Konfrontáció fenyeget

Támadást intézett Izrael a Gázai övezet északi része ellen, miután nem egészen két héten belül harmadízben is rakétákkal lőtték Izrael területét.

A hadsereg közlése szerint egy „terrorközpontot” vettek célba. A határátkelőket ideiglenes jelleggel lezárták. A legújabb palesztin támadás során senki sem sérült meg, ugyanakkor szakértők attól tartanak, hogy nagyon konfrontáció várható az izraeliek és a palesztinok között. A rakétatámadások a gázai palesztinok megosztottságára vezethetők vissza. Egy az Iszlám Államnak hűséget esküdött csoport radikális fellépést akar az izraeliek ellen.

Szerző

Cameron kizárja a kilépni vágyókat

Publikálás dátuma
2015.06.08. 11:29
A brit miniszterelnök a G7 csúcson Fotó: Carl Court/Getty Images Hírek
David Cameron brit kormányfő nem hajlandó megtűrni kabinetjében azokat a konzervatív politikusokat, akik Londonnak az Európai Unióból való kilépését szorgalmazzák. „Ha valaki a kormány tagja kíván lenni, tiszteletben kell tartania, újratárgyaljuk pozíciónkat az EU-val, népszavazásra készülünk, s a referendum sikeres lezárását akarjuk” – idézte a brit miniszterelnököt a Guardian.

Cameron utalt arra, hogy a kormányban mindenki aláírta a kabinet programját. A miniszterelnök az egy hónappal ezelőtti parlamenti választást megelőzően azt közölte, hogy legkésőbb 2017-ig népszavazást írnak ki arról, az EU-ban maradjon-e Nagy-Britannia. Jelenleg azonban Cameron az EU reformjáért száll síkra, hogy minél jobb feltételeket csikarjon ki hazája számára.

Hétvégén a toryk 50 képviselője írta alá azt a nyilatkozatot, amely szerint az ország kilépését szorgalmazzák, amennyiben nem sikerül megreformálni az uniót.

Szerző
Témák
EU Cameron kilépés

Öngyilkos akció Nigériában

Öngyilkos merényletet hajtottak végre Nigériában. Egy nő két embert gyilkolt meg, amikor felrobbantotta magát. A terrorakcuó egy katonai bázis közelében történt Borno szövetségi államban. Merénylet történt Tungushe nevű faluban is, amely Borno székhelyétől, Maidiguritól 35 kilométerre helyezkedik el. Az akcióban két személy sérült meg.

Bár a merényletekért egyetlen szervezet sem vállalta a felelősséget, alighanem az iszlamista Boko Haram milicistái hajtották végre, akik kalifátus létrehozásáért harcolnak Nyugat-Afrikában, s néhány hónapja hűséget esküdtek a Közel-Keleten aktív Iszlám Államnak. Muhammadu Buhari elnök hivatalba lépése óta egyre több a terrorakció az ország északi- északkeleti részén. Az új államfő ugyanis programjában kiemelt szerepet szán a Boko Harammal szembeni küzdelemnek.

Szerző