Előfizetés

Gólyatábori erőszak - Hét és fél év börtönt kapott a fotós

Publikálás dátuma
2015.06.03. 15:13
MTI Fotó: Varga György
Hét és fél év börtönbüntetésre ítélte a Fonyódi Járásbíróság szerdán első fokon azt a 39 éves budapesti férfit, aki tavaly augusztusban az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) fonyódligeti gólyatáborában megerőszakolt egy lányt. Az ítélet nem jogerős.

A bíróság K. Sándor Szilárdot szexuális erőszak bűntettében mondta ki bűnösnek. Az ítélet szerint a férfi legkorábban a büntetés kétharmadának letöltése után helyezhető feltételesen szabadlábra.

Németh Károly bíró - a sértett jogaira tekintettel - az ítélet indoklását a nyilvánosság kizárásával ismertette. 

A 2014 szeptembere óta előzetes letartóztatásban lévő vádlott fotósként dolgozott a gólyatáborban, ahol a vád szerint augusztus 30-án kora hajnalban megtámadta, fojtogatta, ököllel verte, megöléssel fenyegette és megerőszakolta a budapesti elsőéves hallgatót. A történtekről fotókat is készített, ezekkel akarta zsarolni áldozatát.

A bíróság "a sértett kímélése érdekében", a vádhatóság indítványának megfelelően, a nyilvánosság kizárásával folytatta le a tárgyalást, és az áldozatot meghallgatásán nem volt jelen a vádlott sem. A szerdai határozathozatal előtt két tárgyalási napon kilenc tanút és egy igazságügyi szakértőt hallgatott meg a bíróság.

Tóth M. Gábor, a sértett jogi képviselője az ítélethozatal után újságíróknak azt mondta, a bíróság bölcs döntést hozott, hiszen a bűncselekményért kiróható kettőtől nyolc évig terjedő szabadságvesztésnek csaknem a maximumát szabta ki. A zárt tárgyalásra hivatkozva arról nem beszélt, hogy fellebbeztek-e a határozat ellen, de utalt arra, hogy az ítélet nem jogerős.

Vadócz Attila, a Kaposvári Törvényszék szóvivője később azt közölte: az ügyész súlyosbításért, a vádlott védője enyhítésért fellebbezett, a per a törvényszéken folytatódik.

MTI Fotó: Varga György

MTI Fotó: Varga György

A Somogyi Hírlap online kiadása augusztus 31-én írta meg, hogy megerőszakoltak egy lányt a fonyódligeti gólyatáborban. A történtekről egy olvasó számolt be a megyei lapnak, a rendőrség pedig megerősítette az értesülést.

A Kaposvári Járásbíróság szeptember elsején közölte, hogy elrendelte egy 38 éves budapesti férfi előzetes letartóztatását, akit azzal gyanúsítottak, hogy megerőszakolt egy lányt Fonyódligeten, egy gólyatáborban. Az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) rektora szeptemberben kari szinten fegyelmi eljárásokat indított az intézmény tanító- és óvóképző karának fonyódligeti gólyatáborában történtek miatt.

A fonyódligeti eset után egy másik, hasonló ügyre is fény derült. Az Index tavaly október elsején megjelent cikkében egy egyetemi hallgató lány számolt be az ellene - a fővárosi jogi kar gólyatáborában még 2013-ban - elkövetett, jogi következmények nélkül maradt nemi erőszakról. Az ELTE jogi karának gólyatáborában történtek miatt novemberben a fegyelmi bizottság kizárt két hallgatót a karról, egyet pedig két félévre eltiltott tanulmányai folytatásától.

Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere és Aáry-Tamás Lajos, az oktatási jogok biztosa január 8-án jelentette be, hogy a miniszter munkacsoport létrehozását kezdeményezte - felkérve az oktatási jogok biztosát a vezetésére - a gólyatáborokban történt erőszakos cselekmények miatt. A testülettől várt ajánlás alapján a felsőoktatási intézmények megalkothatják a saját rendezvényeikre vonatkozó szabályokat.

Felgyújtotta saját ruháját egy kórházi beteg Szombathelyen

Jogerősen nyolc év fegyházbüntetésre ítélte a bíróság azt a nőt, aki tavalyelőtt többször is tüzet okozott a szombathelyi kórházban, közvetlen életveszélybe sodorva ezzel betegtársait és ápolóit - közölte a Vas Megyei Főügyészség szerdán.

Simon József főügyész közölte: a vádlott 2013. december 16-án délelőtt dühében azért gyújtotta fel kórházi ágyának matracát, mert a kezelőorvosai még nem akarták visszaengedni a csákánydoroszlói szociális otthonba, ahol élt.

A nő ezután kiment a kórteremből, becsukta annak ajtaját és leült a folyosón. Az osztály dolgozói a tűzjelző riasztására rohantak be a kórterembe, ahonnan négy súlyos állapotú, nehezen mozgó fekvőbeteget menekítettek ki, míg az ötödik beteg a saját lábán hagyta el a helyiséget. Ezt követően az ápolók poroltóval eloltották a lángoló matracot, párnát és paplant, gyors intézkedésüknek köszönhetően a tűzben nem sérült meg senki.

A főügyész hozzátette: a vádlott ugyanazon a napon még kétszer okozott tüzet egy üres kórteremben, a lángokat ismét az ápolók oltották el, közülük hárman füstmérgezést szenvedtek. A nő a harmadik alkalommal a saját ruházatát gyújtotta fel egy elrejtett gyújtóeszközzel, aminek következtében másodfokú égési sérüléseket szenvedett.

Simon József kitért arra, hogy a vádlott cselekményei miatt a kórházi osztályon fekvő 83 beteg, az orvosok és az ápolók közvetlen életveszélyben voltak, és ha a dolgozók és a kiérkező tűzoltók nem avatkoztak volna be gyorsan és szakszerűen, a tűz akár tovább is terjedhetett volna a második emeleti kórteremből, megakadályozva az épületben tartózkodók kimenekítését.

Közölte: a Szombathelyi Járásbíróság a nőt mint többszörös visszaesőt a vádiratban foglalt tényekkel és minősítéssel egyezően folytatólagosan elkövetett közveszély-okozás miatt 8 év fegyházbüntetésre ítélte. Az ítélet jogerős.

300 milliót sikkasztott egy ügyvédnő Érden

Őrizetbe vettek egy nőt, aki korábban Érden ügyvédi irodát működtetett és csaknem 300 millió forinttal nem tud elszámolni a nála letétbe helyezett pénzekből - közölte Gyugyi Csilla, a Pest Megyei Főügyészség szóvivője szerdán.

A nőt a Pestvidéki Nyomozó Ügyészség különösen nagy kárt okozó, üzletszerűen elkövetett csalással, ügyvédi visszaéléssel és más bűncselekményekkel gyanúsítja. Gyugyi Csilla elmondta: az alapos gyanú szerint a volt ügyvéd 2012-től több ügyfelének azt ígérte, hogy külföldi projekthitelt szerez nekik. Kuncsaftjai teljesítőképességének állítólagos ellenőrzésére különböző összegek ügyvédi letétbe helyezését kérte, amit többen meg is tettek: 40 és 100 ezer euró, illetve 12 és 100 millió forint közötti összegeket adtak át a gyanúsítottnak.

A szóvivő tájékoztatása szerint ezt a pénzt a nő az adósságai rendezésére fordította vagy felélte, esetenként az újabb befizetésekből visszaadta a nála korábban letétbe tett összegek egy részét vagy egészét. Projekhitelt ígérete ellenére senkinek nem intézett, erre nem is volt lehetősége. Ügyfelei elől folyamatosan bujkált, a hívásaikat nem fogadta. A gyanúsítottat 2013 áprilisában kizárták az ügyvédi kamarából - tette hozzá Gyugyi Csilla.

Mivel tartani lehet a nő szökésétől, illetve fennáll annak veszélye, hogy bizonyítékok eltüntetésével befolyásolja a nyomozást, esetleg újabb bűncselekményt követ el, a Pestvidéki Nyomozó Ügyészség őrizetbe vette a gyanúsítottat, és kezdeményezte az előzetes letartóztatásának elrendelését - közölte a szóvivő.