Előfizetés

"Engedjék haza a magyarokat!"

Juhász Dániel
Publikálás dátuma
2015.06.04. 07:14
Nyíri Iván többször látogatta meg lányát és unokáját, így adva erőt a reménytelen helyzetbe került családnak FOTÓ: CSALÁDI FOTÓA
Éhségsztrájkot hirdetett, mára pedig demonstrációt szervezett a francia nagykövetség elé Nyíri Iván, akinek lánya és unokája évek óta Bora Borán raboskodik. A férfi szerint elfogadhatatlan, hogy a kinti bíróság hamis dokumentumokra hivatkozva nem engedi hazautazni szeretteit, s már csak az erőtejesebb diplomáciai nyomásgyakorlásban bízik.  A Nyíri család a Kúria májusi döntése miatt – amely kimondta, hogy az asszony és az őt bántalmazó férj Magyarországon nem, csak Bora Borán válhat el – a strasbourgi emberi jogi bírósághoz fordul.

Ma délután öt órára szervez tüntetést a budapesti francia nagykövetség elé annak a magyar nőnek a családja, aki kisfiával együtt évek óta Francia Polinéziában, Bora Borán raboskodik. Nyíri-Kovács Patrícia koreai származású, de francia állampolgárságú férje ma már bizonyítottan hamis papírokkal elérte, hogy közös gyermeküket, Lee Noah-t a francia polinéz hatóságok ne engedjék kiutazni az országból.

Nyíri Iván, az asszony édesapja kedden éhségsztrájkba kezdett a francia nagykövetség előtt, ma pedig ugyanoda demonstrációra hívják mindazokat, akik segíteni szeretnének lányának és unokájának. A férfi egy Francois Hollande elnöknek küldött nyílt levelet és a család helyzetét részletesen leíró dokumentumköteget is átadott a nagykövetség képviselőjének.

- A franciák talán megértették, hogy könyörögni jöttem ide. Levelemben és a tüntetésen is arra fogom kérni a francia államot, hogy az általuk is korruptnak titulált Gaston Flosse csapatát szedjék le a Nyíri család nyakából, és engedjék haza a magyarokat - mondta lapunknak a mindenre elszánt nagyapa, aki korábban lánya trópusi börtönébe is kiutazott, hogy a helyi rendőrfőkapitánytól kérjen segítséget. - Könyörögtem neki, nem segített.

A francia polinéz egy végletekig korrupt rendszer, a bíróság is meg van vezetve - mondta Nyíri. Az imént említett Gaston Flosse 2014-ig az ország elnöke volt, ameddig korrupciós vádak miatt négy év felfüggesztett börtönre nem ítélték. Bár ma már nem Flosse az elnök, leváltása után a politikai elit gyakorlatilag változatlan maradt, a korrupció tovább virágzik.

Ahogy arról a Népszava több alkalommal is beszámolt, Nyíri-Kovács Patrícia magyar állampolgár és férje Soo Il Lee francia állampolgár, Franciaországban kötöttek házasságot 2008-ban, majd ezt követően Japánba költöztek, ahol francia bankoknál kaptak munkát. A családnak 2009-ben született gyereke, két évvel később Magyarországon telepedtek le.

Ekkorra a szülők viszonya megromlott, a férj gyakran súlyosan bántalmazta feleségét, sokszor gyermekük szeme láttára. 2011 októberében a család Francia Polinéziába, Bora Borára utazott - a férj azt ígérte, hogy nászútjuk helyszínén rendbe hozhatják a házasságukat. Később kiderült, az utazás csak csapda volt, a tehetős férjnek az volt a szándéka, hogy ott indítsa meg a válópert, és bármi áron elvegye az anyjától a gyereket.

Kedden Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter bejelentette: az ügy jogilag nehezen megoldható, a magyar édesanya és a gyermeke bonyolult nemzetközi jogi labirintusba keveredett. Mint mondta, a helyzet emberileg tarthatatlan, s véleménye szerint az ügyet az elmúlt négy évben a francia hatóságok mintha nem vették volna komolyan.

Szijjártó az ügyben Laurent Fabius francia külügyminiszterhez fordult, aki megígérte, hogy június 22-én a Külügyi Tanács ülésekor konkrét megoldási lehetőségekkel állnak elő. Talán éppen a külügyminiszter szavaira reagálva a budapesti francia nagykövetség közleményt adott ki, melyben jelezték: lehető leghatározottabban visszautasítanak minden, a francia igazságszolgáltatással kapcsolatban megfogalmazott állítást.

Hozzátették: "a Nyíri-Kovács Patrícia és Soo-Il Lee között évek óta húzódó magánjellegű ügy fájdalmas az összes érintett fél és családjuk számára is", s "a magánvita párbeszéd útján való, jogi keretben történő rendezésére" szólítanak fel.

- Ez nem két ember magánügye, ez nemzeti ügy! - mondta Nyíri Iván, aki szerint felfoghatatlan, hogy létezhet olyan bíróság, amely bizonyítottan hamis alapokra hivatkozva megtilthatja két magyar állampolgárnak, hogy visszatérjenek hazájukba. - Elképesztő manipuláció áldozata az anya és a gyerek. A kisfiút másfél éven át pszichiátriára is járatták, az anyja tudta nélkül.

Azt akarták beadni a gyereknek, hogy ő nem magyar, hanem japán. Miközben tökéletesen beszél magyarul, az oviban március 15-ről tartott előadást, magyar zászlót fest, és ahhoz is ragaszkodik, hogy a házukon magyar zászló lobogjon. Ha a nap kiszívja a színeket, nekem kell küldeni egy másikat - mesélte a nagyapa, hozzátéve: bár a bíróság korábban megtiltotta a gyerek pszichoterápiás kezelését, az apa nyomására azt most újra akarják indítani. - Rá akarják venni, hogy szeresse az apját. Pedig retteg tőle.

Nyíri Iván bízik a külügyben, reménykedik abban, hogy a diplomáciai nyomás működhet. Ugyanakkor nagyon fáj neki, hogy szerinte lányának Magyarországon már nincs jogi lehetősége arra, hogy rendezze az ügyet. Az asszony Magyarországon szerette volna megindítani a válópert, a Kúria május 28-i döntése azonban kimondta: a válást Bora Borán kell lefolytatni azért, mert a házaspár életvitelszerűen tartózkodik a polinéz szigeten. Nyíri Iván szerint a Kúria súlyosan sérti az Alaptörvény 16. cikkét, amely kimondja: "minden gyermeknek joga van a megfelelő testi, szellemi és erkölcsi fejlődéséhez szükséges védelemhez és gondoskodáshoz".

- A legfelsőbb bíróság döntését tiszteletben kell tartani, én is ezt teszem, de szögezzük le: senki sem tévedhetetlen - mondta a Népszavának Bárándy Zsuzsa. A Nyíri család ügyvédje szerint az ítéletben egy logikai bukfenc van, a bíróság szerinte nem tulajdonított nagy jelentőséget annak, hogy a kinti eljárást hamis alapokon indították meg.

- Az ottani önkormányzat kiadott egy dokumentumot, mely szerint a házaspár akkor már legalább hat hónapja élt Bora Borán, ennyi kell ahhoz, hogy igazolják az életvitelszerű ott tartózkodást. A valóságban azonban csak 2-3 hónapot töltöttek ott. A csalásra a hivatal is rájött, vissza is vonta a papírt, ám az eljárás közben megindult, amit a kinti bíróság a nyilvánvaló csalás ellenére sem szüntetett meg - mondta az ügyvédnő.

Azt, hogy a család nem letelepedési céllal ment ki, az is igazolja, hogy kiutazásukkor retúr repülőjegyet vettek - amit aztán a férj útleveleikkel együtt elvett tőlük. A férfi ellen a főügyészség tavaly személyi szabadság megsértése, kiskorú veszélyeztetése és más bűncselekmények miatt is vádat emelt.

A Nyíri család most azt tervezi, hogy a strasbourgi emberi jogi bírósághoz fordulnak az üggyel. Az ügyvédnő szerint azonban évekbe is beletelhet, mire történik valami, az ügyet szerinte mihamarabb diplomáciai úton kell megoldani. - Az apa személyében egy olyan emberrel állunk szemben, aki nem ismer sem Istent, sem embert. Csak egy dolog hajtja, a győzni akarás - mondta Bárándy Zsuzsa, hangsúlyozva: mindenkinek joga van a saját hazájában élni. - Az anya és a kisfiú is magyar állampolgár. Semmi közük Bora Borához.

Díszpolgárrá avatták Kéri Lászlót és Réz Pált

F. Á.
Publikálás dátuma
2015.06.04. 07:13
Kéri László politológus és Réz Pál (aki személyesen nem tudott megjelenni) a kerület frissen avatott díszpolgára FOTÓ: VAJDA JÓZ
A történelmet nem lehet "mosodába vinni". Erre figyelmeztetett tegnap Tóth József, a XIII. kerület szocialista polgármestere, amikor Újlipótváros és Angyalföld önálló közigazgatási egységgé válásának 77. évfordulója alkalmából díszpolgárrá avatta Kéri László politológust és Réz Pál irodalomtörténészt.  Az eseményen készült fotókat itt nézheti meg!

A polgármester keserűen jegyezte meg, hogy amikor a tehetséges magyarokat sorolják, kiderül, legtöbbjük külföldön szerzett hírnevet és lehet, hogy most is azok lesznek igazán sikeresek, akik elmentek az országból. Hosszan fejtegette, hogy 1989-ben a magyarok szabadságot, demokráciát, piacgazdaságot akartak, mára azonban rájöttek, nem ilyen világot képzeltek maguknak.

Van demokrácia, "győztünk, de nem vagyunk győztesek", ez az oka annak, hogy ma a demokrácia hívószavával nehéz tömegeket megmozgatni - fogalmazott a polgármester, aki 1994 óta irányítja a kerületet.A politikus szerint a magyarok mára megtanultak együtt élni a botrányokkal. Korábban el lehetett hinni a hatalomnak a küldetéstudatot, mára ebből csak a "szerzéstudat" maradt. Magyarországon minden harmadik ember szegény, miközben a másik három Visegrádi országban javultak a mutatók.

Nincs társadalmi szolidaritás, a magyarok bezárkóztak, a hatalom pedig nem akar szembenézni azzal, hogy az emberek fellázadhatnak. A polgármester a díszpolgár avatás alkalmából azt kérte hallgatóságától, ne féljenek, ne bízzanak mindent a hatalomra.

Az ünnepségen, ahol Réz Pál személyesen nem tudott megjelenni, hatan kerületért díjban is részesültek. Kitüntették Gellért Lajost, a Polgármesteri Hivatal nemzetközi és sajtóreferensét, Jankó Katalint, Fischer Annie Zenei Alapfokú Művészeti Iskola volt igazgatóját, Osztoics Pétert, a kerületi Szerb Nemzetiségi Önkormányzat előző elnökét, Pásztor Mártát, a Frim Jakab Napközi Otthon vezetőjét, Prehlik Lajos nyugalmazott jegyzőt és Sebeszta Attilát, az Önkormányzat Intézményműködtető és Fenntartó Központ igazgatóját.

Megvan a trafikmutyi első négy gyanúsítottja

Négy személyt gyanúsítanak a trafikmutyival kapcsolatban, valamennyien ugyanazon a dunántúli településen élnek, s igyekeztek befolyásolni a trafikpályázatok elbírálását - írja a Blikk. A lap információit a Központi Nyomozó Főügyészség megerősítette.

Az ügyben két személyt vesztegetéssel, befolyással üzérkedés bűntettének, egy személyt vesztegetés bűntettének és egy személyt bűnpártolás vétségének gyanúja miatt hallgattak ki gyanúsítottként. A gyanúsítottak tagadták a bűncselekmény elkövetését, megtagadták a vallomástételt, ám a gyanúsítás elleni panaszukat a Legfőbb Ügyészség elutasította - írja a lap.

A négy gyanúsított között van egy ismert vendéglátóipari vállalkozó, akit korábban a Nemzeti Nyomozóiroda már egyszer kihallgatott, mégpedig pályázatokkal kapcsolatos feljelentés miatt. A másik gyanúsított egy ismert szombathelyi ügyvédnő, állítólag ő az, akit bűnpártolással gyanúsítottak meg. A többi gyanúsítottról nincs információnk.

*

Eközben még mindig sok a bizonytalanság a trafikok fóliázása körül. A mno.hu úgy értesült, hogy sem a NAV-tól, sem a fogyasztóvédelmi hatóság szankciójától nem kell tartaniuk a trafikosoknak, ha leszedték a fóliát, ugyanis pontos iránymutatás továbbra sincs. A sötétítő fólia használatát nem írja elő jogszabály, csupán azt, hogy a fiatalkorúak nem láthatják a dohánytermékeket.

Mint ismert: hogy április 22-én este halálos kimenetelű rablás történt egy kaposvári dohányboltban, az áldozat egy 21 éves lány volt. A rendőrség már másnap elfogta a támadót. A trafikosok ezt követően kezdték kezdték leszedni a fóliát a kirakatokról.