Előfizetés

14 éves terrorista került börtönbe

Terrorizmus vádjával nyolc hónap letöltendő és tizenhat hónap felfüggesztett börtönbüntetésre ítélt egy 14 éves fiút kedden a Sankt Pölten-i tartományi bíróság.

A négyórás tárgyalás során bizonyítást nyert, hogy a török származású fiú 2014 őszén kapcsolatban állt az Iszlám Állam (IÁ) nevű dzsihadista szervezet bécsi képviselőivel, és a szélsőségesek oldalán csatlakozni akart a szíriai harcokhoz. A vád szerint utazása előtt azt tervezte, hogy robbanószerkezetet hoz működésbe egy nyilvános helyen Bécsben, feltehetőleg a Westbahnhof pályaudvaron. Az ítélet nem jogerős.

A fiú beismerte tettét. Rudolf Mayer, a vádlott védője bízik abban, hogy a fiú jó útra tér. Az ügyész Michael Lindenbauer szerint azonban a fiún sem megbánás, sem bűntudat jelei nem voltak láthatók. A fiú, aki hamarosan betölti a 15. életévét, Isztambulban született, apa nélkül nőtt fel és nyolc éve él Ausztriában. Radikalizálódása az édesanyjának és a fiú iskolájának is feltűnt, így tervei meghiúsultak.

A Sankt Pölten-i fiút még októberben vették először őrizetbe. Akkor 14 nap után szigorú korlátozások mellett kiengedték a vizsgálati fogságból. Idén januárban azonban Bécsben tűnt fel, ahol ismét elfogták. A vádlott fiatal korára való tekintettel a tárgyalás a nyilvánosság teljes kizárásával zajlott. 

Felfüggesztett büntetése alatt utógondozásra és pszichoterápiára kell járnia, és ezt háromhavonta igazolnia kell.  Ausztriában hozzávetőleg félmillió muszlim él, ez a lakosság mintegy hat százaléka. Az osztrák hírszerző szolgálatok becslése szerint eddig csaknem százan mentek el Ausztriából, hogy csatlakozzanak szíriai iszlamista fegyveresekhez.

Orbán átvette a legkevésbé kedvelt politikus szerepét

Publikálás dátuma
2015.05.26. 16:16
FOTÓ: Thinkstock
Andrzej Duda elnökké választása lényegesebb változásokat hozhat a lengyel politikában, mint azt sokan feltételezik - vélekedtek a keddi cseh lapok. A lap azt is írja, hogy Orbán Viktor Kaczynskitől átvette a többi európai vezető körében legkevésbé kedvelt politikus szerepét.

 Választási jelszavai és kampánya ellenére nem várható, hogy a pragmatikus Duda a jövőben élesebb orosz-, illetve EU-ellenes politikát folytatna -  írta a Mladá Fronta Dnes című liberális napilap. "Lengyelország az új elnök alatt azonban valószínűleg még kiszámíthatatlanabb lesz, mint eddig volt. Ha azonban Lengyelországban, és általában a világban, valódi változásra kerül sor, akkor az nem Andrzej Dudától fog kiindulni, hanem a Kreml jövőbeni területi igényeiből" - jegyzi meg az újság.

A Hospodárské Noviny című politikai és gazdasági lap rámutat: Duda választói egészen mások, mint Jaroslaw Kaczynskiéi voltak. Duda győzelme azt jelezheti, hogy "az öreg Kaczynski teherré vált" a PiS számára. "Duda sikere ezért több változást jelezhet a lengyel politikában, mint ma azt az első ránézésre gondolnánk" - olvasható a tekintélyes lapban.

A konzervatív Lidové Noviny megállapítja: várható, hogy Lengyelország ezentúl már nem lesz a Nyugat kedvence. A visegrádi csoport is problémával találja magát szembe, mert nem lesz igazi vezetője. A PiS-nek ugyanis nincsenek vezető ambíciói a V4-ben. A kérdés tehát az, ki jön most a lengyel Tusk-Sikorski-éra után. "Történelmi szempontból Magyarország kínálkozna, csakhogy Orbán Viktor Kaczynskitől átvette a többi európai vezető körében legkevésbé kedvelt politikus szerepét" - mutat rá a lap jegyzetírója. Úgy véli: a lengyelek várható háttérbe lépésével az egész Visegrádra is "alkony" vár, mert a vezetésre nincs igazi trónkövetelő.

Duda nem úszik majd a fősodorban, talán elrontja Lengyelország jóhírét Európában, de lényegesen nem befolyásolja majd a politikát - írta a megválasztott lengyel elnökről a Sme című liberális pozsonyi napilap. A lap kommentátora, Peter Schutz úgy vélekedik: bár Komorowski kampányával és államfői működésével kiérdemelte a távozást az elnöki palotából, ez még nem jelenti azt, hogy a két táborra szakadt Lengyelország fele nem sír majd utána.

Duda "két paraszthajszállal" jobban nemzeti konzervatív, "mint az egészséges volna",  ráadásul gazdasági populista, aminek következtében várhatóan ismét kiújul az a fajta állóháború, amelyre Tusk kormányfősége és Kaczynski elnöksége idejéből lehet emlékezni - írta, hozzátéve: feltételezhető, hogy az ország - Tusk és Sikorski által létrehozott - Berlinhez való erős kötődését az új elnök a visegrádi négyek irányába próbálja majd elmozdítani.

Az ukrán külügyminiszter szerint a lengyel elnökválasztás eredménye nem befolyásolja a két ország viszonyát. Az ukrán-lengyel kapcsolatokat a két egymáshoz közel álló nép közös múltja és közös európai jövője határozza meg - hangoztatta Twitter-üzenetében Pavlo Klimkin. Ukrán politológusok szintén úgy vélekedtek, hogy a választás nem eredményez gyökeres változásokat Varsó Ukrajna-politikájában.

Volodimir Feszenko ismert ukrán politológus, a Penta kutatóközpont vezetője szerint Lengyelországban a vezető politikai erők között konszenzus van Ukrajna európai integrációs törekvéseinek támogatásáról, ezért Andrzej Duda, a konzervatív Jog és Igazságosság (PiS) pár elnökjelöltjének győzelmével nem várható kardinális változás az ukrán-lengyel kapcsolatokban. Véleménye szerint Petro Porosenko ukrán elnök képes rövid idő alatt személyes jó kapcsolatot kiépíteni az új lengyel államfővel és környezetével.

Andrzej Dudának a választási kampány alatt tett kijelentésével kapcsolatosan, miszerint halált okozó fegyvereket kell szállítani Ukrajnának, Feszenko kijelentette, hogy ez az üzenet a lengyel választóknak szólt, és nem szabad belőle messzemenő következtetéseket levonni. Emlékeztetett arra, hogy Duda ezt még az első választási forduló előtt jelentette ki.

Vezető orosz lapok és az általuk megkérdezett szakértők szerint Oroszország nem számíthat a lengyel-orosz kapcsolatok javulására, sőt azok még feszültebbé is válhatnak az új lengyel államfő és pártja hatalomra jutását követően. A Nyezaviszimaja Gazeta című lap a magyar kormány Oroszországgal-politikájával hasonlítja össze Duda és a konzervatív Jog és Igazságosság párt külpolitikai irányvonalát. Az újság elemzése szerint a magyar kormány és Orbán Viktor miniszterelnök "de facto viszonylag független Oroszország-politikát" képvisel az EU-n belül, de "Duda és pártja jövőbeni politikája esetében Oroszországnak nem érdemes az orbánista pragmatizmusra számítani. Az új lengyel államfő ugyanis "következetesen támogatja az Oroszországgal szembeni szankciókat".

Mindettől függetlenül nem szabad túlértékelni az államfő szerepét Lengyelországban, ugyanis ott a miniszterelnök és a kormány határozzák meg a gazdaság- és külpolitikát - írta a lap. Hasonlóan vélekedett Szergej Utkin, az Orosz Tudományos Akadémia helyzetelemző központjának munkatársa is a gazeta.ru orosz hír-és elemző portálnak nyilatkozva. A kutató a lengyel vezetéstől Oroszországgal kapcsolatosan keményebb hangnemre számít, de hozzátette, minthogy Lengyelországban a kormánynak van kulcsszerepe, minden az ottani őszi parlamenti választásoktól függ. Azokon nagy küzdelem várható Andrzej Duda és Bronislaw Komorowski pártja között.

Kisiklott egy vonat Székelyföldnél

Kisiklott kedden reggel egy tehervonat a Maros megyei Héjjasfalván, és elzárta a Héjjasfalvától Székelyudvarhelyre vezető 13C jelzésű országutat, valamint a Brassót Segesvárral összekötő 300-as vasútvonalat.

A Segesvárral szomszédos Héjjasfalva polgármestere az Agerpres hírügynökségnek elmondta, a községháza térfigyelő kamerája is rögzítette, amint a 37 vagonos, szenet szállító tehervonat utolsó vagonjait egy másik sínpárra irányítja a váltó, mint amelyiken a vonat eleje  haladt. 

A román vasúttársaság (CFR) közleménye szerint a balesetben hat vagon siklott ki, egyikük felborult. A kisiklott vagonok mindkét vágányt és a magasfeszültségű villanyvezetéket is erősen megrongálták. A román vasúttársaság közölte, hogy a következő két napban kerülő úton közlekednek a vonatok Brassó és Románia nyugati városai között. Egyes vonatok az eredeti útvonal helyett a Sepsiszentgyörgyön és Csíkszeredán is áthaladó 400-as vonalon, más vonatok pedig a Nagyszebenen átvezető 200-as vasútvonalon jutnak el célállomásaikba. 

A vasúttársaság szóvivője elmondta, a pályalezárás nem érinti a Bukarest és Budapest között közlekedő nemzetközi vonatokat. A CFR azt javasolja az utazóknak, hívják fel a tudakozót, mielőtt útra kelnének. A rendőrség alternatív útvonalakat javasol azoknak, akik gépkocsival közlekednének Héjjasfalva és Székelykeresztúr között.