Előfizetés

Női kézilabda - Kiütéses győzelem Ausztriában

Publikálás dátuma
2015.06.06. 00:48
MTI Fotó: Kovács Anikó
A magyar női kézilabda-válogatott esélyeshez méltóan 33-20-ra nyert Stockerauban az osztrák csapat ellen világbajnoki selejtezőn, így formalitásnak tűnik a jövő szombati (13.30 óra) győri visszavágó.

Öt percig volt azonos szinten a két együttes, utána fokozatosan nőtt a különbség, a hazaiaknak alig voltak felvillanásaik.
Németh András szövetségi kapitány csapatából tizenketten lőttek gólt, még a kapus Kiss Éva is. A legeredményesebb Erdősi Ildikó volt hét találattal.

Eredmény:
Ausztria-Magyarország 20-33 (11-19)

Stockerau, 400 néző, v: Florescu, Stoia (románok)
gól: Magelinskas 5, Logvin 5, Grigaite 2, Grausenburger 2, Bidecevic 2, Engel 2/2, Dedic 1, Schindler 1, illetve Erdősi 7, Szucsánszki 6, Bulath 4, Kovacsicz 4, Tomori 4, Tóth 2/2, Triscsuk 1, Szamoránsky 1, Such 1, Mayer 1, Hornyák 1, Kiss (kapus) 1

Németh András előzetesen hangsúlyozta, nem lehet kérdés, idegenben is nyerni kell. A kapitány kifejtette, noha az ellenfél nem tartozik az élvonalhoz, a tét nem kicsi: a párharc győztese vehet részt a december 5. és 20. között Dániában tartandó olimpiai kvalifikációs vb-n. A mostani osztrák csapat nagyon messze van attól, amely az 1990-es években, illetve a 2000-es évek elején - javarészt honosított játékosainak köszönhetően - állandó résztvevője volt a világversenyeknek, és többször dobogós esélyekkel indult.

A két együttes legutóbb 2014 őszén találkozott barátságos mérkőzéseken, és a magyarok kétszer is nagy különbséggel győztek Szigetszentmiklóson, majd Győrben. Most a Bécshez közeli Stockerauban, egy 400 férőhelyes, hangulatos csarnokban szervezték az összecsapást nagy hőségben, a magyarokat közel hatvanan kísérték el.

Kovacsics Anikó betegség miatt nem vállalta a játékot, a helyén irányító Szucsánszki Zitát rögtön emberfogással próbálták kikapcsolni a játékból. Öt percig Kristina Logvin révén tartották a lépést a hazaiak, majd az MTK-ban légiós Petra Blazek védte Kovacsicz Mónika ziccerét 2-4-nél. A jó védekezés aztán meghozta gyümölcsét: a hazaiak a 9. percben, 2-6-nál először kértek időt. Ezután áttértek vészkapusos játékra, de még Kiss Éva kapus is gólt lőtt nekik, majd a kapufát találta el. A 11. percben (!) már ismét időt kértek a házigazdák.

Komikus jelenetek is színesítették a meccset: az osztrák hálóőr többször akkor sem ért vissza a pályára a cserepadról, amikor már javában magyar kézen vándorolt a labda, így időnként üres kapura tudtak lőni a magyarok. Ahogy várni lehetett, nem volt azonos súlycsoportban a két válogatott, már a szünet előtt a kétszámjegyű különbség közelében voltak a vendégek, ráadásul Bíró Blanka két büntetőt is lábbal hárított. A 25. percben több poszton cserélt Németh, de "csak" nyolcgólos előnyt sikerült összegyűjteni.

A 37. percben lett 13-23, majd Bíró harmadik büntetőt is kivédte. Két újabb bekapott gól után időt kért Herbert Müller, hátha életet tud lehelni szétesett együttesébe. A magyarok változatlanul nagy kedvvel játszottak, az osztrákok elfáradtak. Erdősi Ildikó egymás után kétszer üres kapus gólt lőtt. A hajrában azért akadtak könnyelmű megoldások, kimaradt büntetők is, de nehéz volt már megfelelően összpontosítani a biztos vezetésnél.

A továbbjutás ezzel gyakorlatilag eldőlt, a jövő szombati (13.30 óra) győri visszavágó már csak formalitásnak tűnik.
A vb-szereplés alapfeltétele annak, hogy a csapat kijuthasson a jövő évi riói olimpiára. Négy évvel ezelőtt a magyarok a selejtezőben kikaptak a németektől, ezért nem vehettek részt a rá következő vb-n és lemaradtak a londoni ötkarikás játékokról.

A vb győztese kijut a riói olimpiára, a 2-7. helyezettek pedig jogot szereznek a 2016 tavaszán aktuális olimpiai selejtezős szereplésre.

Németh András szövetségi kapitány:
"Az első negyven perccel elégedett vagyok. Sikerült tetemes előnyt szerezni, amiből a végén kicsit leadtunk. A hajrábeli hibákat ki kell javítani. Szerettünk volna a lehető legnagyobb különbséggel nyerni."
Bíró Blanka:
"Az ilyen, kötelező győzelmek a legnehezebbek. A második félidő közepéig minden jól ment, utána volt egy kis hullámvölgy. A visszavágón is igyekszünk kiszolgálni a közönséget."
Erdősi Ildikó:
"Ennyi üres kapus gólt nem lőttem pályafutásom során. Furcsa volt az osztrákok játéka. Megpróbáltunk figyelni végig, egymást hajtottuk benn a pályán és a cserepadon is. A végén sajnos volt néhány hiba is."

5 milliót visz haza Polt asszonya?

Publikálás dátuma
2015.06.05. 21:50
Fotó: Népszava
A legfőbb ügyész felesége, Polt-Palásthy Mariann ügyvezető igazgató lett a Magyar Nemzeti Bankban, így havonta bruttó ötmillió forintot kereshet, de még félmilliós béren kívüli juttatásra is jogosult –  az RTL Klub híradója szerint. 

Polt-Palásthy Mariann tavaly került a jegybankhoz személyzeti igazgatónak, akkor 2,3 millió forintot keresett. Most előléptették személyzeti ügyekért felelős ügyvezető igazgatónak, így megduplázhatta fizetését. Havi 22 munkanappal számolva: napi 225 ezer forintért foglalkoztatják.

Az Együtt szerint bevált módszert alkalmaz a Fidesz azzal, hogy a főbb embereik hozzátartozóit is alkalmazzák, míg a Fidesz szerint a jegybank egy független intézmény és a kiemelt bérezés a gazdasági növekedéshez járul hozzá.

Korábban írtukTarsoly személyi titkárának, Mikuska Zoltánnak - aki a Miniszterelnökségről igazolt át a Quaestorhoz - a Blikk információi szerint Polt Péter legfőbb ügyész az "apósjelöltje".

Igazi strandidő, erős UV-sugárzás!

Publikálás dátuma
2015.06.05. 21:31
Fotó: Thinkstock
Szombaton is folytatódik a túlnyomóan napos, nyári idő, kevés felhő inkább csak az Alföld fölött jelenhet meg, de csapadék ezekből nem valószínű. A szél mérsékelt marad. Hajnalban 10-17, délután 27-32 fokra készülhetünk. Legyünk óvatosak a szabadban, a strandokon, nagyon erős lesz az UV-sugárzás!

Vasárnap is folytatódik az igazi nyári idő sok napsütéssel, csapadék továbbra sem várható. A legmelegebb órákban 30 fok körüli, kevéssel 30 fok fölötti értékeket mérhetünk. Továbbra is nagyon erős lesz az UV-sugárzás! 

Hétfőn folytatódik a 30-32 fokos nyári meleg, majd a délután folyamán az ország északi felén már megjelenhetnek elszórtan záporok, zivatarok. A szél zivatarok környezetében megerősödhet.

Kedden és szerdán is marad a meleg, nyári idő 30 fok körüli maximumokkal. Ugyanakkor a napsütés mellett erőteljesebb gomolyfelhő-képződésre számíthatunk, és szórványosan záporok, zivatarok is kialakulhatnak. A szél zivatarok környezetében megerősödhet.