Előfizetés

A kormány erősítené a melegek jogait

Publikálás dátuma
2015.05.27. 21:47
FOTÓ: Thinkstock
A német kormány a bejegyzett élettársi kapcsolatban élő azonos nemű párok jogainak erősítéséről fogadott el javaslatcsomagot szerdai ülésén.

A parlamenthez benyújtott javaslatok "többnyire jogszabály-szerkesztési jellegűek" - áll a kormányzat közleményében, amely szerint egy sor törvényben és rendeletben a házastárs kifejezést kiegészítik az élettárs kifejezéssel. Ennek révén a bejegyzett élettársi kapcsolatban élő azonos nemű párok tagjait számos területen ugyanazok a jogok illetik majd meg, mint a házasságban élő embereket.

A csomagot a konzervatív CDU/CSU pártszövetség és a szociáldemokrata párt (SPD) koalíciós szerződése alapján állították össze. A szerződés a házasság és az azonos nemű párok kapcsolatának teljes egyenlőségét elutasító konzervatívok és a jogegyenlőség megteremtését, illetve a melegházasság intézményének bevezetését pártoló szociáldemokraták kompromisszumaként arról rendelkezik, hogy elő kell mozdítani a bejegyzett élettársi kapcsolatban élő azonos nemű párok hátrányos megkülönböztetésének megszüntetése felé vezető folyamatot.

A megkülönböztetés ellen küzdő szövetségi hivatal (ADS) bírálta a kormány döntését. A törvényhozás elé terjesztett csomag "elégtelen, és sok embernek hatalmas csalódás" - nyilatkozott Christine Lüders, a kormánytól független állami hivatal vezetője. "A házasság megnyitása már valóság az olyan országokban, mint Nagy-Britannia, Franciaország, Spanyolország, Portugália, Svédország, vagy mint legújabban Írország" - tette hozzá az ADS vezetője. Tarthatatlan, hogy "melegeknek és leszbikusoknak európai összevetésben másodosztályú embernek kell érezniük magukat nálunk" - mondta.

Németországban 2001 óta létezik az azonos nemű párok bejegyzett élettársi kapcsolatának jogintézménye. Jelenleg több mint 30 ezer ilyen kapcsolatot tartanak számon. Az alkotmánybíróság eddig hat alkalommal kötelezte a törvényhozást a bejegyzett élettársi kapcsolathoz fűződő jogok bővítésére, arra hivatkozva, hogy ellentétes az alaptörvénnyel a házasság és a bejegyzett élettársi kapcsolat megkülönböztetése. 

Az Írországban az előző héten tartott népszavazás a melegházasság bevezetéséről új lendületet adott a németországi vitának, de a CDU/CSU vezetői jelezték, hogy nem változik a pártszövetség hivatalos álláspontja, a konzervatívok továbbra is elutasítják a melegházasságot, illetve a házasság és a bejegyzett élettársi kapcsolat teljes egyenjogúságát.

Bíróság előtt a Pentagon munkatársa

Lefogták a rendőrök és bíróság elé állították az amerikai védelmi minisztérium (Pentagon) egyik civil munkatársát az oroszországi Szentpéterváron a beutazási és tartózkodási szabályok megsértése miatt - írta szerdán az orosz sajtó.

Az Interfax orosz hírügynökség úgy tudja, a 39 éves Michael Christopher Dobroskyt azzal gyanúsítják, hogy bár turista vízummal érkezett Oroszországba, tartózkodásának igazi célja nem turizmus volt. A férfi ügyében a Petrodvorcovij kerületi bíróság dönt. 

Az RBK orosz üzleti-politikai hírügynökség jelentése szerint Szentpétervár és a Leningrádi terület migrációs szolgálatának egy névtelenül nyilatkozó munkatársától való az értesülés. Azt mondta, azért indítottak szabálysértési eljárást a Pentagon munkatársa ellen, mert az állítólag nem jelentette be a tartózkodását az orosz jogszabály előírásának megfelelően, hét napon belül a helyi migrációs hivatalban. A férfi a sajtóhírek szerint a rokonainál lakott. 

Az orosz szabályozás szerint minden normál (nem diplomata, vagy szolgálati) útlevéllel Oroszországba érkező külföldinek egy héten belül regisztráltatnia kell magát a lakóhely szerinti bevándorlási irodában. A szállodák és utazási irodák ezt megteszik helyette, de ha magánlakásban száll meg, akkor neki kell ezt intéznie. 

A RIA Novosztyi orosz állami hírügynökség megkereste az Egyesült Államok moszkvai nagykövetségét és szentpétervári konzulátusát, de sehol sem tudtak az amerikai állampolgár lefogásáról és az ellene folytatott eljárásról. Az amerikai védelmi minisztérium polgári alkalmazottjának ügye azért is kelthette fel az orosz sajtó érdeklődését, mert egy hete az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) bejelentette, hogy Moszkvában letartóztatták a litván hírszerzés egy munkatársát. A férfit állítólag titkos információkat tartalmazó dokumentumok átvételekor érték tetten az orosz fővárosban.

Sztrájk béníthatja a spanyol reptereket

Publikálás dátuma
2015.05.27. 20:21
FOTÓ: Thinkstock
Négynapos, részleges sztrájkot hirdetett június elejére a spanyol légiforgalmi irányítók szakszervezete (USCA) szerdán, így tiltakozva az ellen, hogy 61 barcelonai kollégájukat megbüntette a spanyol légi közlekedési felügyelet (Enaire).

A sztrájkot két hét múlva, június 8-án, 10-én, 12-én és 14-én tartják, a délelőtti és délutáni műszakban két-két órára szüntetik be a munkát - közölte a szakszervezet, amelynek a légiforgalmi irányítók mintegy 90 százaléka a tagja. A felügyelet azért büntetett meg a 61 irányítót, mert részt vettek a 2010 december eleji spontán sztrájkban. Az irányítók lényegében otthagyták a munkájukat a nap közepén, így tiltakozva amiért a kormány drasztikusan csökkentette az engedélyezett túlórák számát, amellyel mintegy a felére csökkent a jövedelmük. Ugyanakkor a kormány elrendelte azt is, hogy dolgozzák le betegség miatt kivett napjaikat és orvosi vizsgálatra kötelezte azokat, akik beteget jelentettek.

Az egynapos tiltakozó akció megbénította a spanyol repülőtereket, a kormánynak szükségállapotot kellett hirdetnie, a katonaság vette át a légtér felügyeletét. A sztrájk 600 ezer utast érintett. A szakszervezet most az ellen tiltakozik, hogy a történtek miatt 5 évvel később kollégáikat felfüggesztéssel és fizetésmegvonással büntetik. Légiforgalmi irányítók előre bejelentett sztrájkot utoljára 26 évvel ezelőtt tartottak a dél-európai országban.