Előfizetés

Így szállt "hasra" a magyar Gripen gép (videó!)

Publikálás dátuma
2015.06.12. 10:58
Egy JAS-39 Gripen/Thinkstock
A pilóta úgy döntött, hogy az üzemanyag kifogyásáig a levegőben tartja a gépet, majd úgynevezett hasraszállást hajt végre a kecskeméti kifutópályán. Mivel a gép balra kitört a betonon, a pilóta a protokollnak megfelelően katapultált.

Mint a Népszava is megírta, és ahogy a felvételen is hallható, a Magyar Honvédség JAS-39 Gripen típusú vadászrepülőgépének pilótája szerda délelőtt kiképzési repülésre szállt fel. Nem sokkal később "deklarált vészhelyzetet" jelentett, mivel többszöri próbálkozásra sem sikerült behúznia a gép orrfutóját. A műszaki hibát nem tudták elhárítani, így a pilóta úgy döntött, hogy az üzemanyag kifogyásáig a levegőben tartja a gépet, majd úgynevezett hasraszállást hajt végre a kecskeméti kifutópályán. Mivel a gép balra kitört a betonon, a pilóta a protokollnak megfelelően katapultált. Hende Csaba honvédelmi miniszter Hazáért érdemjellel tüntette ki Kádár Sándor őrnagyot.

Murguly Gusztáv nyugalmazott vadászpilóta. a baleset kapcsán elmondta: a pilóta dönthetett volna úgy is, hogy már a levegőben katapultál, a kecskeméti repülőtérnél van is erre a célra egy úgynevezett katapultálási zóna. Kérdésre válaszolva hozzátette: ez esetben a repülőgép is "biztonságos", vagyis nem lakott területre zuhan le. Meglett volna az esélye annak, hogy a gép "bebucskázik", esetleg kitörik a másik kerék is - mondta a nyugalmazott vadászpilóta, hozzátéve: Kádár Sándor viszont úgy döntött, hogy megpróbálja lehozni a gépet, "szerencséje volt", hogy csak az orrfutóval volt probléma. A nyugalmazott vadászpilóta az M1 műsorában beszélt arról is, hogy a pilóták a katapultálást is gyakorolják. Az előírás szerint jellemzően 80 méter körüli magasságban szoktak katapultálni, de a repülőgép olyan katapulttal van felszerelve, amely "nulla nullás, vagyis nulla sebességnél nulla magasságban és biztonságosan lehet katapultálni. Ha a pilóta a katapultálás mellett dönt, akkor fel kell venni a helyes testtartást (egyenes gerinccel ülni, s hátrahajtani a fejet), majd meg kell húzni a kart.

Az alábbi, a magyar honvédség által készített felvételen a pilóta kitüntetése, majd a Gripen hasraszállása látható.

Találós kérdés: beszélt-e Orbán a bevándorlókról? És Gyurcsányról?

Publikálás dátuma
2015.06.12. 10:01
Orbán Viktor memorizál (bevándorlók, bevándorlók ) a Kossuth rádiós beszéd előtt MTI Fotó: Koszticsák Szilárd
Lassan tényleg monomániásnak tűnik a miniszterelnökünk, de Orbán Viktor a mai Kossuth rádiós interjúban sem bírta megállni, hogy ne bevándorlózzon egy ízeset, "senki sem akar balek lenni" - jelentette ki azon a köznépinek szánt nyelven, amit Pista bácsi is azonnal megért, miután legurította a reggeli kupica pálinkát. A kormány jövő szerdán hozza meg a döntést a bevándorlással kapcsolatban. A plakátkampány pedig az embercsempészekhez szól. Ja, és az Altus-ügy szimbolikus európai kérdés lesz.

Akik még hinnének kicsit az unós Európában kaptak egy kis megnyugtatást a kormányfőtől, közölte ugyanis, hogy nem bántaná a schengeni határokat,megelégedne az EU külső határainak megerősítésével.

Barátságosak és vendégszeretők vagyunk, de menj innen

Orbán Viktor szerint a bevándorló-probléma nálunk csapódik le. Párhuzamot vont az olaszországi helyzettel, jelezve: ott is betelt a pohár, nem engednek be egyetlen bevándorlót sem. A miniszterelnök szerint az emberek többsége egyetért azzal, hogy a bevándorlás veszélyes, ezt igazolja az ügyben indított  nemzeti konzultáció.

Ha van némi déja vu-érzésünk, az nem a véletlen műve. A múlt héten Orbán Viktor egyebek mellett ezt mondta a péntek reggeli "köz"rádiós interjúban:

Egy ország legelemibb joga, hogy eldöntse, kit enged be. Ha nem lennének az életszerűtlen EU-s szabályok, akkor már az összes bevándorlót hazaküldtük volna, és miért is kellene szeretnünk a bevándorlókat? Nem vagyunk olyan maflák, mint az sokan gondolják. Értjük, hogy vannak veszélyes válságövezetek. Görögországban viszont már nincsenek veszélyben, sem Macedóniában, sem Szerbiában. Mire Magyarországra érkezik, már mind megélhetési bevándorló.

A mostani interjúban Orbán beszélt a kormány-plakátokról, amelyek szerinte azt üzenik: Magyarország egy barátságos, vendégszerető ország, de annak, aki ide jön, be kell tartania a szabályokat. A kormány bevándorlással kapcsolatos plakátkampánya Orbán szerint elsősorban az embercsempészekhez szól:  minden embercsempészhez, útvonaltervezőhöz és megélhetési bevándorlóhoz eljusson a hír: Magyarország az a hely, amelyet el kell kerülniük. Reagált a plakátrongáló akciókra is, a liberális értelmiség akcióit egy rendkívül kicsi, de hangos kisebbség képviseletének tekinti, ami szembemegy a többség akaratával.

Teljes fizikai határzár

Ami a konkrét intézkedéseket illeti,  kormányfő közölte:  jövő szerdán hallgatják meg a belügyminiszter által javasolt megoldásokat, és hozzák meg a döntést a bevándorlással kapcsolatban. Minden lehetőséget végigvesznek, ide értve a teljes fizikai határzár lehetőségét is . 

Ránk küldik a menekülteket

Orbán Viktor beszámolt arról is, hogy a szerb és a magyar kabinet július elején tart kormány-csúcstalálkozót, ahol számba veszik a tisztázandó kérdéseket. "Nem tartjuk helyesnek, hogy ránk küldik a menekülteket, már Szerbia területén fel kellene tartóztatni őket" – jelentette ki a miniszterelnök, hozzátéve: az Európai Unió költségén, de azon kívül kellene fogadóállomásokat kialakítani, és lehetővé kellene tenni, hogy a tagállamok eldönthessék, befogadják-e a belépni szándékozókat.

Egy kis melldöngetés Európa felé 

Gianni Pittellának, az európai szocialisták frakcióvezetőjének üzenetére, amely szerint Európának vannak problémái, amelyek azért születtek, mert vannak olyan konzervatívok, mint Orbán Viktor, a kormányfő úgy felelt: azt kívánja minden európai országnak, különösen a szocialisták által kormányzottaknak, akiknek ez a legnehezebben megy, hogy sikerüljön 3 százalék feletti gazdasági növekedést elérniük, valamint azt, hogy olyan arányban csökkenthessék a munkanélküliséget, mint Magyarország.

Csúsztat az NGM a fiatalkori munkanélküliségi ráta javulásáról
A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) büszkén megírta a május elsejei győzelmi jelentésében, hogy a magyar fiatalok munkanélkülisége (19,2 százalék) kedvezőbb az európai átlagnál (20,9 százalék), illetve azt, hogy új munkahelyek döntően a versenyszférában jöttek létre. A szomorú valóság az - írja a tenytar.blog.hu,  hogy több fontos tényezőt egyáltalán nem vett figyelembe az NGM, amikor világgá kürtölte ezeket az eredményeket. Az elmúlt évek folyamán fiatalok tízezrei hagyták itt az országot, a munkanélküliségi ráta csökkenése ellenére pedig egészen a múltévig növekedett a nem foglalkoztatott, de oktatásban, képzésben sem részesülő fiatalok (NEET youth) száma. Ezen kívül a KSH adataiból az is látszik, hogy a versenyszférának nem sok köze volt a munkanélküliséget érintő számok javulásában.

Orbán azt is kívánta az EU-nak, hogy a költségvetést és az államadósságot érintően annyi bajuk legyen minden európai uniós országgal, mint Magyarországgal. Jó, hogy idejöttek, jó is, hogy körülnéznek, talán van is mit hazavinniük – jegyezte meg - hát hogy is írjuk finoman - pökhendien Magyarország miniszterelnöke. .

A kormányfő beszélt az olimpia esetleges megrendezéséről is, szerinte Magyarország méltó egy olimpia megrendezésére, a kérdést ugyanakkor nem szeretné politikaivá tenni, a vezérszerepet az olimpiai bizottságra hagyja. A szükséges létesítmények 70-80 százaléka már megvan vagy az olimpia nélkül is megépül - tette hozzá.

Gyurcsány, illetve az Altus-ügy sem maradhatott ki

Az Altus Zrt. bepereli Orbánt
Még egy májusban, Strasbourgban tett kijelentése miatt, amikor a kormányfő azt mondta: üzleti megbízatásnak álcázott formában uniós pénzt adnak egy olyan cégnek, amely egyértelműen pártpolitikai célokra is használja ezeket a forrásokat.

Orbán Viktor az interjúban az Altus-ügy kapcsán azt mondta, szerinte abból szimbolikus európai kérdés lesz a következő időszakban, amellyel a nemzetközi közösség hosszasan foglalkozik majd, és komoly tanulságokat vonhat le.

Bár nehéz elképzelni máshogy az európai politikát, mint az egyívású, egy fészek aljáról jövő pártok együttműködésének rendszereként, de az, hogy az Európai Unió a költségvetéséből ilyen kültelki trükkökkel ellenzéki vezetők cégein keresztül pénzt juttasson a nemzeti politikai küzdőtérre, befolyásolva így a nemzeti politikai küzdelmeket, mélyen idegen az Európai Unió eszméjétől.

 

Ne engedje a nagypapát a piacra, durvul a kánikula!

Publikálás dátuma
2015.06.12. 09:40
Illusztráció/Thinkstock
A meteorológiai szolgálat másodfokúra emelte a figyelmeztetést. A hőséghullám nagyon megviseli az idősek szervezetét. Ebben a korban már nem működik tökéletesen a szervezet hőszabályozó mechanizmusa. Az idősek kevesebbet izzadnak, nem érzékelik olyan pontosan a környezeti hőmérsékletet, mint fiatalabb korban. A szomjúságot is kevésbé érzik, sokszor nem isznak elég folyadékot, testük könnyebben túlmelegedhet, ami hamarabb vezethet kiszáradáshoz.

A folyamatot rontják az olyan idős korra jellemző betegségek, mint például a magas vérnyomás illetve a szív-érrendszeri problémák, esetleges veseműködési és anyagcsere zavarok, a cukorbetegség. Sok esetben szednek az idősek vízhajtó gyógyszereket is. Mozgásuk is korlátozottabb, emiatt is nehezebben alkalmazkodnak a hőséghez- olvasható a webbeteg.hu-n. 

Az Országos Meteorológiai Szolgálat több megyére kiterjesztette és egyúttal másodfokúra emelte a péntekre korábban kiadott hőség miatti figyelmeztetését. A maximumhőmérséklet délután 30-33 Celsius-fok között alakul, késő este is csak 19-24 fokig esik vissza a hőmérséklet. A veszélyjelzés szerint Baranya, Bács-Kiskun, Békés, Borsod-Abaúj-Zemplén, Csongrád, Győr-Moson-Sopron, Hajdú-Bihar, Jász-Nagykun-Szolnok, Komárom-Esztergom, Somogy, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Zala és Pest megyében, valamint Budapesten a tartós hőség miatt másodfokú figyelmeztetés van érvényben.

Az ország egyre nagyobb területén 25 Celsius-fok körül vagy a fölött alakul a középhőmérséklet - írták, hozzátéve: bár az ország döntő részén továbbra sem lesz csapadék, délután és este elvétve előfordulhatnak rövid zivatarok. Erre nagyobb esély az ország északkeleti harmadán van. A zivatarhoz óránként 75 kilométeres szél, jelentős csapadék és kisméretű jég társulhat. Kis valószínűség mellett egy-egy zivatarban 20 millimétert meghaladó csapadék is hullhat. Az Országos Meteorológiai Szolgálat kritériumai szerinti heves zivatar esélye csekély.

A meteorológiai szolgálat figyelmeztetésében azt írta: a kánikula vasárnap tetőzik. Hétfőn a Dunántúlon már megszűnik a hőség, kedden pedig délkeleten is visszaesik a hőmérséklet - tették hozzá. Az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) reggeli tájékoztatása szerint az országos tiszti főorvos csütörtök déltől hétfő éjfélig másodfokú hőségriasztást rendelt el. Az ÁNTSZ arra figyelmeztet, hogy a nagy hőség bárkinél okozhat egészségi panaszokat, kellemetlen tüneteket, dekoncentrációt, különösen veszélyeztetettek például a kisgyermekek, az idősek, valamint a szív- és érrendszeri betegségben szenvedők.
A tisztiorvosi hivatal és az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság azt kéri, hogy az elkövetkező napokban mindenki különösen ügyeljen a fokozott folyadékbevitelre. Kerüljék a kávé, az alkohol, a magas koffein- és cukortartalmú üdítők, valamint a zsíros ételek fogyasztását. A bárki által igénybe vehető légkondicionált helyiségek listája elérhető a fővárosi és a megyei katasztrófavédelmi igazgatóságok weboldalán - írták.