Előfizetés

Keresztbe tesznek az új lengyel elnöknek?

Óvott az alkotmányos berendezkedés megváltoztatásától a hivatalba lépéséig hátralévő időszakban Andrzej Duda megválasztott lengyel elnök azon a pénteki ünnepségen, melyen átvette a megválasztását megerősítő okmányt.

Andrzej Dudát vasárnap választották meg Lengyelország új elnökévé. Az okmány átadása nem változtat a megválasztott elnök státusán, hivatalba lépése elnöki esküjének letételével következik be, amire augusztus 6-án kerül sor a lengyel parlamentben.
A Varsó melletti, wilanówi egykori királyi kastélyban rendezett ünnepségen Ewa Kopacz miniszterelnök, Tomasz Siemoniak nemzetvédelmi miniszter és miniszterelnök-helyettes, Rafal Trzaskowski külügyminiszter-helyettes, a leköszönő elnök, Bronislaw Komorowski nevében pedig Jacek Michalowski, az elnöki hivatal vezetője vett részt. A hagyományoktól eltérően nem voltak jelen a parlament két házának elnökei. A kastély előtt népes, lengyel zászlókat lobogtató tömeg üdvözölte az új államfőt.

Az ellenzéki jelöltként megválasztott Duda újból – amint a választási kampánya során többször - a nemzeti egységre hívott fel. Azt is kérte, hogy hivatalba lépése előtt a kulcsfontosságú állami intézmények – köztük a parlament - őrizzék meg az ország működésének méltóságát azzal, hogy nem fogadnak el az alkotmányos berendezkedést lényegesen módosító, "erős társadalmi érzelmeket és konfliktusokat kiváltó" döntéseket. Ezzel azokra a sajtóértesülésekre utalt, melyek szerint a szejmben többséggel rendelkező, kormányzó Polgári Platform (PO) egyebek között a felsőház, a szenátus megszüntetését fontolgatja. A PO képviselői ezen a héten a lengyel alkotmánybíróság működését szabályozó törvény módosítását is megszavazták, melynek értelmében még a jelenlegi kormányzó párt által kinevezett bírák kapnak több évre szóló kinevezést. A törvényt még a szenátusnak és az államfőnek is jóvá kell hagynia.

A nép által választott lengyel államfőnek viszonylag fontos szerepe van a törvényhozásban. Amellett, hogy saját törvényjavaslatokat terjeszthet elő, meg is vétózhat a parlament által elfogadott törvényeket, és vétóját a szejm csak minősített, háromötödös többséggel utasíthatja el.

Felmentették a volt kormányfő kabinetfőnökét

Felmentette pénteken a prágai városi bíróság Petr Necas volt cseh miniszterelnök egykori kabinetfőnökét, Jana Necasovát -  korábbi nevén Nagyovát -, az alól a vád alól, hogy törvényellenesen utasította a titkosszolgálatokat a korábbi kormányfő akkori feleségének megfigyelésére. Az érintett titkosszolgálati vezetőket szintén felmentették.

"A vád által  említett cselekedetek nem törvénysértőek" - állapította meg Helana Králová, a bíróság elnöke. Az államügyész 3,5 éves börtönbüntetést javasolt Necasovának, de a taláros testület szerint nem történt törvénysértés, ezért a volt kabinetfőnököt és a három titkosszolgálati személyt is felmentette a vád alól. Az ítélet nem jogerős, az államügyész a helyszínen azonnal megfellebbezte.

A volt miniszterelnök feleségének állítólagos megfigyelésére 2012-ben került sor, amikor a kormányfőnek már viszonya volt kabinetfőnökével Jana Nagyovával. Necas időközben elvált és korábbi kabinetfőnökét feleségül vette. A megfigyelésre való utasítást állítólag Nagyová adta ki a cseh hírszerzés akkori két vezetőjének. Közben állítólag nyomást gyakorolt Necasra, hogy mihamarabb váljon el feleségétől. A hírszerzők azt állították: nem Nagyová utasítására, hanem azért figyelték Necasovát, mert olyan értesüléseik voltak, hogy az akkori kormányfő feleségét veszély fenyegeti.

A hatályos szabályok szerint a katonai hírszerzés csak az államfő, a miniszterelnök vagy a védelmi miniszter utasítására cselekedhet. Arra azonban a sajtó szerint nincs jogosítványa, hogy Csehországban cseh állampolgárokat figyeltessen meg. A megfigyelési ügy része annak a 2013 nyarán kirobbant botránynak, amely a jobbközép Necas-kormány bukásához vezetett.

A botrány alapvetően a legmagasabb politikai köröket érintő állítólagos korrupció és a hatalommal való visszaélés miatt robbant ki. Ennek kivizsgálásakor került reflektorfénybe Radka Necasová állítólagos megfigyelése. A kormányváltást eredményező 2013 nyarán kirobbant botrány hátterének nagy része továbbra is feltáratlan, s a bírósági tárgyalás még nincs lezárva.

Washington veszélyes hazárdjátékba kezdett

Veszélyes hazárdjátékba kezdett az Egyesült Államok a Dél-kínai-tengeren, amikor agresszív beavatkozásával nyomást akar gyakorolni Kínára - vélte szerkesztőségi cikkében a Global Times című, angol nyelvű pekingi napilap pénteken.

A cikk szerzője az amerikai védelmi miniszter legutóbbi, szokatlanul határozott megnyilatkozására utalt, amelyben Ash Carter a "félreértések elkerülése végett" leszögezte: az Egyesült Államok a jövőben is repülni és hajózni fog mindenütt, ahol azt a nemzetközi jog lehetővé teszi a számára. Carter arra is utalt, hogy Kína szigetfeltöltései egységbe fogják boronálni a térség többi országát, amelyek - mint jelezte - mind jobban "igénylik" Washington bekapcsolódását a vita rendezésébe.

A Global Times ugyanakkor felhívja a figyelmet arra, hogy a szabad hajózás és a nemzetközi légtér használata a Dél-kínai-tengeren nem jelenti azt, hogy "amerikai katonai repülők és hadihajók nyíltan felléphetnek Kína törvényes építkezéseivel szemben". A nemzetközi joggal összhangban Kína nem fogja hagyni, hogy bárki hátráltassa a szuverenitása alá tartozó területen zajló szigetépítési munkálatokat, és be fogja fejezni, amit elkezdett - fogalmaz az írás.

Lehet, hogy az Egyesült Államok nem számít arra, hogy Peking kompromisszumot köt a kérdésben, de reméli, hogy pszichológiai nyomásnak vetheti alá - véli a szerző. Egyúttal szakértőket idéz, akik azt feltételezik, azzal, hogy az amerikaiak felderítő repülőgéppel repültek be a szóban forgó kínai fennhatóság alá tartozó mesterséges szigetek fölé, csupán azt tesztelték, Kína miként reagál a provokációra, mennyire eltökélt.

A Global Times szerint egyértelmű, hogy Washington a határozott fellépés látszatát kívánja kelteni, mintha attól tartana, hogy a szigetek katonai bázissá alakításával Kína az Egyesült Államok hegemóniáját támadná. A cikk szerint azonban e "képzelgések" nem lehetnek elegendőek arra, hogy az amerikaiak - a nemzetközi jogot súlyosan megsértve - megakadályozzák, hogy Kína saját területén építkezzen. A nacionalista hangvételű írásairól ismert napilap írása szerint az amerikai lépés nem bölcs, hanem felelőtlen. S bár veszélyes provokációjával szeretné Pekinget konfrontációba sodorni, "Kína nem fog úgy táncolni, ahogy Washingtonban fütyülnek".

Kína a saját partjaitól távolabb, más országok partjaihoz közelebb eső zátonyokat nyilvánított sajátjának, és azokat - a térség más országaihoz hasonlóan - igyekszik szigetméretűvé nagyobbítani, hogy joggal terjeszthesse ki felségvizei területét, kizárólagos jogokat szerezve ezzel a tengerrészek gazdasági hasznosítására, a halászattól kezdve az ásványkincsek és energiahordozók kitermeléséig.