Előfizetés

A férfi, aki népszerűbb, mint Obama

Publikálás dátuma
2015.06.03. 20:21
Fotó: Justin Sullivan/Getty Images
A kormányzását rendkívül népszerűtlen politikusként befejező előző amerikai elnök, George W. Bush ma népszerűbb, mint hivatali utódja, Barack Obama - derült ki a CNN hírtelevízió és az ORC közvélemény-kutató intézet szerdán közzétett közös felméréséből.

Több, mint egy évtized után most először kerültek többségbe azok az amerikaiak, akik jó véleménnyel vannak az ifjabb Bush exelnökről, 52-43 százalék arányban. Obama teljesítményével kapcsolatban a válaszadók két egyenlő, egyformán 49 százalékos táborra szakadtak. 

George W. Bushról utoljára 2005 áprilisában, második ciklusa harmadik hónapjában vélekedtek pozitívan az amerikaiak. A Fehér Házból való távozása után a népszerűsége mindössze 33 százalékon állt, de azóta folyamatosan növekedett és tavaly elérte a 46 százalékot.

A még életben lévő elnökök közül George H.W. Bush és Bill Clinton a legnépszerűbb, róluk egyaránt a megkérdezettek 64 százaléka van jó véleménnyel. Az idősebb Busht 30, Clintont pedig 33 százalék látta rossz fényben.

A CNN-ORC-felmérés egy 1025 fős mintán, telefonon készült, május 29-31 között, a statisztikai hibahatár plusz-mínusz 3 százalékpont.

Egy rendőr lefejezésére készült az agyonlőtt iszlamista

Egy rendőrt készült lefejezni egy bűntársa segítségével az az iszlamista szélsőséges, akit kedden Bostonban lőttek agyon a terrorelhárítási hatóságok emberei - közölte szerdán rendőrségi forrásokra hivatkozva a The Boston Globe című napilap.

Egy bostoni rendőr és a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) egyik ügynöke által agyonlőtt Usaama Rahim az eset hivatalos leírása szerint egy több mint 20 centiméteres pengéjű katonai késsel hadonászott, ezért önvédelemből kellett vele végezni. Cinkosát, David Wrightot szerda délután állítják bíróság elé.

"Úgy hisszük, hogy a szándék egy rendőr lefejezése volt. Tudtuk, hogy a tervet meg kell akadályozni. Kedden szándékoztak akcióba lépni" - jelentette ki a lapnak egy névtelenül nyilatkozó rendőrségi illetékes.

A The Boston Globe értesülései szerint Rahimot és Wrightont hírszerzési értesülések alapján már hetek óta egész napos megfigyelés alatt tartották. A Rahim lelövésével végződött incidensről egy térfigyelő kamera felvételeket készített. Ezeket a rendőrség szerdán bemutatta a muszlim és a fekete közösség képviselőinek és hamarosan közzé fogja tenni.

A bostoni rendőrség és az FBI hivatalosan még nem közölt részleteket az összeesküvéssel kapcsolatban. Az ügyészség sem ismertette a Wrighttal szembeni vádakat.

A büntetlen előéletű Usaama Rahim bátyja, Ibrahim Rahim ismert imám, aki a 2013-as bostoni maratonon elkövetett robbantásos merényletet követően felemelte hangját a terrorizmus ellen. A fivér azt állította, hogy öccsét hátulról lőtték le.

Martin Schulz válaszolt Moszkvának

Martin Schulz, az Európai Parlament elnöke hétfő késő délután arról tájékoztatta az EU-hoz delegált orosz nagykövetet, hogy ellenlépéseket hozott a Moszkva által bejelentett „feketelista” miatt. Ebben, mint ismeretes, Oroszország európai politikusokat, köztük az Európai Parlament befolyásos tagjait is beutazási tilalommal sújtotta „oroszellenes” kijelentéseik miatt. 

Schulz, bár az Európai Parlament nem szavazott erről, elnöki hatáskörében kitiltotta az EU-hoz akkreditált orosz nagykövetet és egyik munkatársát az Európai Parlament épületeiből. Orosz parlamenti képviselők a jövőben csak egyedi elbírálás után léphetnek be az EP intézményeibe. S ami ennél érdemibb döntés, az EU-Oroszország parlamenti együttműködési bizottság lényegében határozatlan ideig megszűnik, mert az EP-s fél nem vesz részt annak munkájában.

Martin Schulz hangsúlyozta, hogy neki, mint az Európai Parlament elnökének, joga van megfelelő ellenlépésekkel válaszolni az orosz feketelistára.

Amely egyébként az Európai Unió szankcióira és hasonló listáira válaszul született meg Moszkvában. Párbeszéd helyett így tovább folytatódik a barátságtalan üzengetés.