Már a jövőre gondol Benedek Tibor

Publikálás dátuma
2015.06.02. 07:54
Benedek kihagyott több ászt is FOTÓ: EUROPRESS/GETTY IMAGES/FRANCOIS NEL
Több klasszist kihagyott és jelentősen fiatalított Benedek Tibor, a férfi vízilabda-válogatott szövetségi kapitánya. A szakvezető 18 plusz egy fős keretet hirdetett, melyben nem kapott helyet a tavaly Budapesten Európa-bajnoki ezüstérmet szerző együttes három játékosa, Szivós Márton, Tóth Márton és Decker Ádám. A kapitányi törekvés hátterében bevallottan a riói olimpiai csapatkeresés áll.

„Szeretnék fiatal társasággal nekivágni a nyárnak, már az olimpiai csapatkeresés jegyében, ezért maradt ki néhány korábbi kerettag, ugyanakkor valamennyi játékosnak van esélye visszakerülni – magyarázta Benedek a hazai szövetség honlapján. – Most ebben a szezonban ezzel a kerettel fogok dolgozni.”

A vb-címvédő felkészülése hivatalosan hétfőn kezdődött, de a múlt héten a Bajnokok Ligája hatos döntőjében érintett egri és szolnoki játékosok csak egy hét múlva csatlakoznak. A világliga szuperdöntőjét június 23. és 28. között rendezik Bergamóban, a kazanyi világbajnokság férfi vízilabdatornája pedig július 27-én kezdődik.

A jövő héten a csapat Olaszországba utazik az olasz válogatottal közös edzőtáborba, illetve nemzetközi tornán vesz részt Rómában. A 17 éves Nagy Ádám a világliga után külsős meghívottként csatlakozik a kerethez.

A magyar válogatott kerete
Kapusok: Decker Attila, Lévai Márton, Nagy Viktor
Mezőnyjátékosok: Angyal Dániel, Bátori Bence, Bedő Krisztián, Erdélyi Balázs, Gór-Nagy Miklós, Hárai Balázs, Hosnyánszky Norbert, Jansik Dávid, Madaras Norbert, Manhercz Krisztián, Német Toni, Salamon Ferenc, Varga Dániel, Varga Dénes, Vámos MártonSzerző
Frissítve: 2015.06.01. 23:06

A nemzetközi szövetség sötét oldala

Publikálás dátuma
2015.06.02. 07:53
Blatter az égiek segítségét is kérte újraválasztásához FOTÓ: EUROPRESS/GETTY/IMAGES, ALESSANDRO DELLA BELLA
Sepp Blatter neve a korrupció szinonimájává vált. Mégis minden további nélkül újraválasztották a FIFA élére. A svájci sportdiplomata már fiatalon felismerte azt, hogy a sport és az üzlet rendkívül jól kiegészítheti egymást. Csak némi ügyesség, kifejlett diplomáciai érzék, no és mások megkenése kell hozzá, s remekül jövedelmezhet.

„Let’s go FIFA” – mondta kipirult arccal Sepp Blatter, miután múlt pénteken ellenfele, bin Ali al-Husszein jordániai herceg bejelentette visszalépését a FIFA elnökválasztásán, ezzel a svájci sportdiplomata ötödik mandátumát kezdhette meg a nemzetközi szövetség élén. Blatter úgy viselkedett, mint egy gyerek.

Lihegett, kicsit viccelődött, majd a politikára terelte a figyelmet, mondván, milyen szép pillanat volt, hogy kezet fogott egymással a palesztin és az izraeli szövetség elnöke. Valóban az volt, de ez a FIFA kongresszus nem erről marad emlékezetes. Blatter kicsit még csacsogott, mígnem elismerte, bizony, nagyon izgult.

Úgy viselkedett, mint egy gyerek, aki tovább játszhat a homokozójában, maga teremtette, saját kis világában. Azt ígérte, most aztán minden másként lesz, javítják a szövetség imázsát. Úgy tett, mint aki nem értette meg, miről van szó. Csakhogy a FIFA megítélésének javítása még messze nem elég. A korrupciót kellene kiirtani, de az a kongresszuson is bebizonyosodott, hogy a nemzetközi szövetség mintha állam lenne az államban, olyan sziget, ahol egészen sajátságos viszonyok uralkodnak, ahol nem érvényesek a törvények.

Az Egyesült Államok egy sor latin-amerikai sportvezető és marketinges ellen indított eljárást, de magát Blattert nehéz lesz vád alá helyezni. Hírek szerint Svájcnak sem volt nagyon ínyére, hogy épp az ország területén kellett letartóztatni a FIFA egyes konföderációinak vezető személyiségeit. Bern nem örült annak, hogy rámaradt a piszkos munka elvégzése.

Blatter felemelte a karját, mint a győztes bokszoló a mérkőzés után. „Az állam én vagyok!” – sugallták gesztusai. De hogyan jutott el idáig? Miként vált neve a korrupció szinonimájává? A svájci Valais kantonban, Vispben született 1936-ban. 1959-ben a Lausanne-i Egyetemen gazdaság- és üzlet szakon doktorált.

Már ekkor kezdte átlátni, hogyan lehet felépíteni egy sikeres vállalatot. Ezt követően egy sor munkakört töltött be, egy ideig például Valais kanton turisztikai hivatalában a közkapcsolatok részlegét vezette, majd a Svájci Jégkorong Szövetség főtitkára lett.

A hetvenes évek elején a híres óragyár, a Longines igazgatói tisztségét látta el, illetve tagja volt az 1972-es és az 1976-os olimpia szervezőbizottságának.

1975-ben „ért révbe”, ekkor került a Nemzetközi Labdarúgó Szövetséghez. Hat éven keresztül technikai igazgatóként működött, majd 1981-től tizenhét éven keresztül a főtitkári tisztséget látta el. Ez idő alatt töviről hegyire megismerte nemcsak a szövetség működését, hanem kiváló kapcsolatokra is szert tett.

Jó viszonyba került Horst Dasslerrel, a FIFA fontos szponzora, az Adidas vezetőjével. Állítólag ő egyengette Blatter útját. Utóbbi mindig is kiválóan kommunikált, s ebbéli adottságait e pozíciójában remekül kamatoztathatta. Megismerkedett nyugati állam- és kormányfőkkel, vagy éppen afrikai diktátorokkal.

1998-ban aztán úgy érezte, elérkezett az ő ideje, s megmérkőzik a FIFA elnöki tisztségéért. Párizsban, az Equinox kongresszusi termében rendezték a FIFA közgyűlését. Ekkor köszönt le Joao Havelange, aki 1974 óta állt a szövetség élén.

A szavazás rendkívüli izgalmakat hozott. A papírforma az UEFA jelöltje, a svájci Lennart Johansson győzelmét vetítette előre. Meglepetésre azonban az első körben Blatter több mint harminc voksot vert kihívójára, aki vissza is lépett. Johansson rögvest a szavazás után gyanús körülményeket emlegetett.

Egy évvel később a brit újságíró, David Yallop „Hogyan lopták el a játékot” című könyvében meglepő értesüléssel állt elő, hogy egy meg nem nevezett közel-keleti uralkodó a FIFA húsz illetékesének fizetett fejenként 50 ezer dollárt, hogy biztosítsák Blatter győzelmét. Az összeget állítólag borítékban kapták meg az érintettek.

Amikor napvilágra kerültek a vádak, Johansson vizsgálatot követelt, amiből aztán persze nem lett semmi. „Hogyan indíthatnék nyomozást magam ellen?” – tette fel Blatter a költői kérdést, részéről a téma ezzel le is volt zárva. Yallop egyébként a könyvben felvetette azt is: mi történt azzal a több milliárd dollárral, amit a FIFA a közvetítési jogokért kapott?

A szerző megállapította, hogy a FIFA vezetői luxus életmódot folytatnak. Ami szintén érdekes, s a mai állapotokra is jellemző: arra nem volt bizonyíték, hogy Blatter tudott volna a csalásról, visszaélésekről.

Miközben a brit szerző könyve igen népszerű volt Németországban, Ausztriában és Brazíliában is, Svájcban betiltották. A botrány később tovább folytatódott. A brit sajtóban ugyanis az afrikai szövetség alelnöke, Farra Ado, aki egyben a szomáliai szövetség élén is állt, 2002-ben azt állította, 100 ezer dollárt ajánlottak fel számára, hogy Blatterre adja a voksát.

Különös módon azonban minden ment tovább a régi kerékvágásban. 2002-ben Blattert újraválasztották a FIFA élére. Pedig már ekkor úgy tűnt, hogy viharfelhők gyülekeznek a feje felett. Korábbi bizalmasa, Michel Zen-Ruffinen akkori főtitkár ugyanis 30 oldalas dokumentumban sorolta, milyen pénzügyi visszaélések történtek a nemzetközi szövetségnél.

A vádak szerint a FIFA marketingpartnere, az ISL csődje 100 milliós kiesést jelentett a szövetségnek, ami Blatter felelőssége is. A jelentést továbbították a svájci hatóságoknak, ám Bern nem találta bizonyítottnak az állításokat. Egy belső vizsgálatot pedig maga a FIFA-elnök állított le.

Tíz évvel később az Európa Tanács olyan jelentést tett közzé, amely megállapította, nehéz elhinni azt, hogy a svájci sportvezetőnek semmi tudomása sem volt az ISL-lel kötött szerződésekről, illetve a csődhöz vezető helyzetről. Blatter megint győzött, Zen-Ruffinent közvetlenül a 2002-es vb előtt váltotta le a főtitkári posztról.

2007-ben Blatternek még csak ellenjelöltje sem volt a FIFA elnökválasztásán, pedig a szövetség akkori 207 tagszervezetéből csak 66 jelölte. (Igaz, mindössze öt jelölés is elég.)

Blatter kifinomult diplomáciai érzékkel építette ki hatalmát. A fejlődő országokat busás fejlesztési programokkal édesgette maga mellé, Afrika és Ázsia a lábai előtt hevert, de Latin-Amerikában is roppant népszerűségnek örvendett. Bár Európával tartott a fegyverszünet, 2010-ben kezdett elhidegülni a viszony, miután nem Anglia, hanem Oroszország kapta meg a 2018-as vb rendezési jogát.

Általános meglepetésre hiába rendelkezik kiváló infrastruktúrával az Egyesült Államok, a 2022-es vb rendezést annak a Katarnak ítélték, amely meteorológiai szempontból is alkalmatlan helyszínnek tűnt. Évekkel később, már csak tavaly derült ki, milyen visszaélések történhettek a 2010-es szavazás során, s hogy egy sor küldött jelentős pénzösszegeket kaphatott az orosz, illetve a katari pályázat támogatása fejében.

Anglia ezután keményen Blatter ellen fordult, aki „rossz vesztesnek” nevezte Londont. Amikor pedig emberi jogi szervezetek szóvá tették, hogy Katarban törvény tiltja a homoszexualitást, Blatter szokásos fekete humorával megjegyezte: a vb-re utazó meleg szurkolók jobban teszik, ha az esemény ideje alatt önmegtartóztató életmódot folytatnak.

A FIFA pénzügyei egyre inkább más sportszervezeteknek is szemet szúrtak. A 2011-es FIFA-elnökválasztást megelőzően a Nemzetközi Olimpiai Bizottság azzal vádolta Blattert, úgy kezeli a pénzügyeket, mint egy háziasszony. Blatter kikelt a vádak ellen. Ketten indultak volna ellene, ám az uruguayi Elías Figueroa azonban visszalépett, mert úgy érezte, nem kapott elég felkészülési időt, a katari Mohammed bin Hamman ellen pedig (1998-ban és 2002-ben még Blattert támogatta) eljárás indult.

Sokan úgy vélték, ha Blatter úriember, elhalasztja a választást. Nem így történt. A voksolást megtartották, így ezúttal sem volt kihívója: a 203-ból 186 szavazatot kapott. Akkor egyébként kijelentette, ha megválasztják, nem indul többet a tisztségért.

Négy évvel később mégis indult, s a következményeket ismerjük. Hiába tartóztatták le a FIFA több vezetőjét két nappal a szavazás előtt, Blattert megválasztották. Ötödszörre is.

Frissítve: 2015.06.01. 22:05

Dárdai meghajtotta a válogatottat

Megkezdte a felkészülését hétfő délután a magyar labdarúgó-válogatott, amely pénteken Debrecenben a litvánokkal játszik barátságos mérkőzést, majd jövő héten szombaton Finnországban lép pályára Európa-bajnoki selejtezőn.

A magyar szövetség honlapjának beszámolója szerint Dárdai Pál  kemény edzést vezetett a Puskás Ferenc Stadionban. A szakvezető - aki egyben a Hertha BSC vezetőedzője is - azzal indokolta a következő napokra is tervezett, szokásosnál nagyobb terhelést, hogy csak így érhető el, hogy a finnek elleni meccsre már minden kerettag azonos edzettségi szinten legyen.

"Edzettség terén jelenleg meglehetősen heterogén a keret, van, aki már hosszabb szabadságról visszatérve kezdte meg a felkészülést, mások néhány napja végeztek a bajnokságban, néhányan pedig még most is a klubjukkal készülnek" - olvasható az MLSZ honlapján.

Egyelőre nem érkeztek meg a lengyelországi légiósok, de Stieber Zoltán és Simon Krisztián is hiányzik, mivel német klubcsapataikkal osztályozót játszanak az élvonalban, illetve a másodosztályban maradásért.

Vannak sérültek is a keretben: Juhász Roland, Gera Zoltán és Varga József egyelőre nem tudott a többiekkel gyakorolni, rájuk rehabilitációs munka vár a következő napokban. Dárdai Pál ezért behívta a keretbe Márkvárt Dávidot, a pécsiek középpályását.

 

Szerző