Nemzeti drogstratégia - Józsefváros véleménye írásunkról

Tisztelt Szerkesztőség! A Népszava mai számában, illetve a www.nepszava.hu oldalon a mai napon „Tisztességes drogstratégia, pénz nélkül” címmel jelent meg írásuk, mely folytatja a drogügyben a balliberális médiában folyó hecckampányt és felelőtlenül ijesztgeti az embereket. Cikkük a valóságtól számos ponton teljes mértékben elrugaszkodott, Kocsis Máté polgármestert érintően pedig egyenesen hazugságokat tartalmaz. http://nepszava.hu/cikk/1058382-tisztesseges-drogstrategia-penz-nelkul/

Miután írásukban többször említik Kocsis Máté polgármestert, az lenne a jogosan elvárt minimum, hogy az ő álláspontját is ismertetik a témában, ahogyan ezt megtették Sárosi Péter drogliberalizációért küzdő lobbista egyoldalú véleményével is. Ehelyett hazugságokat közvetítenek és valótlan állításokat híresztelnek, ezzel pedig félrevezetik saját olvasóikat. Bár nem törekedtek a hiteles tájékoztatásra, most mégis megadjuk ennek lehetőségét Önöknek. Az alábbiakban kizárólag a Józsefvárost és dr. Kocsis Máté polgármestert érintő kijelentéseik kapcsán tájékoztatjuk Önöket a tényekről.

„…elvitte a kérdés szakmai megvitatásának esélyét Kocsis Máté, "küldjünk be a mosdóba pisilős drogtesztre minden iskolást, meg politikust és újságírót" felkiáltással meghirdetett kábítószerügyi ámokfutása.

Fenti kijelentésük kapcsán több dologra is felhívnánk a figyelmet. Az, hogy a szakmai vita esélyét az csökkentette volna, hogy Kocsis Máté felvetette a drogteszt lehetőségét, erőteljes csúsztatás, kizárólag az Önök és a Sárosi Péter-félék véleménye, nem pedig tény. A vita esélyét leginkább az csökkenti, hogy lehetetlen olyan emberekkel a drogfogyasztás visszaszorításáról beszélni, akik nyíltan vállalták, hogy drogoznak és a drogliberalizációért kampányolnak minden lehetséges eszközzel.

Kocsis Máté sosem mondott olyat, hogy a drogtesztet vizeletmintából végeznék majd el, ezt kizárólag a balliberális politikusok és sajtójuk képviselői hangoztatják mindenféle valóságtartalom nélkül, a korlátolt fantáziájukra hagyatkozva. Azt sem állította sosem, hogy minden iskolásról lenne szó a drogteszt kapcsán, sőt többször elmondta, hogy csak egy adott korosztály számára javasolná és ott is kizárólag szülői beleegyezéssel.

”Bár a kötelező drogteszt ötletét elvetette a kormány, a Fidesz kommunikációs igazgatója, egyben VIII. kerületi polgármestere történelmi léptékű bűnöket követett el a tűcsere-programok leállításával."

E mondat, még stílusának figyelmen kívül hagyásával is több ponton hibádzó hazug rágalom, amely súlyosan sérelmes mind Józsefvárosra, mind Kocsis Máté polgármesterre nézve!

Mindenekelőtt arra hívjuk fel a figyelmüket, hogy „történelmi léptékű bűn”, ha már hangzatos kijelentéseket használunk, éppen a Kék Pont azon tevékenysége volt, hogy felelőtlen tűosztogatásba kezdett Józsefvárosban, ezzel veszélyeztetve 80 ezer józsefvárosi egészséghez való jogát és biztonságát. A súlyos hiba az lett volna, ha ezt a bukott programot Józsefváros vezetése továbbra is támogatta volna. A tényekhez továbbá az is hozzátartozik, hogy a valótlan állításokkal szemben nem Kocsis Máté állította le a tűcsere-programot, annak megszüntetéséről a Kék Pont döntött. Ráadásul egy tűcsere program volt a kerületben, hazugság többes számról beszélni. A másik tűcsere program a Tóth József szocialista polgármester által vezetett XIII. kerületben működött, amit érdekes módon jelen cikkükben elfelejtettek megemlíteni.

Tájékoztatjuk Önöket arról is, hogy a kormány nem vetette el a drogteszt ötletét, hiszen nem is tárgyalt róla, ugyanis szakmai vizsgálatok zajlanak az ügyben. Nem lehet elvetni egy kérdést, ami nem is volt napirenden.

A leírtak alapján, annak érdekében, hogy eleget tegyenek a nyilvánosság valósághű tájékoztatását jelentő követelménynek, kérjük valótlan kijelentéseik azonnali törlését és a cikk helyesbítését. Ellenkező megfontoljuk a szükséges jogi lépések megindítását.

Tisztelettel,

Szerző

Hajléktalanok, metró, vizes vb - Döntött a Fővárosi Közgyűlés

Publikálás dátuma
2015.05.27. 14:20
MTI Fotó: Illyés Tibor
Módosította a fővárosi hajléktalanrendeletet szerdai ülésén a Fővárosi Közgyűlés, a legjelentősebb változás, hogy a XIV. kerületben nem lesz olyan terület, ahol tilos az életvitelszerű közterületi tartózkodás. Elfogadták továbbá a 3-as metró szerelvényeinek felújításához kapcsolódó megállapodást. A vizes világbajnokság előtt rendezik a pesti rakpart egy szakaszát is.

Módosították a hajléktalanrendeletet

Módosította a fővárosi hajléktalanrendeletet szerdai ülésén a Fővárosi Közgyűlés, a legjelentősebb változás, hogy a XIV. kerületben nem lesz olyan terület, ahol tilos az életvitelszerű közterületi tartózkodás.

Az előterjesztést 21 igen és 3 nem szavazattal fogadta el a testület. Nemmel voksolt Gy. Németh Erzsébet (DK), Székely Sándor (Együtt) és Csárdi Antal (LMP). A Fővárosi Közgyűlés 2013. november 14-én fogadta el azt a rendeletet, amelyben kijelölték azokat a területeket, ahol szabálysértésnek minősül az életvitelszerű közterületi tartózkodás. Ennek a rendeletnek az első pontjában a fővárosi, a másodikban a kerületi területeket jelölték ki.
Az alapvető jogok biztosának kezdeményezése alapján a Kúria 2015. január 20-án közzétett határozatával vizsgálta meg a rendelet második mellékletét, amelyben törvénysértőnek találta és 2015. május 31-ével megsemmisítette a következő tíz kerületre vonatkozó közterület-kijelöléseket: II., IV., IX., X., XIII., XIV., XVI., XVII., XXI., XXII.

A Kúria döntése alapján a főpolgármester levélben kereste meg a megsemmisítés által érintett minden kerület polgármesterét, azt kérve, vizsgálják felül a korábbi igényeiket, és tegyék meg új javaslatukat annak érdekében, hogy a Fővárosi Közgyűlés a Kúria döntésének megfelelően módosíthassa a rendeletet. Az elfogadott előterjesztés melléklete szerint az érintett tíz kerület által kijelölni kért közterületeket áttekintve megállapítható, hogy összességében kevesebb olyan területet adtak meg, amelyre vonatkozóan azt kérik, minősítsék jogellenesnek az életvitelszerű közterületi tartózkodást.

"A hajléktalan embereknek így több olyan terület áll majd a rendelkezésükre, ahol életvitelszerűen tartózkodhatnak. A legjelentősebb változás a XIV. kerületben következik be, ahol korábban az összes kerületi tulajdonú közterületen tilos volt az életvitelszerű közterületi tartózkodás, míg a mostani módosítás már egyetlen XIV. kerületi területet sem jelöl ki ilyen célra" - olvasható a dokumentumban.

Horváth Csaba szocialista képviselő a javaslat elfogadását megelőző vitában azt mondta, a hajléktalanok üldözése nem jelent megoldást a szociális problémákra. Csárdi Antal ezt követően felolvasta az ülésteremben transzparensekkel tiltakozó A Város Mindenkié csoport egyik aktivistájának levelét, hangsúlyozva, hogy a hajléktalanok üldözése a mélyszegénységben élők alapvető jogait sérti. Az ellenzéki politikus ezt követően felvetette egy hajléktalanokat segítő bérlakásalap létrehozását.
Tarlós István főpolgármester válaszában azt mondta, a hajléktalanellátásban a férőhelyek száma, azok komfortja, továbbá a hajléktalanok munkalehetősége, védelme és egészségügyi ellátása területén is előrelépés történt azóta, hogy Horváth Csaba volt ezért az ügyért felelős főpolgármester-helyettes. A főpolgármester úgy fogalmazott, egyetért azzal, hogy a város mindenkié, így például a másik 1 millió 700 ezer lakosé is, akiknek számít például a közterületek állapota.  A fővárosnak összesen nincs annyi bérlakása, ahány hajléktalan él Budapesten - mondta Tarlós István, aki szerint egy bérlakásépítés fedezetét legfeljebb az állam biztosíthatná, az ingatlanok igazságos kiosztását azonban akkor sem lehetne igazságosan megoldani. Kijelentette, téved az, aki úgy gondolja, hogy a jelenlegi városvezetés üldözni akarja a hajléktalanokat. Tarlós István elmondta azt is, hogy a hajléktalanokat segítő minden olyan javaslatra nyitottak, amely minimális rendet biztosít a városban.

2017 végig fel kell újítani a 3-as metrót

Elfogadta a közgyűlés a 3-as metró szerelvényeinek felújításához szükséges pénzösszeg tőketartalék útján történő biztosításáról és a forrás felhasználásának feltételrendszeréről szóló, a BKV Zrt.-vel kötött megállapodást.

Az elfogadott előterjesztés szerint a 3-as metróvonal járműparkja korszerűsítéssel egybekötött felújításának kezdési időpontja a vállalkozási szerződés megkötésének tervezett dátuma, azaz július 1-je. A befejezés tervezett időpontja pedig - az üzembe helyezés tervezett határideje - 2017. december 31. A járműpark felújítására 60 milliárd forintnyi kölcsönt vesz fel euróban a főváros. A fejlesztési feladatot a BKV Zrt. valósítja meg, a BKK Zrt. mint a közútkezelői és közlekedésszervezői közfeladatok ellátására kijelölt szervezet ellenőrzési és együttműködési kötelezettsége mellett.
Az előterjesztést 27 igen és 1 nem szavazattal, 1 tartózkodás mellett fogadta el a Fővárosi Közgyűlés. Nemmel szavazott Gy. Németh Erzsébet (DK), míg Csárdi Antal (LMP) tartózkodott.

Csárdi Antal a javaslat elfogadását megelőző vitában felszólalva azt mondta, egy korábbi bizottsági ülésen számára az derült ki, hogy a 3-as metró felújításának 60 milliárdos költségével szemben az új szerelvények beszerzése mindössze 2 milliárd forinttal kerülne többe, így pedig érthetetlennek tartja, hogy a városvezetés miért ragaszkodik az előbbihez. Tarlós István főpolgármester reagálásában hülyeségnek nevezte a 2 milliárd forintos különbséget, továbbá megjegyezte, hogy Budapest felújításra kapta az állami hitelgaranciát.

Gy. Németh Erzsébet azt mondta, a metrófelújítás ezer euró pontossággal meghatározott kerete alapján azt gyanítja, hogy előre eldöntötték, melyik társaság nyeri majd el a metrófelújítást. Tarlós István válaszában ezt határozottan cáfolta, és kiemelte, a felújításra négy pályázó van és azt szeretnék, ha közülük a legjobb nyerne.

A javaslatban kiemelték, hogy a 3-as metróvonal Magyarország legnagyobb forgalmat bonyolító vasúti rendszere. Építési hossza 17,3 kilométer, ebből 15,5 kilométer alagúti szakasz, és 20 állomás van a vonalon. A vonalat munkanapokon 520-540 ezer utas használja, több mint amennyien a teljes országos vasúti hálózatot.

Gyalogoshíd épülne a Margitsziget és a pesti oldal között.

A budapesti vizes világbajnoksághoz kapcsolódóan a pesti rakpart egy szakaszának rendezésére, valamint sétány és kerékpárút kialakítására vonatkozó előkészítő feladatokról is döntött a Fővárosi Közgyűlés. A tervek szerint gyalogoshíd is épülne a Margitsziget és a pesti oldal között.

A 2017-es sportesemény időpontjához igazodva a Kossuth Lajos tér és a világbajnokságnak helyszínt adó Dagály fürdő közötti partszakaszt rendeznék. A beruházás célja a jelenleg elhanyagolt Duna-part értékeinek jobb közterületi hasznosítása.
A projekt keretében megtervezendő és megvalósítandó sétány és bicikliút biztosítja majd a közvetlen kapcsolatot a vizes világbajnokság fő helyszínét jelentő új "úszópalota" és a belváros között, déli végén a 2014-ben megújult Kossuth Lajos térhez, északi végén az állami beruházás keretében rendezendő partszakaszhoz csatlakozik - olvasható az elfogadott előterjesztésben.
Mint írták, terveket kell készíteni a Dráva utcai felhajtónál a Margitszigetre vezető gyalogoshíd hídfőjének kialakítására.
A projektben tervezendő partszakasz hossza 3,2 kilométer. Az előkészítési feladatok becslések szerint 200 millió forintba kerülnek. A Fővárosi Közgyűlés egyhangúlag fogadta el az előterjesztést.

Szerző

Döntöttek a gyermekétkeztetésről

Publikálás dátuma
2015.05.27. 14:10
Illusztráció. Fotó: Thinkstock
Kiterjesztette a parlament az ingyenes bölcsődei és óvodai étkeztetést és elfogadta a köznevelési törvény módosítását is szerdai ülésén.

Kiterjesztette a parlament az ingyenes bölcsődei és óvodai étkeztetést. A képviselők 167 igen szavazattal, egyhangúlag döntöttek a gyermekek védelméről és a gyámügyi igazgatásról szóló törvény módosításáról, amely megalapozza a szükséges források biztosítását az idei és a következő évek központi költségvetésében.

Szeptember 1-jétől ingyenes gyermekétkeztetésre jogosultak a három vagy több gyermekes családok, a tartósan beteg vagy fogyatékos gyermekek és  testvéreik, valamint azok a családok, ahol az egy főre jutó nettó jövedelem nem haladja meg a nettó minimálbér 130 százalékát, jelenleg 89 ezer 408 forintot. A tehetősebb, háromnál kevesebb egészséges gyermeket nevelő szülőknek továbbra is kell térítési díjat fizetni az étkezésért.

A jogosultság megállapítása önbevalláson alapul, a szülői jövedelemnyilatkozatban foglaltakat nem vizsgálja sem az intézmény, sem a települési önkormányzat jegyzője.

Az Országgyűlés döntött arról is, hogy a gyermek és ifjúsági alapprogram éves keretösszege - a nyílt és meghívásos pályázati úton túl - egyedi támogatási formákban is elérhető lesz. Ezt 111 igen és 29 nem szavazattal, 28 tartózkodás mellett fogadták el. Az előirányzatból egyebek mellett fiatalok programjait, szervezeteit támogatják és a fiatalokat segítő szakembereket fejlesztik.

Elfogadták a köznevelési törvény módosítását

Új intézményfajtákat, szakgimnáziumokat és új típusú szakközépiskolákat vezetnek be 2016. szeptember 1-től a köznevelési törvény, az Országgyűlésben jóváhagyott módosításával. A változtatásokat az országgyűlési képviselők  112 igen szavazattal, 59 nem ellenében fogadták el.  A módosítás alapján szakgimnáziumban szakmai érettségi vizsga és szakképesítés lesz szerezhető. A szakiskolák helyébe lépő szakközépiskolákban az első három év után szakmai vizsgát tehetnek a diákok, majd további két év alatt felkészülhetnek az érettségire.

A módosítás rögzíti, hogy a nyolcadik évfolyam sikeres elvégzéséről kiállított bizonyítvány – iskolatípustól függetlenül – alapfokú iskolai végzettséget tanúsít. Alapfokú iskolai végzettség a Szakképzési Hídprogramban is szerezhető. A középiskola befejező évfolyamának sikeres elvégzéséről kiállított bizonyítvány, továbbá a szakközépiskolában iskolai rendszerű szakképzés keretében szerzett Országos Képzési Jegyzékben szereplő szakképesítés megszerzését igazoló bizonyítvány középfokú végzettséget tanúsít.

Változások a járásbíróságok működésében

A járások illetékességéhez igazodnak 2018 január 1-jétől a járásbíróságok - ezt is tartalmazza a bíróságok elnevezéséről, székhelyéről és illetékességi területének meghatározásáról szóló törvény módosítása, amelyet szerdán 168 igen szavazattal, ellenszavazat nélkül, 2 tartózkodás mellett fogadott el a Ház. 

Egy bíróság több járást is lefedhet, mintegy feleannyi járásbíróság lesz az országba, mint járás. Mivel a járási ügyészségek és a rendőrkapitányságok illetékességi területe fő szabály szerint igazodik a bíróságok illetékességi területéhez, előbbiek is automatikusan változnak.

Agrárfoglalkoztatási adókedvezményt szavazott meg a Ház

Július elsejétől a mezőgazdasági munkakörben alkalmazott 25 és 55 év közötti munkavállalók foglalkoztatása esetén a munkáltató 14,5 százalékos kedvezményt érvényesíthet az őt terhelő szociális hozzájárulási adóból - Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter erre vonatkozó előterjesztését szerdán fogadta el az Országgyűlés.

Az egyes adótörvények módosítására irányuló javaslatot 140 igen szavazattal, 4 nem ellenében, 27 tartózkodás mellett szavazta meg a parlament. A jogszabály alapján a kedvezmény a bruttó munkabér után jár, de legfeljebb 100 ezer forint után érvényesíthető.

A kedvezmény egész hónapra akkor érvényesíthető, ha a munkavállalót a hónap egészében mezőgazdasági munkakörben foglalkoztatják. Részmunkaidős foglalkoztatás esetén a munkáltató által igénybe vehető kedvezmény összegét a rész- és a teljes munkaidő arányában kell csökkenteni. Az adókedvezményt költségvetési szerv nem veheti igénybe.

Szerző