Előfizetés

Már a jövőre gondol Benedek Tibor

Publikálás dátuma
2015.06.02. 07:54
Benedek kihagyott több ászt is FOTÓ: EUROPRESS/GETTY IMAGES/FRANCOIS NEL
Több klasszist kihagyott és jelentősen fiatalított Benedek Tibor, a férfi vízilabda-válogatott szövetségi kapitánya. A szakvezető 18 plusz egy fős keretet hirdetett, melyben nem kapott helyet a tavaly Budapesten Európa-bajnoki ezüstérmet szerző együttes három játékosa, Szivós Márton, Tóth Márton és Decker Ádám. A kapitányi törekvés hátterében bevallottan a riói olimpiai csapatkeresés áll.

„Szeretnék fiatal társasággal nekivágni a nyárnak, már az olimpiai csapatkeresés jegyében, ezért maradt ki néhány korábbi kerettag, ugyanakkor valamennyi játékosnak van esélye visszakerülni – magyarázta Benedek a hazai szövetség honlapján. – Most ebben a szezonban ezzel a kerettel fogok dolgozni.”

A vb-címvédő felkészülése hivatalosan hétfőn kezdődött, de a múlt héten a Bajnokok Ligája hatos döntőjében érintett egri és szolnoki játékosok csak egy hét múlva csatlakoznak. A világliga szuperdöntőjét június 23. és 28. között rendezik Bergamóban, a kazanyi világbajnokság férfi vízilabdatornája pedig július 27-én kezdődik.

A jövő héten a csapat Olaszországba utazik az olasz válogatottal közös edzőtáborba, illetve nemzetközi tornán vesz részt Rómában. A 17 éves Nagy Ádám a világliga után külsős meghívottként csatlakozik a kerethez.

A magyar válogatott kerete
Kapusok: Decker Attila, Lévai Márton, Nagy Viktor
Mezőnyjátékosok: Angyal Dániel, Bátori Bence, Bedő Krisztián, Erdélyi Balázs, Gór-Nagy Miklós, Hárai Balázs, Hosnyánszky Norbert, Jansik Dávid, Madaras Norbert, Manhercz Krisztián, Német Toni, Salamon Ferenc, Varga Dániel, Varga Dénes, Vámos MártonA nemzetközi szövetség sötét oldala

Rónay Tamás
Publikálás dátuma
2015.06.02. 07:53
Blatter az égiek segítségét is kérte újraválasztásához FOTÓ: EUROPRESS/GETTY/IMAGES, ALESSANDRO DELLA BELLA
Sepp Blatter neve a korrupció szinonimájává vált. Mégis minden további nélkül újraválasztották a FIFA élére. A svájci sportdiplomata már fiatalon felismerte azt, hogy a sport és az üzlet rendkívül jól kiegészítheti egymást. Csak némi ügyesség, kifejlett diplomáciai érzék, no és mások megkenése kell hozzá, s remekül jövedelmezhet.

„Let’s go FIFA” – mondta kipirult arccal Sepp Blatter, miután múlt pénteken ellenfele, bin Ali al-Husszein jordániai herceg bejelentette visszalépését a FIFA elnökválasztásán, ezzel a svájci sportdiplomata ötödik mandátumát kezdhette meg a nemzetközi szövetség élén. Blatter úgy viselkedett, mint egy gyerek.

Lihegett, kicsit viccelődött, majd a politikára terelte a figyelmet, mondván, milyen szép pillanat volt, hogy kezet fogott egymással a palesztin és az izraeli szövetség elnöke. Valóban az volt, de ez a FIFA kongresszus nem erről marad emlékezetes. Blatter kicsit még csacsogott, mígnem elismerte, bizony, nagyon izgult.

Úgy viselkedett, mint egy gyerek, aki tovább játszhat a homokozójában, maga teremtette, saját kis világában. Azt ígérte, most aztán minden másként lesz, javítják a szövetség imázsát. Úgy tett, mint aki nem értette meg, miről van szó. Csakhogy a FIFA megítélésének javítása még messze nem elég. A korrupciót kellene kiirtani, de az a kongresszuson is bebizonyosodott, hogy a nemzetközi szövetség mintha állam lenne az államban, olyan sziget, ahol egészen sajátságos viszonyok uralkodnak, ahol nem érvényesek a törvények.

Az Egyesült Államok egy sor latin-amerikai sportvezető és marketinges ellen indított eljárást, de magát Blattert nehéz lesz vád alá helyezni. Hírek szerint Svájcnak sem volt nagyon ínyére, hogy épp az ország területén kellett letartóztatni a FIFA egyes konföderációinak vezető személyiségeit. Bern nem örült annak, hogy rámaradt a piszkos munka elvégzése.

Blatter felemelte a karját, mint a győztes bokszoló a mérkőzés után. „Az állam én vagyok!” – sugallták gesztusai. De hogyan jutott el idáig? Miként vált neve a korrupció szinonimájává? A svájci Valais kantonban, Vispben született 1936-ban. 1959-ben a Lausanne-i Egyetemen gazdaság- és üzlet szakon doktorált.

Már ekkor kezdte átlátni, hogyan lehet felépíteni egy sikeres vállalatot. Ezt követően egy sor munkakört töltött be, egy ideig például Valais kanton turisztikai hivatalában a közkapcsolatok részlegét vezette, majd a Svájci Jégkorong Szövetség főtitkára lett.

A hetvenes évek elején a híres óragyár, a Longines igazgatói tisztségét látta el, illetve tagja volt az 1972-es és az 1976-os olimpia szervezőbizottságának.

1975-ben „ért révbe”, ekkor került a Nemzetközi Labdarúgó Szövetséghez. Hat éven keresztül technikai igazgatóként működött, majd 1981-től tizenhét éven keresztül a főtitkári tisztséget látta el. Ez idő alatt töviről hegyire megismerte nemcsak a szövetség működését, hanem kiváló kapcsolatokra is szert tett.

Jó viszonyba került Horst Dasslerrel, a FIFA fontos szponzora, az Adidas vezetőjével. Állítólag ő egyengette Blatter útját. Utóbbi mindig is kiválóan kommunikált, s ebbéli adottságait e pozíciójában remekül kamatoztathatta. Megismerkedett nyugati állam- és kormányfőkkel, vagy éppen afrikai diktátorokkal.

1998-ban aztán úgy érezte, elérkezett az ő ideje, s megmérkőzik a FIFA elnöki tisztségéért. Párizsban, az Equinox kongresszusi termében rendezték a FIFA közgyűlését. Ekkor köszönt le Joao Havelange, aki 1974 óta állt a szövetség élén.

A szavazás rendkívüli izgalmakat hozott. A papírforma az UEFA jelöltje, a svájci Lennart Johansson győzelmét vetítette előre. Meglepetésre azonban az első körben Blatter több mint harminc voksot vert kihívójára, aki vissza is lépett. Johansson rögvest a szavazás után gyanús körülményeket emlegetett.

Egy évvel később a brit újságíró, David Yallop „Hogyan lopták el a játékot” című könyvében meglepő értesüléssel állt elő, hogy egy meg nem nevezett közel-keleti uralkodó a FIFA húsz illetékesének fizetett fejenként 50 ezer dollárt, hogy biztosítsák Blatter győzelmét. Az összeget állítólag borítékban kapták meg az érintettek.

Amikor napvilágra kerültek a vádak, Johansson vizsgálatot követelt, amiből aztán persze nem lett semmi. „Hogyan indíthatnék nyomozást magam ellen?” – tette fel Blatter a költői kérdést, részéről a téma ezzel le is volt zárva. Yallop egyébként a könyvben felvetette azt is: mi történt azzal a több milliárd dollárral, amit a FIFA a közvetítési jogokért kapott?

A szerző megállapította, hogy a FIFA vezetői luxus életmódot folytatnak. Ami szintén érdekes, s a mai állapotokra is jellemző: arra nem volt bizonyíték, hogy Blatter tudott volna a csalásról, visszaélésekről.

Miközben a brit szerző könyve igen népszerű volt Németországban, Ausztriában és Brazíliában is, Svájcban betiltották. A botrány később tovább folytatódott. A brit sajtóban ugyanis az afrikai szövetség alelnöke, Farra Ado, aki egyben a szomáliai szövetség élén is állt, 2002-ben azt állította, 100 ezer dollárt ajánlottak fel számára, hogy Blatterre adja a voksát.

Különös módon azonban minden ment tovább a régi kerékvágásban. 2002-ben Blattert újraválasztották a FIFA élére. Pedig már ekkor úgy tűnt, hogy viharfelhők gyülekeznek a feje felett. Korábbi bizalmasa, Michel Zen-Ruffinen akkori főtitkár ugyanis 30 oldalas dokumentumban sorolta, milyen pénzügyi visszaélések történtek a nemzetközi szövetségnél.

A vádak szerint a FIFA marketingpartnere, az ISL csődje 100 milliós kiesést jelentett a szövetségnek, ami Blatter felelőssége is. A jelentést továbbították a svájci hatóságoknak, ám Bern nem találta bizonyítottnak az állításokat. Egy belső vizsgálatot pedig maga a FIFA-elnök állított le.

Tíz évvel később az Európa Tanács olyan jelentést tett közzé, amely megállapította, nehéz elhinni azt, hogy a svájci sportvezetőnek semmi tudomása sem volt az ISL-lel kötött szerződésekről, illetve a csődhöz vezető helyzetről. Blatter megint győzött, Zen-Ruffinent közvetlenül a 2002-es vb előtt váltotta le a főtitkári posztról.

2007-ben Blatternek még csak ellenjelöltje sem volt a FIFA elnökválasztásán, pedig a szövetség akkori 207 tagszervezetéből csak 66 jelölte. (Igaz, mindössze öt jelölés is elég.)

Blatter kifinomult diplomáciai érzékkel építette ki hatalmát. A fejlődő országokat busás fejlesztési programokkal édesgette maga mellé, Afrika és Ázsia a lábai előtt hevert, de Latin-Amerikában is roppant népszerűségnek örvendett. Bár Európával tartott a fegyverszünet, 2010-ben kezdett elhidegülni a viszony, miután nem Anglia, hanem Oroszország kapta meg a 2018-as vb rendezési jogát.

Általános meglepetésre hiába rendelkezik kiváló infrastruktúrával az Egyesült Államok, a 2022-es vb rendezést annak a Katarnak ítélték, amely meteorológiai szempontból is alkalmatlan helyszínnek tűnt. Évekkel később, már csak tavaly derült ki, milyen visszaélések történhettek a 2010-es szavazás során, s hogy egy sor küldött jelentős pénzösszegeket kaphatott az orosz, illetve a katari pályázat támogatása fejében.

Anglia ezután keményen Blatter ellen fordult, aki „rossz vesztesnek” nevezte Londont. Amikor pedig emberi jogi szervezetek szóvá tették, hogy Katarban törvény tiltja a homoszexualitást, Blatter szokásos fekete humorával megjegyezte: a vb-re utazó meleg szurkolók jobban teszik, ha az esemény ideje alatt önmegtartóztató életmódot folytatnak.

A FIFA pénzügyei egyre inkább más sportszervezeteknek is szemet szúrtak. A 2011-es FIFA-elnökválasztást megelőzően a Nemzetközi Olimpiai Bizottság azzal vádolta Blattert, úgy kezeli a pénzügyeket, mint egy háziasszony. Blatter kikelt a vádak ellen. Ketten indultak volna ellene, ám az uruguayi Elías Figueroa azonban visszalépett, mert úgy érezte, nem kapott elég felkészülési időt, a katari Mohammed bin Hamman ellen pedig (1998-ban és 2002-ben még Blattert támogatta) eljárás indult.

Sokan úgy vélték, ha Blatter úriember, elhalasztja a választást. Nem így történt. A voksolást megtartották, így ezúttal sem volt kihívója: a 203-ból 186 szavazatot kapott. Akkor egyébként kijelentette, ha megválasztják, nem indul többet a tisztségért.

Négy évvel később mégis indult, s a következményeket ismerjük. Hiába tartóztatták le a FIFA több vezetőjét két nappal a szavazás előtt, Blattert megválasztották. Ötödszörre is.

Dárdai meghajtotta a válogatottat

Megkezdte a felkészülését hétfő délután a magyar labdarúgó-válogatott, amely pénteken Debrecenben a litvánokkal játszik barátságos mérkőzést, majd jövő héten szombaton Finnországban lép pályára Európa-bajnoki selejtezőn.

A magyar szövetség honlapjának beszámolója szerint Dárdai Pál  kemény edzést vezetett a Puskás Ferenc Stadionban. A szakvezető - aki egyben a Hertha BSC vezetőedzője is - azzal indokolta a következő napokra is tervezett, szokásosnál nagyobb terhelést, hogy csak így érhető el, hogy a finnek elleni meccsre már minden kerettag azonos edzettségi szinten legyen.

"Edzettség terén jelenleg meglehetősen heterogén a keret, van, aki már hosszabb szabadságról visszatérve kezdte meg a felkészülést, mások néhány napja végeztek a bajnokságban, néhányan pedig még most is a klubjukkal készülnek" - olvasható az MLSZ honlapján.

Egyelőre nem érkeztek meg a lengyelországi légiósok, de Stieber Zoltán és Simon Krisztián is hiányzik, mivel német klubcsapataikkal osztályozót játszanak az élvonalban, illetve a másodosztályban maradásért.

Vannak sérültek is a keretben: Juhász Roland, Gera Zoltán és Varga József egyelőre nem tudott a többiekkel gyakorolni, rájuk rehabilitációs munka vár a következő napokban. Dárdai Pál ezért behívta a keretbe Márkvárt Dávidot, a pécsiek középpályását.