Előfizetés

Zene és irodalom a Kaláka Fesztiválon

Június 25-28. között rendezik meg Egerben a Kaláka Fesztivált, Kelet-Közép-Európa legrégebbi folkzenei fesztiválját. A rendezvény középpontjában az idén a zene mellett irodalom áll.

Már 36. évfordulóját ünnepli az összművészeti rendezvény, amely hagyományosan a folkzenére összpontosít, bár az idei évi programban a filmművészet és az irodalom is kiemelt szerephez jut. Az idei Kaláka Fesztivál rendhagyó moziprogramja lesz a „Szomjas filmhétvége” az egri Uránia Filmszínházban. Június 27-én és 28-án egész nap Szomjas György Kossuth-díjas filmrendező filmalkotásait tekinthetik meg az érdeklődők.

Kányádi Sándor Kossuth-díjas költő a Kaláka Fesztiválon felolvasást tart és fát ültet az Érsekkertben található Múzsák ligetében. A Kaláka együttes a szerző versének címét viselő „Valaki jár a fák hegyén” című Kányádi-műsorával is színpadra lép. A programsorozatnak otthont adó Eger városáról szóló költészet is kiemelt szerephez jut a művészeti eseményen.

A fesztivál szervezői és a hevesi megyeszékhely vezetősége Egri hangok címen hirdetett dalnokversenyt, Tinódi Lantos Sebestyén énekeitől kezdve Kálnoky László költeményein keresztül számtalan verset ajánlottak megzenésítésre. Az interneten is közvetített dalverseny döntőjét június 28-án az Eszterházy téri Park Színpadon tartják, a győzteseket pedig a Dobó István Vármúzemban tüntetik ki. A fesztivál a díjátadás után a Kaláka együttes koncertjével zárul.

A Bródy Sándor Könyvtár az „Egri anzix” című képeslap-kiállítással várja az érdeklődőket, de számtalan gyermekprogrammal is készülnek a fesztivál szervezői. Meghívott előadóként francia és olasz zenészek is fellépnek a nagyszínpadon. A Ciszterci templomban a Sumonyi Zoltán verseire Gryllus Dániel által komponált „Tizenöt zsoltár” című dalciklust Sebestyén Márta, Gryllus Dániel és Gryllus Vilmos adja elő. A helyszínen mesterség-bemutatókkal és kézműves foglalatoskodással kiegészített népművészeti vásárt tartanak.

Csáki Judit pert nyert

Publikálás dátuma
2015.06.04. 07:46
FOTÓ: NÉPSZAVA
Jogellenesen szüntette meg Csáki Judit színikritikus, egykori színházi tanszékvezető közalkalmazotti munkaviszonyát a Kaposvári Egyetem a kaposvári közigazgatási és munkaügyi bíróság elsőfokú döntése szerint.

Az ítélet kimondja, hogy az intézmény jogtalanul járt el, amikor 2013-ban Csákit eltávolította a tanszék éléről. A határozat alapján a felmondás indokai között szereplő intézményi átszervezés nem történt meg, semmiféle más átalakulás pedig nem érintette Csáki egyetemi docensi munkakörét.

A bíróság kártérítés megfizetésére kötelezte az oktatási intézményt. A határozat nem jogerős, az érintett feleknek két hét áll rendelkezésre a fellebbezésre. Csáki Judit, az Alföldi Róbert vezette Nemzeti Színház történetét bemutató könyv szerzője korábban hosszú ideig a Kaposvári Egyetem Művészeti Karán a Színházi Tanszék vezetője volt.

Azután bocsátották el Jászay Tamás színházesztétával, Mohácsi János és Réthly Attila rendezőkkel együtt, hogy Vidnyánszky Attilát, a Nemzeti Színház igazgatóját kinevezték a Kaposvári Egyetem Színházi Intézetébe igazgatónak. Csáki Judit lapunknak elmondta, elégtételnek érzi a döntést, de úgy fogalmazott, mindvégig tudta, hogy jogellenesen jártak el vele szemben.

„Kaposvár messze van Pesttől, az egyetem vezetői pedig Vidnyánszkytól reméltek politikai védelmet és pénzt, pedig ő csak a "területfoglalás" jegyében akarta magának a színészképzést. Most hivatalosan is kimondták, hogy az egyetem vezetői törvénytelenséget követtek el, ettől azonban semmi bajuk sem lesz, hiszen a kártérítést közpénzből fizetik meg” – mondta Csáki.

A pénzhajhászás nem vezet jóra

Mészáros Márton
Publikálás dátuma
2015.06.04. 07:45
A várakozások szerint az idei könyvhét látogatóinak a száma meghaladhatja a félmilliót FOTÓ: NÉPSZAVA
Ma nyílik meg Sárközi Mátyás író ünnepi szavaival a 86. Ünnepi Könyvhét és 14. Gyermekkönyvnapok a fővárosi Vörösmarty téren. Az idei évben 329 új kötet debütál a jeles alkalomra időzítve, a több helyszínen zajló programsorozaton a hazai irodalom jelentős képviselői vállaltak szerepet. A szépirodalmi alkotások mellett előtör a könnyű próza is. Bár az elmúlt években a krízis során a magyar könyvpiac mintegy 30 százalékát vesztette el, de sikerült megállítani a romló tendenciát.

Nyerő a könnyű próza

„A mostani kínálatban meghökkentő módon előrenyomulnak a széles közönségsikerre számító, időnként a kifejezetten lektűrszerű, fikciós- vagy dokumentum irodalomi műfajok” – jegyezte meg Tarján Tamás irodalomtörténész. Azonban a megállapítás akkor nyer tényleges értelmet, ha kiegészítjük azzal, hogy a silányabb minőség népszerűsége mellett a szépirodalom is komoly sikereket ér el.

Mi sem jobb példa erre, mint a magyar irodalom megítélése a nagyvilágban: az egyik legrangosabb irodalmi elismerést, a londoni székhelyű Nemzetközi Man Booker-díjat a közelmúltban Krasznahorkai László vehette át, Dragomán György külföldön is sikeres A fehér király című regényéből pedig sztárszereposztással készül brit filmdráma.

Hazánk legtermékenyebb szerzője, Nemere István több új regénnyel érkezik: Őrült regény címmel a 647. Nemere-kötet kerül a könyvesboltok polcaira. (A szám nem elírás, az 1974 óta publikáló Nemere szinte az összes létező műfajban letette névjegyét az elmúlt évtizedekben.)

Az Athenaeum Kiadónál megjelent regény nem szokványos könyv, a fantasztikumot nem nélkülöző történet főhőse a szerző alteregója, Nemere István író, aki idegszanatóriumba vonul üldözői elől. Habár a 70 éves szerző elsősorban fikciónak tartja művét, elmondása szerint néhány életrajzi utalás fellelhető az olvasmányban.

A krimi és a szerelmi történetek kedvelői számára is tartogat meglepetéseket a belvárosi könyvtenger, de a történelem és a film iránt érdeklődők sem maradnak lapozgatnivaló nélkül. A történelem szerelmesei például Romsics Ignác A múlt arcai című, Osiris Kiadó által megjelentetett kötetéből tudhatnak meg többet a 20. századi politikáról, a filmkedvelők pedig Bokor Pál A film mint mozgás című átfogó filmesztétikai művét lapozhatják fel, amely az Atlantic Pressnél jelent meg. A Fekete Sas Kiadó évtizedekkel legutóbbi megjelenése után tárja elénk az 1944-ben kivégzett Bajcsy-Zsilinszky Endre egyetlen történeti munkáját, a Mátyás király című könyvet.

Változatosságra törekszik a Kossuth Kiadó

Kocsis András Sándor, a Kossuth Kiadói Csoport elnöke a könyvhétre megjelenő könyvek között a fentiekben már méltatott Juhász Ferenc „fantasztikusnak” titulált kötetét emelte ki. Büszkeségei között tartja számon a Kossuth értékteremtő sorozatának legújabb kötetét, illetve Csepeli György szociálpszichológus A szervezkedő ember című szakkönyvét.

A Noran-Libro Kiadó újdonságai közül a Hazám gyűjteményt emelte ki, amelynek hasábjain tizennégy értelmiségi szerző vállalkozik a haza fogalmának definiálására. Kocsis szerint várhatóan nagy érdeklődés fogja övezni Horváth Péter Öl című új művét, amely Füst Milán A feleségem története című regényével mutat hasonlóságot. Elmondása szerint a könyvhéten mindig jól fogynak a regények, a Juhász-versek, valamint a Bori-sorozat kötetei.

Új színházi kötetek

Szilágyi Tibor Kossuth-díjas színművész új kötete, a Katonai szakképzettsége: színész is a könyvhétre jelenik meg. A művész visszaemlékezéseiből intim közelségből ismerhetjük meg magánéletét, szakmai kulisszatitkait. Szintén most jelenik meg a Corvinánál Léner Péter rendezőnek, a József Attila Színház volt igazgatójának Pista bácsi, Tanár úr, Karcsi című kötete.

A műben a színháztörténet három jelentős alakjának, Egri Istvánnak, Marton Endrének és Kazimir Károlynak állít személyes emléket. A könyvet ma délután mutatják be a Rózsavölgyi Szalonban.