Előfizetés

Megígértétek, fizessetek! - A vérdíjat követelik Kijevtől

Háromszáz ezer dollárt követel a kijevi kormányzattól az Ernyőknek nevezett fegyveres szabadcsapat Alekszej Mozgovoj luhanszki katonai parancsnok meggyilkolásáért. Mozgovoj és katonái részt vettek és fontos szerepet játszottak a Debalcevónál vívott harcokban, ahol az ukrán hadsereg súlyos vereséget szenvedett.  

A luhanszki parancsnok, aki az úgynevezett Kísértet zászlóalj parancsnoka volt és szerepelt mind az amerikai, mind az európai uniós beutazási feketelistán május 23-án gyilkolták meg, az ellene irányuló akcióban vele együtt hét másik ember is meghalt, köztük szóvivője, Ana Aszejeva is. Életét vesztette még két testőre és a jármú vezetője, valamint egy másik autó két utasa is.

Mozgovoj mikrobusza alatt először akna robbant, majd ismeretlen támadók gépfegyvertüzet zúdítottak az utasokra. A támadás nem a frontvonalon, hanem attól harminc kilométerre keletre, azaz a minszki megállapodás szerinti ütközőzónán kívül, az úgynevezett Luhanszki Népköztársaság területén történt. Ihor Plotnyickij, a „népköztársaság” első számú vezetője akkor úgy nyilatkozott, hogy “a Mozgovoj elleni támadás mindannyiunk ellen irányult, mindenki ellen, aki védi a luhanszki népköztársaság létét”.

Első, a sajtóban napvilágot látott feltételezések szerint egy ukrán kommandó hajtotta végre az akciót, de az is felmerült, hogy a térségben tevékenykedő valamely bűnözői csoport lehetett, hiszen köreikben egyáltalán nem volt népszerű a parancsnok, aki harcot hirdetett és vívott ellenük is. Tegnap azonban a Facebookon keresztül üzentek a tényleges elkövetők, „jogos” jussukat, a Mozgovoj fejére kitűzött vérdíjat követelve Kijevtől. A Sputnik orosz hírügynökség számolt be a Kijev-párti fegyveres csoportosulás, az Ernyők színrelépéséről.

Alekszandr Gladkij, az ukrán fegyveresek vezetője beszámolt arról, hogy a luhanszki parancsnok és „másik három személy” az általuk elhelyezett két akna következtében vesztette életét helyi idő szerint 18,48-kor, Mihajlovka településnél, a Perevalszk és Luhanszk közötti úton. „Háromszáz ezer dolláros vérdíj volt a fejükre kitűzve. Ha megígértétek, fizessetek!” írta Facebook oldalára Gladkij, megerősítve ezzel Mozgovoj embereinek beszámolóját, miszerint egy ukrán önkéntes fegyveres csoport követte el a merényletet.

Pusztító hőhullám Indiában

Egyre brutálisabb következményei vannak az indiai hőhullámnak. Már legalább félezren vesztették életüket a majdnem ötven fokos hőségben. A helyi média közlése szerint az északi Allahabad városában vasárnap 47.7 fokig ment fel a hőmérő higanyszála. Újdelhiben „csak” 43,5 fokot mértek. Ez négy fokkal több a fővárosi átlaghőmérsékletnél.

A legtöbben a folyadékhiány következtében vesztették életüket. Különösen a déli falvakban magas a halottak száma, azokon a településeken, ahol nem is könnyű vízhez jutni. A hatóságok ezer angol fontnyi összeget ajánlottak fel az áldozatok hozzátartozóinak.

Kalkuttában a taxisofőrök bejelentették, nem hajlandóak délelőtt 11 óra és délután 4 óra között dolgozni, mert egy munkatársuk az autóban vesztette életét, szintén az extrém hőség következtében. Országszerte több helyütt ideiglenesen felfüggesztették az áramellátást.

A mostani hőhullámban már többen haltak meg, mint a legutóbbi, 2010-esben.

Ciprasz erőpróbái

Bár Görögország bajai egyre nagyobbak, Gabriel Szakellaridisz kormányszóvivő azt közölte, Athén teljesíti a hitelezőkkel szembeni kötelezettségeit, s kifizeti az újabb esedékes hitelrészleteket. Ez magától értetődő lenne, mégis, a szóvivő kijelentésének komoly súlya van. Előzőleg ugyanis Nikosz Vucisz belóügyminiszter a kormány más illetékesei mellett úgy foglalt állást, hogy a Nemzetközi Valutaalapnak, az IMF-nek kifizetendő következő részletet nem tudják átutalni, mert a kabinet számára fontosabb a bérek kiegyenlítése.

Athénnak június folyamán 1,5 milliárd eurót kellene visszafizetnie az IMF-nek, ebből 300 millió június 5-én válik esedékessé. „Világosan akarok fogalmazni: nem fizetünk, mert nincs ennyi pénzünk” – jelentette ki Vucisz vasárnap. A tárcavezető az Alekszisz Ciprasz miniszterelnök által vezetett kormánypárt, a Sziriza balszárnyához tartozik.

Előzőleg a tömörülés központi bizottsága hivatalosan elutasította a balszárny javaslatát, amely szerint állítsák le a hitelek visszafizetését. Ehelyett egy nyilatkozatot fogadott el a grémium, amely szerint „tűzzel játszik” az, aki bel- és külföldön azt hiszi, hogy meg lehet alázni Görögországot. A dokumentum szerint a kormány nem ír alá új memorandumot, azaz hitelmegállapodást.

Ugyanakkor Ciprasz egyre nehezebb helyzet és mutatja, hogy a központi bizottság csak viszonylag kis többséggel utasította el a balszárny javaslatát: 95-en voksoltak ellene, 75-en ellene úgy, hogy 30-an nem vettek részt a szavazáson.

A megbeszélések kedden Brüsszelben, technikai szinten folytatódtak. A kormány illetékesei rendre reményüket fejezik ki, hogy sikerül megállapodásra jutniuk. Ha sikerül megegyezni, akkor is új erőpróba vár Cipraszra, hiszen a parlamentnek is szavaznia kell egy esetleges megegyezésről.

Az Európai Stabilitási Mechanizmus német elnöke, Klaus Regling úgy vélte, Athén nagy hibát követne el azzal, ha nem fizetne az IMF-nek. „Ez ránk és más hitelezőkre is hatással lenne” – emlékeztetett. A Bild napilapban utalt arra, hogy jelentősen fogy a görögök ideje. „Ezért dolgozunk éjt nappallá téve egy megállapodáson” – közölte. Hangsúlyozta, hogy az uniós pénzügyi védőernyőnek köszönhetően a görögök további támogatáshoz juthatnának, ehhez azonban elengedhetetlen a hitelezőkkel való megegyezés.