Orbán: ha a családtagjaimat támadják, engem támadnak

Publikálás dátuma
2015.05.26. 19:37
Forrás: Facebook/Orbán Viktor
Orbán Viktor még korábban utasította a fejlesztési minisztert, hogy zavarják el az állami cégektől azokat, akik ott rá vagy családjára hivatkozva jelennek meg. A miniszterelnök ezt a parlamentben mondta kedden, az azonnali kérdések és válaszok órájában. A kormányfőt más témákban, az EU-s csatlakozási szerződésről és a halálbüntetésről is kérdezte az ellenzék. A kormányfő arra a kérdésre, hogy nem gondolja-e pártfinanszírozásnak, ha a családi érdekeltségei nyernek el közbeszerzéseket, úgy felelt, hogy hozzászokott már ahhoz, hogy amikor a családtagjait támadják, akkor valójában őt támadják.

Az LMP-s Schiffer András azonnali kérdésében arról beszélt, hogy az Elios nevű cég, amelynek tulajdonosa a miniszterelnök családjába tartozik, 2010 óta 19 közvilágítási tendert nyert el, 8 esetben ellenfél nélkül. Döntött-e olyan pályázat kiírásáról, amelyet később az Elios nyert meg? - kérdezte a kormányfőt az LMP frakcióvezetője, s ő tette fel a kérdést, hogy Orbán Viktor nem tekinti-e tiltott pártfinanszírozásnak, ha családi érdekeltségei nyernek el közbeszerzéseket. A kormányfő erre azt felelte, senki nem élvezhet előnyt, és nem szenvedhet el hátrányt sem kapcsolatai, sem származása, sem politikai nézetei miatt.

Közölte egyúttal, még korábban utasította az állami cégekért felelős nemzeti fejlesztési minisztert, hogy minden céget kötelezzen arra: "bárki, aki rám vagy családomra hivatkozva ott megjelenik, azonnal zavarják el". Hozzátette, az elmúlt években több száz olyan eset volt, hogy rá vagy miniszterekre hivatkozva jelentek meg egyesek "az államigazgatás különböző grádicsain".

Schiffer András viszonválaszában megkérdezte Orbán Viktortól, hogy támogatja-e az LMP által kezdeményezett, állami pályázatokra vonatkozó összeférhetetlenségi szabályokat. A miniszterelnök úgy reagált: hamarosan új közbeszerzési törvényt alkot a parlament, és ha ennek keretei közé az LMP ilyen szabályokat kíván beiktatni, akkor ő ennek nem lesz ellenzője.

Mi igaz a volt nagykövet könyvéből?

Az MSZP-s Harangozó Tamás azzal kapcsolatban kérdezte Orbán Viktort, hogy Eleni Tsakopoulos Kounalakis volt amerikai nagykövet a könyvében - sajtóhírek szerint - egyebek mellett arról írt, Németh Lászlóné nemzeti fejlesztési miniszterként minden héten leült a kormányfővel, átnézték a középítkezési projektek listáját, és eldöntötték, melyikeknek legyen prioritása, melyik pályázatok nyerjenek.

A szocialista politikus ez alapján egyebek mellett azt a kérdést tette fel a miniszterelnöknek, hogy személyesen részt vett-e a fejlesztési kabinet szűk körű ülésein, döntött-e kiírandó pályázatokról, részt vett-e az M4-es autópálya azóta leállított beruházásának kiírásáról szóló döntésben. Orbán Viktor azt válaszolta: a fejlesztési kabinet minden ülésén részt vesz. Megjegyezte, a nemzeti fejlesztési kormánybizottság működési rendjét nyilvános rendelet szabályozza, azt bárki elolvashatja. 

Cameron ugyanazt mondja, amit mi évek óta

A Jobbik elnök-frakcióvezetője, Vona Gábor arról faggatta a miniszterelnököt, szükségesnek tartja-e az európai uniós csatlakozási szerződés módosítását, amiről a Jobbik szerint népszavazást kellene kiírni. Hozzátette: David Cameron, Nagy-Britannia újraválasztott miniszterelnöke "szóról szóra ugyanazt mondta, amit mi mondunk évek óta", Nagy-Britannia módosítani kívánja az EU-csatlakozási szerződést, és népszavazást akar kiírni az uniós tagságról.

Orbán Viktor erre úgy reagált: a jobbikosok "bújhatnak népszavazási kezdeményezés mögé" - amit egyébként az alkotmány nem is tenne lehetővé -, a lényeg az, hogy a Jobbik "azt akarja, lépjünk ki az EU-ból és a NATO-ból". A kormánynak ezzel szemben - bár számos kritikai észrevétele van mind az EU-val, mind a NATO-val szemben - az az álláspontja: "Magyarországnak és a magyar embereknek az az érdeke, hogy tagjai maradjunk az EU-nak és a NATO-nak" - mondta a kormányfő.

Halálbüntetés: Orbán a megölt trafikoslánnyal "takaródzik"

A jobbikos Mirkóczki Ádám a halálbüntetéssel kapcsolatban a miniszterelnököt egy mintegy három éve adott válaszára emlékeztette, amelyben a Jobbik kezdeményezésére úgy felelt: Magyarország az Európai Unióhoz csatlakozva elfogadta annak szabályait, amelyek nem teszik lehetővé ezt a büntetést. Utalva a kormányfő megváltozott álláspontjára Mirkóczki Ádám a Jobbik által kezdeményezett vitanap támogatására kérte Orbán Viktort. A miniszterelnök válaszában elmondta: országos felháborodást keltett az a brutális rablógyilkosság, amelyben egy húszéves lányt öltek meg. Rámutatott: 2012 óta annyiban is változott a helyzet, hogy Brüsszel megtámadta a tényleges életfogytiglani büntetés magyarországi alkalmazását. Mint mondta, ha Brüsszel rá tudja szorítani az országot arra, hogy a többszörös visszaeső súlyos bűnelkövetőket visszaengedje a társadalomba, "ne védekezzünk, hanem lépjünk előre (...), úgy válaszoljunk: akkor vitassuk meg a halálbüntetést". 

A frakciója készen áll arra, hogy megvitassa a Jobbik javaslatát - tette hozzá -, ezt azért nem tették még meg, mert a Fidesz-KDNP  is megosztott a kérdésben. A vita hosszú ideig fog még tartani, nem biztos, hogy a parlamenti vitanap ebben az első lépés - jelentette ki Orbán Viktor.

Szerző
Témák
Orbán Viktor

Gyurcsány: Orbán "meg akarja ölni" a DK-t

Gyurcsány Ferenc szerint Orbán Viktor miniszterelnök politikai értelemben meg akarja ölni a Demokratikus Koalíciót (DK), de "ez nem fog neki sikerülni". A DK elnöke erről kedden Brüsszelben az Altus cég uniós megbízási ügye kapcsán tartott sajtótájékoztatóján beszélt.

A volt kormányfő szerint teljes abszurditás mindaz, amit a miniszterelnök, a kormánya, a frakciója és a pártja állít. A DK-nak tiszta a lelkiismerete - hangoztatta. Elmondta, hogy az elmúlt években 1-2 millió forinttal, tavaly pedig 16 millió forinttal támogatta a DK működését. "Hogy én a törvényesen megkeresett és leadózott pénzemet törvényesen hogyan költöm el, ahhoz a miniszterelnöknek meg a pártjának semmi köze nincsen" - jelentette ki Gyurcsány Ferenc.

Kifejtette: a brüsszeli bizottság négyéves időszakra választott ki három nemzetközi konzorciumot "nagyjából tíz-tizenkét vizsgálati program lefolytatására". Ennek a teljes keretösszege az a bizonyos 5 millió euró, vagyis másfél milliárd forint, "amiről a fideszesek beszélnek" - tette hozzá. 

A 10-12 program közül eddig négyet írtak ki. Ebből a négyből egyet nyert meg az Altus vezette konzorcium, egy másik kiválasztott megnyert kettőt, a harmadik kiválasztott szintén egyet. A később kiírandó pályázatok kimenetelét még nem lehet tudni. Egy-egy programnak a megbízási díja Gyurcsány Ferenc szerint "nagyjából kevesebb, mint a tizede" a másfél milliárd forintnak. És mután nemzetközi konzorciumokról van szó, az Altus vezette konzorcium esetében tizenegy cég kapott megbízást, tehát ez a kevesebb, mint egytized összesen tizenegy cég között fog eloszlani - magyarázta a DK-elnök. Hozzátette: ebből az egy megnyert pályázatból az Altusra egy-kétszer tízmillió forint árbevétel jut; hogy mennyi lesz a nyereség, azt szerinte még nem lehet megmondani. "Ha pikírt akarok lenni, akkor azt tudom mondani, hogy Orbán miniszterelnök vejének egyetlen egy világításmegbízásának több a nyereségtartalma, mint ami ennek esetleg lesz" - jegyezte meg Gyurcsány Ferenc. 

Kérdésre válaszolva arra is kitért, hogy a konzorciumon belüli munkaszervezés alapján Magyarországon nem az Altus az, amelyik a projekt keretében eljár, hanem egy osztrák vagy egy német cég megbízásából - pontosan ezt nem tudta megmondani - egy magyar szakértő. A múlt év végéig "egy megveszekedett fillér nem tudott még befolyni ebből a pénzből, tehát teljesen kizárt, hogy ezt a pénzt bármire is fordítsuk" - mondta. 

Előzőleg a Fidesz kormányzati vizsgálatot kért az Altus Zrt. uniós megbízása ügyében: a kormánypárt egyebek mellett az összeférhetetlenségi előírások esetleges változtatásának, valamint az Altus és az Európai Bizottság között kötendő szerződés jogszerűségének áttekintését javasolja a kabinetnek.    Ezt Gulyás Gergely fideszes országgyűlési képviselő közölte keddi budapesti sajtótájékoztatóján, amelyen elfogadhatatlannak nevezte, hogy egy pártelnök tulajdonában álló gazdasági társaság hatáskört kapjon EU-s pénzek, projektek ellenőrzésére. Ez a hatáskör az Európai Bizottságot illeti meg - hangsúlyozta.

A DK elnöke Brüsszelben kijelentette: alkotmányos keretek közt ezt az ügyet a Fidesz "nem tudja megnyerni". "Minden jogi és politikai eszközzel ezzel szembe fogunk menni. És hogyha azt kívánja a Fidesz, hogy mi mutassuk meg magunkat az ellenzék kérlelhetetlen vezetőjének, akkor a legjobb úton járnak. Megvan hozzá a képességünk és a bátorságunk, hogy megküzdjünk a Fidesszel" - hangoztatta. 

Gyurcsány Ferenc keddtől csütörtökig folytat tárgyalásokat Brüsszelben. Találkozik az Európai Bizottság alelnökével és a bizottság több néppárti tagjával, egyeztet az EU csalásügyi hivatalának, az OLAF-nak a főigazgatójával. Ezenkívül előadást tart az EP szociáldemokrata frakcióülésén, tárgyal a német szociáldemokraták, a brit Munkáspárt EP-vezetőivel, valamint görög és román baloldali delegációvezetőkkel. Az újságíróknak adott keddi nyilatkozatában kiemelte: "nem baloldali összeesküvést folytat, tudatosan találkozik" ezúttal csak néppárti EU-biztosokkal.

Szerző
Frissítve: 2015.05.26. 20:07

Változik a pesti villamosok menetrendje

Publikálás dátuma
2015.05.26. 18:52
FOTÓ: Népszava
Szombattól változik a 3-as, az 51-es és az 52-es villamos, valamint a 166-os autóbusz közlekedése - közölte a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) kedden.

A BKV június 19-ig villamospálya-karbantartási munkákat végez a Határ út és a Jókai Mór utca kereszteződésénél, a Török Flóris utcában a Határ út és a Nagysándor József utca között, valamint a Gubacsi úton a Koppány utca és a Földváry utca között. 

A 3-as villamos június 7-éig rövidített útvonalon, a Mexikói út és a Határ út között jár. A villamos által nem érintett vonalszakaszon az 52-es villamost is pótló, a Határ út és a pesterzsébeti Pacsirtatelep között közlekedő 3-52-es jelzésű villamospótló busz viszi az utasokat. Az 51-es villamos május 30-ától június 19-éig nem jár, helyette teljes üzemidejében az 51A jelzésű villamos közlekedik, míg a Nagysándor József utca és a Közvágóhíd között 51-es jelzéssel villamospótló busz szállítja az utasokat.

Szerző