Előfizetés

Ismét bajba került egy maláj gép

Publikálás dátuma
2015.06.13. 07:32
Illusztráció: Greg Wood - Pool/Getty Images
Az ázsiai légitársaság Melbourne-ből Kuala Lumpurba tartó járatán kigyulladt az egyik hajtómű. Az MH148 jelzésű járatnak ezért kényszerleszállást kellett végrehajtania Ausztráliában. 

A gép, fedélzetén 300 utassal, sokáig körözött a melbourne-i repülőtér felett, mielőtt leszállt. A BBC úgy értesült, hogy a Malaysia Airlines járata sikeresen landolt a Tullamarine reptéren.

Az ázsiai légitársaság két repülőgépe is lezuhant 2014-ben. Március 8-án egy Kuala Lumpurból Pekingbe tartó járat tűnt el rejtélyes körülmények között, 239 utassal a fedélzetén, a roncsokat azóta sem találták meg. Július 17-én a kelet-ukrajnai Donyeck felett rakéta találta el egyik gépüket. A katasztrófában 298 ember vesztette életét. A Malaysia Airlines egyébként június elején technikai csődöt jelentett.

Előre menekül a kormányfő

Publikálás dátuma
2015.06.13. 07:31
Radoslaw Sikorskinak a házelnöki posztról is távoznia kellett FOTÓ: EUROPRESS/GETTY IMAGES
A kabinet után a kormányzó Polgári Platform (PO) vezetésében is változtatásokat hajthat végre a lengyel miniszterelnök. Ewa Kopacz jövő héten jelenti be, hogy kiket jelöl a hét közepén, a lehallgatási botrány újabb fejezete nyomán lemondatott miniszterek és államtitkárok helyébe. A kormányfő előre menekül, kemény kézzel igyekszik kezelni a válságot, de négy hónappal a parlamenti voksolás előtt a személycserék aligha hoznak megoldást.

Donald Tusk volt kormányfő „politikai sokként” értékelte a Varsóban történteket. Elárulta, hogy a heti brüsszeli csúcs margóján váltott néhány szót utódával. Tusk szerint ilyen drasztikus lépésre bátor és erős emberek szánják rá magukat. Ewa Kopacznak kétségkívül valamit lépnie kellett, hiszen a felmérések szerint még az sem kizárt, hogy a PO harmadik helyen végezhet a legnagyobb ellenzéki tömörülés, a Jaroslaw Kaczynski vezette Jog és Igazságosság (PiS), illetve a népszerű volt rockzenész, Pawel Kukiz protesztpártja mögött az ősszel, várhatóan októberben esedékes voksoláson. A Lengyelországot nyolc éve kormányzó PO népszerűsége megkopott, s ügyetlen kampánnyal elbukták az elnökválasztást. Bronislaw Komorowski államfő adottnak vette, hogy újraválasztják, túl későn kezdett el hajrázni.

Komorowski kezében az utolsó adu, hogy ő dönthet arról, mikor tartják a választást. A távozó köztársasági elnök utóda, a PiS képviseletében győzött Andrzej Duda augusztus 6-án teszi le a hivatali esküt, addig azonban ügyvezetőként még marad Komorowski. „Politikai földrengés” – a leköszönő államfő így minősítette a kormányban elindított változtatásokat. Komorowski hétfőn találkozik Kopacz kormányfővel és helyettesével, Janusz Piechonskival, hogy megbizonyosodjon felőle, a kabinet helyzete stabil. Mint sajtóértekezletén mondta, a választóknak jogukban áll követelni, hogy miniszterei után a kormányfő is mondjon le, a választás időzítésével ő ugyanakkor nem a válságot mélyítené, hanem stabilizálni akarja a helyzetet.

A PiS-t is magában foglaló Egyesült Jobboldal támogatná a Baloldali Demokratikus Szövetség (SLD) javaslatát a parlamenti választások előrehozatalára, mondván, a kabinet elveszítette társadalmi támogatottságát, a következő négy hónap csak "időveszteség". Az SLD-nek ugyanakkor valójában aligha érdeke a korábbi szavazás, a felmérések szerint ha most lenne a választás, kérdéses, hogy egyáltalán átlépnék-e a parlamenti küszöböt. Kopacz kormányfő elvetette a voksolás előrehozásának lehetőségét. A Donald Tusk helyébe lépett volt egészségügyi miniszterasszony a leváltásokkal saját politikai függetlenségét igyekszik hangsúlyozni, de aligha lesz ideje arra, hogy érdemi változtatásokat indítson be. Lengyel sajtóértesülések szerint Kopacz második lépésben a PO vezetésében is változtatásokat kezdeményezhet.

A kormányválság közvetlen kiváltó oka a tavaly kirobbant lehallgatási botrány felmelegítése volt. Egy Zbigniew Stonoga nevű lengyel vállalkozót és bloggert előzetes letartóztatásba helyeztek, ő volt az, aki a napokban feltett a Facebookra több mint háromezer oldalnyi nyomozati anyagot a lehallgatásokkal kapcsolatban. Tavaly két varsói étteremben több mint 70 embert hallgattak le a pincérek közreműködésével, s a bizalmas beszélgetések átiratai a Wprost magazinban sorra napvilágot láttak. Azóta is sok a találgatás, kinek állhatott érdekében a tekintélyes közszereplőkre árnyékot vető botrány kirobbantása, elégedetlen kormánypárti politikusokat ugyanúgy gyanítottak mögötte, mint a hatalomváltás felgyorsítására törekvő ellenzékieket. Tusk akkori kormányfő sem zárta ki, hogy netán Oroszország szervezhette meg a profi lehallgatást, visszavágásként azért, mert Varsó keményen bírálta Moszkva Ukrajna-politikáját.

A kormányválság egyik nagy vesztese kétségkívül a nemzetközileg is "jegyzett" Radoslaw Sikorski, akinek az amerikai szövetségesekre tett megjegyzései miatt tavaly távoznia kellett a külügyi tárca éléről, most pedig a házelnöki posztról is leváltotta Ewa Kopacz. Mennie kellett Jacek Rostowskinak, a miniszterelnök befolyásos főtanácsadójának, illetve Jacek Cichockinak, a titkosszolgálatot felügyelő államtitkárnak is. A következő a sorban a főügyész, Andrzej Seremet lehet, akinek hivatalából a vizsgálati anyagok rejtélyes módon kikerültek. A főügyész leváltását ugyanakkor a PiS határozottan ellenzi.

Nincs vízumkiadás az amerikai nagykövetségeken

 Technikai probléma adódott az amerikai külügyminisztérium egységesített konzulátusi adatbázisában (CCD), ezért világszerte késésre kell számítaniuk azoknak, akiknek vízumügyük van folyamatban.

Az Origo cikke szerint az amerikai külügyminisztérium sajnálja a történteket, de megjegyezte: mindig is azt tanácsolta az Egyesült Államokba utazóknak, hogy addig ne véglegesítsék az útitervet, amíg nincs a kezükben a vízum, mert egyébként is előfordulhat, hogy a CCD késve hagyja jóvá a kérelmeket. A kártérítés ezért kizárt.

Az Origo információi szerint hasonló problémák évente többször is előfordulnak, de legfeljebb néhány napos csúszást okoznak.
A vízumközpont azt ígéri, hogy mindent fejleményt publikál a nagykövetség honlapján és a közösségi médiában.

A budapesti amerikai nagykövetség honlapján jelenleg az olvasható, hogy az amerikai külügyminisztérium konzuli főosztályának útlevél- és vízumrendszerében technikai nehézségek léptek fel. A probléma világszerte jelentkezik, nem csak egyes országok, állampolgársági dokumentumok vagy vízumkategóriák esetében. Azt írják, folyamatosan dolgoznak a hiba elhárításán, és arra számítanak, hogy a rendszer hamarosan ismét teljes kapacitással működhet.