Előfizetés

Elhunyt Charles Kennedy

Publikálás dátuma
2015.06.02. 10:00
FOTÓ: Carl Court/Getty Images
Elhunyt Charles Kennedy, a brit Liberális Demokraták volt vezetője. A hírt családja közölte kedd reggel.

Kennedyt életének 56. esztendejében, skóciai otthonában érte a halál. Az 1959-ben született skót politikus 1999-től 2006-ig állt az egykor harmadik legnagyobb brit parlamenti párt élén. 

A liberális vezért 1983-ban, 23 évesen választották alsóházi képviselőnek. Egészen a májusban tartott idei parlamenti választásokig, amelyek után egy 20 éves egyetemista lány is bekerült a Skót Nemzeti Párt (SNP) képviseletében a londoni alsóházba, Kennedy volt minden idők legfiatalabban megválasztott brit parlamenti képviselője, és 40 évesen már a Liberális Demokraták miniszterelnök-jelöltje lett.

Kennedynek 2006-ban viszont hosszas belharcok után távoznia kellett a párt éléről. Pártvezetői karrierjét a brit sajtó egyöntetű korabeli beszámolói szerint alkoholizmusa futtatta zátonyra. Lemondása után Kennedy is elismerte, hogy "korábban alkoholproblémákkal" küszködött. 

Távozásával ígéretesnek tűnő pályafutás tört meg, Kennedy vezetése alatt ugyanis a Liberális Demokraták egyre jobb eredményeket értek el. A kettővel ezelőtti, 2005-ös parlamenti választások után 65 fős alsóházi liberális frakció alakult; ez volt a párt legnagyobb választási sikere az 1920-as évek óta.

Az iraki háborút kérlelhetetlenül ellenző Kennedy a Liberális Demokraták 2005-ös éves kongresszusán már nyíltan miniszterelnöki reményeknek adott hangot, mondván: az akkoriban kormányzó - az iraki katonai beavatkozás és az azt kísérő súlyos belpolitikai botrányok miatt rendkívül népszerűtlenné vált - Munkáspárt "előbb-utóbb úgyis megbukik", és akkor ő akarja megalakítani "a XXI. század első liberális brit kormányát".

A Liberális Demokraták körében már az egy évvel korábbi kongresszuson is, az akkori időközi választásokon elért sikerek hatására megfogalmazódott az a cél, hogy a párt belátható időn belül átveszi a "hivatalos ellenzék" címét, amely a mindenkori második legnagyobb brit parlamenti erőt illeti meg.

A párt a 2010-es választások után kormányra került a Konzervatív Párttal koalícióban, de ezt a sikert a liberálisok már nem a koalíciót egyébként ellenző Kennedy, hanem a kettővel utána következő utód, Nick Clegg vezetésével érték el. Clegg a konzervatív-liberális kormánykoalícióban - amely a Konzervatív Párt győzelmével és az új, egypárti tory kormány megalakulásával végződött idei választásokig volt hatalmon - a miniszterelnök-helyettesi tisztséget töltötte be.

A Liberális Demokraták támogatottságát azonban a koalíciós kormányzás felőrölte, és a párt a múlt hónapban a modern brit politikatörténet legnagyobb választási katasztrófáját szenvedte el: mindössze 8 mandátumot szerzett a 650 fős alsóházban, 48-cal kevesebbet addigi frakciójának létszámánál.  A májusi 7-ei választásokon Kennedy is elvesztette 1983-ban szerzett képviselői mandátumát.

Nicola Sturgeon skót miniszterelnök, a májusi választáson - nem utolsósorban a Liberális Demokraták rovására is - példátlan sikert elérő Skót Nemzeti Párt vezetője Kennedyt kora egyik legtehetségesebb politikusaként méltatta a halálhír keddi bejelentése után. Nick Clegg, aki a választások után lemondott pártvezetői tisztségéről, keddi nyilatkozatában kiemelte: Kennedynek megvolt az a ritka politikusi képessége, hogy a politikához "humorral és alázattal" tudott viszonyulni.

Elsüllyedt egy hajó 450 utassal a "tornádóban"

Özönvízszerű esőzés közepette, nagy erejű szélviharban felborult és több mint 450 utassal a fedélzetén elsüllyedt a kínai Jangce folyón hétfő este egy utasszállító hajó - jelentette a kínai média.

A legfrissebb hírek szerint egyelőre 13 embert sikerült kimenteni a vízből, valamennyien életmentő mellényt viseltek. A Hupej Zsipao helyi napilap online tudósítása szerint a túlélők után kutató búvárok a hajó testéből életjeleket hallottak. A mentők munkáját nehezíti az erős szél és a heves eső.

A túlélők között van a hajó kapitánya és fedélzeti főmérnöke. Mindketten azt mondták, hogy a hajó "tornádóba" kerülve 1-2 perc leforgása alatt süllyedt el. Vészjelzést nem adtak le. A helyi lap szerint erőteljes, körülbelül 130 kilométeres óránkénti sebességű forgószél okozta a tragédiát, amikor utasai éppen lefekvésre készültek.

A négyszintes, 76,5 méter hosszú és 11 méter széles hajó fejjel lefelé áll a folyóban, egy része kiemelkedik a vízből. Úgy tudni, a baleset helyszínén körülbelül 15 méter mély a víz. A Kelet Csillaga Csiangszu tartomány székvárosából, Nankingból tartott a délnyugat-kínai Csungkingba 458 emberrel, 406 - ötven és nyolcvan év közötti - turistával, egy utazási iroda öt alkalmazottjával és a hajó 47 fős legénységével. Az utasok között nem voltak külföldiek.

Az 1994-ben épült Kelet Csillaga 534 férőhelyes, vagyis nem volt túlzsúfolva. Tulajdonosa egy, a Három Szoros gát környékét meglátogató folyami túrák szervezésére szakosodott, iroda. Utasai közül csaknem százan sanghajiak, kétszázan Csiangszu tartományból jöttek, a többiek Csöcsiangból, Santungból, Fucsienből, Anhujból és Tiencsin városból.

Egyelőre harmincnál több csónakkal kutatnak a túlélők után, és a helyszínre vezényelték a rendőrség több mint ezer tagját 40 gumicsónakkal. A központi televízió jelentése szerint Li Ko-csiang miniszterelnök a tragédia helyszínére repült, hogy személyesen irányítsa a mentési munkálatokat.

Teljesítette a tervet Renzi

R.T.
Publikálás dátuma
2015.06.02. 07:34
Renzi azt közölte, az eredmény nem befolyásolja a kormány programját FOTÓ: EUROPRESS/GETTY IMAGES/LAURA LEZZA
Teljesítette a tervet Matteo Renzi olasz miniszterelnök azzal, hogy az általa irányított Demokrata Párt (DS) a hétből öt tartományban szerzett többséget. A kormányfő eredetileg öt-hat tartomány megszerzését tűzte ki célként. A részvétel jóval alacsonyabb volt, mint a korábbi voksolások alkalmával.

Matteo Renzi fölényes győzelemről beszélt azután, hogy a Demokrata Párt teljesítette az elvárásokat, mégsem lehetett teljes a miniszterelnök öröme. A PD ugyanis vereséget szenvedett a baloldal fellegvárának tekinthető Liguria tartományban.

Itt az a Giovanni Toti aratott diadalt, aki egykor Silvio Berlusconi volt miniszterelnök tanácsadója volt. A politikust Berlusconi pártja, a Forza Italia, valamint az Északi Liga támogatta. A második helyen pedig a Beppe Grillo által fémjelzett, populista Öt Csillag Mozgalom (M5S) jelöltje végzett.

Ugyanakkor a demokraták jelöltje nyert Toszkánában, Pugliában, Campaniában, Marchéban és Umbriában. A campaniai győzelemnek komoly hátulütői lesznek. A PD ugyanis ebben a tartományban Salerno polgármesterét, Vincenzo De Lucát indította. A politikust jogerősen ítélték el tavaly hivatali visszaélés miatt, így győzelme esetén sem foglalhatja el hivatalát.

Bár Renzi eredetileg más személyt akart indítani a tartományban, De Luca azonban megfenyegette: ha nem mellette dönt, akkor önálló jelöltként indul, ami jelentősen meggyengítette volna a PD pozícióit. Ez is azt jelzi, hogy Rómának csak korlátozott a hatalma a regionális tagszervezetek felett.

Vincenzo De Luca személyével a másik gond az, hogy közvetlenül a választás előtt feltette őt a parlament illetékes bizottsága a jelöltek feketelistájára, ami annyit tesz: nem tanácsolják a választóknak, hogy rá adják a voksukat. De Lucára ráadásul júniusban új eljárás vár csalás, illetve bűnszövetkezetben való részvétel miatt. Rá tehát hosszabb távon aligha számíthat a PD.

A hagyományosan jobbra szavazó Venetóban a várakozásoknak megfelelően Luca Zaia kormányzót, a bevándorlás ellenes Északi Liga (LN) politikusát megerősítették pozíciójában. Zaiát 2010 márciusában elsöprő többséggel, 60,2 százalékkal választották meg tartományi vezetőnek. Bár ezúttal néhány százalékot rontott akkori eredményéhez képest, nyilvánvaló, a baloldal nem tudott ütőképes jelöltet felállítani vele szemben.

A tartományban finoman fogalmazva aggodalommal szemlélik a különösen a déli tartományokat érintő menekültáradatot. A menedékkérők több mint felét ugyanis a kevéssé tehetős dél-olaszországi régióban szállásolták el. A gazdagabb Lombardia, vagy Veneto tartományban, ahol az Északi Liga is erősebb, mindent elkövetnek azért, hogy elkerüljék a bevándorlóknak szánt menhelyek kialakítását.

Debora Serracchiani, a PD főtitkárhelyettese összességében pozitívan értékelte pártja szerepését. Nem, tartja tragédiának a liguriai vereséget. Szerinte ugyanis az eredmények egyértelműen azt mutatják, hogy a lakosság nagy része támogatja „a kormányzat bátor reformjait”. Serrachianinak, aki Friuli-Venezia Giulia tartomány kormányzója, a miniszterelnökhöz is volt egy kedves megjegyzése.

„Mióta Matteo Renzi a kormányfő, egy sor tartományt nyertünk vissza a jobbközéptől” – fejtette ki. Hozzátette, „biztos, 5-2-es győzelmet arattunk, s az utolsó egy év alatt összesen 10 tartományban kerültünk többségbe a korábbi hat helyett”.

Vasárnap a 20 tartományból hétben szavazhatott 22 millió választó. A voksolást a Renzi-kormány erőfelmérőjének tartották. A miniszterelnök tavaly februárban foglalta el hivatalát. A részvételi arány 54 százalékos volt, tíz százalékkal alacsonyabb, mint az előző alkalmával.