Előfizetés

Polt nem vette át a gerincét

Publikálás dátuma
2015.06.11. 07:11
Barabás Richárd FOTÓ: NÉPSZAVA
Az Ügyészség Napja alkalmából gerinccel ajándékozta volna meg Polt Pétert a PM, de a legfőbb ügyész - a Kúria épületét őrző rendőrök szerint - nem tartózkodott az épületben, így nem tudta átvenni az "ajándékot". 

Barabás Richárd a párt szakszóvivője kifejtette, ha Polt nem fogadja el a javaslatukat a korrupcióellenes ügyészség létrehozásáról, akkor maga is elismeri, hogy Magyarországon hatalmas méreteket ölt a korrupció. Emlékeztetett arra is, hogy Polt felesége, Polt-Palásthy Mariann nemrégiben ügyvezető igazgató lett a Magyar Nemzeti Bankban, így havonta bruttó ötmillió forintot kereshet. A antikorrupciós testület tervezetéről először Jávor Benedek, a párt EP-képviselője számolt be: egy korrupcióellenes főügyészséget és megyei ügyészségeket állítanának fel, amelyek ezen ügyek esetében kizárólagos nyomozati jogkörrel rendelkeznének. A szervezet munkáját egy, a Magyar Tudományos Akadémia, a jogi szakmai szervezetek, valamint civilek bevonásával felállítandó civil testület ellenőrizné. Közérdekvédelmi hivatalt is létrehoznának a rendszerszintű problémák feltárására és az intézményi felelősség megállapítására, emellett a bejelentők számára anonimitást biztosítanának. A törvényjavaslat az alaptörvényt is módosítaná, hogy a korrupcióellenes főügyész megválasztásához elengedhetetlen legyen a politikai konszenzus - szögezte le Jávor.

Habony Árpád új lakhelyén jártunk

Publikálás dátuma
2015.06.11. 07:07
A Palazzo Dorottya a Belvárosban FOTÓ: TÓTH GERGŐ
Állítólag Habony Árpád a belvárosi Palazzo Dorottya nevű luxusapartmanházban bérel lakást. Gondoltuk körülnézünk a környéken, de az ország legtitkosabb tanácsadójával sajnos, nem sikerült összefutni - viszont Giró-Szászék szállodája szépen épül, és Andy Vajna kaszinói is zavartalanul üzemelnek.

Ha az ország leghíresebb tanácsadója a Budapest V. kerületi Dorottya utcába költözött, akkor talán érdemes szétnézni a környéken - gondoltuk. Különösen azok után, hogy Habony Árpád ügyvédje a napokban megfenyegette a Cinket, mert feltételezték, hogy a tanácsadó - aki "nincs rajta a kormány fizetési listáján" - egy belvárosi luxuslakásra cserélte fel Szerb utcai lakását.

Habony azonban - legalábbis hivatalosan - sohasem lakott a Szerb utca 9. alatt, ahol egyébként több V. kerületi vezetőnek - így a polgármester Szentgyörgyvölgyi Péternek - is lakása van. Az épületben van ingatlana Halkó Gabriellának, Habony barátjának és üzlettársának is; nemrég derült ki, hogy a közmédia mára talán legnagyobb beszállítójává vált Halkó egyik cégétől, a Press & Belt Produkciós Iroda Kft.-től kaphat havi 1 milliós fizetést Habony. A Szerb utca 9. alá valószínűleg volt felesége, Kaminski Fanni édesanyjához - tehát exanyósához - jár a tanácsadó. Kaminski pedig arról ismert, hogy ma ő Orbán Viktor Facebook oldalának szerkesztője. A cégjegyzék szerint viszont Habonynak a szintén V. kerületi Aranykéz utca 4-6. a bejelentett lakcíme, itt van bejegyezve a Fidesz-közeli kerületi újság kiadója.

Habony ügyvédje levelében nem cáfolta a portál értesüléseit, csupán felszólította őket, hogy 24 órán belül vegyék le a cikket, különben bíróság elé viszi az ügyet. Kifejtette, hogy megbízójának jogában áll titkolózni és elrejtőzködni, mivel nem közszereplő.

Ám a Cink nem zavartatta magát, a cikk, amelyben feltételezték, hogy a Dorottya utca 6. alatt található Palazzo Dorottya nevű luxusházba költözött Habony, ma is olvasható. Az ingatlan közvetlen szomszédja a Dorottya utca 8. szám alatti épület, amelyet Giró-Szász András miniszterelnökségi kommunikációs államtitkár sógorának, Serfőző Péternek az érdekeltségébe tartozó cég - melyben az államtitkár 20 százalékkal bír - vásárolt meg jóval áron alul a hírhedt belvárosi ingatlanügyek során. Serfőző cége csak fele részben tulajdonosa az épületnek, így Giró-Szásznak csak 10 százaléka van benne (a másik tulajdonos egy Bilton nevű vállalkozás). Most épp szállodává alakítják át. Serfőző onnan is ismert, hogy korábban az ő tulajdona volt az a budai lakás, melyet Lázár János - Giró-Szász főnöke - vásárolt tavaly fiának.

De vissza a Dorottya utca 6.-hoz: a 100 fős mélygarázzsal, portaszolgálattal, saját fitneszközponttal és személyzettel rendelkező házban 87 lakás van, a 40 négyzetméteres garzontól a 210 négyzetméteres penthouse-ig. A Cink szerint a havi bérleti díj a lakás méretétől függően 1500 és 5000 euró (470 ezer és 1,5 millió forint) - információik szerint Habony csak bérli a lakást. A Palazzo Dorottya a kisföldalatti végállomásától másfél perc sétára található, ami praktikus lehet a tanácsadónak, ha reggel nem indulna a terepjárója, és a Volkswagen kisbusz sem áll a rendelkezésére. Az épület földszinti része inkább emlékeztet erődre, mintsem lakóházra: a kirakatok végig le vannak sötétítve, a feltételezhetően a lakásokhoz vezető méretes biztonsági ajtók csak kódra nyílnak. Az Apáczai Csere János utcában található főportán pedig már kívülről látszik, hogy akárki fia-borja nem mehet be az épületbe. Ha Habony szerencsejátékkal szeretné múlatni az időt - és elkölteni fizetését - semmi probléma, hiszen a Palazzo Dorottya 3-400 méteres körzetében a tanácsadó egyik legjobb barátja, Andy Vajna két kaszinót is üzemeltet - biztos kap bónusz zsetonokat.

Habony más szempontból is szerencsésen választott, hiszen a környék rohamosan megújul, bár a beköltözés után még jó ideig el kell viselnie a munkagépek zaját. Tőszomszédságában Giró-Szász sógorának szállodáját belülről bontják, az építkezés a kezdeti stádiumában járhat. A Palazzo Dorottyában is építkeznek, ottjártunkkor az egyik Apáczai utcai kapun bőszen hordták ki a sittet, feltételezhetően a központi hallban újítanak fel valamit - kérdezni nem mertünk és nem is tudtunk, mivel kollégánk érdeklődését látva minden munkás eltűnt az utcáról. A környéken a közbiztonság kiváló, hiszen a Váci utcában és a Vigadó téren folyamatosan járőröznek a rendőrök sőt, ottjártunkkor a rend egyik éber őre több mint fél órán át az Apáczai utca és a Szent Pál utca sarkán állva ügyelt a rendre. Bár a Dorottya utca 2-4. szám alatti elhagyatott épület kapualjaiban gyakorta hajléktalanok alszanak.

Giró-Szász sógora a szomszéd
Az akkor még Rogán Antal vezette V. kerületi önkormányzat 2010-ben adott túl a Dorottya utca 8. szám alatti ingatlanon. A négyszintes, 3200 négyzetméteres épületet végül Giró-Szász András miniszterelnökségi kommunikációs államtitkár sógorának, Serfőző Péter cége vette meg áron alul. A Dorottya utcai ingatlan az V. kerület ingatlankezelő cége, a Belváros-Lipótvárosi Ingatlanfejlesztési és Vagyonkezelő Zrt. bonyolult ingatlancserékkel és ráfizetéssel szerezte meg 2009-ben. Alig egy évvel később az önkormányzat eladta egy luxemburgi, áttekinthetetlen hátterű offshore cégnek. Az ebben érdekelt Heim Péter, a Századvég Gazdaságkutató volt tulajdonosa segített tető alá hozni a 2,68 milliárdos üzletet. A szállodát építő Dorottya 8 Hotel Kft.-ben fele részben tulajdonos a Safe Port Projekt Kft., amelynek vezérigazgatója Serfőző Péter, Giró-Szász sógora. Rogán szerint az elmúlt években az V. kerületi önkormányzat minden vagyonpolitikai döntése jogszerű volt.

A Jobbik a csúcson a fiatalok körében

A korrupció az első szó, ami az egyetemistáknak és a főiskolásoknak eszébe jut a politikáról. Előkelő helyet foglal el azonban a hazugság, a csalás, az "Orbán Viktor" és pár obszcén szó is. A Corvinus és az ELTE oktatóiból és hallgatóiból álló Aktív Fiatalok Kutatócsoport 2011 és 2013 után idén is közvélemény-kutatást végzett a teljes hallgatói népességen belül.

Ahogy az eddigi két alkalommal mindig, idén is a Jobbik Magyarországért Mozgalom végzett az első helyen 20 százalékkal. 2013-ban még csak 17 százalékot értek el. A Jobbik szimpatizánsok jellemzően kistelepülésekről származó, alapképzésre járó hallgatók, akik azt mondták kérdésekre, hogy csak a maguk módján vallásosak. A képzeletbeli dobogó második fokára a Lehet Más a Politika léphetett fel a maga 15 százalékával. Az LMP támogatói inkább nagyvárosokból jönnek, akik magasan képzett családból származnak és már az alapképzésnél magasabb képzési szinten vannak. Ebben a csoportban a nők vannak többségben. A fideszes egyetemisták a leginkább vallásosak, a jövőjükkel kapcsolatban ők a legmagabiztosabbak. Két évvel ezelőtt még a második helyen álltak 16 százalékkal. Idén azonban már csak a harmadik helyre voltak jók, 12 százalékkal.

A 2013-as kutatáshoz képest szinte teljesen eltűnt az akkor még harmadik helyen álló Együtt-PM. Most közösen indulva is csak 4 százalékot kapnának az egyetemistáktól, külön pedig az Együtt 3, a PM pedig 1 százalékot tudhat magáénak. Az MSZP 3, a DK pedig 2 százalékot ért el. A csoport nem csak a hallgatók pártpreferenciáit vizsgálja, hanem többek között a társadalmi összetételüket, anyagi hátterüket, a hallgatók jövőképét, politikai attitűdjeiket, ideológiai kötődésüket és a demokráciához való viszonyukat is. Az áprilisban készült vizsgálatból kiderül, hogy a felsőoktatás alapvetően a magasabban iskolázott szülők gyermekei számára jelent továbbtanulási lehetőséget. Ez azt jelenti, hogy az első generációs fiatalok aránya 40 százalék alatt van. A magyar egyetemisták és főiskolások 51 százaléka biztosnak látja a jövőjét, ezzel szemben csak nyolcaduk látja ezt bizonytalannak. A hallgatók 63 százaléka, azaz közel kétharmada (!) „játszik a gondolattal”, hogy pár hétre, vagy hónapra külföldre menjen dolgozni. Ennél hosszabb, azaz akár évekre szóló munkavállalást az egyetemisták és főiskolások több mint fele, 52 százaléka tervez. 2013-hoz képest 2015-re tovább növekedett a migrációs hajlam: a hallgatók 37 százaléka állította, hogy közeli tervei között szerepel a külföldi letelepedés. A kutatók az eredményeiket összehasonlították a TÁRKI teljes népességre vonatkozó adataival is, amiből kiderül, hogy sokkal nagyobb opció a kivándorlás az egyetemre járók között.

Leginkább azok mennének el azonnal, akiknek van nyelvtudásuk, van külföldi tapasztalatuk, vagy akik a helyzetüket valamiért bizonytalannak találták. A kivándorlási hajlandóság legtöbbször teljesen független attól, hogy valaki gazdag vagy szegény családból származik. Egyedül a fideszesek között kisebb azoknak az aránya, akik elhagynák az országot. A legnagyobb arányban a bizonytalan szavazók mennének el. 2015-re nem történt drámai átrendeződés a magyar nappali tagozatos hallgatók ideológiai karakterében. Általánosságban elmondható, hogy az önbesorolás alapján továbbra is inkább jobboldaliak, egyértelműen liberálisok és határozottan mérsékelt beállítódásúak. A főiskolások és egyetemisták már csak alig fele szerint nincs jobb politikai rendszer a demokráciánál, 32 százalékuk rendszerszkeptikus, viszont 21 százalékuk diktatúrapárti. A demokráciapártiaknak is bőven vannak problémáik a rendszer működésével, a hallgatók több mint kétharmada elégedetlen azzal, amit ma Magyarországon demokráciának nevezünk. Kilenc százalékuk azt mondta, hogy részt vett az őszi-téli tüntetéseken, 16 százalékuk személyesen nem volt ott, de támogatták a megmozdulásokat. A hallgatók társadalmi részvétele szinte pontosan ugyanazon a szinten áll, ahol két éve: 40 százalékuk semmilyen civil-közéleti szervezethez sem kapcsolódik.

Az Aktív Fiatalok Magyarországon kutatás 2015. április 1 és április 25. között készült 800 hallgató személyes megkérdezésével. A kérdezők-, akik a BCE és az ELTE politológus hallgatói voltak- szigorú, véletlenséget biztosító előírások szerint hajtották végre a kérdezést. A csoport vezetője Szabó Andrea szociológus, politológus volt. Tagjai Róna Dániel, Oross Dániel, Keil András, Kovács Tamás politológusok és Csőzik Rita szakpszichológus.