Előfizetés

Cselgáncs GP - Ungvári diadala képekben

Publikálás dátuma
2015.06.14. 00:18

A 73 kilogrammos Ungvári Miklós aranyérmet nyert, míg az 57 kg-ban szereplő Karakas Hedvig kikapott a bronzcsatában az olimpiai kvalifikációs cselgáncs világkupasorozatba tartozó, 100 ezer dollár összdíjazású budapesti Grand Prix szombati nyitónapján. A képre kattintva galéria nyílik!

"Riasztó állapotban az állam" - Felvétel Lázár őszödi beszédéről

Publikálás dátuma
2015.06.13. 23:19
FOTÓ: Tóth Gergő/Népszava
Lapunk birtokába jutott egy hangfelvétel, amin Lázár János bevallotta, hogy a magyarok mégsem kalandvágyból, hanem a jobb élet, magasabb kereset reményében mennek külföldre dolgozni, majd azt is mondta, hogy túlszabályozott az állam és rossz az adószabályozás is. Az elhangzottakat először Berkecz Balázs, az Együtt város- és területfejlesztési végzettségű elnökségi tagja írta le blogjában, miután részt vett a június 8-án, hétfőn Szekszárdon megrendezett Dél-dunántúli Építészeti Fórumon, ahol  a miniszter "meglepő nyíltsággal sztendápolt a főleg építészekből álló közönségnek." A Lázár "őszödi beszédéről" készült hangfelvételt most Ön is meghallgathatja!

"Nagyon tanulságos az, hogy miután a kormány kevesebb minisztériumból és kevesebb miniszterből áll - ez a miniszterelnöknek néha még túl sok, a szakmáknak meg igen kevés -, Magyarország (...) klasszikus gondolkodásban halad: csak annak az ügynek mehet jól, aminek van minisztériuma" - mondta Lázár a fórumon, elismerve az állam és az adószabályozás gyengeségeit.

Söralátét kontra sörgyár

Amikor arról beszélt, sikerült-e elérni Orbán Viktor 2010-es, a söralátét méretű adóbevallásra vonatkozó ígéretét, Lázár azt mondta: "messze vagyunk még attól, hiszen a söralátéttől most már egy sörgyárig jutottunk, ami szükséges, mert a söralátét olyan messze van, hogy inkább egy sörgyár nagyságú egy alátét adóbevallás."

"Riasztó állapotban van az állam" - állapította meg Lázár, aki szerint a rendszer nagy, mozgásképtelen és elnehezült. "Engem azzal bízott meg a miniszterelnök úr, hogy a rám jellemző hát ööö... vakmerőség - fogalmazzunk egy szalonképes szóval - a rám jellemző vakmerőséggel próbáljak a bürokráciának nekiesni és majdnem már az elhalás állapotába jutottam, mert a minisztériumok semmiféle segítséget nem adtak arra, hogy a rájuk vonatkozó szabályokat hogyan lehetne megváltoztatni, hiszen az a létezésük alapjait veszélyeztetné, hiszen minél nagyobb a bürokrácia, annál nagyobb a minisztérium, annál nagyobb államapparátus, annál nagyobb az államigazgatás és ha kevesebb a szabály, akkor nem kell annyi munkavállaló és nem kell ekkora irányítási struktúra."

A "fehér magyarok" esete

Így tért rá Lázár a kivándorlás kérdésére, a miniszter ugyanis úgy fogalmazott: "mi a nyugat-európai bérekkel versenyezni a következő 20 esztendőben nem tudunk", s bár szerint a reáloktatás Magyarországon most sokkal rosszabb, mint 20 éve volt, "messze erősebb, mint az individualizált társadalmak nagy részében".

Szerinte "titkolt és látens idegengyűlölet tombol mindenhol a világban, ezért szívesebben alkalmaznak fehér magyarokat, mint mást" - például Spanyolországban a románokat. A miniszter szerint "lehet, hogy Nyugat-Európában többet keresnek, de élni itt jobban tudnak." Lázár azt is elmondta, hogy akik elvándorolnak és adott esetben nem mérnöki vagy más értelmiségi munkás végeznek, hanem munkások, ők az emberi élethez méltó élés küszöbén tengődnek, hogy amikor hazajönnek, maradjon pénzük.

A hangfelvételt a videóra kattintva hallgathatja meg!

Az Együttes Berkecz Balázs blogjában úgy összegezte Lázár beszédét, hogy "Orbán jobbkeze nagy nyilvánosság előtt ismerte el, hogy még a kormány tagjai sem képesek jól együttműködni, rossz az adószabályozás, az állam túlszabályozott, nem tudja az ország megtartani a fiataljait."

Az Origo megkereste a Miniszterelnökséget Berkecz Balázs blogbejegyzése nyomán, válaszában pedig a Berkecz által leírtak egyetlen szavát sem cáfolta. Így válaszoltak: "Konstruktív, eredményes, nagyon jó hangulatú és gyakran önironikus hangvételű egyeztetés keretében az építészek hasznos és jó ötletekkel, szakmai javaslatokkal segítették a kormány munkáját." - írta válaszában az Origonak a Miniszterelnökség.

Berkecz Balázs nyílt levele Lázárnak

Tisztelt Miniszter Úr! 

Az Ön főnöke, Orbán Viktor 2013-ban még egy olyan "mestertervről" beszélt, amely révén "magyar családok életszínvonala meghaladja majd az európai átlagot" és "ezt a jövőképet precízen kidolgozott tervekkel, egy újjászervezett állammal, elkötelezett szakemberekkel és egy dolgozni akaró és dolgozni képes társadalommal váltjuk valóra".

Tisztelettel kérdezem, hogy hol van, és mit tartalmaz az a "mesterterv", amelyről évekkel ezelőtt Orbán Viktor beszélt, ha Ön sem bízik abban, hogy a következő húsz évben fel tudnánk zárkózni Nyugat-Európához?

Az Orbán-kormány éppen szétverni készül az Ön által erősnek tartott középiskolai rendszert, de árulja el: mi lehet a kormányzat célja ezzel? Csak nem úgy akarják az ország népességmegtartó képességét növelni, hogy eztán olyan "szakembereket" képezzenek, akik gyenge nyelvtudással és versenyképes tudás híján Nyugat-Európában már nem kellenek? - írta az Együtt elnökségi tagja Lázárnak címzett nyílt levelében.

Tetőfokán a kánikula, extraerős UV-sugárzás!

Publikálás dátuma
2015.06.13. 21:51
Illusztráció: Thinkstock
Vasárnap tetőzik a kánikula, 33-36°C közötti maximumokat mérhetünk. Nagyon erős lesz az UV-sugárzás, vigyázzunk a napozással! Ugyanakkor délutánig szórványosan, késő délutántól többfelé kialakulhatnak záporok, zivatarok. A délnyugati szél továbbra is élénk, erős lehet.

Hétfőn egy hidegfront vet véget a kánikulának az ország nagy részén, keleten, délkeleten emelkedhet még 30 fok fölé a hőmérséklet. Többfelé várható zápor, zivatar, és a szél is élénk, erős lökésekkel kísért lesz. 

Kedden fokozatosan gyengül a csapadékhajlam, helyenként alakulhat még ki kisebb eső, egy-egy zápor. A szeles időben 20-25°C közötti maximumokat mérhetünk.

Szerdán és csütörtökön már több lesz a napsütés, csak elszórtan lehet egy-egy futó zápor. Az északias szél továbbra is sokfelé marad élénk, néhol erős. Hajnalban 10-17, délután 22-27°C várható.