Jövőre az arany a cél

Publikálás dátuma
2015.06.02. 07:56
Nagy László (középen) sem tudta megállítani Karabaticot (balra) FOTÓ: EUROPRESS/GETTY IMAGES/SASCHA STEINBACH
Az MKB-MVM Veszprém férfi kézilabdacsapata második helyet szerezte meg a Bajnokok Ligájában, miután a vasárnap esti fináléban 28-23-ra kikapott a Barcelonától. A győzelem ezúttal elmaradt, a bakonyiak azonban parádésan szerepeltek az idén. Mindössze háromszor szenvedtek vereséget az egész szezonban, a BL-ezüst mellett négy fronton (magyar szuperkupa, a regionális SEHA Liga, a Magyar Kupa és magyar bajnokság) is diadalmaskodtak Carlos Ortega tanítványai.

Második helyen végzett az MKB-MVM Veszprém férfi kézilabdacsapata a Bajnokok Ligájában. A vasárnap esti fináléban 28-23-as vereséget szenvedett a bakonyi gárda az immár kilencszeres BL-győztes Barcelonától. A magyar együttes 2002 után, másodszor szerzett ezüstérmet.

„Gratulálok az ellenfélnek, jobbak voltak nálunk. Nem tudtuk megállítani a Karabatic vezette támadásaikat, és a védekezésükkel szemben is nagyon nehéz dolgunk volt. Néhány játékosom fáradt volt a tegnapi meccs következtében. Három meccset veszettünk az egész idényben, ami fantasztikus teljesítmény. Amióta idekerültem Xavi Sabatéval, lépésről lépésre haladunk, egyre jobb teljesítményt nyújtva. Köszönöm a szurkolóinknak, fantasztikusak voltak, velük vagyunk igazán nagy klub” - nyilatkozta a mérkőzés után sportszerűen Carlos Ortega, a magyar együttes vezetőedzője.

A katalánok trénere, Xavier Pascual a Veszprémet méltatta, majd természetesen gratulált saját csapatának is. A vereség ellenére története legjobb szezonját produkálta a bakonyi együttes, amely magyar bajnok, kupa- és szuperkupa-, valamint a regionális SEHA Liga győztes lett, s mindössze három vereséget szenvedett az egész idényben. Jövőre pedig a gárda még előrébb szeretne lépni, az pedig BL-trófeát jelentene. Eddig csupán egyetlen magyar férfi csapatnak sikerült diadalmaskodnia a legrangosabb európai kupasorozatban: 1982-ben a Honvéd hódította el a serleget.

A siker eléréséhez további erősítéseket terveznek. A következő szezonban már a keret tagja lesz az izlandi átlövő, Aron Pálmarsson, aki a Final Four negyedik Kieltől érkezik. Kérdés viszont, hogy a sorozatban másodszor gólkirály Momir Ilicért bejelentkezik-e a Barcelona. A legértékesebb játékosnak választott, a négy legfontosabb címmel (olimpiai, világ- és Európa-bajnoki aranyérem, BL-elsőség) egyszerre rendelkező francia Nikola Karabaticot ugyanis vinné a PSG. Ha Ilic marad, és a csapat tagja lesz az izlandi játékos is, akkor valóban komoly esélye lehet a bakonyiaknak a BL-győzelemre.

Tegnap már az ünneplésé volt a főszerep. A Veszprém Aréna előtt több ezer szurkoló gyűlt össze, hogy köszöntse a kölni hősöket.

 Ők mondták

Nagy László, az MKB-MVM Veszprém csapatkapitánya: „Gratulálok a Barcelonának, jobban játszottak. Fáradtak voltunk az elődöntő után, de ez nem lehet kifogás. Büszke vagyok a csapatra, nagyszerűen játszottunk egész szezonban, de végül egy jobb Barca ellen veszítettünk.”

Victor Tomas, a Barcelona csapatkaptánya: Elnézést kérek, hogy a meccs után néhány társam elfelejtett kezet fogni a veszprémi játékosokkal az ünneplés közepette. A Veszprém nagyszerű teljesítményt mutatott az egész szezonban, sok serleget begyűjtve. Nagyon jól játszottunk a döntőben, elöl és hátul is kiválóan teljesítettünk. Nagyon sokat dolgoztunk egész szezonban, ez volt a fő célunk, és sikerült elérnünk.”

Iváncsik Gergő, a bakonyiak balszélsője: „Tizenhárom év után egy újabb második hely. Ez megint olyan mérkőzés volt, ami után ma még kesergünk, de holnaptól örülnünk kell neki, hogy bejutottunk a döntőbe. Úgy éreztem, hogy a Barcelona frissebb volt, mint mi, és jobban jöttek ki a helyzeteikből is.”

Mikler Roland, a magyar együttes kapusa: „Tíz hónapig azért küzdöttünk, hogy eljuthassunk a döntőbe, ami ugyan sikerült, ám a végén mégis szomorúan hagytuk el a pályát. Szombaton megvertük a világ egyik legerősebb csapatát, a Kielt, de ma nem tudtunk jobbak lenni a fantasztikusan teljesítő Barcelonánál.”

Nikola Karabatic, a négyes döntő legértékesebb játékosának választott barcelonai irányító: „A Bajnokok Ligája megnyerése volt a fő célunk az évadra. Nagyon büszke vagyok, hogy elértük ezt Kölnben.”

A Final Four All Stat-csapata

Kapus: Danijel Sarics (bosnyák-katari, Barcelona)

Jobbszélső: Víctor Tomás (spanyol, Barcelona)

Jobbátlövők: Nagy László (magyar, Veszprém)

Irányító: Nikola Karabatic (francia, Barcelona)

Beálló: Andreas Nilsson (svéd, Veszprém)

Balátlövő: Karol Bielecki (lengyel, Kielce)

Balszélső: Gudjon Valur Sigurdsson (izlandi, Barcelona)

A négyes döntő legértékesebb játékosa: Nikola Karabatic (francia, Barcelona)

A Bajnokok Ligája 2014/2015-ös szezonjának gólkirálya: Momir Ilics (szerb, MKB-MVM Veszprém) 114 góllal

A döntő
Barcelona- MKB-MVM Veszprém 28-23 (14-10)
Köln, Lanxess Aréna, 20 ezer néző, Jv.: Dinu, Din (románok)
Gól: Karabatic 6, Sigurdsson 6, Tomas 5, Entrerrios 4, Gurbindo 3, Nöddesbo 3, Sarmiento 1, illetve Nagy 8, Ilic 5, Gulyás 2, Sulic 2, Marguc 2, Nilsson 2, Iváncsik 1, Lékai 1
Kiállítások: 10, ill. 10 perc.Hétméteresek: 1/1, ill. 1/1.
A bronzmérkőzés:
Kielce-THW Kiel 28-26 (12-12)
Köln, Lanxess Aréna, 20 ezer néző, Jv.: Johansson, Kliko (svédek)
Gól: Bielecki 9, Lijewski 5, Buntic 4, Reichmann 3, Jurecki 2, Strlek 2, Charpowski 1, Cupic 1, M. Jachlewski 1, illetve Vujin 5, Duvnjak, Lauge 4-4, Dahmke, Lundström, Pálmarsson, Sprenger, Weinhold, Wiencek 2-2, Toft Hansen 1.
Kiállítások: 4, ill. 10 perc.Hétméteresek: 2/2, ill. 3/2.

Szerző

Már a jövőre gondol Benedek Tibor

Publikálás dátuma
2015.06.02. 07:54
Benedek kihagyott több ászt is FOTÓ: EUROPRESS/GETTY IMAGES/FRANCOIS NEL
Több klasszist kihagyott és jelentősen fiatalított Benedek Tibor, a férfi vízilabda-válogatott szövetségi kapitánya. A szakvezető 18 plusz egy fős keretet hirdetett, melyben nem kapott helyet a tavaly Budapesten Európa-bajnoki ezüstérmet szerző együttes három játékosa, Szivós Márton, Tóth Márton és Decker Ádám. A kapitányi törekvés hátterében bevallottan a riói olimpiai csapatkeresés áll.

„Szeretnék fiatal társasággal nekivágni a nyárnak, már az olimpiai csapatkeresés jegyében, ezért maradt ki néhány korábbi kerettag, ugyanakkor valamennyi játékosnak van esélye visszakerülni – magyarázta Benedek a hazai szövetség honlapján. – Most ebben a szezonban ezzel a kerettel fogok dolgozni.”

A vb-címvédő felkészülése hivatalosan hétfőn kezdődött, de a múlt héten a Bajnokok Ligája hatos döntőjében érintett egri és szolnoki játékosok csak egy hét múlva csatlakoznak. A világliga szuperdöntőjét június 23. és 28. között rendezik Bergamóban, a kazanyi világbajnokság férfi vízilabdatornája pedig július 27-én kezdődik.

A jövő héten a csapat Olaszországba utazik az olasz válogatottal közös edzőtáborba, illetve nemzetközi tornán vesz részt Rómában. A 17 éves Nagy Ádám a világliga után külsős meghívottként csatlakozik a kerethez.

A magyar válogatott kerete
Kapusok: Decker Attila, Lévai Márton, Nagy Viktor
Mezőnyjátékosok: Angyal Dániel, Bátori Bence, Bedő Krisztián, Erdélyi Balázs, Gór-Nagy Miklós, Hárai Balázs, Hosnyánszky Norbert, Jansik Dávid, Madaras Norbert, Manhercz Krisztián, Német Toni, Salamon Ferenc, Varga Dániel, Varga Dénes, Vámos MártonSzerző
Frissítve: 2015.06.01. 23:06

A nemzetközi szövetség sötét oldala

Publikálás dátuma
2015.06.02. 07:53
Blatter az égiek segítségét is kérte újraválasztásához FOTÓ: EUROPRESS/GETTY/IMAGES, ALESSANDRO DELLA BELLA
Sepp Blatter neve a korrupció szinonimájává vált. Mégis minden további nélkül újraválasztották a FIFA élére. A svájci sportdiplomata már fiatalon felismerte azt, hogy a sport és az üzlet rendkívül jól kiegészítheti egymást. Csak némi ügyesség, kifejlett diplomáciai érzék, no és mások megkenése kell hozzá, s remekül jövedelmezhet.

„Let’s go FIFA” – mondta kipirult arccal Sepp Blatter, miután múlt pénteken ellenfele, bin Ali al-Husszein jordániai herceg bejelentette visszalépését a FIFA elnökválasztásán, ezzel a svájci sportdiplomata ötödik mandátumát kezdhette meg a nemzetközi szövetség élén. Blatter úgy viselkedett, mint egy gyerek.

Lihegett, kicsit viccelődött, majd a politikára terelte a figyelmet, mondván, milyen szép pillanat volt, hogy kezet fogott egymással a palesztin és az izraeli szövetség elnöke. Valóban az volt, de ez a FIFA kongresszus nem erről marad emlékezetes. Blatter kicsit még csacsogott, mígnem elismerte, bizony, nagyon izgult.

Úgy viselkedett, mint egy gyerek, aki tovább játszhat a homokozójában, maga teremtette, saját kis világában. Azt ígérte, most aztán minden másként lesz, javítják a szövetség imázsát. Úgy tett, mint aki nem értette meg, miről van szó. Csakhogy a FIFA megítélésének javítása még messze nem elég. A korrupciót kellene kiirtani, de az a kongresszuson is bebizonyosodott, hogy a nemzetközi szövetség mintha állam lenne az államban, olyan sziget, ahol egészen sajátságos viszonyok uralkodnak, ahol nem érvényesek a törvények.

Az Egyesült Államok egy sor latin-amerikai sportvezető és marketinges ellen indított eljárást, de magát Blattert nehéz lesz vád alá helyezni. Hírek szerint Svájcnak sem volt nagyon ínyére, hogy épp az ország területén kellett letartóztatni a FIFA egyes konföderációinak vezető személyiségeit. Bern nem örült annak, hogy rámaradt a piszkos munka elvégzése.

Blatter felemelte a karját, mint a győztes bokszoló a mérkőzés után. „Az állam én vagyok!” – sugallták gesztusai. De hogyan jutott el idáig? Miként vált neve a korrupció szinonimájává? A svájci Valais kantonban, Vispben született 1936-ban. 1959-ben a Lausanne-i Egyetemen gazdaság- és üzlet szakon doktorált.

Már ekkor kezdte átlátni, hogyan lehet felépíteni egy sikeres vállalatot. Ezt követően egy sor munkakört töltött be, egy ideig például Valais kanton turisztikai hivatalában a közkapcsolatok részlegét vezette, majd a Svájci Jégkorong Szövetség főtitkára lett.

A hetvenes évek elején a híres óragyár, a Longines igazgatói tisztségét látta el, illetve tagja volt az 1972-es és az 1976-os olimpia szervezőbizottságának.

1975-ben „ért révbe”, ekkor került a Nemzetközi Labdarúgó Szövetséghez. Hat éven keresztül technikai igazgatóként működött, majd 1981-től tizenhét éven keresztül a főtitkári tisztséget látta el. Ez idő alatt töviről hegyire megismerte nemcsak a szövetség működését, hanem kiváló kapcsolatokra is szert tett.

Jó viszonyba került Horst Dasslerrel, a FIFA fontos szponzora, az Adidas vezetőjével. Állítólag ő egyengette Blatter útját. Utóbbi mindig is kiválóan kommunikált, s ebbéli adottságait e pozíciójában remekül kamatoztathatta. Megismerkedett nyugati állam- és kormányfőkkel, vagy éppen afrikai diktátorokkal.

1998-ban aztán úgy érezte, elérkezett az ő ideje, s megmérkőzik a FIFA elnöki tisztségéért. Párizsban, az Equinox kongresszusi termében rendezték a FIFA közgyűlését. Ekkor köszönt le Joao Havelange, aki 1974 óta állt a szövetség élén.

A szavazás rendkívüli izgalmakat hozott. A papírforma az UEFA jelöltje, a svájci Lennart Johansson győzelmét vetítette előre. Meglepetésre azonban az első körben Blatter több mint harminc voksot vert kihívójára, aki vissza is lépett. Johansson rögvest a szavazás után gyanús körülményeket emlegetett.

Egy évvel később a brit újságíró, David Yallop „Hogyan lopták el a játékot” című könyvében meglepő értesüléssel állt elő, hogy egy meg nem nevezett közel-keleti uralkodó a FIFA húsz illetékesének fizetett fejenként 50 ezer dollárt, hogy biztosítsák Blatter győzelmét. Az összeget állítólag borítékban kapták meg az érintettek.

Amikor napvilágra kerültek a vádak, Johansson vizsgálatot követelt, amiből aztán persze nem lett semmi. „Hogyan indíthatnék nyomozást magam ellen?” – tette fel Blatter a költői kérdést, részéről a téma ezzel le is volt zárva. Yallop egyébként a könyvben felvetette azt is: mi történt azzal a több milliárd dollárral, amit a FIFA a közvetítési jogokért kapott?

A szerző megállapította, hogy a FIFA vezetői luxus életmódot folytatnak. Ami szintén érdekes, s a mai állapotokra is jellemző: arra nem volt bizonyíték, hogy Blatter tudott volna a csalásról, visszaélésekről.

Miközben a brit szerző könyve igen népszerű volt Németországban, Ausztriában és Brazíliában is, Svájcban betiltották. A botrány később tovább folytatódott. A brit sajtóban ugyanis az afrikai szövetség alelnöke, Farra Ado, aki egyben a szomáliai szövetség élén is állt, 2002-ben azt állította, 100 ezer dollárt ajánlottak fel számára, hogy Blatterre adja a voksát.

Különös módon azonban minden ment tovább a régi kerékvágásban. 2002-ben Blattert újraválasztották a FIFA élére. Pedig már ekkor úgy tűnt, hogy viharfelhők gyülekeznek a feje felett. Korábbi bizalmasa, Michel Zen-Ruffinen akkori főtitkár ugyanis 30 oldalas dokumentumban sorolta, milyen pénzügyi visszaélések történtek a nemzetközi szövetségnél.

A vádak szerint a FIFA marketingpartnere, az ISL csődje 100 milliós kiesést jelentett a szövetségnek, ami Blatter felelőssége is. A jelentést továbbították a svájci hatóságoknak, ám Bern nem találta bizonyítottnak az állításokat. Egy belső vizsgálatot pedig maga a FIFA-elnök állított le.

Tíz évvel később az Európa Tanács olyan jelentést tett közzé, amely megállapította, nehéz elhinni azt, hogy a svájci sportvezetőnek semmi tudomása sem volt az ISL-lel kötött szerződésekről, illetve a csődhöz vezető helyzetről. Blatter megint győzött, Zen-Ruffinent közvetlenül a 2002-es vb előtt váltotta le a főtitkári posztról.

2007-ben Blatternek még csak ellenjelöltje sem volt a FIFA elnökválasztásán, pedig a szövetség akkori 207 tagszervezetéből csak 66 jelölte. (Igaz, mindössze öt jelölés is elég.)

Blatter kifinomult diplomáciai érzékkel építette ki hatalmát. A fejlődő országokat busás fejlesztési programokkal édesgette maga mellé, Afrika és Ázsia a lábai előtt hevert, de Latin-Amerikában is roppant népszerűségnek örvendett. Bár Európával tartott a fegyverszünet, 2010-ben kezdett elhidegülni a viszony, miután nem Anglia, hanem Oroszország kapta meg a 2018-as vb rendezési jogát.

Általános meglepetésre hiába rendelkezik kiváló infrastruktúrával az Egyesült Államok, a 2022-es vb rendezést annak a Katarnak ítélték, amely meteorológiai szempontból is alkalmatlan helyszínnek tűnt. Évekkel később, már csak tavaly derült ki, milyen visszaélések történhettek a 2010-es szavazás során, s hogy egy sor küldött jelentős pénzösszegeket kaphatott az orosz, illetve a katari pályázat támogatása fejében.

Anglia ezután keményen Blatter ellen fordult, aki „rossz vesztesnek” nevezte Londont. Amikor pedig emberi jogi szervezetek szóvá tették, hogy Katarban törvény tiltja a homoszexualitást, Blatter szokásos fekete humorával megjegyezte: a vb-re utazó meleg szurkolók jobban teszik, ha az esemény ideje alatt önmegtartóztató életmódot folytatnak.

A FIFA pénzügyei egyre inkább más sportszervezeteknek is szemet szúrtak. A 2011-es FIFA-elnökválasztást megelőzően a Nemzetközi Olimpiai Bizottság azzal vádolta Blattert, úgy kezeli a pénzügyeket, mint egy háziasszony. Blatter kikelt a vádak ellen. Ketten indultak volna ellene, ám az uruguayi Elías Figueroa azonban visszalépett, mert úgy érezte, nem kapott elég felkészülési időt, a katari Mohammed bin Hamman ellen pedig (1998-ban és 2002-ben még Blattert támogatta) eljárás indult.

Sokan úgy vélték, ha Blatter úriember, elhalasztja a választást. Nem így történt. A voksolást megtartották, így ezúttal sem volt kihívója: a 203-ból 186 szavazatot kapott. Akkor egyébként kijelentette, ha megválasztják, nem indul többet a tisztségért.

Négy évvel később mégis indult, s a következményeket ismerjük. Hiába tartóztatták le a FIFA több vezetőjét két nappal a szavazás előtt, Blattert megválasztották. Ötödszörre is.

Frissítve: 2015.06.01. 22:05