Schiffer és L. Simon csörte a Parlamentben

A Ház ülése ma 13 órakor, napirend előtti felszólalásokkal kezdődött meg. A házelnök javaslata alapján a képviselők ezúttal is két órát interpellálhatnak, majd egy órában azonnali kérdéseket tehetnek fel a kormánynak.

Az LMP-s Schiffer András élve a lehetőséggel, szóvá tette a bevándorlók elleni hangulatkeltő plakátok ügyét, mondván: a kormány összetéveszti a bátorságot a hülyeséggel.  A Fidesz idegengyűlölő plakátokkal szórja tele az országot - mondta az ellenzéki politikus -  miközben a kormány a multikkal és az uniós és az Egyesült Államok közötti szabadkereskedelmi egyezmény támogatóival szemben meghunyászkodik.

L. Simon László államtitkár lehengerlőnek szánt válaszában "főnökét", Orbán Viktort idézte, szerinte Schiffer szavaival azt sugallta, hogy   értelmetlen kiállni a magyar érdekekért. Azt pedig  visszautasította, hogy a kormány bevándorló-ügyi plakátkampánya idegengyűlölő lenne. Szerinte Magyarország "egyáltalán nem szigetelődött el", amit az ulánbátori nagykövetség újranyitásával támaszt alá. (forrás: atv.hu)

Az első ülésnap végén tizenkét, másnap elfogadni tervezett előterjesztés bizottsági jelentéseit tárgyalhatják. A parlament kedden a napirend előtti felszólalások után tartja a szavazásokat. A képviselők ekkor fogadhatják el az idei költségvetés módosítását, az erről szóló zárószavazást a Ház előző üléséről halasztották a mostanira.

Szerző

DK: a legfőbb ügyész ismerheti a "Tarsoly-listát"

A DK szerint Polt Péter legfőbb ügyész vélhetően ismeri azt az állítólagos listát, amelyet a Quaestort vezető Tarsoly Csaba vezetett azokról, akik pénzhez juthattak a cégcsoportjától.

A Vasárnapi Hírek legutóbbi számában arról írt, hogy rendőrségi és kormányközeli forrásaik szerint a Tarsoly Csaba által vezetett listából nyomon követhető, kinek, mikor és mennyi kenőpénz jutott az elmúlt években. Varju László, a DK alelnöke hétfői budapesti sajtótájékoztatóján közölte: pártja szerint kiemelt jelentősége van, hogy kik szerepelnek a Tarsoly-listán, ezért követelik annak nyilvánosságra hozatalát, tudni akarják ugyanis, rajta van-e például Orbán Viktor kormányfő, Szijjártó Péter és Fazekas Sándor miniszterek, Matolcsy György jegybankelnök, valamint a legfőbb ügyész.

"Ki az, aki Tarsoly Csaba titkairól mindent tud, ha nem a titkára, aki egyébként Polt Péter családjához tartozik?" - tette fel a kérdést az ellenzéki képviselő, aki szerint a legfőbb ügyész vélhetően ismeri a listát. Szavai szerint "itt az ideje az igazságnak", ezért felszólította Polt Pétert és Orbán Viktort: "valljon színt, mondja el (...), kik szerepelnek ezen a listán".

A déli határ szigorításáról szóló fideszes tervekre Varju László kérdésre úgy reagált: nem határzárra, nem plakátokra van szükség, hanem emberként kell viselkedni a menekültekkel szemben.

Szerző

Jávor Benedek: a Fidesz a tűzzel játszik

Önálló ügyészséget hozna létre a korrupció üldözésére a PM. Európai parlamenti képviselőjük  budapesti sajtótájékoztatóján elmondta: a héten beterjesztendő törvényjavaslatuk közérdekvédelmi és bejelentővédelmi intézményeket is tartalmaz, de az alaptörvényt is módosítaná annak érdekében, hogy a korrupcióellenes főügyész megválasztásához elengedhetetlen legyen a politikai konszenzus. 

Jávor Benedek kifejtette: egy korrupcióellenes főügyészséget és megyei ügyészségeket állítanának fel, amelyek ezen ügyek esetében kizárólagos nyomozati jogkörrel rendelkeznének. A szervezet munkáját egy, a Magyar Tudományos Akadémia, a jogi szakmai szervezetek, valamint civilek bevonásával felállítandó civil testület ellenőrizné. Egy közérdekvédelmi hivatalt is létrehoznának a rendszerszintű problémák feltárására és az intézményi felelősség megállapítására – fűzte hozzá -, és a bejelentők számára is anonimitást biztosítanának.

A politikus, aki az egyik legsúlyosabb gazdasági és társadalmi problémának tekintette a korrupciót, kijelentette: nem látja a kormány szándékát a hatékony fellépésre, az erre hivatott intézmények, a rendőrség és az ügyészség pedig nem végzi el a munkáját.

Jávor Benedek kérdésre válaszolva idegenek elleni hecckampányként értékelte a kormány bevándorlással kapcsolatos plakátjainak kihelyezését, szerinte a Fidesz a tűzzel játszik. A kormánynak inkább a közös európai megoldáskeresésbe kellene bekapcsolódnia.

Szerző