Előfizetés

A választás megosztotta a lengyeleket

Az elnökválasztáson leadott szavazatok megosztották Lengyelországot, nagyon fontos lesz az új államfő és a kormány közötti együttműködés – mondta Ewa Kopacz lengyel kormányfő kedd délutáni sajtóértekezletén azzal kapcsolatban, hogy az ellenzéki nemzeti-konzervatív Jog és Igazságosság (PiS) jelöltjét, Andrzej Dudát választották meg Lengyelország új elnökévé.

A jobbközép Polgári Platform (PO) és az agrár Lengyel Parasztpárt (PSL) alkotta kormánykoalíció élén álló Kopacz elmondta: kormányára az őszi parlamenti választások előtt nagyon nehéz munka vár. „Nap mint nap következetesen fogunk mindazok szavazataiért küzdeni, akik nem szánták rá magukat arra, hogy jelöltünkre szavazzanak” – mondta a PO jelöltjének,  Bronislaw Komorowskinak a választási vereségére utalva. Kopacz bejelentette: a PO június közepén kongresszust tart, melyen bemutatja választási programját.

Szintén kongresszust készül összehívni a PiS, mégpedig július elejére - ezt hétfőn jelezte a fő ellenzéki tömörülés, bejelentve Jaroslaw Kaczynski pártelnök kormányfői jelöltségét is. Kedd délelőtt Radoslaw Sikorski házelnök -  aki szeptemberig a PO kormányában külügyminszteri posztot töltött be -  Duda megválasztásához gratulált. Komorowski elnökségét úgy értékelte: a leköszönő államfő „jól szolgálja Lengyelországot”. Dudának pedig – némi iróniával - a kampány alatt tett ígéretek teljesítését kívánta. „Egyedülálló lehetősége lesz, hogy például  a jövő évi varsói NATO-csúcs házigazdájaként  a lengyel érdekeket és saját vezető szerepét érvényesítse” – mondta a házelnök. Emlékeztetett: a csúcs megrendezése Bronislaw Komorowski és a PO-kormány érdeme. Sikorski ezzel vélhetően arra is utalt, hogy Duda egykori elődjével és párttársával, a 2007 és 2010 közötti államfővel, Lech Kaczynskivel éles vitát folytatott az akkori kormányfő, Donald Tusk arról, kinek a tiszte Lengyelországot képviselni a magas rangú nemzetközi találkozókon. 

Sikorski kifejtette: az új államfő  feladata Lengyelország nemzetközi pozíciójának erősítése lesz. Mint megjegyezte, Komorowski is erre törekedett. A házelnök úgy vélte, Dudának az egész társadalmat, „nemcsak saját tömörülését” kell képviselnie. Andrzej Duda megválasztása után megerősítette: az összes lengyel elnöke kíván lenni, a PO és a PiS tábora közötti törésvonal mentén megosztott társadalomban a nemzeti egység visszaállítására fog törekedni.

Andrzej Duda 43 éves jogász, aki a múlt évtized végén államtitkár-helyettesi posztot töltött be Lech Kaczynski elnöki hivatalában, majd 2011-től parlamenti, 2014-től pedig európai parlamenti képviselő volt, a szavazatok 51,55 százalékával győzött az elnökválasztás vasárnap megtartott második fordulójában. A megválasztott elnök augusztus 6-án teszi le a hivatali esküt a lengyel parlamentben.

A kínaiak tudják, hogy szokjunk le a dohányzásról

Publikálás dátuma
2015.05.26. 18:16
Illusztráció: Thinkstock
A dohánytermékek adójának megemelésével, az Egészségügyi Világszervezetet segítségül hívva és minden korábbinál szigorúbb szabályok bevezetésével próbálják meg visszaszorítani a dohányzást Kínában, ahol a lakosság csaknem egyharmada cigarettázik.

A kelet-ázsiai országban a áprilisban 5-ről 11 százalékra emelték a dohány nagykereskedelmi forgalmára kivetett adót, amelyre az elmúlt hat évben - az adó bevezetése óta - nem volt példa, ráadásként pedig a kereskedőknek minden értékesített cigaretta után 0,005 jüant, átszámolva két forintot kell fizetniük az államkasszába. Korábban a dohánytermékek reklámját tiltotta be a parlament, kitiltva őket a közmédiából, a közösségi terekről, közösségi közlekedési eszközökről és kültéri plakátokról. 

Egy törvénytervezet a jövőben a beltéri dohányzásnak is véget vetne, s a kültéri dohányzás lehetőségét is limitálná, a cigarettareklámokat pedig végleg betiltaná. Az elmúlt évek legkomolyabb dohányzás elleni kampányához az Egészségügyi Világszervezet is támogatását adta, a szervezet többek között elrettentő szándékú szemléltető plakátokkal segíti a kezdeményezést.

Annak sikerét ugyanakkor sokan megkérdőjelezik, mondván az elmúlt években számos alkalommal próbálkoztak már a dohányzás visszaszorításával, mindezidáig ugyanakkor kevés eredményt sikerült felmutatni. A kampány elleni lobbi igen erős, amelynek egyik oka, hogy az iparágból származó bevételek a kínai becslések szerint az állami bevétel 6 százalékát teszik ki. A több mint háromszázmillió aktív dohányosra építő ipar emellett húszmillió főnek biztosít munkahelyet. 

A korábban bevezetett tilalmak betartatása is várat magára: a kórházakban, liftekben, éttermekben, sőt a tiltó táblák alatt dohányzók látványa a mai napig mindennapos, a vétségért kirótt büntetés pedig nagyjából két doboz cigaretta árának felel meg. Az Egészségügyi Világszervezet becslései szerint évente több mint egymillió ember halálát okozzák a dohányzással kapcsolatos betegségek, de a káros szenvedély jelentős mértékben hozzájárul a krónikus betegségek kialakulásához is, amelyek az összes haláleset nyolcvan, az egészségügyi rendszer kiadásainak hetven százalékáért felelősek.

14 éves terrorista került börtönbe

Terrorizmus vádjával nyolc hónap letöltendő és tizenhat hónap felfüggesztett börtönbüntetésre ítélt egy 14 éves fiút kedden a Sankt Pölten-i tartományi bíróság.

A négyórás tárgyalás során bizonyítást nyert, hogy a török származású fiú 2014 őszén kapcsolatban állt az Iszlám Állam (IÁ) nevű dzsihadista szervezet bécsi képviselőivel, és a szélsőségesek oldalán csatlakozni akart a szíriai harcokhoz. A vád szerint utazása előtt azt tervezte, hogy robbanószerkezetet hoz működésbe egy nyilvános helyen Bécsben, feltehetőleg a Westbahnhof pályaudvaron. Az ítélet nem jogerős.

A fiú beismerte tettét. Rudolf Mayer, a vádlott védője bízik abban, hogy a fiú jó útra tér. Az ügyész Michael Lindenbauer szerint azonban a fiún sem megbánás, sem bűntudat jelei nem voltak láthatók. A fiú, aki hamarosan betölti a 15. életévét, Isztambulban született, apa nélkül nőtt fel és nyolc éve él Ausztriában. Radikalizálódása az édesanyjának és a fiú iskolájának is feltűnt, így tervei meghiúsultak.

A Sankt Pölten-i fiút még októberben vették először őrizetbe. Akkor 14 nap után szigorú korlátozások mellett kiengedték a vizsgálati fogságból. Idén januárban azonban Bécsben tűnt fel, ahol ismét elfogták. A vádlott fiatal korára való tekintettel a tárgyalás a nyilvánosság teljes kizárásával zajlott. 

Felfüggesztett büntetése alatt utógondozásra és pszichoterápiára kell járnia, és ezt háromhavonta igazolnia kell.  Ausztriában hozzávetőleg félmillió muszlim él, ez a lakosság mintegy hat százaléka. Az osztrák hírszerző szolgálatok becslése szerint eddig csaknem százan mentek el Ausztriából, hogy csatlakozzanak szíriai iszlamista fegyveresekhez.