Szakszervezeti együttműködést szorgalmaz a Munkástanácsok

Publikálás dátuma
2015.05.29. 17:35
MTI Fotó: Bruzák Noémi
A szakszervezetek együttműködésének fontosságát hangsúlyozta Palkovics Imre, a Munkástanácsok Országos Szövetségének elnöke a szervezet megalakulásának 25. évfordulója alkalmából rendezett jubileumi választmányi ülésen.

Az érdekképviselet vezetője ünnepi köszöntőjében úgy fogalmazott: a rendszerváltás miatti nagy csalódást az okozza, hogy a munkavállalók, a bérből és fizetésből élők hiába megkerülhetetlen tényezői a társadalomnak, illetve a gazdaságnak, nem tudnak ezzel a súllyal részt venni a politikai döntések meghozatalában. Az elnök szerint a kiutat az jelentheti, ha a szakszervezetek a munkavállalók érdekében félreteszik nézetkülönbségeiket, szorosabbra vonják együttműködésüket, illetve egységesen lépnek fel, és jelenítik meg a munkavállalói igényeket.

Palkovics Imre a 25 évet értékelve egyebek mellett kitért arra is, hogy a szakszervezetek megosztottak voltak, "bedőltek a politikai szirénhangoknak". Ma már látjuk, egyik politikai erő sem törekedett arra, hogy megadja a munkavállalók közösségének azt a lehetőséget, hogy érdemben befolyásolhassák a gazdasági és politikai döntéseket - fogalmazott.

A Munkástanácsok elnöke szerint Magyarországon olyan gazdasági befolyás érvényesül, amelynek érdekei nem esnek egybe a magyar társadalom többségét jelentő munkavállalók érdekeivel. Egy olyan politikai erő jelentkezett az utóbbi időben, a jelenlegi kormánykoalíció, amely az ilyen típusú nemzetközi érdekeltséget megpróbálja megállítani - fogalmazott.

A jelenlegi érdekképviseleti törekvésekről szólva Palkovics Imre elmondta: fontosnak tartják a munka törvénykönyve, illetve a munkavállalókat érintő más jogszabályok megváltoztatását. Kifejtette, folynak tárgyalások a munka törvénykönyvéről, a sztrájktörvényről és a korkedvezményes nyugdíjról. A szakszervezetek nem adhatják a nevüket egy újabb olyan megállapodáshoz, amelyben csak részben jelennek meg a törekvéseik - mondta, s reményét fejezte ki, hogy ebben egységes álláspontra tudtak jutni.

Szerző

MSZP: a kormány "csicskáztatja" a szociális szférát

Az MSZP szerint a kormány csak "csicskáztatja" a szociális ágazatban dolgozókat, öt éve ígérgeti nekik a béremelést, amely mindig elmaradt.

Korózs Lajos, az Országgyűlés népjóléti bizottságának szocialista alelnöke pénteken Budapesten tartott sajtótájékoztatóján azt mondta, a szociális ágazat képviselői tárgyaltak, amíg tárgyalhattak, majd felálltak az asztaltól, mert már nem volt miről egyeztetni. Pedig - folytatta - ezen ágazat dolgozói az ország lelkiismerete.

A kormány cserben hagyta őket a munkanélküliekkel, diákokkal, kórházi dolgozókkal együtt, mivel ezen ágazatok költségvetése csökken vagy nem változik - mondta Korózs Lajos.

Közölte, az MSZP módosító javaslatot nyújtott be a költségvetéshez, amelyben 251,8 milliárd forintos átcsoportosításra tesznek javaslatot a luxusberuházásokra és stadionépítésekre szánt összegek terhére, és a családi pótlék, a járási segélyek, illetve a gyermekétkeztetés támogatása növelésének javára.

Szerző

LMP: a bérek mindennél árulkodóbbak

Az LMP szerint a hazai bérek mindennél árulkodóbbak, ha értékelni kell az elmúlt öt év kormányzását.

Szél Bernadett, az ellenzéki párt társelnöke pénteki sajtótájékoztatóján úgy vélte: Orbán Viktor miniszterelnök értékelő beszédében hőstörténetet adott elő, de az emberek nem így élték meg ezt az időszakot. A politikus szóvá tette az alacsony béreket; az adózók háromnegyede az átlagbér alatt keres és az Európai Unióban az ötödik legrosszabb a bérszínvonal. Így Magyarország nem fog tudni megerősödni, s ha Orbán Viktor marad, akkor vagy éhbérért dolgoznak az emberek vagy nyugatra távoznak - összegzett. Szél Bernadett elkeserítőnek nevezte, hogy a miniszterelnök függőségbe helyezte az országot, a közfoglalkoztatást pedig a legújabb kori feudalizmusként értékelte, megjegyezve, hogy az szerinte nem vezet vissza a munkaerőpiacra.

Szerző