Előfizetés

Bajban az olasz demokraták?

Publikálás dátuma
2015.06.03. 11:43
A képen épp Matteo Renzi szavaz. FOTÓ: Laura Lezza/Getty Images
Elmérgesedhet a viszony az olasz kormánypárton belül azután, hogy a hétvégi regionális választáson a tömörülést csak egy hajszál választotta el a vereségtől. A demokraták teljesítették ugyan célkitűzésüket, s öt régióban nyertek a hétből, de elvesztették régi fellegvárukat, Liguriát. 

A Demokrata Párton (PD) belül egyre nagyobbak az ellentétek a Matteo Renzi-fémjelezte mérsékeltek, valamint a balszárny képviselői között. Utóbbiak közé tartozik egyebek mellett Pierluigi Bersani volt miniszterelnök, vagy Massimo D’Alema, aki egykor szintén a kormány élén állt.

A mérsékeltek a balszárnyt okolják a vasárnapi, inkább csalódást keltőeredményért. Renzi ugyanakkor ismételten leszögezte, hogy az eredmény nem befolyásolja a kormányzati politikát. „Végrehajtjuk a reformokat” – hangoztatta. Szerinte a luguriai eredmény nem a PD-ről alkotott negatív vélemény következménye, hanem annak, hogy távolmaradtak a szavazástól abaloldali szavazók. „Mindenki ellenünk volt, kivált a régi gárda” – hangoztatják Renzi hívei. Ellenséget látnak Rosy Bindiben, a parlament maffiaellenes bizottságának elnökében is. Bár Bindi a PD tagja, a voksolás előtt felvette a nem kívánatos jelöltek listájára párttársát, Vincenzo De Lucát. Utóbbi azt közölte, beperli Bindit hitelrontás miatt. De Lucát korábban egyébként hivatallal való visszaélés miatt ítélték el.

Hírek szerint Renzi jövő héten egyértelmű üzenetet kíván küldeni a párt tagjainak. Ki akarja emelni, hogy a PD tagjának lenni egyben a kormány programjában való hitet is jelenti. Ha valaki nem hisz ebben, inkább lépjen ki a tömörülésből. Renzi hívei szerint az eredmény azt mutatja, hogy a baloldal „mintha nem haladna semerre sem”, s inkább csak az ellenzéket kovácsolja össze, az Északi Ligát, illetve a bevándorlás ellenes Öt Csillag Mozgalmat (M5S).

Renzi komoly reformokat tervez saját pártján belül, amely a PD regionális vezetőinek leváltását jelentheti. 

Kompromisszum a német autópályadíj ügyében?

Publikálás dátuma
2015.06.03. 11:39
Illusztráció: Thinkstock
Az Európai Bizottság azt javasolta Németországnak, hogy Berlin fokozatosan vezesse be az autópályadíjat. Ez képezhetné a bizottság és a német kormány közötti kompromisszum alapját, az autópályadíj bevezetése miatt ugyanis hétfőn kötelezettségszegési eljárást indítottak az országgal szemben. 

Ezt a javaslatot az EB már tavaly novemberben terjesztette elő – értesült a Die Welt. Brüsszel, illetve Németország szomszédai számára azért elfogadhatatlan a rendelkezés, mert csak a külföldieket érintené a pályadíj. A német állampolgárokat adókönnyítéssel segítenék.

Kérdés, hogy a kompromisszumra hogyan reagál majd Berlin. Az autópályadíj agytrösztjének tartott német közlekedési miniszter, Alexander Dobdindt egyelőre nem nyilatkozott az ügyben. Az ellenzéki Balpárt pedig azt követelte, hogy az Európai Bíróság döntéséig függesszék fel a díj bevezetését.

Obama is aláírta a Freedom Actot

Publikálás dátuma
2015.06.03. 11:36
Obama május 29-én. FOTÓ: Chip Somodevilla/Getty Images
Barack Obama elnök is aláírta az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) tevékenységének korlátozásáról szóló törvényt, két évvel az NSA megfigyeléseivel kapcsolatos első dokumentumok közzétételét követően, amely a jelenleg Oroszországban élő Edward Snowden nevéhez köthető. A szenátus 67-32 arányban szavazta meg az előterjesztést.

Az „USA Freedom Act” nevű törvény lehetővé teszi ugyan az NSA számára a jövőben is, hogy megfigyelje az amerikai állampolgárok internetes, illetve mobiltelefonos adatait, ugyanakkor az adatokat már nem őrizheti meg a titkosszolgálat, hanem ez a telefonszolgáltatók jogköre lesz.

A képviselőház már három héttel ezelőtt nagy többséggel, 338-88 arányban voksolt a jogszabályra. A „Freedom Actról” már 2014-ben vitázott a Kongresszus.

Az amerikai igazságügyi minisztérium jelentésében arra jutott, hogy az FBI legalább hét évig szintén hozzájutott ehhez a hatalmas adatmennyiséghez. A Fehér Ház egyébként már korábban támogatásáról biztosította a törvényt.