Kamatdöntés - 15 bázispontos csökkentés

Publikálás dátuma
2015.06.10. 18:35
Fotó: Népszava
Egyhangú szavazással a tanács mind a kilenc tagja 15 bázispontos kamatcsökkentésre szavazott a monetáris tanács májusi kamatdöntő ülésén - derül ki a szerdán publikált rövidített jegyzőkönyvből.

A tanács szerint a kamatcsökkentésről hozott döntés összhangban van a jegybank korábbi magatartásával és a piaci várakozásokkal, így erősíti a jegybank hitelességét és kiszámíthatóságát, illetve előretekintve megfelelő mozgásteret biztosít a lazítási ciklus folytatásához.

A jegyzőkönyvből kiderül, hogy a tanács nem minden tagja, de "túlnyomó többsége" tartotta szükségesnek a korábbi előretekintő üzenet megismétlését, vagyis egyetértett abban, hogy az óvatos kamatcsökkentés mindaddig folytatódhat, amíg az a középtávú inflációs cél elérését támogatja. A monetáris tanács egyik tagja óvatosabb előretekintő üzenet megfogalmazása mellett foglalt állást, amelyet főként az amerikai jegybank szerepét betöltő Federal Reserve (Fed) közelgő kamatemelésével indokolt. 

A monetáris tanács május 26-án az elemzői várakozásoknak megfelelően, 15 bázisponttal, újabb történelmi mélypontra, 1,65 százalékra csökkentette a jegybanki alapkamatot. Néhány nappal a kamatdöntés előtt a Fitch Ratings a felminősítés lehetőségére utaló pozitívra javította Magyarország államadós-osztályzatainak kilátását az addigi stabilról. Nem sokkal előtte március 20-án a Standard & Poor's  - a nemzetközi hitelminősítői gyakorlatban viszonylag szokatlan módon, az addigi és az azóta is érvényes stabil kilátás pozitívra javítása nélkül - egy fokozattal "BB plusz"-ra javította a devizában és a forintban fennálló hosszú lejáratú magyar államadósság besorolását, amely addig két fokozattal gyengébb volt a befektetési ajánlású sáv alapszintjénél, és eggyel alacsonyabb a Moody's és a Fitch Ratings szuverén magyar besorolásánál.

A monetáris tanácsnak a jegyzőkönyvben olvasható megítélése szerint a magyarországi reálgazdasági környezet, bár csökkenő mértékben, de továbbra is dezinflációs hatású marad. Az erősödő gazdasági aktivitás mellett a kibocsátás elmarad potenciális szintjétől és a belső kereslet élénkülése ellenére a külső piacok elhúzódó kilábalása miatt a kapacitáskihasználtság csak fokozatosan javulhat.

A monetáris tanács elismerte, hogy az áprilisi inflációs adat a márciusi inflációs jelentés előrejelzésénél, illetve a piaci várakozásoknál némileg magasabb volt. A rövid távú kilátásokat megragadó inflációs alapfolyamat mutatók azonban továbbra is mérsékelt inflációs nyomást jeleztek, amihez hozzájárul a tartósan alacsony külpiaci infláció, a visszafogott importált infláció, a kihasználatlan kapacitások nagysága, valamint az inflációs várakozások mérséklődése.

A belső kereslet élénkülésével, illetve a bérek emelkedésének köszönhetően a maginfláció fokozatosan emelkedhet, azonban e folyamatot lassíthatják az alacsony nyersanyagárak másodkörös hatásai, állapította meg a testület. Mint hozzátették, a reálgazdasági és munkapiaci tényezők továbbra is dezinflációs hatásúak, így az alacsony infláció tartósan fennmaradhat. 

Mindent egybevetve a monetáris tanács véleménye szerint a mérsékelt alapfolyamatok továbbra is visszafogott inflációs környezet irányába mutatnak, így az infláció csak az előrejelzési horizont végén emelkedhet 3 százalékos inflációs cél közelébe.

A jegyzőkönyv tanúsága szerint a nemzetközi befektetői hangulat többnyire kedvezőtlenül alakult. A  Görögország államadósságának finanszírozásával kapcsolatos feszültségek, az Egyesült Államokból beérkező kedvezőtlen makrogazdasági adatok negatívan hatottak a globális befektetői hangulatra. Az eurozóna deflációjával kapcsolatos kockázatok mérséklődése is hozzájárulhatott a fejlett és feltörekvő piaci hosszú távú hozamok emelkedéséhez. Bár Magyarország  sérülékenységét csökkenti a tartósan magas külső finanszírozási képesség és az ennek nyomán csökkenő külső adósságállomány, a tanács értékelése szerint a nemzetközi pénzügyi környezet alakulásával kapcsolatos bizonytalanság óvatos monetáris politikát indokol.

A monetáris tanács következő kamatdöntő ülését június 23-án tartja, amelyről július 8-án 14 órakor tesz közzé rövidített jegyzőkönyvet.

Szerző

Dízel autója van? Figyeljen!

Publikálás dátuma
2015.06.10. 18:24
Fotó: Népszava
Csökkenti bruttó 2 forinttal a gázolaj literenkénti nagykereskedelmi árát pénteken a Mol Nyrt., a 95-ös benziné nem változik - értesült piaci forrásokból az MTI szerdán.

A csökkentéssel a gázolaj literenkénti átlagára 380-381 forintra mérséklődik, a 95-ös benzin 384-385 forint marad.

A Mol legutóbb múlt pénteken változtatott az árakon, akkor a 95-ös benzin literenkénti nagykereskedelmi árát bruttó 3 forinttal emelte, a gázolaj ára nem változott.A benzin literenkénti átlagára tavaly szeptember és 2015 január között mintegy 100 forinttal csökkent, az utóbbi három hónapban ugyanakkor fokozatosan 60 forinttal emelkedett.  A gázolaj literenkénti nagykereskedelmi ára február eleje óta csaknem 40 forinttal lett magasabb.

A benzinár 2012. április elején érte el csúcsát, akkor egy liter átlagosan 451 forintba került. A gázolaj literje 2012. január közepén volt a legdrágább, átlagosan 449 forint.

Az autósok 15-25 forintos árkülönbséget is tapasztalhatnak a kutaknál.

Szerző

Menekültügy - Szavazzunk!

Szepessy Zsolt, az Összefogás Párt elnöke a menekültekről, a szociális kártyáról és többek között a köztársasági elnök közvetlen megválasztásáról kezdeményezett népszavazást.

14 kérdésben adott be népszavazási kezdeményezést Szepessy Zsolt, az Összefogás Párt elnöke, Monok korábbi polgármestere. A pártelnök többek között arról szeretne népszavazást, hogy „Egyetért-e Ön azzal, hogy Magyarország ne fogadjon be gazdasági menekülteket?”, „Egyetért-e Ön azzal, hogy Magyarország ne fogadjon be menekülteket?”.

Szepessy Zsolt egyébként nem először nyújt be népszavazási kérdéseket. Január elején az üzletek vasárnapi zárva tartásáról kérdezte volna az embereket, de a kérdését nem vették nyilvántartásba. 

Minderről bővebben is ír az origo.hu.

Szerző