„Kizárt Ilic távozása”

Publikálás dátuma
2015.06.03. 07:54
A veszprémi szurkolók elégedettek a csapattal, de jövőre BL-aranyat remélnek FOTÓ: MTI/NAGY LAJOS
Története legjobb szezonját produkálta az MKB-MVM Veszprém férfi kézilabdacsapata. A bakonyi klub szinte minden fronton diadalmaskodott. Megnyerte a magyar bajnokságot, kupát és szuperkupát, valamint SEHA Ligát is, emellett pedig – 2002 után másodszor – ezüstérmet szerzett a Bajnokok Ligájában. A vasárnapi fináléban 28-23-ra kikapott a Barcelonától. Lapunk megkereste Fonyó Károlyt, a veszprémi klub elnökét, hogy értékelje a szezont. Az elnök azt is elárulta, milyen személyi változások történnek majd a klub életében.

- Rengeteg szurkoló köszöntötte tegnap a Veszprémet. Ön is együtt ünnepelt a játékosokkal?

- Természetesen. Öt órától kezdődtek a programok, a csapat pedig hatra érkezett. Először Porga Gyula, Veszprém polgármestere mondott beszédet, majd én köszöntem meg a játékosoknak az egész éves teljesítményüket, végül Nagy László csapatkapitányé volt a szó. Remek hangulat volt, több ezer szurkoló látogatott ki a helyszínre. A program befejeztével pedig elmentünk a csapattal egy közös vacsorára, megünnepelni ezt a remek szezont. Jó volt látni, hogy elmúlt a játékosokból az a kis keserűség, amely az elveszített döntő után érezhető volt a csapaton.

- Ahogy említette: a játékosok és Carlos Ortega vezetőedző is letörten nyilatkozott a mérkőzés után. Ön is csalódott volt a találkozót követően?

- Igen, volt bennem egy kis keserűség, de gyakorlatilag mindenkiben. Bár a döntőbe jutást tűztük ki célul, és ezt teljesítette is a csapat, de ahogy mondani szokás, evés közben jön meg az étvágy. Úgy éreztük, hogy a csapat egész szezonbeli teljesítménye és tudása elegendő lehet a végső győzelemre.

- Ön szerint min múlott a siker?

- A végére elfogyott a csapat. A sérülésekkel, a Kiel elleni kemény mérkőzés utáni fáradsággal nem tudtunk mit kezdeni, ráadásul a két kulcsjátékosunk, Mikler Roland és Momir Ilic nem tudta azt a formát nyújtani, amit gyakorlatilag az egész szezon során produkált. Ezek a dolgok megpecsételték a csapat sorsát. A Barcelona pedig egy ragyogó játékkal rukkolt elő. Bár már túl vagyunk rajta, azért meg kell említenem a két román bírót, akik mindig belenyúltak a mérkőzésbe, amikor kezdett felzárkózni a Veszprém. Nagyon finoman és óvatosan, de elég volt ahhoz, hogy elvegyék a játékosok lendületét.

- Korábban azt nyilatkozta lapunknak, hogy a szezon előtt összesen két vereséggel kalkuláltak. Három lett. Gondolom azért nagyon nem dorgálta meg a csapatot?

- Nem. De három vereségbe is belementem volna, ha megnyerjük a Bajnokok Ligáját. Az előtte lévő két botlásunk tét nélküli volt. A Rhein-Neckar Löwen elleni BL-meccsen ugyanis már megvolt a csoportelsőség, míg a SEHA Ligában az utolsó csoportmérkőzésen kaptunk ki Vardar Szkopjétól, s ott is eldőlt már, hogy az élen végzünk. De nem engedheti meg magának a Veszprém egyik fronton sem, hogy ne százszázalékos erőbedobással lépjen pályára. Félreértés ne essék, a BL-döntőben nem ez történt, most jobbak voltak a katalánok.

- Története legjobb szezonját produkálta a Veszprém. A csapat megnyerte a SEHA Ligát, a Magyar Kupát és bajnokságot, a BL-ben pedig ezüstérmet szerezett. A mérkőzés után azt nyilatkozta, hogy szeretnének még előrébb lépni. Vagyis minden bezsebelnének?

- Pontosan. A célkitűzéseink nem változtak. A bajnokságot továbbra is szeretnénk megnyerni, és erre komoly esélyünk is van. A Magyar Kupát is elhódítanánk, a SEHA Ligában már megtörtént a megegyezés a jövő évi indulásról, és a következő szezonban is a dobogó legteteje a cél. A csúcs pedig a BL-győzelem lenne. A kölni Final Four megnyerése prioritást élvez.

- A siker érdekében lesznek változások a keretben?

- Lényeges változás nem várható. Két átlövő érkezik: az izlandi Aron Palmarsson mellett a horvát Ivan Sliskoviccsal kötött szerződést a klub. Előbbi a Kielt, míg utóbbi a Celjét hagyta ott a Veszprémért. Ketten viszont távoznak. Az irányító Carlos Ruesga Pasarin szerződése lejárt vele nem hosszabbítottunk, egy másik játékost pedig kölcsönadunk. Az ő nevét egyelőre nem árulnám el, mert még nincs aláírt szerződése. Ezen felül Fazekas Nándornak, Uros Vilovskinak és Iváncsik Tamásnak is lejárt a szerződése, de az említett játékosok már ebben a szezonban sem erősítették a csapatot, kölcsönben szerepeltek.

- Ezek szerint Momir Ilic nem megy a Barcelonába?

- Most szeretném megnyugtatni a szurkolóinkat: ki van zárva, hogy Ilic távozik a Veszprémtől. A Barcelona megpróbált mindent megtenni, hogy szerződtesse, de szerintem ez egy lélektani hadviselés volt. Hónapok óta sms-ekkel, hívásokkal bombázta Ilicet a katalán klub. Nagyon szerette volna megszerezni a Barca a szerb átlövőnket, mert tudomásom szerint Nikola Karabatic biztosan elhagyja klubját, és a PSG-hez szerződik, ahol öccse, Luka Karabatic is játszik. Ezért a méltó utódját keresi a Barcelona, de az biztos, hogy nem Ilic lesz. Egyrészt két éves szerződése van még Veszprémben, másrészt pedig nem is kívánja elhagyni klubunkat.

- Véget ért az idény a Veszprémnek. A nyári szezon a lazításé, vagy ilyenkor legalább olyan kemény a munka a klubelnök számára, mint a bajnoki időszakban?

- Nekünk nincs pihenőnk, de a játékosok nagy részére sem lazít túl sokat. Két nap múlva már a válogatott keretnél dolgoznak. Július 20-ig tart a nyári szünet, de mindenki kapott edzéstervet, hogy a szünetben se unatkozzanak a játékosok. A közös felkészülés a pihenés után kezdődik, majd egy-két külföldi tornán veszünk részt. Szeptember legelején pedig már rajtol a Bajnokok Ligája. A vezetőség feladata továbbra is a működés előkészítése és biztosítása, a tornák szervezése, szerződések meghosszabbítása, szponzorok keresése. Egyszóval, mi nem lazítunk.

Szerző

Éljen a dán modell: 12 csapatos lesz az NB I

Publikálás dátuma
2015.06.03. 07:53
Böde Dánielékre (középen) 33 mérkőzés vár jövőre FOTÓ: MOLNÁR ÁDÁM
Alaposan felpörgették a tempót a hazai futballszövetségben: mostanság nincs olyan nap, amikor ne értesülnénk egy-egy, a bajnoksággal kapcsolatos újításról. A licencügy „veszteséglistája” ismert, s most már az is kiderült, milyen lesz az NB I a Győr, a Pécs, a Nyíregyháza és a Kecskemét nélkül. 

Tizenkét csapatos, ez világos, a lebonyolításban pedig a dán modellhez nyúltak a döntéshozók. Ahogy a Superligában, a tucatnyi együttes mostantól itthon is 3x11 fordulóban méri össze az erejét. Az első két körben oda-vissza mérkőző csapatok a harmadik körben úgy játszanak, hogy az előző bajnokság első hat helyezettje (azaz a 2014–2015-ös végeredmény alapján a Videoton, a Ferencváros, az MTK, a Debrecen, a Paks és az Újpest) lesz hatszor a pályaválasztó, míg a többiek – köztük a két újonccal – öt alkalommal.

Újabb nemek

A Magyar Labdarúgó Szövetség elnöksége elutasította a Nyíregyháza és a Pécs kérelmét, s mindkét klub esetében helybenhagyta a másodfokú licencadó bizottság döntését, mely szerint – a Győrhöz, a Kecskeméthez és a pápához hasonlóan – nem kapták meg az első osztályú induláshoz szükséges licencet.

Az MLSZ döntéshozói elvetették a rájátszás ötletét, mondván, az alsóházi rájátszásban azok a csapatok, amelyek már nem eshetnek ki, de sokkal feljebb sem kerülhetnek, unalmas mérkőzéseket játszanának. Kiderült az is, hogy a Magyar Kupa döntőjének helyszíne a következő három szezonban az Üllői út lesz, míg a Szuperkupáé az aktuális bajnok otthona.

„Tömörebbé válik a mezőny, ez pedig

színvonalasabb, érdekesebb meccseket jelenthet – magyarázta lapunknak Várhidi Péter, korábbi élvonalbeli edző és szövetségi kapitány. – Várhatóan csökken a különbség az élcsapatok és a gyengébbek közt, eltűnik a középmezőny. Szerintem jót tesz a változtatás az élvonalnak.”

Nemcsak a lebonyolítás változhat jövőre, hanem a szurkolói kártya rendszere is. Ugyanis Kósa Lajos, az Országgyűlés honvédelmi és rendészeti bizottságának fideszes elnöke tegnap sajtótájékoztatón újságírói kérdésre válaszolva elárulta, hogy a bizottság holnapi ülésén foglalkozik azokkal a nézőket riasztó szabályokkal, amelyek miatt azok sem tudnak kimenni focimeccsre, akik szeretnének.

Kósa ugyanakkor hozzátette, hogy a szurkolói regisztráció eltörlését nem tartja valószínűnek, viszont az alkalmazásának a módját mindenképpen felülvizsgálják, mert az a cél, hogy tömött lelátók legyenek.

Ilyen lesz a következő évad
NB I: 12 csapat, 2 kieső, 3x11 forduló, rajt július 17-én
NB II: 16 csapat, két feljutó, két kieső, 2016–2017-től 20 csapatos
NB III: 3x20 csapat, 6 feljutó, az NB I-esek tartalékcsapatai is itt indulhatnak(Az első osztály küzdelmei július 17-én indulnak, és a jövő nyári Eb-döntő miatt május 8-án zárulnak.
Az NB II-es és az NB III-as bajnokság augusztus 3-án rajtolSzerző

Pénzbüntetést kapott a Pécs és az FTC

Az OTP Bank Liga múlt hétvégi utolsó fordulója után a Pécs és a Ferencváros kapott pénzbüntetést a Magyar Labdarúgó Szövetség fegyelmi bizottságától.

Az mlsz.hu beszámolója szerint a testület a keddi ülésén a Pécset 500 ezer, az FTC-t pedig 200 ezer forint megfizetésére kötelezte. A baranyai egyesületet azért marasztalta el, mert a Nyíregyháza elleni mérkőzésén rendezési hiányosságokat tapasztaltak, a szurkolók pirotechnikai eszközöket vittek be a stadionba és használták is azokat, rasszista megnyilvánulásaik voltak, valamint a klub megsértette a hangosbemondó használatára vonatkozó szabályzati előírást is.

Az FTC-Videoton mérkőzéssel kapcsolatban a fővárosi klubot mint visszaesőt büntette a testület, mert a szurkolói szidalmazták az ellenfelet és más sportszervezetet.

Csilus Tamás (Lombard) és Josip Elez (Honvéd) egy-egy, Lencse László (Puskás FC) pedig két bajnoki mérkőzésre szóló eltiltást kapott. Bekő Balázst, a Kecskemét vezetőedzőjét - aki a következő szezonban már a Diósgyőrt irányítja - egy NB I-es találkozóra szóló eltiltással sújtották.

Szerző