Előfizetés

Dárdai távozik a finn meccs után?

Június 13-án a magyar csapat Finnország ellen lép pályára és ha sikerülne nyernünk egyre biztosabbá válna, hogy Dzsudzsákék legrosszabb esetben is pótselejtezőt vívnak az Eb-szereplésért. Persze senki sem számít könnyű meccsre, a finneket komolyan kell venni, pláne hazai pályán, ám most úgy tűnik, nem csak a három pont miatt lesz sorsdöntő a meccs - írja a sport.hir24.

A Kicker ugyanis arról számolt be, hogy a Herthánál szeretnék, ha Dárdai Pál ezen a találkozón lenne utoljára szövetségi kapitány, június közepétől pedig már csak a berlini együttes felkészülésére koncentrálna.

A teljes cikket itt olvashatja!

Elégették a milliárdokat érő lottószelvényt? - Videó

Még mindig nem ismert a cseh történelem legnagyobb lottónyereményének nyertese. A szerencsés nem jelentkezett a nyertes szelvénnyel a 2,47 milliárd koronáért (90 millió euró). Ehelyett egy olyan videó jelent meg az interneten, amelyben valaki a nyertes számokat tartalmazó szelvényt elégeti - írja a bumm.sk.

A videóban egy anonim férfi először megmutat egy papírt, ami valóban a nyertes szelvénynek tűnik, majd pedig elégeti azt. A férfi arca nem látszik, és hangja is torzított a videóban.

"Sokszor láttam már olyan emberek történetét, akik nyertek, és ez tönkretette az életüket. Elvesztették a családjukat, a barátaik pedig csak pénzt igényeltek tőlük. Példát akarok mutatni, olyat, amit még soha senki nem csinált. Lehet, hogy sokan bolondnak tartanak majd"- mondja a videóban az ismeretlen férfi.

A felvételt a bumm.sk is közzétette.

A lottótársaság kételkedik

A szerencsejátékot üzemeltető Sazka vállalat szóvivője, Václav Friedmann az iDNES.cz portálnak elmondta, szerintük a videón egy hamis szelvény látható. A felvételen elégetett szelvényre nyomtatott feladási dátum május 13., míg a valódi nyertes szelvényt május 14-én adták fel. "Más adatok sem felelnek meg a Sazka szelvényeinek adataival. Így például a kód nagysága sem stimmel"- tette hozzá Friedmann.

A teljes cikket itt olvashatja!

A vallásszabadságról beszélt a pápa Szarajevóban

A húsz évvel ezelőtti háborúk és véres konfliktusok után Szarajevó újra a párbeszéd és a békés egymás mellett élés helyévé vált – hangsúlyozta Ferenc pápa a boszniai fővárosban szombaton egynapos látogatása elején.

A bosznia-hercegovinai elnökség épületében tartott sajtótájékoztatón a katolikus egyházfő azt is kiemelte, hogy nem szabad megelégedni azzal, amit a (boszniai háború utáni) megbékélési folyamat során eddig elértek az országban élő nemzetiségek, hanem tovább kell dolgozni azon, hogy a balkáni ország ismét a tolerancia jelképe lehessen.

Ferenc pápa emlékeztetett arra, hogy Szarajevóban évszázadok óta több vallás képviselői élnek, ami sokáig nem jelentett problémát, ezért is kapta a város az Európa Jeruzsáleme elnevezést. Szerinte még a szarajevói építészet is a békés egymás mellett élés bizonyítéka, hiszen egymás mellett léteznek a különböző vallási intézmények. Hozzáfűzte: az országban élő szerbek, bosnyákok és horvátok, illetve a katolikusok, muszlimok, zsidók és ortodoxok együttműködése az általános jót szolgálja.

Arra kérte a Bosznia-Hercegovinában élőket, hogy „a múlt mély sebeit” hagyják maguk mögött, és dolgozzanak együtt a békés jövő érdekében. A politikusokat az alapvető emberi jogok, elsősorban a vallásszabadság tiszteletben tartására szólította fel.
Ferenc pápa kiemelte, hogy Bosznia-Hercegovina Európa szerves része, az ország sikerei és sikertelenségei részei az európai történelemnek, de figyelmeztetés is, hogy a megkezdett megbékélési folyamatokat végig kell vinni.

Mladen Ivanic, a háromtagú boszniai elnökség szerb tagja és egyben elnöklője a sajtótájékoztatón kijelentette: hisz abban, hogy az egyet nem értések idejének vége, és eljött az együttműködés ideje. Hozzátette: Bosznia-Hercegovina tanult a múltból, és a békés jövő felé tekint. Kiemelte, hogy Ferenc pápa látogatását a balkáni ország bátorításnak és határozott támogatásnak tekinti, a katolikus egyházfő a szeretet üzenetét hozta el az országba.

A politikusokkal való találkozó után a pápa az elnökség épülete előtt Béke veletek üzenettel békegalambokat engedett szabadon, majd a Kosevo stadionba indult, ahol mintegy 70 ezer hívő előtt tart szentmisét.