Előfizetés

Hillary Clintonnak is vetélytársa akadt

Bár sokáig úgy látszott, hogy Hillary Clinton jövőre akadály nélkül megszerezheti a demokrata elnökjelöltséget, a jelek szerint mégis lesznek vetélytársai. Tegnap Martin O’Malley, Maryland állam volt kormányzója jelentette be, hogy pályázik a Fehér Házért. O’Malley Baltimore-ban tartotta kampánynyitó nagygyűlését. Kormányzóvá választása előtt a város polgármestereként szolgált. Washington DC-ben született, a washingtoni Amerikai Katolikus Egyetemen végzett, majd a Marylandi Egyetemen szerezte jogi diplomáját. O’Malley felesége bíró, négy gyermekük van.

O’Malley a Demokrata Párt liberális szárnyának támogatását reméli megszerezni. Jelezte, hogy fiatalabb, aktívabb jelölt lenne, aki többet törődik majd a lemaradottak sorsával, mint a középutas, védelmi kérdésekben Obamánál némileg keményvonalasabb volt külügyminiszter, korábbi szenátor, aki mögött nagyhatalmú, befolyásos körök állnak. A volt kormányzó szerint új arcokra, új vezetésre van szükség. „Az elnöki poszt nem korona, amit két királyi családon belül adnak felváltva tovább” – mondta O’Malley, utalva arra, hogy Hillary Clinton egy volt elnök felesége, az indulását eddig lebegtető Jeb Bushnak pedig bátyja és apja is az Egyesült Államok elnöke volt.

A demokrata oldalon az 52 éves Martin O’Malley a harmadik pályázó, hiszen korábban bejelentkezett már a demokrata elnökjelöltségért a 73 éves Bernie Sanders vermonti szenátor is. A felmérések szerint azonban a volt First Lady toronymagasan vezet, s nem csupán a demokrata mezőnyben. A republikánus mezőny jóval népesebb, már nyolcan vannak, s további aspiránsok indulása várható a 2016-os elnökválasztáson. Legutóbb a magyar felmenőkkel rendelkező George Pataki, New York állam volt kormányzója jelentette be, hogy csatába száll a Fehér Házért.

Belpolitikai teszt a helyhatósági választás

Helyhatósági választást tartanak hét olasz tartományban és több mint hétszáz önkormányzatban vasárnap; mintegy 23 millió olaszt várnak az urnákhoz, a szavazásra jogosult olasz állampolgárok közel felét, így a voksolás belpolitikai tesztnek számít.

Az északi Liguria és Veneto, a közép-olasz Toszkána, Marche és Umbria, valamint a déli Puglia és Campania tartomány újítja meg elnökét. A végleges választási eredmények hétfőn várhatók, kivéve az önkormányzati választásokban is érintett Szicíliában, ahol hétfőn is tart a szavazás. 

Hat tartományban a Matteo Renzi miniszterelnök vezette balközép erők jelöltje a Silvio Berlusconi vezette jobbközép ellenzék jelöltjével méri össze erejét. A Matteo Renzi szülőföldjének számító Toszkánában azonban a szintén ellenzéki 5 Csillag Mozgalom (M5S) veszélyeztetheti a balközép jelölt sikerét. A kormányzó Demokrata Pártot (PD) vezető Matteo Renzi hangsúlyozta, hogy a helyhatósági választások nem róla szólnak. Valójában a voksolás belpolitikai tesztnek számít az Olaszországot 2014 február óta vezető Renzi-kormány és az ellenzék erejéről. Elemzők szerint a választás igazi tétje azonban a részvételi arány lesz.

A választás jelentőségét bizonyítja, hogy a választási kampányt a helyi jelöltek helyett személyesen a pártok vezetői folytatták. A felmérések szerint folyamatosan gyengülő jobbközép Hajrá Olaszország (FI) elnöke, Silvio Berlusconi - az adócsalásért közmunkavégzéssel letöltött büntetése miatt - több mint egy éves szünetet tartott, de most ismét az olasz televíziókban és tereken buzdította a kormány leváltására szavazóit. Várakozás előzi meg a Matteo Salvini vezette Északi Liga szereplését is, amelynek támogatása a becslések szerint 16 százalék fölé ugrott.

A legutolsó belpolitikai megmérettetésnek számító 2014-es európai parlamenti választásokon a Matteo Renzi vezette PD 41,8 százalékot szerzett. A FI 16,8 százalékot, az Északi Liga 6,1, az M5S 21,5 százalékot. A választások kimenetelét befolyásolhatja az a pénteken közölt lista, amellyel az olasz parlament szervezett bűnözés ellenes bizottsága a maffiagyanús jelöltek nevét közölte. Ezt Matteo Renzi a pártja gyengítését célzó támadásként értékelte.

Hajótörést szenvedett egy vitorlás a Balti-tengeren

Hajótörést szenvedett a Balti-tengeren egy lengyel vitorlás, a tizenkét tagú lengyel személyzetből egy ember meghalt, a többieket egy német halászbárka mentette meg - jelentette a TVN24 lengyel hírtelevízió.

A Down North nevű, 23 méter hosszú vitorlás személyzete a sarkvidéki Spitzbergákon elhelyezett Hornsund lengyel kutatóállomás felé tartott, hogy a bázis felújításának 35. évfordulóját megünnepeljék. A baleset szombat este történt 20 tengeri mérföldnyire észak-nyugatra Swinoujscie lengyel kikötőtől.

Szombat este egy német halászhajó arról tájékoztatta a lengyel tengeri mentőszolgálatot, hogy lengyel hajótörötteket vett fel a fedélzetére. A halászhajóhoz sietett egy mentőhajó, és a megmentetteket partra szállította, egészségi állapotuk jó. A baleset körülményeit az ügyészség vizsgálja. Az időjárási viszonyokról a swinoujsciei kikötő irányítója a TVN24-nek elmondta: a Balti-tenger térségében jók a körülmények, az utóbbi napokban azonban voltak viharok.