat és magyar várostervező, mérnök és közlekedéstervező szakértő partnerei által elkészített 1300 oldalas tanulmányra hivatkozott.

Az Együtt szerette volna megismerni a nyilvánosnak nevezett dokumentumot, mert az abban felsorolt kiadási és bevételi költségek alul-, illetve túlbecsültnek tűnnek - folytatta Pataki Márton. Ezt követően viszont kiderült, hogy a tanulmány sehol nem található meg, csütörtökön elküldött közérdekű adatkérésükre pedig eddig nem kaptak választ a MOB-tól - mondta az ellenzéki politikus.

A Magyar Olimpiai Bizottság szerdai közgyűlésén döntött úgy, hogy támogatja a 2024-es olimpia és paralimpia pályázati szándéknyilatkozatának benyújtását. A MOB javasolta Budapest közgyűlésének, hogy szintén támogassa a szándéknyilatkozatot, valamint hatalmazza fel Tarlós István főpolgármestert, hogy a főváros képviseletében a MOB-bal közösen nyújtsa be a jelentkezést.

A közgyűlés a határozat előtt meghallgatta a megvalósíthatósági tanulmányról készült beszámolót, amely szerint a "budapesti olimpia megvalósítható és megtérülő vállalkozás, a magyar pályázat esélyes a 2024-es olimpiára". A tanulmány szerint az olimpia gazdasági előnye, a nemzetgazdaság többletjövedelme 1100 milliárd forintra becsülhető, az olimpiához szükséges befektetés összege pedig ennél kevesebbre, 774 milliárd forintra tehető.