Újraválasztották Blattert

Publikálás dátuma
2015.05.29. 21:38
Alfredo Hawit, a Concacaf elnöke és Michel Platini UEFA-elnök nem nagy lelkesedéssel fi gyelik Blatter beszédét FOTÓ: EUROPRESS/
Hiába a botrányok, a szerdai őrizetbe vételek, a csalást egyértelműen igazoló bizonyítékok, Sepp Blattert újraválasztották a FIFA elnökének. Az első szavazási forduló után ugyanis visszalépett egyedüli ellenfele, az elsősorban az Európai Labdarúgó Szövetség által támogatott jordániai herceg, Ali bin al-Husszein, miután hatvan szavazattal kapott kevesebbet Blatternél.

Az első körben ugyan Blatter nem érte el a szükséges kétharmados többséget: hét vokssal maradt el a 140 szavazattól, fölénye mégis akkora volt, hogy al-Husszein értelmetlennek látta a második kör lebonyolítását, amelyben már egyszerű többség, 105 voks is elegendő lett volna. Blatter beszédében köszönetet mondott a jordániai hercegnek, méltó ellenfélnek nevezte. A svájci sportdiplomata ezzel ötödik mandátumát kezdheti meg, kérdés azonban, hogy kitölti-e ezt, hiszen közvetlen környezetét, jelenlegi és volt FIFA-alelnököket is érintettek a letartóztatások, s nem kizárt, hogy egyes sportvezetők Blatter ellen vallanak.

Ám az sem elképzelhetetlen, hogy a nemzetközi szövetség elnöke mindent túlél, még ezt a botrányt is. Az ugyanis a tegnapi két szavazási kör során nyilvánvalóvá vált, hogy a világ szövetségeinek nagy részre az ő kezében van. Hiába szavazott néhány ázsiai és amerikai szövetség képviselője a jordániai hercegre, ezzel csak azt érték el, hogy Blatter nem szerzett kétharmados többséget. Előzetes becslések szerint a jordániai herceg Európából körülbelül 48 voksot kaphatott, vagyis a többi földrészről nem egészen harmincat. Feltételezések szerint Afrika volt a leghűségesebb a régi-új FIFA-elnökhöz, talán nem is volt olyan helyi szövetsége, amely ellene voksolt volna.

A szavazatok megoszlása
Afrikai Labdarúgó-szövetség (CAF) 54
Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) 53
Ázsiai Labdarúgó-szövetség (AFC) 46
Észak- és Közép-Amerikai, Karibi Labdarúgó-szövetségek Konföderációja (Concacaf) 35
Óceániai Labdarúgó-szövetség (OFC) 11
Dél-amerikai Labdarúgó-szövetség (Comnebol) 10
Összesen 209

Az eredmény egy másik kérdést is felvet. A jelek szerint hiába állította be magát az UEFA az korrupció elleni harc éllovasának, hiába hangoztatta, átlátható viszonyokért száll síkra, mert ha ez nem történik meg, bojkottálja a FIFA munkáját, az európai szövetség nem tudott elfogadható alternatívát felmutatni, ráadásul az Európán kívüli szövetségek nagy része úgy véli: az UEFA sem tekinthető korrupciómentes övezetnek. Legfeljebb annyi változna, ha Blattert leváltanák, s az európai szövetséghez hű személyt választanának meg, hogy egy másik klikk teszi rá a kezét a közvetítési- és marketingjogokra.

Bár a szavazás napján az Egyesült Államok, Kanada és Ausztrália is jelezte, a jordániai hercegre adják a voksukat, a többség nem követte őket.

A szavazás ónos lassúsággal zajlott, miután a küldöttek mindössze két szavazóurnánál adhatták le voksukat. Jerome Valcke, a FIFA főtitkára próbálta meg lebonyolítani a szavazást, de nem egy alkalommal csak többszöri felszólításra sikerült a soron következő szavazót az urnához küldeni. Az első szavazási kör több mint másfél órán át zajlott, ám nem hozott eredményt, hiszen a jelöltnek 140 voksot kellett volna összeszednie. A második fordulóban már 105 szavazat, egyszerű többség is elég volt a diadalhoz.

Alfredo Hawit, a Concacaf elnöke és Michel Platini UEFA-elnök nem nagy lelkesedéssel figyelik Blatter beszédét FOTÓ: EUROPRESS/GETTY IMAGES

Alfredo Hawit, a Concacaf elnöke és Michel Platini UEFA-elnök nem nagy lelkesedéssel figyelik Blatter beszédét FOTÓ: EUROPRESS/GETTY IMAGES

A választás előtt mindkét jelölt, Sepp Blatter és Ali bin al-Husszein jordániai herceg is15-15 percet kapott arra, hogy kifejtse álláspontját. A legnagyobb meglepetés az volt, hogy az elsőként szót kapó herceg meglepően visszafogottan beszélt. Feltűnően óvatosan bírálta Blattert. „Ígérem önöknek, nem bújok a kongresszus mögé, s vállalom a felelősséget a döntéseimért”. Úgy vélte, a FIFA morálisan nem esett szét. „Egy újnak szeretnék a részese lenni, ami ma kezdődhet el” – jelentette ki. Mondandóját udvarias, de nem elsöprő taps fogadta.

Blatter azt hangsúlyozta, „nem revolúcióra, evolúcióra van szükségünk” . Mint mondta, őt hibáztatják a viharokért. „Egyetértek, vállalom a felelősséget, újjá akarom szervezni a FIFÁ-t, az önök segítségével. Ezt a munkát ember nem viheti véghez egyedül” – fogalmazott. Blatter sokkal jobb beszédet mondott, mint délelőtt, amikor ellentmondások sora hangzott el részéről. Hozzátette, a FIFA imázsát javító munkát „már holnap elkezdjük”.

Nyereséges a szövetség
A FIFA közzétette 2014-es mérlegét. Eszerint 2011-2014 között 5,7 milliárd dollár volta bevétele, kiadása pedig 5,3 milliárd dollár. A nemzetközi szövetség nyeresége így 338 millió dollár. A FIFA a legnagyobb bevételre a televíziós közvetítésekből tett szert: ez a befolyt összeg 43 százaléka. A kiadások 72 százaléka a jelentés szerint befektetésekre, fejlesztésre ment el.2016-ra a FIFA 815 milliós befektetést tervez. Ebből a legnagyobb összeget (220 millió dollárt) a fejlesztésre szánják. 185 milliót különítenek el a 2018-as oroszországi labdarúgó világbajnokság előkészületeire. Annyi már most biztos, hogy jövőre 822 millió folyik be a sugárzási- és marketingjogokból.

Blatter délelőtti beszéde meglehetősen konfúz volt. Ellentámadásba próbált lendülni, de ez nem nagyon sikerült neki. Vele szembeni összeesküvést emlegetett az előző napok botrányai, letartóztatásai kapcsán. Ugyanakkor azt mondta, „nem jó az”, hogy negatív dolgok történtek a nemzetközi szövetség háza táján.” Hozzátette azonban, furcsállja az időzítést, hogy a botrány épp a kongresszus megnyitója előtt két nappal robbant ki. A letartóztatások szerinte nem a FIFA felelősségét vetik fel. Kiemelte, meg kell tisztulni, de csak együtt lehet kikerülni a válságból. Ismét elhatárolódott a gyanúsítottaktól azt közölvén, a botrányokért csak néhány ember felel, de „nem ők alkotják a többséget”.

Beszédét elég lanyha taps fogadta

Blatter beszédét tüntetők zavarták meg, ők azonban nem a korrupció ellen emelték fel hangjukat: az ülésterembe bejutott palesztin tüntetők azt követelték, hogy Izraelt zárják ki a nemzetközi szövetségből. Később szó is esett Izrael tagságának felfüggesztéséről. Erre Benjamin Netanjahu izraeli kormányfő is reagált, aki Facebook oldalán azt közölte, azok támadják őket, akik Izrael létezését is kétségbe vonják. Később azonban a palesztinok már nem indítványozták Izrael kizárását. Ehelyett a küldöttek 90 százaléka olyan javaslatot fogadott el, melynek értelmében bizottságot hív életre a FIFA, amely az izraeli és a palesztin szövetség között közvetíthet. Nagy tapssal fogadták, amint kezet fogott egymással az izraeli és a palesztin szövetség elnöke.

Napközben bombariadó is volt a kongresszus helyszínén, ám kora délután Jérome Valcke főtitkár bejelentette, alaposan átfésülték az épületet, s nem találtak robbanószerkezetet. „Újra lehet mosolyogni” – fűzte hozzá Blatter.

Politikai részről továbbra is erős nyomást gyakorolnak Blatterre. Éles támadást intézett a FIFA-elnökkel szemben David Cameron. A brit miniszterelnök azt közölte, Blatternak távoznia kell. „Minél előbb, annál jobb” – emelte ki. Visszafogottabban nyilatkozott Angela Merkel. A kancellár a korrupció végét és átláthatóságot követelt. „Fel kell számolni a piszkos üzelmeket” – hangoztatta. Merkel azonban nem szállt síkra Blatter távozásáért.

Ők mondták

Franz Beckenbauer: „Nem Blatter személyével van a baj, hanem a FIFA rendszerével. De hogy lehet ezt megváltoztatni? A szövetségben az egész világ képviselteti magát, demokratikus döntéshozatallal.”

Domenico Scala, a FIFA auditáló bizottságának elnöke: „Mindenki tegyen meg minden tőle telhetőt a korrupció ellen. Elsősorban a labdarúgás piramisának élén állók.”

Theo Zwanziger, a német szövetség volt elnöke: „Semmi keresnivalóm sincs a FIFA kongresszusán. Az elmúlt napok után az egész rendezvényből valóságos cirkusz lett.”

Szerző

Gyorshír - Újra Blatter a FIFA elnöke

Újabb négy évre Joseph Blatter lett a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) elnöke, mivel kihívója, Ali bin al-Husszein jordán herceg a választás második fordulója előtt visszalépett a szervezet Zürichben zajló 65. kongresszusán.

Az első kör eredménytelenül zárult, mivel a 209 tagország küldöttétől egyik jelölt sem kapta meg a szavazatok kétharmadát, azaz legalább 140 voksot.

A 206 érvényes szavazatból 133 az ötödik ciklusára pályázó svájci sportvezetőt, 73 pedig Ali bin al-Husszeint támogatta. Utóbbi ezt követően az eredmények ismeretében visszalépett az újabb fordulótól, melyben már az egyszerű többség is elég lett volna a sikerhez.

A magyar szövetség képviseletében Csányi Sándor elnök szavazott.

Szerző

FIFA- Második fordulóra van szükség az elnökválasztáson

Mivel egyik jelölt sem kapta meg a szavazatok kétharmadát, így eredménytelenül zárult a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) elnökválasztásának első fordulója a szervezet Zürichben zajló 65. kongresszusán.

Az ötödik ciklusára pályázó svájci Joseph Blattert 133-an támogatták, míg 39 éves kihívója, Ali bin al-Husszein jordán herceg 73 voksot kapott az első körben. A FIFA 209 tagországának küldötte adta le voksát - ebből 206 volt érvényes -, azaz 140 szavazatra lett volna szükség ahhoz, hogy már az első fordulóban eldőljön az elnökválasztás. A választás hamarosan kezdődő második fordulójában már az egyszerű többség is elegendő a győzelemhez.

Szerző