Előfizetés

Visszaesett a kormánypárt

Publikálás dátuma
2015.06.01. 11:02
Matteo Renzi a tegnapi választáson. FOTÓ: Laura Lezza/Getty Images
A vártnál gyengébben szerepelt Matteo Renzi miniszterelnök Demokrata Pártja a vasárnapi részleges regionális választáson. Az első eredmények szerint ugyanis a PD jelöltjei a hétből négy tartományban vezettek, pedig a miniszterelnök célja öt megszerzése volt.

Ez azt jelenti, hogy egy tartománnyal kevesebbje lesz a PD-nek. A párt jelöltjei biztosan győztek Toszkánában, Apuliában és Marchéban. A hagyományosan jobbra szavazó északi tartományban, Venetóban a várakozásoknak megfelelően a jobboldali, bevándorlás ellenes Északi Liga jelölte aratott diadalt. Ami azonban fájdalmas lehet a baloldal számára, hogy Liguriában sem sikerült nyernie. Itt az a Giovanni Toti aratott diadalt, aki egykor Silvio Berlusconi volt miniszterelnök tanácsadója volt. A politikust Berlusconi pártja, a Forza Italia, valamint az Északi Liga támogatta. A második helyen pedig a Beppe Grillo által fémjelzett Öt Csillag Mozgalom (M5S) jelöltje végzett.

Vasárnap a 20 tartományból hétben szavazhatott 22 millió választó. A voksolást a Renzi-kormány erőfelmérőjének tartották. A miniszterelnök tavaly februárban foglalta el hivatalát. A részvételi arány 54 százalékos volt, tíz százalékkal alacsonyabb, mint az előző alkalmával. Renzi az első eredmények közlése után úgy fogalmazott, hogy kormányzását nem befolyásolják az eredmények.

Az olasz médiumok ezt nem teljesen látják így. Önmagában nagy baklövésnek tartják, hogy a PD Campania tartományban Salerono polgármesterét, Vincenzo De Lucát indította. A politikust ugyanis jogerősen elítélték hivatali visszaélés miatt, így győzelme esetén sem foglalhatja el hivatalát. Bár Renzi mást akart indítani a tartományban, De Luca megfenyegette: ha nem mellette dönt, akkor önálló jelöltként indul, ami jelentősen meggyengítette volna a PD pozícióit. Csakhogy az olasz parlament közvetlenül a választás előtt feltette őt a jelöltek feketelistájára, ami annyit tesz: nem tanácsolják a választóknak, hogy rá adják a voksukat. De Lucára ráadásul júniusban új eljárás vát csalás, illetve bűnszövetkezetben való részvétel miatt.

Olaszországban ez volt az első jelentősebb választást a tavaly május végén megrendezett európai parlamenti voksolás óta. Akkor nagy fölénnyel végeztek az élen a demokraták, mintegy negyven százalékos eredménnyel. 

Juncker kizárással fenyegette Orbánt

Publikálás dátuma
2015.06.01. 10:56
A képen Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke (j) és Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke (k) fogadja Orbán Viktor m
Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke óva intette a magyar kormányt attól, hogy bevezesse a halálbüntetést. 

A Süddeutsche Zeitung hétfői számában kijelentette, amennyiben Orbán Viktor kormánya ragaszkodik a halálbüntetés bevezetéséhez, úgy távoznia kell az Európai Unióból. „Nem lehet helye az unióban annak az országnak, amelyik bevezeti a legsúlyosabb büntetést” – jelentette ki Juncker hozzátéve, hogy ez „válóok” lenne.

Mint a német n-tv hírtelevízió ezzel kapcsolatban megjegyezte, az utóbbi hetekben más uniós körök is utaltak arra, hogy ha Budapest így döntene, akkor az EU-ban alkalmazhatják vele szemben a 7-es cikkelyt, amelyet az uniós szerződések súlyos és állandó megsértésekor alkalmaznak, s a tagország kizárását vonhatja maga után.

Bizonyára mindenki emlékszik még, hogyan köszöntötte Orbánt az Európai Bizottság elnöke Rigábanaz uniós keleti partnerségi csúcstalálkozón. Juncker akkor viccesebb kedvében lehetett, de a Salut, dictateur! Helló, diktátor! megszólítással akkor is érzékeltetni próbálta a miniszterelnökkel, hogy a "diktátori magatartás" az Európai Unióban nem elfogadott. 

Az Euronews szerint a magyar kormányfő mosolyát megőrizve rázott kezet az EB elnökével. Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke azt mondta, elhangzott a köszöntés, amire Orbán szokás szerint azzal válaszolt Junckernek: Hello Grand Duke!, amivel a világ utolsó nagyhercegségére, Luxemburgra célzott, aminek titkosszolgálati botrányba belebukott miniszterelnöke Juncker volt.

Clinton újabb kihívója

Bár sokáig úgy látszott, hogy Hillary Clinton jövőre akadály nélkül megszerezheti a demokrata elnökjelöltséget, a jelek szerint mégis lesznek kihívói. Hétvégén Martin O’Malley, Maryland állam volt kormányzója jelentette be, hogy harcba száll a Fehér Házért. O’Malley szombaton Baltimore-ban tartotta kampánynyitó nagygyűlését. Kormányzóvá választása előtt a város polgármestereként szolgált.

O’Malley a Demokrata Párt liberális szárnyának támogatását reméli megszerezni. Jelezte, hogy fiatalabb, aktívabb jelölt lenne, aki többet törődik majd a lemaradottak sorsával, mint a középutas, védelmi kérdésekben Obamánál némileg keményvonalasabb volt külügyminiszter, korábbi szenátor, aki mögött nagyhatalmú, befolyásos körök állnak. A volt kormányzó szerint új arcokra, új vezetésre van szükség.

„Az elnöki poszt nem korona, amit két királyi családon belül adnak felváltva tovább” – mondta O’Malley, utalva arra, hogy Hillary Clinton egy volt elnök felesége, az indulását eddig lebegtető Jeb Bushnak pedig bátyja és apja is az Egyesült Államok elnöke volt.

A demokrata oldalon az 52 éves Martin O’Malley a harmadik pályázó, hiszen korábban bejelentkezett már a demokrata elnökjelöltségért a 73 éves Bernie Sanders vermonti szenátor is. A felmérések szerint a volt First Lady egyelőre biztosan vezet, s nem csupán a demokrata mezőnyben. Republikánus oldalon már nyolcan jelezték indulásukat.