Előfizetés

Újabb BL-győztes jött

Publikálás dátuma
2015.06.12. 08:00
Burcsa klubigazgató (balra) sokat vár Casonitól FOTÓ: VIDI.HU
Újabb nagyágyú bukkant fel az NB I-ben, fájdalom, őt sem a pályán, hanem a kispadon látjuk majd. Ahogy az várható volt, a bajnok Videoton Bernard Casoni kezébe adta a karmesteri pálcát, az 53 esztendős francia szakember kétéves szerződést írt alá. 

Az új tréner a nyolcvanas, kilencvenes években 30-szor szerepelt hazája válogatottjában, 1993-ban pedig Bajnokok Ligáját nyert az Olympique Marseille-jel. Burcsa Győző, a fehérváriak klubigazgatója kiemelte, tavalyhoz képest változnak célkitűzéseik, hiszen az előző idényben a bajnokságban az első három hely volt a cél, ezúttal azonban a bajnoki cím megvédése és a Magyar Kupa megnyerése lesz az elvárás. Hozzátette, a nemzetközi kupában szeretnének olyan messzire eljutni, amennyit a keret megengedi.

Visszatérve Casonira, nem ő az első, aki a játékosként befutott fantasztikus karrier után edzőként érkezik Magyarországra. Ki ne emlékezne a világbajnok Lothar Matthäusra, aki 2004 és 2006 között irányította a magyar válogatottat? Sikeres pályafutás után érkezett a Fradihoz a német Thomas Doll, Pécsre a horvát Robert Jarni, a Vidinél pedig már-már követelmény a BL-győzelem, hiszen a portugál Paulo Sousa a Juventusszal és a Dortmunddal is felért az európai klubfutball csúcsára.

Az európai értékeket védelmezi Ukrajna

Közös lengyel-ukrán külügyi konzultációt tartottak tegnap Varsóban. Ilyen találkozót évi rendszerességgel tartanak, legutóbb tavaly májusban Kijevben került sorra.

Pavlo Klimkin ukrán külügyminiszter lengyel kollégájával, Grzegorz Schetynával tartott közös sajtótájékoztatón azt mondta, Lengyelországban az emberek megértik, hogy Ukrajna nemcsak a Donyec-medencét, hanem az európai értékeket is védi az agressziótól. Schetyna pedig arról beszélt, hogy Lengyelország az ukrán ügyek uniós „nagykövete” szeretne lenni.

Eközben Kijevben Petro Porosenko ukrán elnök a kormány kérésére menesztette posztjáról Olekszandr Kihtenkót, Donyeck megye kormányzóját. A kabinet azért volt elégedetlen a kormányzóval, mert a megyében nem elég gyorsan épül az ukrán-orosz "határfal" illetve azért, mert Kihtenko a megye szakadár részével való együttműködés híve volt.

Eközben továbbra sem csitulnak a harcok a kelet-ukrajnai frontvonalon. Az EBESZ ukrajnai megfigyelő missziójának tegnapi közleménye szerint sem az ukrán hadsereg, sem az oroszpárti szakadárok nem fejezték be a nehézfegyverzet kivonását a konfliktusövezetből, mindkét oldalon észleltek tankokat és tüzelési pozíciókat.

Drúzokat mészárolt az al-Kaida

Drúz fiatalokat gyilkolt meg Szíriában az al-Kaida nemzetközi terrorhálózathoz csatlakozott an-Nusztra Front, számolt be tegnap az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelő Központja (OSDH) nevű, londoni központú emigráns szervezet.

Az értesülést megerősítette a nyugati országok támogatást élvező ellenzéki Szíriai Nemzeti Koalíció, amely értesülése szerint húsz drúz fiatalt gyilkoltak meg a terroristák. Az an-Nusztra Szíriában nemcsak az Aszad rezsimmel harcol, hanem az Iszlám Állammal (IS) is fegyveres konfliktusban áll.

A két terrorcsoport közötti szembenállás oka a hatalmi vetélkedés. Az an-Nusztra, akárcsak az IS, szélsőséges iszlamista csoportosulás, amely semmiféle másságot nem tűr, az egyistenhívő drúzok is vallási intoleranciájuk áldozatai lettek.