Előfizetés

"Hibrid háború" Ukrajnában?

Újfajta, hibrid háborúra számíthat Ukrajna a közeljövőben, vélekedett Petro Porosenko ukrán elnök a Regionális Fejlesztési Testületben tartott hétvégi beszédében, jelentette az Unian ukrán hírügynökség. 

Az elnök állította, hogy a háború formája hamarosan meg fog változni, Oroszország már nem fogja „frontálisan támadni Ukrajnát”, hanem hamarosan egyfajta "hibrid háborúba" fogja, melynek célja, hogy belülről ássa alá Ukrajna stabilitását. Elképzelése szerint ezt propagandával, és mint fogalmazott „mesék terjesztésével” kívánja elérni Moszkva.

Konzulátusokat támadtak meg (fotók)

Ukrán diplomáciai képviseleteket támadtak és rongáltak meg szombaton Oroszországban, miután pénteken Ukrajnában a harkivi orosz konzulátust érte támadás. Mindkét ország hivatalosan tiltakozott az atrocitás miatt.

Az ukrán-orosz konfliktus nem korlátozódik a harctéri erőszakra, hét végén a két ország diplomáciai képviseletei lettek a gyűlölködés célpontjai.  Pénteken mintegy százan támadtak a harkivi orosz konzulátusra. Tojással és festékkel dobálták meg az épületet. Moszkva azonnal tiltakozott, kérte a történtek kivizsgálását és az elkövetők felelősségre vonását.

Péntekről-szombatra virradóra ismeretlenek támadták meg Moszkvában Ukrajna nagykövetségét, Rosztov-na-Donuban pedig főkonzulátusát.  A főkonzulátust komolyabban megrongálták, ismeretlenek téglákkal és baseballütőkkel bezúzták az ablakait. Vitalij Moszkalenko főkonzul szerint lehet, hogy a képviseletet több napra be kell zárni, mert sok ablaka kitörött, és a berendezések megrongálódtak. Kijev nyilatkozatban kérte az azonnali kivizsgálását, a felelősök megbüntetését és a károk megtérítését.

A szombat hajnali rongálás képeihez kattintson ide!

Mondjon le a kormányfő! - Nem csillapodnak az indulatok

Publikálás dátuma
2015.06.14. 12:52
A háttérben Nikola Gruevski miniszterelnök plakátja. FOTÓ: Milos Bicanski/Getty Images
Több ezren vonultak utcára szombaton este Szkopjéban Nikola Gruevski miniszterelnök lemondását követleve. A kormányoldal és az ellenzék közötti feszültség hetek óta tartó patthelyzetet teremtett a balkáni országban.

A megmozdulást a Besa mozgalom szervezte, felhívására elsősorban az albán kisebbség tagjai mozdultak meg, akik egyben a legnagyobb macedóniai albán párt, a DUI vezetőjének, Ali Ahmetinek a lemondását is követelték. A kisebbségi formáció a Gruevski által vezetett kormánypárt, a VMRO-DPMNE koalíciós partnere.

A két tábor között az Európai Unió is megpróbált közvetíteni, de szerdán Brüsszelben sem sikerült előrelépést elérni.