Előfizetés

Hajótörést szenvedett egy vitorlás a Balti-tengeren

Hajótörést szenvedett a Balti-tengeren egy lengyel vitorlás, a tizenkét tagú lengyel személyzetből egy ember meghalt, a többieket egy német halászbárka mentette meg - jelentette a TVN24 lengyel hírtelevízió.

A Down North nevű, 23 méter hosszú vitorlás személyzete a sarkvidéki Spitzbergákon elhelyezett Hornsund lengyel kutatóállomás felé tartott, hogy a bázis felújításának 35. évfordulóját megünnepeljék. A baleset szombat este történt 20 tengeri mérföldnyire észak-nyugatra Swinoujscie lengyel kikötőtől.

Szombat este egy német halászhajó arról tájékoztatta a lengyel tengeri mentőszolgálatot, hogy lengyel hajótörötteket vett fel a fedélzetére. A halászhajóhoz sietett egy mentőhajó, és a megmentetteket partra szállította, egészségi állapotuk jó. A baleset körülményeit az ügyészség vizsgálja. Az időjárási viszonyokról a swinoujsciei kikötő irányítója a TVN24-nek elmondta: a Balti-tenger térségében jók a körülmények, az utóbbi napokban azonban voltak viharok.

Ötnapos hadgyakorlat kezdődik Izraelben

Publikálás dátuma
2015.05.31. 11:26
Illusztráció Fotó: Spencer Platt/Getty Images Hírek
Ötnapos országos katonai és polgári védelmi hadgyakorlat kezdődik vasárnap Izraelben - értesült a jeruzsálemi közszolgálati rádió.

Egy esetleges három irányból, a Gázai övezetből, Libanonból és Szíriából egyszerre induló, Izrael elleni rakétatámadást szimulálnak a gyakorlat során, s ebben a katonai parancsnokság, a kormányzati szervek, a helyhatóságok és a mentőalakulatok közötti egyeztetést gyakorolják. 

A „Fordulópont 15” nevű védelmi gyakorlat idején kedden kétszer megszólalnak a légvédelmi szirénák, egy olyan, izraeli településeket célzó, nagy horderejű, összehangolt rakéta- és kibernetikai háborúra figyelmeztetnek, amely a feltételezés szerint károkat okozna az ország infrastruktúrájában, és megbénítaná az elektromos és telefonhálózat működését is. A helyi médiában már napok óta arra kérik hirdetésekben a lakosságot, hogy kedden a szirénák hangját hallva keressenek óvóhelyet maguknak.

A Gázai övezet környékén azonban ez a szirénás légvédelmi figyelmeztetés elmarad, mert ott a tavaly nyári háború után még erősen hatnak a félelmek, és ezért az ott élők ennek mellőzését kérték. A tesztek során kipróbálják a sebesültek nagy tömegben történő mentését, sátorvárosok felállítását menekültek fogadására, és a civileket a veszélyekről értesítő telefonos üzenetek küldését. A légierő és a haditengerészet is gyakorlatozik ezen a héten, egyebek között felkészülnek a tel-avivi Ben Gurion nemzetközi repülőtér esetleges lezárásakor életbe lépő intézkedésekre.

A „Fordulópont” nevű hátországi védelmi gyakorlatot 2007 óta rendezik meg Izraelben a 2006-os második libanoni háborúból tanulva. Abban a háborúban ugyanis a lakosság nem volt felkészülve arra, hogy a Hezbollah Libanonból rakétákkal támadja majd a településeket. Jelenleg nem fenyegeti közvetlen veszély Izraelt, de a katonai vezetők figyelmeztetnek, hogy Libanonban a Hezbollah, a Gázai övezetben pedig a Hamász rakéták ezreivel készül a következő fegyveres konfliktusra, s ezek a lövedékek elérhetik Tel-Avivot is.

Matteo Renzi erőpróbája

R.T.
Publikálás dátuma
2015.05.30. 07:44
Renzi szerint négy tartomány megszerzése is sikerrel érne fel FOTÓ: EUROPRESS/GETTY IMAGES
Komoly erőpróba előtt áll Matteo Renzi olasz miniszterelnök. A hétvégén megrendezendő részleges regionális választáson ugyanis ki kell derülnie annak, mennyire áll mögötte a közvélemény, támogatja-e reformjait. A közvéleménykutatások szerint az általa irányított Demokrata Párt (PD) messze a legnépszerűbb, kérdés azonban, hogy ez a voksoláson is tükröződik-e.

Matteo Renzi tavaly februárban óriási elánnal vetette bele magát a munkába. Minden hónapra reformokat ígért. Ez ugyan elmaradt, de már az is nagy szó, hogy elfogadták a választójogi reformot, amely az eddiginél jóval stabilabb viszonyokat teremthet a politikai életben, s megszületett a felmondást megkönnyítő munkaügyi reform, amely Renzi reményei szerint hozzájárulhat a gazdaság élénkítéséhez. Másként látják ezt a PD balszárnyához tartozó politikusok, akik szerint a kormányfő hűtlenné vált a demokraták alapelveihez. A szakszervezetek pedig több tiltakozó megmozdulást tartottak. A gazdaság valóban kezd életjeleket mutatni: a GDP először növekedett hat negyedév után: 2015 első három hónapjában 0,3 százalékkal emelkedett - közölték tegnap.

Renzi számára azért is ér fel komoly erőpróbával a vasárnapi választás, mert a tavaly májusi európai parlamenti voksolás óta a demokratáknak nem kellett megmérettetniük magukat jelentősebb voksoláson. Ezúttal hét régióban és több mint ezer önkormányzatnál járulhatnak az urnákhoz a választók. E régiókból a PD jelenleg hétben alkot többséget. A párt a felmérések szerint továbbra is messze a legnépszerűbb Olaszországban. Egyeduralkodását az ellenzék megosztottságának is köszönheti.

Egy három hete, az Ixe iroda által közölt felmérés szerint a PD-re 37 százalék adná a voksát, ami azt jelzi, hogy népszerűsége alig változott (némelyest csökkent) az eltelt fél évben. Második helyen áll a populista Öt Csillag Mozgalom (M5S) 19,7 százalékkal, harmadik a bevándorlásellenes Északi Liga 13,6-tal, s csak negyedik Silvio Berlusconi súlyos válságban lévő Forza Italiája 11,8 százalékkal. Berlusconi egyébként egy régi trükkel próbál ismét szavazókat édesgetni magához: megváltoztatná pártja nevét.

Ugyanezen felmérés szerint Renzi népszerűsége 35 százalékos, ami jelentős visszaesés ugyan egy év alatt, de még így is a legkedveltebb politikusok közé tartozik. Az viszont már aggasztóbb lehet számára, hogy a kormányba vetett bizalom harminc százalék alattira csökkent, ez arra utalhat, hogy egyre kevesebben bíznak a reformok sikerében.

A vasárnapi voksoláson a jobbközép legfontosabb célja, hogy megőrizze többségét Veneto tartományban. Itt az Északi Liga az úr. Az euroszkeptikus tömörülést irányító Matteo Salvini az ellenzék legnépszerűbb politikusa. Ez azért aggasztó, mert Salvini egyre inkább a szélsőjobb felé kacsint. Február 28-án, Rómában a szélsőséges CasaPound mozgalommal vonult fel.

A PD győzelemre számíthat Toscanában, Umbriában, Marchéban, továbbá Pugliában. A legnagyobb kérdés Campania és Liguria sorsa. Itt ugyanis a baloldal nem egy jelölttel indul, ami gyengítheti a PD esélyeit. Campániában az egyik PD-jelölt, Vincenzo De Luca személye is megosztja a közvéleményt. A politikust ugyanis hivatali visszaéléssel vádolják egy korábbi ügy miatt. A kormányfő mindenesetre kiállt mellette, ugyanakkor az eset azért arra is rámutat, hogy Rómának nincs igazi hatalma a regionális tagszervezetek felett.

Matteo Renzi megszokott magabiztosságával tekintett a voksolás elébe. Mint mondta, azt is sikerként könyvelné el, ha a hétből négy tartományban nyerne a PD. Kérdéses az M5S szereplése. Beppe Grillo pártja évek biztosan tartja 20 százalék körüli eredményét, kérdés azonban, hogy ez mire lesz elég. Grillóék a spanyol radikális baloldali párt, a Podemos sikeréből merítene erőt: a tömörülés jól szerepelt a múlt heti tartományi választáson.