Előfizetés

Kokó szerint a 2024-es olimpia jót tenne az önbecsülésünknek

Az olimpiai beruházásokat befektetésként, infrastrukturális fejlesztésként kell felfogni, mert "miközben olimpiát építünk, valójában az országot építjük" - hangsúlyozta Kovács István olimpiai bajnok, amatőr és profi világbajnok ökölvívó az M1 aktuális csatornán szombaton.

Kovács István elmondta: a köztudatban az az elképzelés él, hogy rengeteg sportlétesítmény épül egy olimpiára, és ezekkel később nem tudna mihez kezdeni Magyarország. Valójában infrastrukturális fejlesztések sora valósulna meg, amelyekre egyébként is szükség lenne. Autópályák épülnének, bővítenék a repülőteret, növelnék a közbiztonságot. Ezért költségek helyett befektetésként kell felfogni a beruházásokat - fűzte hozzá.

A sportoló arra hívta fel a figyelmet, hogy a 2024-es magyarországi olimpiának nemcsak Budapest adna otthont, hanem több nagyváros, ezért országos, nemzeti olimpia lenne. Ekkora dologba még nem vágott bele az ország, viszont akkora élményt adna, amely évtizedekre meghatározná a magyarok önbecsülését, önértékelését - hangsúlyozta az ökölvívó.

Kovács István elmondta: ahhoz, hogy ezek az információk mindenkihez eljussanak, a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) egész országra kiterjedő társadalmi párbeszédet indít. Ennek első állomásaként Budapesten, a Groupama Aréna parkolójában családi napot tartanak szombaton. A Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) szerdai közgyűlésén döntött úgy, hogy támogatja a szándéknyilatkozatának benyújtását a 2024-es olimpia és paralimpia megrendezésére.

Álomrajtból bénultság a hazai kosár-Eb-n

Mesébe illően indult a mieink bemutatkozó meccse a hazai női kosárlabda Európa-bajnokságon: 20-12-es első felvonással léptek meg a svéd együttestől. Meglehet, a riválist alaposan megfogta a csütörtöki hullámvasútozás, hiszen már szinte megnyert összecsapást veszített el a szlovákok ellen.

Persze Stefan Svitek válogatottjának ezzel még véletlenül sem kellett törődnie, inkább tette a dolgát – pazarul. Tudatos, összeszedett és precíz volt a magyar csapat, és a hazai szurkolók legnagyobb boldogságára nőtt is az előny. Jellemző a svédek indiszponáltságára, hogy az első hét büntetőt kihagyták, kosárpályán talán ha évente látni ilyet.

Némi hullámvölgy a házigazda teljesítményében is mutatkozott, méghozzá a harmadik negyedben, melyet hét egységgel meg is nyert az egyébként kifejezetten erős Svédország. A megtorpanás rövid idő alatt bénultsággá változott a mieinknél, így fordulhatott elő, hogy hét perccel a vége előtt átvették a vezetést a vendégek. Sorozatban 16 pontot szerzett a svéd csapat, és innen már nem volt visszaút: hiába a 16 pontos vezetés, a magyarok vereséggel nyitottak. Mintha saját magunknak kevertünk volna le egy méretes pofont…

Magyarország-Svédország 63-72

Női kosárlabda Eb, D-csoport

(20-12, 19-15, 12-19, 12-26)

Sopron, 2000 néző.

Legjobb dobók: Horti és Quigley 14-14, Krivacsevics 12, Honti 11, Vajda 10, ill. F. Eldebrink 28

Kettős rangadó Győrött

Ma egymás után lép pályára a magyar női és férfi válogatott a kézilabdás idény zárásaként a győri arénában. A női együttes Ausztria ellen vívhatja ki a világbajnoki részvételt, míg a férfi nemzeti együttes Ukrajna ellen játszik Európa-bajnoki selejtezőt.

A női válogatott még múlt pénteken játszotta első világbajnoki selejtezős mérkőzését Ausztria ellen. Esélyeshez méltóan simán 33-20-ra nyert Stockerauban. Németh András szövetségi kapitány csapatából tizenketten lőttek gólt, még a kapus Kiss Éva is. A legeredményesebb Erdősi Ildikó volt hét találattal. A kapitány kifejtette, hogy az ellenfél nem tartozik az élvonalhoz, a tét azonban nem kicsi, mert a párharc győztese vehet részt a december 5. és 20. között Dániában tartandó olimpiai kvalifikációs vb-n. A vb győztese kijut a riói olimpiára, a 2-7. helyezettek pedig jogot szereznek a 2016 tavaszán aktuális olimpiai selejtezős szereplésre. A két csapat közti különbségnek köszönhetően a mai visszavágó igazából már csak formalitásnak tűnik.

A nők után a férfiak is pályára lépnek. A férfiak Portugáliában nyomás nélkül és a biztos Eb-részvétel tudatában léphetek pályára. Az Európa-bajnoki selejtező mérkőzésen 26-25-re sikerül győzni,így a csoportelsőséget is sikerült begyűjteni a biztos továbbjutás mellé. Talant Dujsebajev szövetségi kapitány az alapemberek többségét hanyagolta és helyettük a fiatal játékosoknak szavazott bizalmat Santo Tirsóban. A mai ukránok elleni mérkőzés eredményétől függetlenül, csoportelsőként várhatják a jövő pénteki krakkói sorsolást. Az Eb-részvétel azért lényeges, mert onnan még olimpiai selejtezős tornára lehet kijutni.