Előfizetés

Varsó teljesíti a NATO elvárását

Lengyelország teljesíteni fogja a NATO felé vállalt kötelezettségét. A varsói alsóház, a szejm ugyanis szerdán egyhangúlag megszavazta, hogy a védelmi kiadásokat a GDP 1,95 százalékáról 2 százalékra emeljék.

Tomasz Siemoniak védelmi miniszter hírügynökségi jelentések szerint úgy nyilatkozott, hogy a tegnapi volt „hivatali idejének egyik legfontosabb napja”. Varsó ezzel elfogadja az észak-atlanti szövetség legutóbbi, newporti csúcstalálkozóján elfogadott ajánlást, mondta Siemoniak a voksolás után, reményét fejezve ki, hogy a szejm határozata a 2016-os költségvetésben is tükröződik majd.
Az ukrán válság közepette a szejmet nem kellett különösebben győzködni: 402 jelenlévő képviselő támogatásával, mindössze két ellenszavazattal és két tartózkodással fogadták el a javaslatot. A lengyel védelmi minisztérium így a korábbiaknál 1 milliárd zlotyval többet költhet katonai kiadásokra, s az összeget a hadsereg modernizálására fordítják.

Orbán veje menekül?

Publikálás dátuma
2015.05.28. 09:59
FOTÓ: Facebook
Tiborcz István április 28-ai hatállyal eladta minden olyan érdekeltségét, amely közbeszerzési eljárás részese volt vagy lehet - írta csütörtöki számában a Napi Gazdaság.

A lap úgy tudja, hogy Orbán Viktor miniszterelnök veje az őt és családját ért folyamatos támadások miatt hozta meg döntését.
A Napi Gazdaság felidézte: Orbán Ráhel és Tiborcz István 2013 szeptemberében házasodott össze. "Ezt követően gyakorlatilag nem telt el olyan hónap, hogy valamelyik médium, ellenzéki párt ne foglalkozott volna a Tiborcz-érdekeltségek vagyoni helyzetével" - fogalmazott a cikk.

Kiemelték azt is, hogy kedden az Országgyűlésben az LMP is az Elios nevű vállalkozás tevékenysége miatt intézett kérdést a kormányfőhöz, aki leszögezte: senki nem élvezhet előnyt és nem szenvedhet el hátrányt sem kapcsolatai, sem származása, sem politikai nézetei miatt.

A Napi Gazdaság emlékeztetett: Orbán Viktor elmondta, hogy korábban utasította az állami társaságokért felelős fejlesztési minisztert, kötelezze a cégeket arra, hogy aki rá vagy családtagjára hivatkozva ott megjelenik, azonnal zavarják el.

Innen (is) kaphat pénzt Habony Árpád

Publikálás dátuma
2015.05.28. 09:44
FOTÓ: Facebook
A kormányfő tanácsadójának egyik lehetséges kereseti forrásáról ír csütörtöki számában a Figyelő.

A Figyelő úgy értesült, hogy Habony egyik kereseti forrása a műsorgyártással foglalkozó Press & Belt Produkciós Iroda Kft., ahonnan a lap értesülése szerint havi egymillió forintot kap a tanácsadó. A 2002-ben alapított szentendrei vállalkozás tulajdonosa az a Halkó Gabriella, aki Jáksó László élettársa volt.

A Figyelő nem Halkót, hanem Jáksó Lászlót kérdezte arról, hogy fizet-e ez a cég Habonynak, de ő azt állította, nem tudja, mert ilyesmiről nem beszélgetnek Halkó Gabriellával.

Összefoglalót a hvg.hu oldalán olvashat, az eredeti cikket pedig a Figyelőben.