Előfizetés

Polgár Judit szövetségi kapitány lett

Polgár Juditot nevezték ki a magyar férfi sakkválogatott szövetségi kapitányának.

Seszták Tamás, a Magyar Sakk Szövetség elnöke a pénteki sajtótájékoztatón jelentette be, hogy az elnökség egyhangúlag szavazott bizalmat minden idők legsikeresebb női sakkozójának. A 39 éves Polgár Judit játékosként kétszer - 1988-ban és 1990-ben - nyert sakkolimpiát a női válogatottal, 2002-ben és 2014-ben pedig tagja volt az ezüstérmes férfi nemzeti együttesnek. Az élversenyzéstől tavaly vonult vissza, a kapitányi poszton a 64 esztendős Horváth Tamás helyét foglalja el, aki elmondása szerint maga kezdeményezte a váltást.

Polgár Judit bevallotta: kicsit furcsán viszonyult hozzá, amikor először, tavaly ősszel, egy baráti társaságban felmerült, hogy ő legyen a kapitány, de azóta már hozzászokott a gondolathoz. Felidézte, hogy már gyerekként megismerkedett a sakkolimpiák légkörével, így pontosan tudja, hogy egy világversenyen mik lehetnek a nehézségek, és milyen komplikációk merülhetnek fel.
"Tudom, milyen feszített a tempó és szoros a mezőny, de úgy érzem, a magyar csapatnak kedvez a nemrég bevezetett szabály, hogy minden meccset meg kell nyerni, vagyis fordulónként legalább két és fél pontot kell szerezni" - fogalmazott az frissen kinevezett kapitány.

Horváth Tamás kifejtette, azért mostanra időzítették a váltást, hogy Polgár Juditnak a jövő évi sakkolimpia előtt legyen egy felvezető versenye. Ez pedig nem más, mint a november 12. és 22. között az izlandi Reykjavikban sorra kerülő csapat Európa-bajnokság. Seszták Tamás szerint az elnökség konkrét célt nem fogalmazott meg az Eb-n a magyar válogatottal szemben, de személy szerint örülne, ha az első háromba kerülne a csapat.

Polgár Judit ezt azzal egészítette ki, az a legfontosabb, hogy szakmailag a maximumot kell nyújtani, s akkor abból jó eredmény jöhet ki. "Mindig szeretnénk a dobogóra kerülni, ehhez pedig az kell, hogy az utolsó két forduló előtt ott legyünk az első öt vagy hat csapat között" - jelentette ki. Az új kapitány jelezte, tisztában van vele, hogy a sakk alapvetően egyéni sportág, ugyanakkor híve az edzőtáboroknak, és szeretné, ha a játékosok minél több időt töltenének együtt, mert a szakmai eszmecserék elősegíthetik a jó csapatszereplést.

Tenisz - Babos beteg, visszaléptek az elődöntőtől

A magyar játékos betegsége miatt a Babos Tímea, Kristina Mladenovic duó visszalépett a párosok elődöntőjétől a hollandiai s'Hertogenbosch-ban zajló füves pályás tenisztorna 250 ezer dollár összdíjazású női versenyében.

Az első helyen kiemelt magyar-francia kettős ellenfele a Jelena Jankovic, Anasztaszija Pavljucsenkova szerb-orosz duó lett volna a pénteki mérkőzésen. A 22 éves Babos honlapján az olvasható, hogy napok óta megfázással küszködik, de reméli, hogy a pénteki "pihenő" segít abban, hogy pályára tudjon lépni a jövő heti, birminghami tornán.

Eredmény:
női páros, elődöntő:
Jelena Jankovic, Anasztaszija Pavljucsenkova (szerb, orosz 3.)-Babos Tímea, Kristina Mladenovic (magyar, francia 1.) - játék nélkül.

Gyutai:„Túlszárnyalnám a tavalyi eredményem”

Publikálás dátuma
2015.06.12. 14:17

Egy dupla futamos hétvégével folytatódik Mugellóban a 2015-ös olasz bajnokság Gyutai Adrián számára. A 24 éves paksi motoros a világ egyik legerősebb sorozatának National Trophy 600 Supersport kategóriájában újabb pontszerzés reményében gurul a legendás pálya aszfaltcsíkjára. A Tomracing Motorsport versenyzője abban reménykedik, hogy sikerül túlszárnyalnia a tavalyi eredményét – a 10. pozícióból rajtolva a 11. helyen végzett – és sikerül tovább faragnia a hátrányából az elsőkhöz képest.

Eddigi pályafutása legnehezebb szezonját teljesíti Gyutai Adrián, aki idén az olasz bajnokságban, egyedüli magyarként és egyedüli hondásként a National Trophy 600 Supersportban áll rajthoz.  A 24 éves paksi motoros az előző vallelungai versenyen már egy másodpercen belülre került a közvetlen élmenőkhöz, és ezúttal olyan pályán kell helyt állnia, ahol tavaly már rajthoz állt, és a tízedik rajtpozícióból indulva végül a 11. helyen intették le. Most mindenképpen az a célja, hogy a 2014-es eredményeit felülmúlja.

„Az idei évben először veszek részt duplafutamos versenyen, így a felkészülésemet is ennek tükrében végeztem. Mindenképpen szeretném megjavítani a tavalyi eredményemet, és egyrészt mindkét futamon a legjobb tízbe bekerülni, másrészt szeretnék még közelebb kerülni az elejéhez a köridőket tekintve. Az eddigi menetrendünkhöz képest sok a változás, ugyanis ezúttal nem lehetett csütörtökön tesztelni, így a beállításokat a pénteki két szabadedzéseken kell megtalálnunk. Szombaton csak egy időmérő lesz, így ez alatt kell kihoznom a maximumot magamból, hiszen a késő délutáni, illetve a vasárnap délelőtti versenyen is az itt elért rajthelyekről vághatunk neki a versenynek” – jelentette ki Gyutai Adrián.

A Tomracing Motorsport csapatfőnöke szerint versenyzője ezen a hétvégén végre olyan pályán bizonyíthatja a tehetségét, amelyet már ismer, így bízik abban, hogy Adrián mindkét versenyen pontokat szerez majd.

"Tavaly éppen ezen a legendás pályán kezdte meg olaszországi szereplését Adrián, aki akkor remekül helyt állt. A felkészülése jól sikerült, a fizikai állapota tökéletes, és ha fejben végig erős tud maradni, akkor ezen a hétvégén nagyon kellemes meglepetést okozhat mindenkinek. Adrián a múltkor megtapasztalhatta, itt semmit nem adnak ingyen, minden centiért szinte háborút kell vívnia a másikkal." – fogalmazott Miklósy Tamás.